Joga i Hrišćanstvo

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
378.550
Različiti su razlozi zbog kojih milioni ljudi širom sveta praktikuju jogu. Neki je rade samo zbog fizičkog zdravlja, drugi da bi naučili da se opuste i koncentrišu, a neki vežbaju zbog određenih filozofskih ubeđenja i da bi stekli unutrašnji mir i ravnotežu.
Iako joga potiče od drevnih indijskih duhovnih praksi i religijskog elementa hinduizma, moderna praksa je u velikoj meri modifikovana, komercijalizovana i sekularizovana, pa se današnja joga znatno razlikuje od joge drevne Indije.

Medjutim Hrišcanstvo pa i Srpska pravoslavna crkva (SPC) nema razumevanja za ovu vrstu aktivnosti
U obrazloženju zašto hrišćani i pravoslavci ne bi trebalo da praktikuju jogu, sveštenik SPC Oliver Subotić u tekstu objavljenom na sajtu Crkve, pored ostalog, navodi da telesne vežbe u jogi "u velikoj meri u pozama koje se zauzimaju predstavljaju ritualno nasleđe hinduizma". On je kao primer "blagodarenja hinduističkim božanstvima" analizirao pojedine poze u jogi navodeći i poznati "Lotosov cvet".

Iako su mnogi učitelji joge pronašli načine da ublaže ili u potpunosti uklone duhovnu dimenziju joge kako bi je učinili dostupnom ljudima svih religija, u SPC-u su uvereni da njeno praktikovanje predstavlja "štovanje hinduističkih božanstava".
https://www.021.rs/story/Info/Srbija/250887/RSE-Zasto-SPC-smeta-joga.html

Da li je po vama današnja joga "štovanje hinduističkih božanstava".

Neki hriscasni vide jogu ovako.
Skraceno.

Pravi izvorni smisao joga vezbi je u stvari postizanje stanja gde sami postajemo bogovi ili se spajamo sa bogom.
Evropljanima se joga prodaje samo kao vezbe, ali to je u stvari religija.
Cesto im se ne otkriva pravi smisao ili se tako objasnjava da bi se ova cinjenica gore pomenuta sakrila.
Ali ja licno uzivo nisam jos sreo nekoga ko je praktiovao jogu da nije poceo da veruje u reinkranaciju.
Mozda ima takvih, ali mora da su tako retki.
Sto meni pokazuje da joga ostvaruje svoje prave ciljeve i nije samo vezbe.

Kada je lucifer razgovarao sa Evom, upravo je kazao da ce postati kao bogovi ako ga poslusaju.
Tako hriscasni prepoznaju i imaju stav, ko stoji iza takvih religija ili pravaca.
I razumeju to kao nastavak price i u raju koju i dalje sprovodi isti arhitekta.

Joga otvara navodno duhovna vrata, sto je u stvari vrata od pozadi za kontakt sa duhovnim svetom, vrata koja mozak coveka ne kontrolise dobro.
U stvari po nama hriscansima dolazi se u kontakt sa palim andjelima da toga ljudi nisu ni svesni.
Ljudi stupaju na opasno tlo gde se kroz razne vezbe cesto iskljucuje svest i volja, gde duhovne sile, ali ne bozje, mogu da naprave ozbiljne probleme osobi na dugorocno.
danas imamo sve vise hriscana koji su praktikovali jogu a koji automatski veruju u reinkrnaciju, a to je potpuno suprotno hriscanstvu.
Po meni cilj je razvodnjavanje hriscanstva.

Poslednja izmena:
Da li je po vama današnja joga "štovanje hinduističkih božanstava".
Nadam se da jeste i iako o yogi pojma nemam, podrzat cu je samo da bi napakostio krscanima...

U biti ne krscanima, vec krscanskim fanaticima, plus pravoslavnim, katolickoj i protestanstkim crkvama.

Da sutra pravoslavci, katolici i protestanti proglase drkanje zdravim, poceo bi se suzdrzavati od toga, pa makar mi jaja svaki dan bila otecena ko lubenice.

Idu mi na zivce i odlucio sam raditi sve konta onoga sto propovjedaju.

Edit: OK, ne sve, neke univerzalne moralne kompase bi postovao u vezi kradje, ubojstva iz koristoljublja i sl.

