Jung kaže:

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
397.250
Projekcije različitih vrsta zamagljuju našu sposobnost realnog viđenja drugih ljudi, narušavajući mogućnost uspostavljanja autentičnih ljudskih odnosa. Postoji još jedan nedostatak projektovanja naše Senke. Ukoliko identifikujemo sopstvenu Senku sa nekim društveno-političkim pokretom ili ideologijom, kao što je kapitalizam ili komunizam, deo naše sopstvene ličnosti ostaće na suprotnoj strani. Rezultat će biti to što ćemo neprestano (mada nehotično) činiti stvari iza sopstvenih leđa koje pružaju podršku toj drugoj strani, te ćemo tako nesvesno pružati ruku našem neprijatelju.

Jung je verovao da mnogi ljudi izbegavaju da sagledaju Senku direktno, upravo zbog njenog intenziteta, a često i neprimerenosti, te je uglavnom projektuju na druge ljude.
U pitanju su ljudi čiji proces individuacije još nije priveden kraju. Osobine koje često ne možemo da podnesemo kod drugih, sami posedujemo, a ne želimo da to vidimo. Kritike upućene drugima često bi mogle da budu kritike upućene sopstvenoj Senci, ukoliko bismo je postali svesni.

Često nas osobe na koje projektujemo sopstvenu Senku na neki neobjašnjiv ili bizaran način privlače..(filozofski ogledi )

"Kao što ne vidimo bolest dok šetamo ulicom, tako ne možemo da odredimo koliko se nemoralnosti možda skriva iza lica koje nam ljudi pokazuju. Kad bismo se ograničili samo na posmatranje drugih ljudi, bilo bi nam potrebno dosta vremena da postanemo čovekomrsci. Uočavajući svoje sopstvene slabosti dolazimo dotle da čoveka žalimo ili preziremo. Ljudska priroda, od koje tada odvraćamo pogled jeste ona priroda koju smo u dubini svoje duše otkrili. To zlo se tako dobro skriva, tu tajnu svi tako dobro čuvaju, da je u tom pogledu svako žrtva zablude u koju ga drugi ljudi dovode: ma koliko se pretvarali da o njima strogo sudimo, mi verujemo da su oni u suštini bolji od nas. Na toj srećnoj iluziji počiva dobar deo društvenog života."

citat Anri Bergson

Projekcije različitih vrsta zamagljuju našu sposobnost realnog viđenja drugih ljudi, narušavajući mogućnost uspostavljanja autentičnih ljudskih odnosa. Postoji još jedan nedostatak projektovanja naše Senke. Ukoliko identifikujemo sopstvenu Senku sa nekim društveno-političkim pokretom ili ideologijom, kao što je kapitalizam ili komunizam, deo naše sopstvene ličnosti ostaće na suprotnoj strani. Rezultat će biti to što ćemo neprestano (mada nehotično) činiti stvari iza sopstvenih leđa koje pružaju podršku toj drugoj strani, te ćemo tako nesvesno pružati ruku našem neprijatelju.

Jung je verovao da mnogi ljudi izbegavaju da sagledaju Senku direktno, upravo zbog njenog intenziteta, a često i neprimerenosti, te je uglavnom projektuju na druge ljude.
U pitanju su ljudi čiji proces individuacije još nije priveden kraju. Osobine koje često ne možemo da podnesemo kod drugih, sami posedujemo, a ne želimo da to vidimo. Kritike upućene drugima često bi mogle da budu kritike upućene sopstvenoj Senci, ukoliko bismo je postali svesni.

Često nas osobe na koje projektujemo sopstvenu Senku na neki neobjašnjiv ili bizaran način privlače..(filozofski ogledi )
Sve to sa Jungovom tvrdnjom o senkama ljudi mi je najmamnje poznato, ali sam primetila da osvaja internet jer sam obasuta Shorts-ima i preporukama za tematiku, pa sam pomalo i slušala/gledala/čitala. Stičem utisak da se radi o jačini inhibicija kod individue, te koliko sebi ne da tj. dozvoljava da bude u protivrečnosti sa njima.
Oduvek smatram da je veoma lako biti "đubre", "nečovek", "neprijatelj", i uopšte "zlo", ali da se čovek ne oseća tako nikad ni približno dobro kao kad je sam sebi odlično istrenirana i zauzdana zver. Mogu biti i ovo i ono, ali ne idem linijom slabijeg otpora (prema sebi, ne prema drugima). Recipročno, dobijam ljude koji mogu da misle da sam loša u konfrontacijama i da ne podnosim dobro konflikte-pa ih zato izbegavam. Zapravo, vrlo mi je jasno da sam u takvim situacijama dobila važnu bitku protiv same sebe.

Zanimljivost vezano za Junga

Švajcararski psihijatar Karl Gustav Jung 1907. godine upoznao Sigmunda Frojda, kojim je bio opčinjen.
Opčinjenost je bila obostrana pa su na dan kada su se upoznali, dva čuvena psihijatra razgovarala punih 13 sati.
t_2013505_karl_gustav_jung_pinkjeca_cool_v.jpg

Da mi je znati o cemu su Frojd i Jung pricali 13 sati :)
prepiska-izmedju-frojda-junga-WEB.jpg

"Frojd i Jung započeli su svoju prepisku aprila meseca 1906. godine, a nakon 11 meseci po prvi put se sreli u Beču. Potom su čitavih sedam godina razmenjivali pisma, koja su na obe adrese stizala u brzom ritmu. Tako je zabeleženo kako kompletna prepiska sadrži 360 pisama i u njoj se na neposredan i dirljiv način ogleda istorijat razvoja njihove uzajamne naklonosti, tesne saradnje i konačnog razlaza. Ova zbirka pisama nije značajna samo u istorijskom već, pre svega, u psihološkom smislu. Jer, pored ostalog, govori o međusobnim uticajima čak i kada su zastupali potpuno različita stanovišta."
https://www.goodreads.com/book/show/16032711-prepiska-izme-u-frojda-i-junga

Ovo je malo nerazumljivo izrečeno. Razumljivije rečeno, uzrok neprijateljstva među ljudimma su lažne ideološlp-političke i verske ideje po kojima se ljudi dele na pripadnke raznih ideologija, politika, vera, nacija i klasa, izajamo se mrze, ratuju i svakopjaka zla jedni drugima čine . I to je sva mudrost kada želimo da damo odgovor na pitanje zašto je život ldi na Zemlji loš. Zato što umesto Istine o tome kako se najlakše ostvaruje duhovno i materijalno blagostanje, kao svrha i smisao života, ljudima se na izbor nude razne dobro smišljene i lepo upakovane laži. Po kojima se ljudi dele i rade na svoju štetu, a u korist svojih manipulatora, tj. kreatora tih belosvetskih izmišljotina i laži
I dalje Jung pokušava da objasni problem na nedilozovski, tj. malo razumljiv način
Šta ovaj lupeta? Kakvo "projektovanje sopstvene senke na drugu osobu"? Ne projektujemo mi nikakve svoje senke na druge osiobe, već svoje vlastite laži.Ke smo primili od drugih lažova, ubeđeni da nam govore istinu.

Back