Šta bi bilo da Jugoslavija i dalje postoji

Slobinim mišljenjem da Slovenija ne smije prigovorati na pendrečenje Albanaca na Kosovu koje se zbivalo opet od kraja 1988. Pravno ludo suđenje Azemu Vlasiju za kontrarevoluciju. Službeno. Neslužbeno slovenski otpor neuspjeloj jogurt revoluciji kada korisni idiot Šolević nije došao do Ljubljane jer hrvatski željezničari su tada osnovali neovisni sindikat od partije i nisu htjeli voziti jogurt-revolucionare dalje od Vinkovaca.
Kakvo pendrecenje Albanaca?
Ocigledno ih nisu dovoljno pendrecili dok su oteli Kosovo od Srbije.
Citav zivot se nesto Albanci zale,a rade i radili su sta hoce,uz sve uslove koji su im omoguceni i uz svu pomoc koja im je davana?
Koja je jos drzava dala nekoj svojoj nacionalnoj manjini ono sto je tada Jugoslavija,a kasnije Srbija dala Albancima?
A to joj se vratilo otcjepljenjem njene teritorije.

Sve bi bilo moguce,ali Zapadu bas i ne odgovara.
U tome je razlika.Razbili bi oni nas i na jos vece komadice,od razbijanja Jugoslavije.
Ne zele oni stabilan Balkan.

Нисмо ми криви што смо се растајали, него неко тамо, са стране, хиљадама километара далеко нас растурао, а?

А овамо, о својим комшијама прилично нелепо пишеш.

Видиш, ако погледамо изјаве и докеумента, видећемо да је само Немачка (Њемачка, како ви кажете) радила на разбијању Југославије, док су пиргавци и Амери били за очување бивше ти, а данас у сећању драге, државе.

Е, кад се из авиона видело да се све распало, онда више ни Амери ни Брити нису могли да остану при свом ранијем ставу, већ да прихвате реалност.

Него, знаш шта је занимљиво, Љимунадо.

У теби се види доза носталгије за бившом државом. Ваљда зато што си тада била млада. Па је то, у ствари, носталгија за младошћу, а не заједничком државом.

Опет, из тебе избија носталгија, али о својим несународницима из твојг пера слабо шта можемо да прочитамо. Та носталгија за ех државом би подразумевала да Бошње не буду балије и вехабије, Крвати да ти не буду усташе, а Зловенци да ти не буду бечки коњушари. Овде би да србујеш, али на другој страни и да југославујеш.

Не брини. То је само носталгија за давно прошлом младошћу, а не носталгија за државом, већ за догађајима и људима.

Али не брини, једног дана, можда баш за много година, па и не дочекаш, бићемо поново у једној наддржавној творевини и сви ћемо бити грађани јединственог ентитета. И ми са ове стране Дрине и ви са оне стране Дрине.

Чак ће и ови Крвати и Зловенци са тебе да буду грађани истог ентитета.

Zasto onda sad Slovenci kukaju za Jugom?
Svi Slovenci koje poznajem su jugonostalgicni i zale za starim,dobrim vremenima.
Njima je u Jugoslaviji bilo najbolje ako cemo iskreno.I bilo bi i dalje najbolje.
Ljubljana je nekad bila grad.
Sad je nekako provincija u EU.
Ako su Slovenci jugonostalgični, onda ste vi valjda NASA-nostalgični, jer samo u paralelnom svemiru je Beograd centar svijeta. Ljubljanu ti EU pretvorila u metropolu, a Beograd je i dalje balkanski autobusni kolodvor s muralom Putina na fasadi.

Uostalom, ti vjerojatno poznaješ "slovence" čitaj srbe koji su pobijegli na omraženi Zapad, tako da ih ne guraj u isti koš sa pravim Slovencima.

Нисмо ми криви што смо се растајали, него неко тамо, са стране, хиљадама километара далеко нас растурао, а?
Naravno.Velike sile nebibilevelike da ne unistavaju male koji im se nadju na putu,pojednostavljeno receno.
А овамо, о својим комшијама прилично нелепо пишеш.
Ne.O svojim komsijama sam uvijek lijepo pisala,i dan danas sam u dobrim odnosima sa njima,za tvoju info.
O onim koji su ubijali Srbe pisem tako,sto je normalno za normalne ljude.
Видиш, ако погледамо изјаве и докеумента, видећемо да је само Немачка (Њемачка, како ви кажете) радила на разбијању Југославије, док су пиргавци и Амери били за очување бивше ти, а данас у сећању драге, државе.
Da,da...bas se vidjelo da su bili za ocuvanje.Sto je ne ocuvase onda ti jaki Ameri?
Е, кад се из авиона видело да се све распало, онда више ни Амери ни Брити нису могли да остану при свом ранијем ставу, већ да прихвате реалност.
Aha.Samo sto su oni bili kreatori te realnosti.
Него, знаш шта је занимљиво, Љимунадо.