грешка у наслову

Јога вс Хришћанство

П.С. Толико психичких болесника после јоге долази у цркву готово без икакве шансе за излечење, јер им је ум спржен визуализацијама и дуготрајним блокадама комуникације са реалним светом... та прва група пацијената је још и добро прошла јер...

Друга група, која нпр. оде у ''јаче јоге'' типа Кундалини, у 95% случајева изврши самоубиство после пар месеци...

Дакле, молим Вас Срби и Србкиње, не играјте се са јогом ако Бога знате, неће имати ко да вас чупа из јоге, јер људи ионако све мање комуницирају међусобно, а камо ли да се довуку до манастира када западну у депресију и психозу

SPC zivi u nekom svom univerzumu, po pitanju joge koja je danas (na nasim prostorima) potpuno bezazlena fizicka aktivnost su u 14 veku.Po pitanju finansija i politikanstva su daleko ispred vremena u kom zive (vidi se po ordenju, finansiranju i potkupljivanju iste od atrane vlasti... da ne nabrajam).
Joga kao religija se neguje i praktikuje samo u retkim centrima uglavnom u Indiji. U ostatku sveta se od joge kao nacina zivota upotrebljavju samo joga fizicke vezbe.
Muka mi je od fanatika koji lupetaju svasta a da nemaju blage veze o tome.

Mogu da razumem stav SPC. Hatha Yoga nije samo gimnastika nikad bila. SPC, to razume ali ne i tupadžije koji sebe nazivaju instruktorima. Posebno se to odnosi na meditativne tehnike.

Shodno tome, kako bi sveštenici bilo koje verske zajednice mogli svojim vernicima preporučivati praksu neke druge tradicije?

Ili hajde ovako: da li stvarno mislite da bi Papa katolicima odobrio da se, recimo, krste sa tri prsta? Ne bi od toga postali pravoslavni ali neke stvari prosto nemaju smisla...

Zbog toga je to, a ne zato što su "retrogradni" kako su u intervjuu želeli da ih predstave.

Poslednja izmena:
Medjutim Hrišcanstvo pa i Srpska pravoslavna crkva (SPC) nema razumevanja za ovu vrstu aktivnosti
U obrazloženju zašto hrišćani i pravoslavci ne bi trebalo da praktikuju jogu, sveštenik SPC Oliver Subotić u tekstu objavljenom na sajtu Crkve, pored ostalog, navodi da telesne vežbe u jogi "u velikoj meri u pozama koje se zauzimaju predstavljaju ritualno nasleđe hinduizma". On je kao primer "blagodarenja hinduističkim božanstvima" analizirao pojedine poze u jogi navodeći i poznati "Lotosov cvet".
Svako nosi odgovornost za svoje reči i dela. Pa tako i oni koji lupaju gluposti
o nečemu o čemu ne znaju ništa. Mada, smatram da su jednako odgovorni
i lupači gluposti i oni koji ih slušaju.
Kada sam počela da praktikujem budističku vipasana meditaciju, ja sam gledala
kako to utiče na mene i da li mi odgovara. Nisam otišla pravoslavne sveštenike
o tome da pitam. Tako da oni koji se bave bilo kakvom praksom koja nije
pravoslavna, a o tome pravoslavne sveštenike pitaju za savet, ne bi trebali time
ni da se bave.

грешка у наслову

Јога вс Хришћанство

П.С. Толико психичких болесника после јоге долази у цркву готово без икакве шансе за излечење, јер им је ум спржен визуализацијама и дуготрајним блокадама комуникације са реалним светом... та прва група пацијената је још и добро прошла јер...

Друга група, која нпр. оде у ''јаче јоге'' типа Кундалини, у 95% случајева изврши самоубиство после пар месеци...

Дакле, молим Вас Срби и Србкиње, не играјте се са јогом ако Бога знате, неће имати ко да вас чупа из јоге, јер људи ионако све мање комуницирају међусобно, а камо ли да се довуку до манастира када западну у депресију и психозу
Kako li je duši tvojoj kad ovako nešto ispričaš, ne želim ni da znam. :(

Psihički bolesnici nisu ništa drugo nego ljujdi koji su se malo jače zavrteli u
negativne emocije. Servirajući im ovakav paket strahova, sigurno im ne pomažeš.
Samo možeš da im produbiš strahove, osećaj stida i krivice. Rečeno jezikom
vernika, hraniš ih demonima.

