Julijanski ili Gregorijanski kalendar koji je bolji?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Milankovicev kalendar nije bogohulni i kasni za tropskom (realnom) godinom 2 sekunde, a to sto se nekima ne svidja ta ideja to je njihova licna stvar i ot sto zive eventualno u nekakvom strahu da ce im nepostojeci djavo uzeti dusu ukoliko promene i ovako netecne datume.
И Миланковићев је нетачан.
Такође, по његовом календару би се поклопило много пута слављење Васкрса са јеврејском Пасхом, а то је тешко богохулство.
И није Миланковић био једини са том идејом, поред њега било је још много разних предлога реформе календара.
Опет се враћам на канонску страну календара: само треба бити послушан Светим Оцима јер је календар завршена ствар на Првом Васељенском Сабору.
Није само страх од вечних мука, већ и љубав према Богу овде пресудна.

Poslednja izmena:
Све сам очекивао, али да неко као "аргумент" за прецизност календара помиње богохуљење, то нисам могао ни да сањам. Извини, Срђане, али календар по дефиницији не може бити богохулан, једино оно што ти пишеш може бити мозгохулно, и то тешко.

И извињавам се ако сте свештеник, или можда неки монах у прелести коме је доступан интернет, заиста не желим да улазим у црквена питања и питање догми, и ту Вам дајем свако право. Али ово што пишете о календару као таквом, нема баш пуно везе ни са Богом ни са мозгом.

Али тврдња је стварно веома интересантна: ко воли Бога, тај је против исправљања календарске грешке; ко воли Бога, за њега календарска грешка ни не постоји.

Али пошто календарска грешка постоји, да би човек рекао да је нема, треба или да не буде упознат са материјом, или да лаже, или да самообмањује себе, а обмањује друге.

Али тврдња је стварно веома интересантна: ко воли Бога, тај је против исправљања календарске грешке; ко воли Бога, за њега календарска грешка ни не постоји.

Али пошто календарска грешка постоји, да би човек рекао да је нема, треба или да не буде упознат са материјом, или да лаже, или да самообмањује себе, а обмањује друге.

Богарте, Сергиан стварно претерује и застрањује као и сви зилоти - али негде има и право. У овом случају мислим да и он као и многи православци а и РПЦ као и Јерусалимска патријаршија ИМАЈУ ОСНОВНИ СТРАХ да би било каквом променом изгубили БЛАГОДАТ ОГЊА СВЕТОГ ДУХА који једино православци имају... а то би била велика трагедија за нас верујуће...

Богарте, Сергиан стварно претерује и застрањује као и сви зилоти - али негде има и право. У овом случају мислим да и он као и многи православци а и РПЦ као и Јерусалимска патријаршија ИМАЈУ ОСНОВНИ СТРАХ да би било каквом променом изгубили БЛАГОДАТ ОГЊА СВЕТОГ ДУХА који једино православци имају... а то би била велика трагедија за нас верујуће...

Слажем се, Еремита, али страх од непознатог треба да развејемо знањем, па да судимо по мудрости, а не по страху, а кроз мрак да се пробијамо светлошћу, а не да још додатно очи затварамо. Календар се неће мењати због заосталих кругова у народу и у Цркви који ће да би истерали своје бити спремни и нови раскол да направе, и највероватније се неће ни мењати још 100 година. А нама који видимо грешку, није толико битно, нити ћемо се због тога и са ким свађати, него нам је само глупо да гледамо шта људи раде мислећи да тиме бране светињу, а не бране је. Можда је заиста Миланковић проклет и да су проклети сви православци који су прихватили предлог Миланковића и СПЦ 1920, али зашто нас о томе нико не обавештава? Зашто нас не упозоравају да одласком у Грчку, Румунију или Бугарску не улазимо у њихове храмове јер су "расколнички" и "проклети", већ и даље опстајемо у литургијском јединству са њима? Мени лично ове Срђанове приче, уз сво поштовање, делују као тешко секташење по којем би се у Србији могло избројати само 50-60 "правих" православаца, док би сви остали били отпадници који или смрде, или урличу као пси, што смо већ имали прилике да чујемо.

