Jugoslavija

...je li vama cudno da svi ovi narodi na Balkanu koji su ratovali da bi stvoroli svoje nacionalne rezervate sad hoce u EU... nesto kao izvino domovino nasao sam drugu pa tako 2 - 3X ...da se ja pitam nikad ih ne bih primila ili bi se bar nacekali :)
Ti si Andrija izgleda promijenio pol u ovih godinu dana.

..............molim?????............:confused::confused::confused:

ma nista, Druze, kazem vjerovatno si o komunizmu ucio u shkoli.
E, a ajde nabaci mi nekoliko banjalucanki. Budi Drug.

Da li jos neko misli da nam je u Jugoslaviji onoj pre 90-te bilo lose?

Kako lose? To je period u kome se najbolje zivelo mna ovim prostorima. Bilo koji istorijski period da uzmemo u obzir, dakle i kada je Srbija bila samostalna i pod Turskom vlascu i pod nekim drugima, u Srbiji se najbolje zivelo kada je ona bila sastavni deo socijalisticke Jugoslavije. Cak se i u Jugoslaviji pre 2. svetskog rata zivelo bolje nego u Srbiji pre 1918. godine. Doduse u toj Jugoslaviji su Srbi imali povlasceni polozaj, jer je dinastija bila srpska, a i klucni ljudi u Vladi su uglavnom boili Srbi.
Posle drugog svetskog rata formirana je nova Jugoslavija u kojoj se vodilo racuna da svi narodi i narodnosti budu ravnopravni i da ni jedna republika ne bude povlascena. Stvorio se utisak u gotovo svim republikama da se ostale republike bogate na njihov racun. Vremenom je slabila svest o pripadnosti jedinstvenoj drzavi i pocelo je zatvaranje po republikama, sto je podstaklo nacionalizam i razbijanje Jugoslavije.
Ipak, ne moze se tvrditi da je u jugoslaviji pre 1990. bilo lose.

Da smo više vodili računa o ''običnoj'' Srbiji sad bi i ona prva rečenica bila tačna. Najbolje bi bilo da smo se trudili da sačuvamo Jugoslaviju.

upravo tako....samo da dodam,ja sam jos uvijek duboko ubjedena, demokratska i konfederalno uredena Jugoslavija , na trzisnim principima ekonomije, bila bi najbolja forma zivljenja za cijeli zapadni Balkan

To je Djoordje pisao pri pomucenoj svijesti, vjerovatno.

pa ga pitam kada je lagao? Onda ili sada.
Ima nekakve pjesmo poput "Odyebi JNA", "Gedo Gluperdo".
Eh, taj Balashevic bi trebao da mi plati da odem na njegov koncert i to duplu cijenu kostanja njegove karte za koncert., a mozda ni tada nebi pristao da odem.

Jednom se otac moj,
sa posla kuci vratio pre,
odenuo mi praznicno sve
i poveo me na trg.

Bio sam klinac jos
i bilo mi je tek oko pet,
al' dobro pamtim nasmejan svet
i svecan i sretan grad.

Nisam razumeo zastave, guzvu,
znao sam tek, nesto je vazno,
jer otac me tad prigrli snazno,
rece mi: ,,Sine, gledaj i pamti!"

I ja sam video Tita Marsala,
legendu tu, druga i borca,
coveka tog, slobodnog tvorca.
tada sam ja video Tita prvi put.

U skolskim danima
o njemu su nas ucili sve,
al' zivot nam pokazao tek
to kakav je covek Broz.

To je Djoordje pisao pri pomucenoj svijesti, vjerovatno.

pa ga pitam kada je lagao? Onda ili sada.
Ima nekakve pjesmo poput "Odyebi JNA", "Gedo Gluperdo".
Eh, taj Balashevic bi trebao da mi plati da odem na njegov koncert i to duplu cijenu kostanja njegove karte za koncert., a mozda ni tada nebi pristao da odem.

Tri put sam video Tita

Jednom se otac moj,
sa posla kuci vratio pre,
odenuo mi praznicno sve
i poveo me na trg.