Za nešto više od deset godina, koliko se krećem među ljujdima koji se bave
istočnjačkim učenjima i praksama, još nisam naišla ne nešo o čemu ti pričaš.
Da, nekih deset posto ljudi koji priđu jogi ima neke nervne probleme. Zato i
traže pomoć. Pa kakvi priđu, takvi obično i odu. Da li bi joga instruktori trebali da
navedu procenat psihičkih bolesnika koji im dolaze iz crkve?
Ne znam nikoga ko se bavio kundalini jogom, a da mu je to naškodilo, a kamo
li da se psle par meseci ubio. Strašno kakve laži izgovaraš.

SPC zivi u nekom svom univerzumu, po pitanju joge koja je danas (na nasim prostorima) potpuno bezazlena fizicka aktivnost su u 14 veku.Po pitanju finansija i politikanstva su daleko ispred vremena u kom zive (vidi se po ordenju, finansiranju i potkupljivanju iste od atrane vlasti... da ne nabrajam).
Joga kao religija se neguje i praktikuje samo u retkim centrima uglavnom u Indiji. U ostatku sveta se od joge kao nacina zivota upotrebljavju samo joga fizicke vezbe.
Muka mi je od fanatika koji lupetaju svasta a da nemaju blage veze o tome.
Постоје веома образовани људи који и те како знају шта причају.

Постоје веома образовани људи који и те како знају шта причају.
Obrazovani ljudi su najčešće najveći lupači gluposti. Zato što im je izvor samopouznadnja
znanje koje je napamet naučeno. To je lažno znanje.

Ovaj lupać gluposti konkrento kaže da je položaj prstiju za pravoslavlje nešto srano. Nije
primetio da na pravoslavnim ikonama likovi imaju iste položaje prstiju kakvi se u jogi vide.
Položaj ruku pri molitvi kod hrišćana, takođe je jedna od mudri(položaja ruku) u jogi.
Eto poslušala sam samo delić i sasvim slučajno baš u tom deliću čovek lupa gluposti i
nemam potrebe ostalo da slušam.

Konkurencija je čudo.
Koliko je brzina koju ima danas komunikacija (svih vrsta) dobra toliko i stvara probleme (recimo ova korona).
Religijama je zbog toga prilično lakše i brže da šire svoju ideologiju ali to radi i konkurencija. Ljudi imaju širi spektar mogućnosti.
Ne treba ni da naglašavam da se ne radi ni o kakvoj brizi za dušu i psihu čoveka.
SPC je vrlo inertna (slab marketing) i moraće malko više da se potrudi da zadrži vernike.

Pre nego što upozorite ljude da rade nešto pogubno, gde će duše izgubiti,
najbolje bi bilo da vratite hinduizmu/jogi i budizmu sve ono što ste od njih
preuzeli.

Mudre/gestove, brojanice, hramove, sveštenički red, monaški red, molitvu,
mantru, ikone, osveštavanje predmeta, pevanje/čitanje svetih knjiga..

Ne znam da li bi vam sem brade nešto ostalo.. :aha:

Kako li je duši tvojoj kad ovako nešto ispričaš, ne želim ni da znam. :(

Psihički bolesnici nisu ništa drugo nego ljujdi koji su se malo jače zavrteli u
negativne emocije. Servirajući im ovakav paket strahova, sigurno im ne pomažeš.
Samo možeš da im produbiš strahove, osećaj stida i krivice. Rečeno jezikom
vernika, hraniš ih demonima.

