/una/
Domaćin
- Poruka
- 3.006
Nazivi predmeta pisu se malim slovom, osim u dokumentaciji: dnevniku, knjizici, diplomi, svedocanstvu...
To nisam znala. Hvala ti. Glupog li pravila, u indeksu pises jedno, a na papiru drugo.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nazivi predmeta pisu se malim slovom, osim u dokumentaciji: dnevniku, knjizici, diplomi, svedocanstvu...
A, kako ti kazes, ciferslus, cipzar? To BAS zvuci srpski.![]()
dobiVa ( do skoro je u većini udžbenika iz hemije pisalo ovako)
..dobiVanje i mene izludjuje..![]()
To nisam znala. Hvala ti. Glupog li pravila, u indeksu pises jedno, a na papiru drugo.
Nije tacno, prisvojni pridevi od vlastitih imenica vec dugi niz godinama imaju Č (Daničin, Miličin, Aničin).
Dugo sam se drzala izraza patent zatvarac.To je prvi izraz sa kojim sam se srela pri upoznavanju sa tim pojmom. Sad uglavnom kazem cibzar. Totalno mi bezveze zvuci, ali mi je tako nekako uvek bilo najlakse narocito zbog toga sto sam tu rec morala mnogo da upotrebljavam dok sam drzala butik sa krojackom radionicom pa, dok nisam navikla da je koristim, cesto je dolazilo do nesporazuma sa krojacicama jer postoje neke druge stvari u sivenju koje se u njihovoj oblasti rada nazivaju patent zatvaracima.
U rubrikama se cesto koristi veliko slovo na pocetku imena predmeta jer se ta rubrika prihvata kao jedna vrsta smisaone celine, kao nesto slicno recenici.
Nije tako. Zvanican naziv predmeta, u dokumentaciji, pise se velikim slovom!
Pa to sam i rekla. U cemu je tvoj problem?Zasto ponavljas za mnom?
Medjutim, u fakturama to ne vazi, a u skolskoj dokumentaciji da. Zato sam ja napisala cesto, ali ne uvek.![]()
A broj molova? (priznajem, i meni se omakne ponekad)
Broj metara, broj kilograma
![]()
ni garnišna nije pravilnoGodinama sam govorila garnišLa i reLna - tako svi u mojoj porodici govore.
Šangarepa i kompir
Cvieće (ovo videh na jednom drugom forumu)
FeM
dobiVa ( do skoro je u većini udžbenika iz hemije pisalo ovako)
blizankinje
itd...
..dobiVanje i mene izludjuje..
..kazu profesori - poklon se dobija, a neki element ili jedinjenje se dobiVa....a jeeeeste..
..sreca - batalili su to u novim izdanjima..![]()
Da, ali "zadnje" je preuzelo i funkciju "poslednjeg" i ne stvara probleme u komunikaciji. U pitanju je klasična metonimija.Npr. poslednje u nizu, zadnja strana. Sasvim razlicite reci, nemaju veze jedna sa drugom.
Ja ne umem da izgovorim "kolegenica"Prvi put čujem kolegInica
Pa, naziv predmeta.![]()
Da, ali "zadnje" je preuzelo i funkciju "poslednjeg" i ne stvara probleme u komunikaciji. U pitanju je klasična metonimija.![]()
Jel si sigurna da ne znas?..koja je srpska rech za gejeve?![]()
Jel si sigurna da ne znas?![]()
Ti mE lažeš ili ti mI lažeš??? Bolje mi zvuči ovo prvo, ali često viđam drugo, pa mi nije jasno![]()
To se nekad zvala zapadna varijanta, danas je vise u duhu hrvatskog jezika.