Bio sam klinac jos
i bilo mi je tek oko pet,
al' dobro pamtim nasmejan svet
i svecan i sretan grad.

Nisam razumeo zastave, guzvu,
znao sam tek, nesto je vazno,
jer otac me tad prigrli snazno,
rece mi: ,,Sine, gledaj i pamti!"

legendu tu, slobodnog tvorca,
coveka tog, druga i borca.
tada sam ja video Tita prvi put.

U skolskim danima
o njemu su nas ucili sve,
al' zivot nam pokazao tek
to kakav je covek Broz.

Bio sam momak vec,
kroz miziku sam trazio rec,
pred jedan koncert prostruja vest
da docice ce mozda on.

I ja sam stajao malen s gitarom,
pred amnom svet, moje detinjstvo,
sloboda mir, bratstvo, jedinstvo,
predam amnom on, nasmejan, vecan.

coveka tog, druga i borca,
tada sam ja video Tita drugi put.

Bio je 5. maj,
iz Skoplja me je vodio put,
na stanicama duz pruge svud
tisina i nema bol.

Bitola, Maribor,
Rijeka, Niksic, Zenica, Bor
i svaki covek i svaki dom
je zalio dusom svom.

Al' ja sam video visoke peci,
fabrike, dim, siroke njive,
gradove sto slobodni zive,
decu i mir i jato ptica.

I opet sam video Tita Marsala,
coveka tog, druga i borca,
opet sam svud video Tita.

Djordje Balasevic (takodje)

[/B]

pa Franjo je htio konfederalnu Jugoslaviju, nije vrag da ti je promaklo...neki drugi su bili odlucujuci koji je nisu htjeli u obliku"cist racun, duga ljubav"

Nije bilo dovoljno to sto je Franjo hteo konfederaciju. Oko toga je trebalo postici konsenzus da bi se to sprovelo. Slovenija je zagovarala otcepljenje, tj. kako su oni to nazivali ,,razdruzivanje". Srbija i Crna Gora su bile za federaciju, u Bosni i Hercegovini je postojala podeljenost, a Makedonija je bila za to ,,kako vecina odluci".
kako Jugoslavija nije mogla u isto vreme da bude i konfederacija i federacija i da se razdruzi doslo je do sukoba, ali velika vecina naroda nije zelela rat. Svi znamo da je vecina ljudi odlazila u rat mimo svoje volje. nas su zavadili politicari, izvrsavajuci naloge svojih mentora iz inostranstva.

[/B]

pa Franjo je htio konfederalnu Jugoslaviju, nije vrag da ti je promaklo...neki drugi su bili odlucujuci koji je nisu htjeli u obliku"cist racun, duga ljubav"

:rotf::rotf::rotf:

a jesi sad provalila i živa ostala...

nije to bio Franjo već onaj makedonski Gligorev ili kako se već zvao...

Franjo je htio van SFRJ zajedno sa slovencem, BiH je bila suzdržana, a Sloba je htio Jugu i dalje sa centrom moći u BG...Crnogorci su se krili pod kiklom Srbije...i eto ih danas...lepo čekali povoljan trenutak da šmignu bez posledica van "zajednice"

Da smo više vodili računa o ''običnoj'' Srbiji sad bi i ona prva rečenica bila tačna. Najbolje bi bilo da smo se trudili da sačuvamo Jugoslaviju.

nisu Srbi krivi za raspad Jugoslavije.!!!:).....
a najbolje bi bilo da ta Jugoslavija nije ni napravljena nakon II svetskog rata........ili barem ne na socijalističkoj osnovi.......itd......

nisu Srbi krivi za raspad Jugoslavije.!!!:).....
a najbolje bi bilo da ta Jugoslavija nije ni napravljena nakon II svetskog rata........ili barem ne na socijalističkoj osnovi.......itd......
Jugoslavija nije ni napravljena nakon 2. nego nakon 1. svetskog rata. Što se tiče toga ko je kriv za raspad, uglavnom svi kažu da nisu.

Back