Za nešto više od deset godina, koliko se krećem među ljujdima koji se bave
istočnjačkim učenjima i praksama, još nisam naišla ne nešo o čemu ti pričaš.
Da, nekih deset posto ljudi koji priđu jogi ima neke nervne probleme. Zato i
traže pomoć. Pa kakvi priđu, takvi obično i odu. Da li bi joga instruktori trebali da
navedu procenat psihičkih bolesnika koji im dolaze iz crkve?
Ne znam nikoga ko se bavio kundalini jogom, a da mu je to naškodilo, a kamo
li da se psle par meseci ubio. Strašno kakve laži izgovaraš.
Сестро, моја два друга су извршила самоубиство због практиковања кундалини јоге (да не помињем неке познанице које сам по чувењу оплакао због њиховог самоубиства)... желим да сви људи буду упозорени на последице јоге на нас западњаке, јер код нас долазе све неке упаковане и шарене источњачке филозофије, које су тотално супротне од оригинала... пошто Срби воле изворност, заглаве у најмрачније кутке јоге кад се посвете духовном тражењу оригинала

Јога је чист сатанистички спиритизам, ужасна самохипноза... сва срећа па немаш много слободног времена да се посветиш тој самоуништавајућој пракси... на људе несређеног живота (самце и самице) јога жестоко разорно делује, и то је искуство многих у Православном духовенству

Просто речено, хришћанска душа поникла на светосавском менталитету и традицији, од ужаса самопосматрања духовног света лишеног Бога, готово сигурно зажели себи најцрњу смрт...:(

Ti znaš što su oni izvršili samoubistvo... :roll:
Оставили су опроштајно писмо... :( :(

Један ме је чак молио да га водим у манстир јер је почео да виђа свашта, ал пошто нисам схватао колико му је лоше, заборавио сам на њега те недеље...

После пар дана је скочио са солитера... не могу себи да опростим што му нисам испунио обећање, можда би био жив данас

Оставили су опроштајно писмо... :( :(

Један ме је чак молио да га водим у манстир јер је почео да виђа свашта, ал пошто нисам схватао колико му је лоше, заборавио сам на њега те недеље...

После пар дана је скочио са солитера... не могу себи да опростим што му нисам испунио обећање, можда би био жив данас
I u pismu su sami sebi dijagnozu dali?
A možda su pomislili da im je kundalini joga naškodila baš zato što ih vi
tako zastrašujete?
Ko zna od čega su bolovali i šta je sve uticalo na njihovo stanje. Da je
pravilo da ljudi oboljevaju od kundalini joge, onda bi svi ljudi ili barem
velika većina izvršila samoubistvo nakon njenog praktikovanja.

Ma šta ja tebi objašnjavam.. ko da možeš da me čuješ.. :roll:

Nemamo ista iskustva zato što se ja družim sa normalnim ljudima koji
praktikuju jogu. Ti se družiš sa onima koji su sve probali pa na kraju
u manastir došli. Što ne znači da su se usput zabagovali, nego da su
od početka neki problem imali. Ja isto takve primećujem, ali ne vidim
urzok njihovih problema u jogi.

Nemamo ista iskustva zato što se ja družim sa normalnim ljudima koji
praktikuju jogu. Ti se družiš sa onima koji su sve probali pa na kraju
u manastir došli. Što ne znači da su se usput zabagovali, nego da su
od početka neki problem imali. Ja isto takve primećujem, ali ne vidim
urzok njihovim problemima u jogi.
Гарантујем ти са 100% ако се будеш бавила кундалини јогом да ће ти живот постати пакао на земљи...

Недо ти Бог да се икад одлучиш на такво јуначење... ова моја два пријатеља су били ''готивци, весељаци и шмекери'', све док се не уватише те ђавоље мантре... врло, врло добро знам шта ти причам, чувај се

Гарантујем ти са 100% ако се будеш бавила кундалини јогом да ће ти живот постати пакао на земљи...

Недо ти Бог да се икад одлучиш на такво јуначење... ова моја два пријатеља су били ''готивци, весељаци и шмекери'', све док се не уватише те ђавоље мантре... врло, врло добро знам шта ти причам, чувај се
E sad već smaraš ozbiljno. Tako napamet, bez ikakvih argumenata, samo
ponavljaš jedno te isto. Ne verujem ti. Nemaš pojma o čemu pričaš.
Ostrašćen si i izuzetno negativan.

Čuj, sad je neću verovati onome što sam ja videla u svom životu, nego ću
tebi verovati. Baš...

Mogu da razumem stav SPC. Hatha Yoga nije samo gimnastika nikad bila. SPC, to razume ali ne i tupadžije koji sebe nazivaju instruktorima. Posebno se to odnosi na meditativne tehnike.

