Jezičke nedoumice

Da pojednostavimo, to je palatalizacija... Kao otac-oče, stric -striče, knez-kneže...
Nije palatalizacija samo promena K, G, H u Č, DŽ, Š.

Palatalizacija je samo sinhrona pojava mutacije. Mutacija je nesto sto se izucava u komparativnoj lingvistici i istoriji jezika jer palatalizacije ne pokriva slucajeve slicnih promena u razlicitim jezicima i razvoj istih kroz istoriju.

Ja uvek kazem bliznakinje, a cula sam da Hrvati kazu blizankinje. Blizanke se koriste i kod nas i kod njih. To izgleda znaci da je sve ovo pravilno samo je stvar izbora jezika. Nisam sasvim sigurna da li se jos uvek izbor hrvatskog pravila u srpskom jeziku moze smatrati greskom narocito u primerima gde je to uzelo maha u govoru.:think: Do sada se smatralo pogresnim. Recimo, Hrvati kazu treba ici, a u srpskom je to nepravilno i kaze se treba da idemo. Zasto je to tako, nije ni meni jasno kad je vec znacenje isto.:neutral:

Recimo, Hrvati kazu treba ici, a u srpskom je to nepravilno i kaze se treba da idemo. Zasto je to tako, nije ni meni jasno kad je vec znacenje isto.

Није неправилно, само је друга варијанта више у духу српског језика. Код Хрвата су чешће те конструкције са инфинитивом.

Није неправилно, само је друга варијанта више у духу српског језика. Код Хрвата су чешће те конструкције са инфинитивом.

:think: odakle onda mojoj pokojnoj babi iz zapadne srbije, koja u zivotu hrvata nije videla konstrukcije poput:

" valja ici"
" valja uzeti, ustati, podici, namestiti..... itd"
i ostale koje su u prvoj, navodno vise hrvatskoj varijanti.

Kod njih je prva konstrukcija normalnija. Duga sam cuo samo ponekad a zvuci otprilike " Treba da ideeeeemo"

Tako da ne bih rekao da je to vise u duhu hrvatskog jezika, mozda pre u duhu ijekavice tj krajeva odakle se taj narod doselio, dakle severna Crna Gora i Hercegovina :think:

Mi ucili da jeste i da je "da prezent" obavezan posle glagola trebati.:neutral: Izgleda da sam mnogo matora.:eek: Mnogo se toga promenilo u standardnom jeziku.

Није се ништа променило, тако је вазда било.;)
Презент јесте препоручљив, али није обавезан!

A zbog preporucljivosti i nepreporucljivosti su padali kechevi kod mog nastavnika srpskog u osnovnoj. On je cak strogo ocenjivao i kad neko ne upotrebi instrumental nakon glagola postati, a to retko ko cini u govoru. Npr. Postao je savetnikom svoga gospodara.

A zbog preporucljivosti i nepreporucljivosti su padali kechevi kod mog nastavnika srpskog u osnovnoj. On je cak strogo ocenjivao i kad neko ne upotrebi instrumental nakon glagola postati, a to retko ko cini u govoru. Npr. Postao je savetnikom svoga gospodara.

Па, ваљда се њему више допадало онако....:lol:

Mi ucili da jeste i da je "da prezent" obavezan posle glagola trebati[/I].:neutral: Izgleda da sam mnogo matora.:eek: Mnogo se toga promenilo u standardnom jeziku.

:eek:

Mislis "treba".

Koliko se secam nas su ucili da ovaj glagol ima neprvilni infinitiv koji glasi treba, a 2 moguca oblika ovog glagola su treba i trebalo..i tako se menja kroz lica i vremena...

:eek:

Mislis "treba".

Koliko se secam nas su ucili da ovaj glagol ima neprvilni infinitiv koji glasi treba, a 2 moguca oblika ovog glagola su treba i trebalo..i tako se menja kroz lica i vremena...

Ko te tako ucio?:eek: Ne postoji u jeziku pojam nepravilan infinitiv.:roll: Postoji infinitiv trebati, ali se ni ne koristi. To je samo morfoloska kategorija u izucavanju jezika, a nije leksicka i nema upotrebnu vrednost. Ovo o cemu ti pricas je prezentska osnova tog glagola, a to ne znaci da infinitiv ne postoji ili da je nepravilan. Ono sto se upotrebljava u jeziku, mnogo je drugacija stvar od onoga sto se upotrebljava u analizi jezika.

..ova tema je postala uzasno suvoparna.. :neutral:
..da su terminologija i pristup objashnjavanju koji se mogu videti na nekoliko poslednjih strana
efikasni u prenoshenju znanja na nas neuke,
svi bismo do sada bili vrsni poznavaoci, makar na nivou srednjoshkolskog znanja,
poshto smo svi bili bombardovani istim tokom shkolovanja.. :(

..nashe rupe pokazuju da to bash i nije produktivno.. :)

Hoce li meni neko da objasni kada se koristi i kako rec treba? Zato sto mi je nekoliko puta receno da nije pravilno da se kaze "Trebalo je to da uradim." ili "Trebalo bi to da uradim.", nego sme da se koristi samo u kontekstu da nam je nesto potrebno, npr. "Trebam lekove." :confused:

Тема у последњих неколико страна изискује питање да ли се каже ,,надмудривање'' или ,,надмудравање'', или једноставно ,,паметовање'' са све наводницима код овог паметовања.. :sad2:
Ово је била моја јутарања пакост, јер бих волела да се вратимо ,,изворним принципима'' теме...:)

Hoce li meni neko da objasni kada se koristi i kako rec treba? Zato sto mi je nekoliko puta receno da nije pravilno da se kaze "Trebalo je to da uradim." ili "Trebalo bi to da uradim.", nego sme da se koristi samo u kontekstu da nam je nesto potrebno, npr. "Trebam lekove." :confused:

Koliko ja znam ispravno je da se kaze
Treba da .....tralalalala.
Nema onog trebam, trebas.....

A meni uzasno para usi na drugom pdf-u pominjanje garnisle i cak mi objasnise da je to podjednako ok kao i granisna. Malo cvrc.

..ova tema je postala uzasno suvoparna.. :neutral:
..da su terminologija i pristup objashnjavanju koji se mogu videti na nekoliko poslednjih strana
efikasni u prenoshenju znanja na nas neuke,
svi bismo do sada bili vrsni poznavaoci, makar na nivou srednjoshkolskog znanja,
poshto smo svi bili bombardovani istim tokom shkolovanja.. :(

..nashe rupe pokazuju da to bash i nije produktivno.. :)

Gde ti vidis terminologiju koja nije pokrivena gradivom srednje skole?:eek:

Тема у последњих неколико страна изискује питање да ли се каже ,,надмудривање'' или ,,надмудравање'', или једноставно ,,паметовање'' са све наводницима код овог паметовања.. :sad2:
Ово је била моја јутарања пакост, јер бих волела да се вратимо ,,изворним принципима'' теме...:)

Nadmudivanje, ja da ti kažem... (ne, nisam progutala slovo!) :mrgreen:

Trebalo bi da...
Trebalo je da...
Treba da...
Potrebni su mi lijekovi
meni se ovo cini pravilno

@
kupi si sladoled
da li je u srpskom jeziku pravilno si?
nisam cula da iko govori, umjesto Sebi, Si
a na forumu ima ucestalu upotrebu

Back