Jugoslavija

Pa nije Tito stvorio Jugoslaviju, samo ju je preuzeo. Da su se protivnici komunizma malo više zauzeli oko borbe protiv nacista verovatno bi oni bili u prilici da imaju vlast posle.

znam, da je Tito samo preuzeo Jugoslaviju!!! ubacio svoj socijalizam.......itd........a ovo sad te ne razumijem nikako.......znam da je to bilo teško vrijeme, ljudi su se pridruživali komunistima, kao "vođama" borbe protiv nacista.........ali i četnici su se borili protiv nacista!!!
i oni su bili za monarhiju od prije rata......i da se narod njima pridruživao...ništa od ovoga se ne bi desilo...itd......

Mislio je na 1. svetski, kralj je uglavnom tad bio s vojskom, s njima se i povlačio preko Albanije.

Neznam kako je izgledala Jugoslavija od 1914-1918god.
Znam samo kako je Juga izgledala,kad su je svi cenili i kada si imao pasos da si morao da ga sakrivas u gace da ti ga neko ne bi ukrao kada si preko.
Znam da su mnogi ljudi bili sretni,kulturniji,da su mnogi ocevi i majke u toj Jugi mogli da svojoj deci priuste letovanje i zimovanje......bilo je mnogo toga

Slavka - Jugoslavka!:);)
:heart:
Jesam i mnogo mi je zao sto su se gluposti tolike izdesavale.
Zalosno je i videti ovde na forumu kad pljujes ili vredjes nekog Hrvata,Muslimana,Bosanca,Siptara,....i sta se desilo idi bilo gde u te Republike bivse Juge i videces kao da se nista nije desilo a toliko ljudi izginulo i napustilo svoju zemlju zbog budala koji nisu imali sta da rade,pa resili ,,Hajde malo da zavadimo dve Republike ,a mi uzmememo sta kome treba,, cist idiotizam
:-(:-(:-(

Jesam i mnogo mi je zao sto su se gluposti tolike izdesavale.
Zalosno je i videti ovde na forumu kad pljujes ili vredjes nekog Hrvata,Muslimana,Bosanca,Siptara,....i sta se desilo idi bilo gde u te Republike bivse Juge i videces kao da se nista nije desilo a toliko ljudi izginulo i napustilo svoju zemlju zbog budala koji nisu imali sta da rade,pa resili ,,Hajde malo da zavadimo dve Republike ,a mi uzmememo sta kome treba,, cist idiotizam
:-(:-(:-(

a šta je tu je..."prošla baba s kolačima"

sve što smo imali smo rasturili...kvazi-patrijote zapalili široke mase po republikama...da bi oni mogli da nesmetano kradu i nakradu se...dok masa jedna na drugu navaljuje da tlači i ubija...

a čuj... istina vas zaribali s pokrajinama a nas s Neumom malo....

al šta je tu je

ja sretan i presretan i sa ovim štoo imamo....sačuvaj Zeuse da išta dobijemo više od ovog što imamo...samo bi nas unazadilo...u svim segmentima:idea:

Imate Georgea iz dzungle u Zagrebu!! jel to ostvarenje tisuclecnog sna?? Ili mozda ***** ZERP bitna je jevropa?!

Jel gledo neko TOP LISTU NADREALISTA skoro?! Tu je sve jasno ko dan, da smo svi zajedno bez obzira na nase dicno Hrvatstvo, Srpstvo ili sta vec bili pre svega glupi ko k....!! Jesam li u pravu, neko nek mi kaze?!!

Ja uopšte nisam sentimentalna, Juga je bila i prošla, i ni najmanje mi nedostaje. Da je zaista bila dobra, baš kao i ideologija na kojoj je počivala, potrajala bi, ovako...

Evo jedna junačka, specijalno za 'Tamna-je- Noć' da se malo priseti šta je to njena omiljenja pesnikinja svojevremeno pisala i u šta je verovala.

JUGOSLAVIJO ,BORBA TE RODILA

Pod nebom marčnim digli smo glave
Zbacili udes klet,
I pođosmo složno u život pravi
Srušimo stari svet.

Jugoslavijo, borba te rodila,
uvek slobodnu narod te slavio
ljubav te, zemljo, naša napojila,
budi ponosna, Jugoslavijo!

Sa zanosom slelih morasmo preći,
surove staze sve,
a kad je tebalo silnima reći,
rekli smo odlučno – NE!

Jugoslavijo...

O, rasti nam zemljo, snu slobodara,
ime ti nosimo svud,
ti bolji život nama si dala,
bratstvu si utrla put

Jugoslavijo ...

Sa svakim si danom dalje od noći,
stalno ti snažniji let,
i dan svih dana jednom će doći
rod biće celi svet.

Jugoslavijo ...Mira Alečković (1959)

Ja uopšte nisam sentimentalna, Juga je bila i prošla, i ni najmanje mi nedostaje. Da je zaista bila dobra, baš kao i ideologija na kojoj je počivala, potrajala bi, ovako...

Evo jedna junačka, specijalno za 'Tamna-je- Noć' da se malo priseti šta je to njena omiljenja pesnikinja svojevremeno pisala i u šta je verovala.

JUGOSLAVIJO ,BORBA TE RODILA

Pod nebom marčnim digli smo glave
Zbacili udes klet,
I pođosmo složno u život pravi
Srušimo stari svet.

Jugoslavijo, borba te rodila,
uvek slobodnu narod te slavio
ljubav te, zemljo, naša napojila,
budi ponosna, Jugoslavijo!

Sa zanosom slelih morasmo preći,
surove staze sve,
a kad je tebalo silnima reći,