Shodno tome, kako bi sveštenici bilo koje verske zajednice mogli svojim vernicima preporučivati praksu neke druge tradicije?

Ili hajde ovako: da li stvarno mislite da bi Papa katolicima odobrio da se, recimo, krste sa tri prsta? Ne bi od toga postali pravoslavni ali neke stvari prosto nemaju smisla...

Zbog toga je to, a ne zato što su "retrogradni" kako su u intervjuu želeli da ih predstave.
Брате, поента је што су јогини преузели умо-концентрационе технике Исусове молитве коју користе православни монаси, у 17том и 18том веку - класича крађа... инкорпорилаи су их у своје аумашење и разгибавање на струњачи

Дакле, Хиндуси су нас покрали... иначе, које је то расуло међу шупљоглавим инструкторима, који су углавном тупаве женице (познате по безглавом следовању), сведочи чињеница, да многе те наивчине уз јогу нуде и ултра монашку православну литературу адептима типа - ''Невидљива Борба'' од светог Никодима Агиорита и сл...

Тај синкретизам источњачки ретко ко схвата, да све што ваља у њему је позајмљено од светогорског православног монаштва, а не од самоблудника из Непала... ту је главни проблем

Брате, поента је што су јогини преузели умо-концентрационе технике Исусове молитве коју користе православни монаси, у 17том и 18том веку - класича крађа... инкорпорилаи су их у своје аумашење и разгибавање на струњачи

Дакле, Хиндуси су нас покрали... иначе, које је то расуло међу шупљоглавим инструкторима, који су углавном тупаве женице (познате по безглавом следовању), сведочи чињеница, да многе те наивчине уз јогу нуде и ултра монашку православну литературу адептима типа - ''Невидљива Борба'' од светог Никодима Агиорита и сл...

Тај синкретизам источњачки ретко ко схвата, да све што ваља у њему је позајмљено од светогорског православног монаштва, а не од самоблудника из Непала... ту је главни проблем
Ne, nego ste vi njihovu tehniku preuzeli, a samo reči promenili, pa ste dobili
čuvenu Isusovu molitvu. Ta je tehnika u hinduizmu poznata davno pre Hristovog
rođenja.
I brojanice ste preuzeli.
Sve ono što sam gore u postu jednom napisala, a ti se praviš da to ne vidiš.
Jedino ste crna odela i brade sami izmislili.

Pročitaj Bhagavad gitu koja je nastala davno pre Hrista, ako meni ne
veruješ. Pa ćeš videti kako je Isusova molitva kopija molitve Krišni.
Samo nemoj napamet nešto pričati.
Ko li te je to toliko slagao, nije mi jasno.

U osamnaestom veku se setili indusi da se mole Krišni... :roll:
A Krišna je bio tu koliko vekova pre Hrista, ne zna se.

Obrazovani ljudi su najčešće najveći lupači gluposti. Zato što im je izvor samopouznadnja
znanje koje je napamet naučeno. To je lažno znanje.

Ovaj lupać gluposti konkrento kaže da je položaj prstiju za pravoslavlje nešto srano. Nije
primetio da na pravoslavnim ikonama likovi imaju iste položaje prstiju kakvi se u jogi vide.
Položaj ruku pri molitvi kod hrišćana, takođe je jedna od mudri(položaja ruku) u jogi.
Eto poslušala sam samo delić i sasvim slučajno baš u tom deliću čovek lupa gluposti i
nemam potrebe ostalo da slušam.
Све док неко не направи видео "Заблуде Оливера Суботића и његов неоправдан напад на јогу", вероваћу њему.
Исто као што верујем оном човеку који је држао предавање о трансценденталној медитацији, тј. нечему што је лично искусио.

Da ti odmah kazem da ne gledam klipove sa kojekakvih kanala, televizija i ostalih yt profesora, tako da ne mogu da ti odgovorim na komentar.(mada postavljanje videa nije komentar).
То би било исто као када би неко рекао - не верујем интернету, дај ми штампану књигу, свашта пише на интернету.
И на форумима има свакаквих анонимних ликова, не верујем ни форуму.
Није све на јутјубу глупост, као што и није све што може да се прочита интернету бескорисно, као што знаш и сам.

Back