Banshee
Buduća legenda
- Poruka
- 25.746
ja prvi put cujem kolegEnica bez zezanjaPrvi put čujem kolegInica

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ja prvi put cujem kolegEnica bez zezanjaPrvi put čujem kolegInica

Da pojednostavimo, to je palatalizacija... Kao otac-oče, stric -striče, knez-kneže...
Nije palatalizacija samo promena K, G, H u Č, DŽ, Š.
Zašto je ispravno reći blizanke,a neispravno blizankinje...to mi nikad nije bilo jasno...
Osim ako ovo prvo nije hrvatska verzija...?

Do sada se smatralo pogresnim. Recimo, Hrvati kazu treba ici, a u srpskom je to nepravilno i kaze se treba da idemo. Zasto je to tako, nije ni meni jasno kad je vec znacenje isto.
Recimo, Hrvati kazu treba ici, a u srpskom je to nepravilno i kaze se treba da idemo. Zasto je to tako, nije ni meni jasno kad je vec znacenje isto.
Није неправилно, само је друга варијанта више у духу српског језика. Код Хрвата су чешће те конструкције са инфинитивом.
odakle onda mojoj pokojnoj babi iz zapadne srbije, koja u zivotu hrvata nije videla konstrukcije poput:
Није неправилно, само је друга варијанта више у духу српског језика. Код Хрвата су чешће те конструкције са инфинитивом.
Izgleda da sam mnogo matora.
Mnogo se toga promenilo u standardnom jeziku.Није се ништа променило, тако је вазда било.
Презент јесте препоручљив, али није обавезан!
A zbog preporucljivosti i nepreporucljivosti su padali kechevi kod mog nastavnika srpskog u osnovnoj. On je cak strogo ocenjivao i kad neko ne upotrebi instrumental nakon glagola postati, a to retko ko cini u govoru. Npr. Postao je savetnikom svoga gospodara.

Mi ucili da jeste i da je "da prezent" obavezan posle glagola trebati[/I].Izgleda da sam mnogo matora.
Mnogo se toga promenilo u standardnom jeziku.

Mislis "treba".
Koliko se secam nas su ucili da ovaj glagol ima neprvilni infinitiv koji glasi treba, a 2 moguca oblika ovog glagola su treba i trebalo..i tako se menja kroz lica i vremena...
Ne postoji u jeziku pojam nepravilan infinitiv.
Mislis "treba".
Koliko se secam nas su ucili da ovaj glagol ima neprvilni infinitiv koji glasi treba, a 2 moguca oblika ovog glagola su treba i trebalo..i tako se menja kroz lica i vremena...

Hoce li meni neko da objasni kada se koristi i kako rec treba? Zato sto mi je nekoliko puta receno da nije pravilno da se kaze "Trebalo je to da uradim." ili "Trebalo bi to da uradim.", nego sme da se koristi samo u kontekstu da nam je nesto potrebno, npr. "Trebam lekove."![]()
..ova tema je postala uzasno suvoparna..
..da su terminologija i pristup objashnjavanju koji se mogu videti na nekoliko poslednjih strana
efikasni u prenoshenju znanja na nas neuke,
svi bismo do sada bili vrsni poznavaoci, makar na nivou srednjoshkolskog znanja,
poshto smo svi bili bombardovani istim tokom shkolovanja..
..nashe rupe pokazuju da to bash i nije produktivno..![]()

Gde ti vidis terminologiju koja nije pokrivena gradivom srednje skole?![]()
Тема у последњих неколико страна изискује питање да ли се каже ,,надмудривање'' или ,,надмудравање'', или једноставно ,,паметовање'' са све наводницима код овог паметовања..
Ово је била моја јутарања пакост, јер бих волела да се вратимо ,,изворним принципима'' теме...![]()

Hoce li meni neko da objasni kada se koristi i kako rec treba? Zato sto mi je nekoliko puta receno da nije pravilno da se kaze "Trebalo je to da uradim." ili "Trebalo bi to da uradim.", nego sme da se koristi samo u kontekstu da nam je nesto potrebno, npr. "Trebam lekove."![]()
a kako se zovu stanovnici Ljiga,Kule,Zarkova?
dakle,ja jos uvek cekam odgovor
..prochitaj josh jednom..
..upravo sam i rekla da je terminologija koja se ovde provlachi, kao i nachini objashnjavanja
isto ono shto se (ochigledno) pokazalo neuspeshnim u nashim shkolama...
..ergo - menjajte pristup ako biste uchinak..