У теби се види доза носталгије за бившом државом. Ваљда зато што си тада била млада. Па је то, у ствари, носталгија за младошћу, а не заједничком државом.
Nisam uopste nostalgicna.Tu se varas.Ne zivim u proslosti niti smatram da se ona moze ikad vise vratiti.
Samo sam realna.
A realnost je da je zivot obicnog covjeka bio ljepsi i mirniji.Samo ono sto je uslijedilo posle toga me sprecava da budem nostalgicna jer smo zivjeli pod staklenim zvonom i u iluziji.
Sto ne znaci da ta iluzija nije bila lijepa.
Опет, из тебе избија носталгија, али о својим несународницима из твојг пера слабо шта можемо да прочитамо. Та носталгија за ех државом би подразумевала да Бошње не буду балије и вехабије, Крвати да ти не буду усташе, а Зловенци да ти не буду бечки коњушари. Овде би да србујеш, али на другој страни и да југославујеш.
Ja nigdje ne "srbujem".Ja samo izrazavam svoje misljenje,a to sto se ono tebi ne svidja je tvoj problem.I sto smatras da Srbi ne treba da ga imaju je isto tvoj problem.
To sto su se Bosnje pokazale balijama,a Hrvati ustasama isto nije moja krivica.
Vidjeli smo ih na djelu cetiri godine rata.

Не брини. То је само носталгија за давно прошлом младошћу, а не носталгија за државом, већ за догађајима и људима.
Realno,da su svi htjeli,veca i jaca drzava bi svima bila bolja.Ali nisu.I to je kraj price za mene.
Nikog ne treba tjerati da zivi sa nekim s kim nece.
Samo to pravilo treba da vazi i za Srbe.
Али не брини, једног дана, можда баш за много година, па и не дочекаш, бићемо поново у једној наддржавној творевини и сви ћемо бити грађани јединственог ентитета. И ми са ове стране Дрине и ви са оне стране Дрине.

Чак ће и ови Крвати и Зловенци са тебе да буду грађани истог ентитета.
Grijesis ako mislis da meni neko smeta.
Meni nijedan normalan covjek ne smeta,meni samo smetaju oni koji mene i moj narod ugrozavaju.Ne diraj me,ne diram te...moje pravilo.

I tako...altere,uzalud se trudis da napravis babarogu od mene...😂
Da se mene pitalo...a nije...rat ne bi bio opcija nikad i niko mi nije smetao u Jugoslaviji.
Ali ocigledno je da su Srbi drugima itekako smetali i nemoj,molim te,da me ubjedjujes u suprotno.

Ako su Slovenci jugonostalgični, onda ste vi valjda NASA-nostalgični, jer samo u paralelnom svemiru je Beograd centar svijeta. Ljubljanu ti EU pretvorila u metropolu, a Beograd je i dalje balkanski autobusni kolodvor s muralom Putina na fasadi.
To pitaj njih,ja samo kazem kako oni govore.
Ljubljana nije nikakva metropola.Bila sam prosle godine.Obican srednjoevropski grad,tipa Bratislave...nista specijalno.
Cak mi je prije par decenija bila sredjenija i ljepsa.
Uostalom, ti vjerojatno poznaješ "slovence" čitaj srbe koji su pobijegli na omraženi Zapad, tako da ih ne guraj u isti koš sa pravim Slovencima.
Ne,ovo su bas Slovenci sa kojima sam razgovarala.Recimo,vlasnik privatnog smjestaja u kom smo odsjeli.
Kukao je za Jugoslavijom,sto je meni bilo prilicno cudno.
E,ako su oni lagali mene i ja lazem vas.

Можете писати разна тумачења,

али оно што имамо јесте упоредни пример Чешке и Словачке.

Поделили се као људи, без клања и логора,

и сада су становници и једне и друге земље грађани Европске уније.

И ми смо могли исто тако.

Њих није цепао и делио запад нити су им "стајали на путу", већ су били мало нормалнији.

Back