Немојте себе оправдавати узалудно, веома сте лукави и дрски.
Немојте, молим Вас, тако говорити. Не оправдавам себе, већ препричавам шта сам написао, а што је Вашом интервенцијом и непажњом модератора обрисано као увредљива примедба на Ваш рачун, а јасно сам говорио о Српској православној цркви и необразованим, непоткованим, ирационалним и злонамерним појединцима у њој, наспрам образованих свештеника и научно поткованих, рационалних и разумних архијереја којих, Богу хвала, има све више, као и верника. То није оправдавање мене, него указивање на оно што је изазвало Вашу јарост и Вас увредило, иако, како и сами кажете, нисте члан Православне цркве, већ зилотске верске организације која се одвојила од православља и основала засебну цркву. Да ли Ви можете смирено, без јарости и без гневног лепљења етикета "хулитеља", "богомрсца", "паписте" и "језуита" и бацања анатема на мене под изговором да сам "сам себе анатемисао" да кажете и објасните шта Вас је конкретно ту увредило, када се ни не говори о Вама?
Вређате Свете Оце, али увијено (подмукло) у "обланди" ... и настављате да хулите на Духа Светога.
Ако сте Ви свети отац или Дух Свети који су са Небеса увели интернет и регистровали се на форум, па да се указивањем да оно што Ви овде пропагирате плашећи народ није тачно ни научно ни богословски, онда Вам се извињавам што хулим на Вас. Међутим, Ви нисте Дух Свети, нити сте свети отац. Напротив, Ви сте нешто сасвим друго и ни налик реченом. Ви сте један обичан члан једне идеолошки прилично искључиве верске заједнице, која није део Православне цркве, већ скуп својих неколико засебних цркви, те стога немате право да говорите ни у чије име, осим само у своје сопствено. Можда је Вама чудно да неко ко не воли Вас може да воли Бога и истину и да неко ко Вас аргументовано побија све време можда може да буде и у праву (овде не мислим на себе, него на образоване чланове Православне цркве), али што пре то прихватите, боље по Вас и по Ваше ментално здравље и душевни мир.
Ова данашња СПЦ (од 1924.године) нема везе (у духовном смислу) са Светим Савом. Они су само узурпирали трон Светог Саве.
Та, хајте молим Вас, нашло пиле да учи кокошку ко је од кога старији! Вас је увредила реч жмрљавац, вероватно би увредила и балавац, па их нећу користити, али не може неко ко се испилио тек јуче, а нема нити довољно година нити довољно духовне зрелости, да руши стуб православља који је овде забоден још од времена светога Саве. Поштовани Сергиане,
мали сте Ви још за то и то није никаква увреда, пошто и велике и древне верске организације обазриво излазе у јавност са оценама и осудама ко је "проклет" и ко је "ван милости", а неко ће па Вама да поверује да је осуђен на проклетство и да је сатански син ако одбије да буде члан Ваше секте и усваја њена нетачна и ненаучна начела, од којих нека и овде заступате. Намерно користим реч "секта", јер Ваша верска организација није чак ни прописно регистрована као свака млада и новооснована верска организација, већ лебдите у простору са неодређеним именом, учењем и симболима, међусобно подељени, позавађени и расцепкани, бројно ништавни, а са претензијама на власт над целом Русијом, Србијом, Грчком и свим православним земљама и науком и народима у њима. И још, ни мање ни више, користите свакодневно управо тај исти "папски" календар и, према Вашем признању, уводите грегоријанско рачунање преступне године гарантујући 13-дневну датумску разлику и у наредним вековима, чиме директно показујете какву вредност има она ваша прича о окретању Сунца око Земље, сидеричности јулијанског календара и сличне глупости.
Замислите, молим Вас, да неко тврди да је календар којим се користи држава Србија, којим се користимо свакодневно, календар на који су прешле све православне цркве у окружењу и на који ће ускоро прећи и СПЦ, пошто је у питању њен изум (творац новог православног календара је православни српски геофизичар Милутин Миланковић, најзначајнији Србин у светској науци након Тесле и Пупина) - заснован на геоцентричној претпоставци, то јест идеји да је планета Земља центар свемира и да се око ње окрећу Сунце и све планете и да је због тога научно нетачан, а црквено проклет. Немојте, молим Вас, укључиће се неки основац у дискусију коме су ове лекције свеже у глави, па ће Вам рећи да је код своје наставнице морао да научи нешто другачије како би добио прелазну оцену. За ово што Ви говорите се добија јединица или евентуално упућивање педагогу или разговор са родитељима, да се види да ли се ради о ненаученом градиву или о строгој верској идеологији против које дете у својој породици не сме да се буни, јер га плаше паклом, Богом и Библијом.