Roditelji i deca

pa to je stvar (ne)vaspitanja arogancije u smislu da su formalni tj navijački vernici.

nije malo 300 miliona al ipak manje od budista kojih ima 500 miliona.
od svih tih tradicionalnih religija pravoslavaca imaš najmanje. pardon šintoista ima manje oko 150 miliona.
Šta znači "tradicionalna religija"? Da li je hrišćanstvo bila tradicionalna religija pre 2000 godina? Ili pre 1000 godina kod Srba? 🤔

Pa vidim da se koristi taj termin "tradicionalne religije", šta god on značio... 🤔
pa ti u kući valjda imaš neku tradiciju a možda je stara pet do deset godina i rešiš da nastaviš.
Srbi su pravoslavni više od 800 godina i normalno da je to već odavno tradicija.
jedino što me iritira sveštenstvo (čast izuzecima) koji nipodaštavaju staru veru i svim silama se trude da se zatre bilo kakav trag iako je se narod ne odriče ni dan danas.

pa ti u kući valjda imaš neku tradiciju a možda je stara pet do deset godina i rešiš da nastaviš.
Srbi su pravoslavni više od 800 godina i normalno da je to već odavno tradicija.
jedino što me iritira sveštenstvo (čast izuzecima) koji nipodaštavaju staru veru i svim silama se trude da se zatre bilo kakav trag iako je se narod ne odriče ni dan danas.
Pa ko garantuje da onda neka nova religija neće postati tradicionalna? Ili, zašto JS nisu tradicionalna religija? Ili zašto u mojoj kući lupam, hinduizam ne bi bio tradicionalna religija? Nisu Srbi pravoslavci već su neki Srbi pravoslavci, neki su katolici, neki muslimani, a neki Hare Krisna...

Pa ko garantuje da onda neka nova religija neće postati tradicionalna? Ili, zašto JS nisu tradicionalna religija? Ili zašto u mojoj kući lupam, hinduizam ne bi bio tradicionalna religija? Nisu Srbi pravoslavci već su neki Srbi pravoslavci, neki su katolici, neki muslimani, a neki Hare Krisna...
Традиција или предање је скуп материјалних, техничких и духовних знања и достигнућа, вредности и образаца понашања. Одржава се усменим преношењем на којем почива континуитет и идентитет једне културе.

tvoj primer, hinduizam jeste tradicija ali ti si promenio samo jednu tradiciju u drugu.
kod sekti šta imaš tradicionalno u definiciji?

Традиција или предање је скуп материјалних, техничких и духовних знања и достигнућа, вредности и образаца понашања. Одржава се усменим преношењем на којем почива континуитет и идентитет једне културе.

tvoj primer, hinduizam jeste tradicija ali ti si promenio samo jednu tradiciju u drugu.
kod sekti šta imaš tradicionalno u definiciji?
Pa kako je onda pravoslavlje srpska tradicionalna religija kada je prekinula kontinuitet srpske vere? 🤔
I mani me tog termina "sekta". To koriste "pravi vernici" da ocrne konkurenciju.
I opet ponavljam, sve religije na svetu su nekada bile nove, a ne tradicionalne.

Pa kako je onda pravoslavlje srpska tradicionalna religija kada je prekinula kontinuitet srpske vere? 🤔
I mani me tog termina "sekta". To koriste "pravi vernici" da ocrne konkurenciju.
I opet ponavljam, sve religije na svetu su nekada bile nove, a ne tradicionalne.
ko kaže da je prekinula pa zar ne vidiš u običajima kada su verski obredi?
sekta jednostavno nije pogrdan naziv (zvanično) i ja ne znam kako da nazivam te manje v.z. (politički danas korektno a što me ne obavezuje nijedan zakon da ih tako nazivam) jer su se odvojile od osnovnog učenja i uvode novu teoriju u određenoj religiji.

"sequi i pod uticajem lat. secare je izdvojena ili zatvorena grupa ljudi koja čvrsto sledi svoja načela. Najčešće se sekta formira nasuprot osnovnoj grupi iz koje je potekla, razvijajući učenje, koje je po uverenju članova sekte, ispravnije u odnosu na učenje osnovne grupe"

Greše itekako, ne daju detetu da razmišlja svojom glavom. 99% vernika danas verue u boga i religiozno je zbog svojih roditelja koji su to preneli na njiu. Religija nam je nametnuta od malih nogu, retki su se iščupali i svojom glavom razmišljaju.

Back