А имам и одговор зашто је то тако. 1920, СПЦ је била далеко спрегнутија са државом и далеко масовнија него што је данас, па је сходно томе и далеко већи број образованијих људи био и међу њеним верницима и у њеном клиру. Сада плаћамо данак маргинализације Цркве, јер је евидентно у њој пронашао уточиште и велик број маргиналаца. Само што тиме не бране ништа него једино у очима образованијег дела чланова делују смешно. На сву срећу па питање календара заиста није толико битно, него је по приоритету на самом дну... али то не мења чињеницу да се ради о веома ружном пропусту.

И Миланковићев је нетачан.
Такође, по његовом календару би се поклопило много пута слављење Васкрса са јеврејском Пасхом, а то је тешко богохулство.

Зар није Миланковић 1920. дао таблицу светковања Ускрса за наредних неколико деценија, које се придржавају све помесне Православне цркве?

i stari i novi kalendar ,ne znace nista, nego vera ,nada i ljubav,

a sta fali ovako , drzava ima svoj kalendar , crkva ima svoj , kome smeta sto crkva slavi po starom kalendaru? zasto da menja , dali je to hitno ili neobhodno?trenutno ima mnogo preca pitanja od toga.

Не би фалило ништа да су у питању два различита календара... као што постоје арапски или јеврејски. Овде је у питању календар са грешком - тих 13 дана разлике нису никаква мистика, него дефект, а Црква је 325. године бирала календар како би био истоветан са грађанским, а не да прави неке своје посебне, па да броји време на наопак начин и само збуњује људе.

Слажем се, Еремита, али страх од непознатог треба да развејемо знањем, па да судимо по мудрости, а не по страху, а кроз мрак да се пробијамо светлошћу, а не да још додатно очи затварамо. Календар се неће мењати због заосталих кругова у народу и у Цркви који ће да би истерали своје бити спремни и нови раскол да направе, и највероватније се неће ни мењати још 100 година. А нама који видимо грешку, није толико битно, нити ћемо се због тога и са ким свађати, него нам је само глупо да гледамо шта људи раде мислећи да тиме бране светињу, а не бране је. Можда је заиста Миланковић проклет и да су проклети сви православци који су прихватили предлог Миланковића и СПЦ 1920, али зашто нас о томе нико не обавештава? Зашто нас не упозоравају да одласком у Грчку, Румунију или Бугарску не улазимо у њихове храмове јер су "расколнички" и "проклети", већ и даље опстајемо у литургијском јединству са њима? Мени лично ове Срђанове приче, уз сво поштовање, делују као тешко секташење по којем би се у Србији могло избројати само 50-60 "правих" православаца, док би сви остали били отпадници који или смрде, или урличу као пси, што смо већ имали прилике да чујемо.

А имам и одговор зашто је то тако. 1920, СПЦ је била далеко спрегнутија са државом и далеко масовнија него што је данас, па је сходно томе и далеко већи број образованијих људи био и међу њеним верницима и у њеном клиру. Сада плаћамо данак маргинализације Цркве, јер је евидентно у њој пронашао уточиште и велик број маргиналаца. Само што тиме не бране ништа него једино у очима образованијег дела чланова делују смешно. На сву срећу па питање календара заиста није толико битно, него је по приоритету на самом дну... али то не мења чињеницу да се ради о веома ружном пропусту.

Ма разумем ја тебе врло добро и у многоме се слажем - али не разумеш ти мене. Елем и Кинези и Арапи и Јевреји имају неке друге своје календаре па то никоме не смета. Само ми Срби сметамо СВАКОЈ ШУШИ НА ОВОМЕ СВЕТУ. Све што је српско - смета. Све што је православно - смета. Е тога ми је искрено речено више пун куфер...

Овде код нас је завладала општа масовна хистерија ПРОМЕНЕ СВЕГА И СВАЧЕГА - а у питању је притисак и увоз СПОЉА и сваки нормалан човек има велики отпор према таквој врсти наметања, поготово када је у питању римокатолички календар. Ја не желим да прихватим то - а очигледно да Миланковићев календар из ко зна којих разлога 1920. није прошао.

