Jovanović je još u Kini: Čitam, slušam, razmišljam...

Smarti

Sportski komentator
Moderator
Poruka
37.557
Koronavirus paralisao je Kinu, mnoge višemilionske oblasti još su u izolaciji, a epidemija koja se širi svetom zaustavila je i sport u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Vlada Jovanović

fiba.basketball

Strah je prisutan na svakom koraku, ko god je mogao (i želeo) evakuisan je iz te azijske zemlje, a smrtnih slučajeva iz dana u dan sve je više. Kineske vlade na sve način pokušavaju da obuzdaju epidemiju, pogotovo u najugroženijoj centralnoj provinciji Hubej i gradu Vuhanu gde je u decembru prošle godine registrovan koronavirus.

Jedan od srpskih državljana koji je i dalje u Kini je trener Šenžen Aviatorsa, kluba iz tamošnje elitne CBA lige, Vlada Jovanović. Čovek koji je sa Partizanom dva puta bio prvak Srbije i osvajač Kupa Radivoja Koraća i jednom šampion ABA lige sa svojim klubom je 'sklonjen' u sigurnije područje, ali svakodnevno na svojoj koži oseća posledice koronavirusa.

Jovanović svedoči da je 18 januara, pre duel u Šangaju, uživao u šetnji tamošnjim dokom i da, iako se znalo za problem u Vuhanu, nikakvih tenzija nije bilo. Samo pet dana kasnije Kina je bila pod maskama i u stanju opšte mobilizacije.

Poslednje utakmice u CBA ligi odigrane su 21. januara, a epidemija se poklopila sa kineskom Novom godinom i migracijama u celoj zemlji. Baš u tom periodu i supruga srpskog trenera je iz Beograda, preko Istanbula, doputovala u Šenžen, ali je zbog novonastale situacije umesto sedam, u Kini provela svega tri dana.

"U prvom mahu, rast broja obolelih poklopio se sa kineskom Novom godinom i niko nije mogao da proceni u šta će to da se pretvori. Nisam išao za Srbiju, rešio da sam ostanem, mislio sam, a i drugi su, da će to brzo da se reši," priča Jovanović za Sport Klub i nastavlja.

Vlada Jovanović,

fiba.basketball

"Kakvi su moji planovi? Bukvalno ih pravim na dnevnom nivou. Pratim situaciju. Moja ekipa je iz Šenžena premeštena u Donguan, to je grad udaljen sat vremena od Šenžena i procena je da je ovde sigurnije jer su u gradu uglavnom starosedeoci i nema velike migracije stanovnika. Imamo našu dvoranu i pokušavamo da radimo normalno koliko je to uopšte moguće u ovakvoj situaciji. Milion nekih faktora zavisi kako ću ja da regujem."

Nedavno se pojavila informacija da bi CBA liga mogla da bude nastavljena 1. aprila. Ipak, kako vreme prolazi, a epidemija ne jenjava, sve je izvesnije da će završnica šampionata pretrpeti velike promene.

"Čuo sam da liga neće biti suspendovana. To je nezvanična informacija. Čuo sam i da je ženska CBA liga prekinuta, ali ne znam koliko je taj podatak tačan i da li može da se proveri. Koliko sam shvatio, čelnici takmičenja planiraju da nastave ligu bez obzira kada to bude bilo. Naravno, preduslov je da virus bude stavljen pod kontrolu. Liga bi trebalo da bude modifikovana zavisno od toga kad se nastavi. Ostalo je još 16 kola ligaškog dela takmičenja, ali verujem da je mala verovatnoća da će ti mečevi zaista i da se odigraju. Ako se virus ne zaustavi uskoro, a sigurno se neće igrati dok ima bolesnih u zemlji, postoje ideje da se završnica organizuje u nekom kampusu ili hotelu zatvorenog tipa... Sve je to pod znakom pitanja."

Četrdesetšestogodišnji Čačanin ne poznaje dovoljno kinski jezik i o novostima se uglavnom informiše iz srpskih medijima. Nije kontaktirao sa ambasadom Srbije u Pekingu, a posebne preporuke nije dobio ni od kluba. Ako je za utehu, u stručnom štabu ima još jednog stranca, kao i Amerikanca Alerika Frimena u timu.

"Dobrovoljno sam ovde, a kada je situacija takva kakva jeste, ne može niko da te zaustavi. U prvom trenutku sam stvarno mislio da će problem sa virusom da se reši, ali se sve odužilo. Ne vidi se kraj da bi liga mogla da se nastavi. Što se tiče ljudi u klubu, nisam dobio specijalne informacije. Imam jednog stranog igrača u ekipi i trenera u stručnom štabu koji su takođe ostali. Većina ostalih inostranih košarkaša napustila je Kinu. Ako nisu svi. U klubu se trude da nam daju informacije kako da se ponašamo, da ne idemo u supermarkete, da vodimo računa s kim se družimo, da peremo ruke, daju nam maske... Sve je zatvoreno. Na ulicu smeš da izađeš bez maske, ali nigde ne možeš da uđeš bez zaštite. Nisam razgovarao ni sa ljudima iz kluba, morao bih verovatno ja da iniciram taj sastanak, što nije isključeno da ću da uradim. "

Jovanović naglašava da u Šenženu ima određen broj Srba i da su se neki posle evakuacije čak i vratili u jedan od najlepših kineskih gradova, ali da je kretanje ograničeno.

"Pričao sam sa Lukom Sjekloćom koji je u Šandongu i oni od početka epidemije ne mogu da treniraju jer je dvorana u vlasništvu države, a sve državne institucije su zatvorene. Rekao mi je međutim i da su neke firme počele da rade. To je normalno, ne može država potpuno da stane iz ekonomskih razloga. Kinezi su u svakom pogledu napravili ozbiljne mere da zaustave virus. Ljudi koji se vraćaju sa odmora moraju da budu 15 dana u izolaciji u svom stanu inače će biti novčano kažnjeni. Mnoge mere su preuzeli, na dnevnom nivou brojke nisu iste kao pre nekoliko dana, nešto je manje obolelih, ali epidemija je i dalje prisutna."

Iako u razgovoru nijednom nije spomenuo povratak u Srbiju, jasno je da Jovanović mora da razmišlja i u tom smeru. Odlazak iz Kine ne bi bio jednostavan.

"Supruga mi je bila ovde za kinesku Novu godinu. Planirali smo da ostane sedam dana, ali sam je posle tri dana vratio nazad jer sam se uplašio da će avio kompanije da reaguju ukidanjem letova. Baš taj let s kojim se vratila iz Gvangdžoua u Istanbul ukinut je nekoliko dana kasnije. Smanjio se i broj letova za Moskvu. Ima ih, ali mnogo manje nego ranije jer niko ne putuje. Ne postoji poseban tretman osim merenja temperature. Načini na koji bih mogao da se vratim se smanjuju. Hong Kong mi je, primera radi, vrlo blizu i to je jedna od opcija, ali pročitao sam da svako ko uđe u Hong Kong iz kontinentalnog dela Kine mora da bude u karantinu 15 dana. Ima i neka priča o trajketu...," ostao je nedorečen Jovanović.

Zdravstvene vlasti su u ponedeljak prijavile da je u Kini umrlo 2.592 osoba, kao i da je broj zaraženih veći od 77.000.

http://sportklub.rs/Blog/Branimir-S...ic-je-jos-u-Kini-Citam-slusam-razmisljam.html

Back