Nabacane teze))
ЈЕЛЕН
Јелен је један од великих и непролазних симбола Севера, Хипербореје.
Валериј Демин цитира Паусанију, античког писца из II века, који у делу Опис Хеладе (Х, V, 8) наводи да се први свештеник–пророк Аполоновог храма у Делфима звао
Олен, Олењ, тј. Јелен. Надасве, јелен је симбол самог Сунца, које у Хипербореји никад не залази.
Борис Над- "СИМБОЛИ ХИПЕРБОРЕЈЕ"
Назив животиње и име свештеника у Делфима је свакако словенског порекла:
Јелен (данашњи српски)- Јелен
Jelenovití (чешки)-Јелен
Еленовите (бугарски)-Јелен
Elniniai (литвански)-јелен
Елен (македонски)-Јелен
Jeleniowate (пољски)-Јелен
Оле́невые, оле́ньи(руски)-Јелен
Jeleni (словеначки)-Јелен
Оленеві (украјински)-Јелен
а старији (старословенски) назив претпостављам да је најближи руском изговору Олењ.
Мескички богаташ Салинас Прајс посветио је деценији истраживања проблему "Хомера" и тврди да је Хомер писао на старословенском дијалекту, а не на грчком.
- Za nepune dve decenije istraživanja apsolutno sam siguran da su „Ilijada” i „Odiseja” prvobitno napisane na slovenskom dijalektu, a tek kasnije prevedene na starogrčki koji nije bio klasičan, već Homerov jezik.
Objašnjava Roberto kako je posle mnogo poređenja pomoću staroslovenskih običaja potvrdio svoju tezu da je spev pisan na jeziku naših predaka. Pronašao je naš sagovornik mnoge sličnosti između Homerovih likova i ljudi iz doline Neretve.
http://www.pesicisinovi.co.rs/index...w=article&id=293&Itemid=140&lang=sr&showall=1
"HiperBoreja"- zemlja iznad Bure na karti grčke mitologije je naše (горње)Podunavlje
Sunčanica
lik iz Gundulićevog "Osmana", najmlađa kći u starca koju Turčin Osman otima i odvodi
(kao i u trojanskom mitu)
Bas sam nocas postavio sliku reljefa sa Gundulićevog spomenika u Dubrovniku na temi "Serbski vremeplov",rad vajara Ivana Rendića
http://forum.krstarica.com/showthread.php/432630-Сербски-времеплов?p=16454924
Zanimljivo tumačenje Sunčanice/Jelene/Helene, kao kosmogonijskog mita (neko otima Sunce ili se Sunce pomrači) dao je dr.Milan Budimir u knjizi " Sa balkanskih istočnika".Ne bi me čudilo da je priča o planetama i zvezdama pogrčeno u antropomorfizovanu "djevojku" .