Не би фалило ништа да су у питању два различита календара... као што постоје арапски или јеврејски. Овде је у питању календар са грешком - тих 13 дана разлике нису никаква мистика, него дефект, а Црква је 325. године бирала календар како би био истоветан са грађанским, а не да прави неке своје посебне, па да броји време на наопак начин и само збуњује људе.

crkveni i jeste nekada bio gradjanski, a ne znam sta to zbunjuje kada ga skoro samo crkva i pominje, sada kada bi se nekome u sebiji ili svima postavilo pitanje kojije danas datum po starom kalendaru?mozda 90.posto ne bi imalo pojma, znaci mi gradjani smo se odrekli crkve , odnosno hrista, i svega u crkvi, od svetih tajni pa nadalje, jer smo se odrekli svoje buducnosti u carstvu Hristovome, i srljamo za zapadom u pustosi duse ,jer zapadni covek je duhovno mrtav, a to se jasno vidi, ima puteva koji na pocetku deluju ispravni ,ali kraj im je u paklu ognjenom, ovo je jedan od puteva jer nemozemo videti sta je sledece odricanje?

Ма разумем ја тебе врло добро и у многоме се слажем - али не разумеш ти мене. Елем и Кинези и Арапи и Јевреји имају неке друге своје календаре па то никоме не смета. Само ми Срби сметамо СВАКОЈ ШУШИ НА ОВОМЕ СВЕТУ. Све што је српско - смета. Све што је православно - смета. Е тога ми је искрено речено више пун куфер...

Као што сам рекао горе (ваљда смо куцали у исто време) јулијански календар је направљен тако да буде грађански, а не неки "чудан" попут јеврејског или арапског, који су лунарни и у којима влада прави хаос и који имају неку своју уврнуту логику. А стварно, јулијански није нешто што је наше национално, већ што је тековина једног нама туђег царства, Сједињених Америчких Држава Старог века - Римског царства. А читав свет се придржава тог истог календара, само са исправљеном грешком. Ово је као да једемо исту кашу коју једе и сав остали свет, само што они једу свежу, а ми ону коју смо скували пре 13 дана.

И да појасним само, да којим случајем имамо неку сопствену веру и неки сопствени национални календар са словенским месецима и словенским данима у недељи, то би представљало право национално и културно благо. Међутим, наша вера (православна) је глобална и исповедају је сви, а календар којег се придржава је календар Римског царства, које је тада било глобална велесила. Мало ме ово, без намере да звучим злобно, подсећа на буну босанских муслимана у 19. веку против реформи Турског царства, када су ови наши Потурчењаци дизали буне против реформи како би спасили ислам... а "спасавају" га од оних који су им силом тај ислам и наметнули.

Као што сам рекао горе (ваљда смо куцали у исто време) јулијански календар је направљен тако да буде грађански, а не неки "чудан" попут јеврејског или арапског, који су лунарни и у којима влада прави хаос и који имају неку своју уврнуту логику. А стварно, јулијански није нешто што је наше национално, већ што је тековина једног нама туђег царства, Сједињених Америчких Држава Старог века - Римског царства. А читав свет се придржава тог истог календара, само са исправљеном грешком. Ово је као да једемо исту кашу коју једе и сав остали свет, само што они једу свежу, а ми ону коју смо скували пре 13 дана.

Добро, не може се рећи да је јулијански календар нешто НАЦИОНАЛНО али богме јесте веома ТРАДИЦИОНАЛНО и пре свега ЦРКВЕНО а црква је одвојена од државе и КОМЕ САДА ТО СМЕТА??? Једино могу да закључим да нам је неко државу са све народом и црквом ПРОДАО неким западњацима који имају своје врло једноставне разлоге који се своде на масовне хистерије у куповини и масовно ЗАТВАРАЊЕ РАДЊИ и ФАБРИКА ЗА ЊИХОВ БОЖИЋ и једноставно желе ДА УНИФОРМИШУ СВОЈЕ НОВО БЕЛО РОБЉЕ.

Иначе сам традиционалиста и не волим новотарије, макар оне биле и оправдане, макар оне долазиле и од саме СПЦ. Рецимо, моја слава је Аранђеловдан, знам поуздано да од мог чукун-чукун деде сви су палили БЕЛУ свећу за ту славу и НИКАДА нису кували жито-кољиво. А сада на сваком сајту о слави и у свакој књизи пронаћи ћеш да ТРЕБА и да се кува жито и да буде слава као и све остале, а то СПЦ пропагира једно десетак година уназад. И неки у нашој фамилији су то прихватили - а ја нисам, једноставно НЕЋУ... поштујем своје претке.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back