- Poruka
- 94.551
Da živiš na selu i izdržavaš se od zemlje i stoke?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa ne moras na selu da kopas njivu kopaj bitkoine ko ti braniMožeš da preživljavaš ali ne i da živiš.
Mora da postoji neka granica gde je preživljavanje a gde počinje život (zarada)
I to u najmanjem broju parcelaVerovatno 30 hektara zemlje u svojini uz potrebnu mehanizaciju.
Mora da postoji neka granica gde je preživljavanje a gde počinje život (zarada)
Verovatnije - 130 haVerovatno 30 hektara zemlje u svojini uz potrebnu mehanizaciju.
To ako hoćeš da budeš super bogat.Verovatnije - 130 ha
Zašto smatraš da treba 130 ha?Tvoja stvar da li ćeš ili nećeš da veruješ...![]()
Tesko je to zvati lepim zivotom.Od jutri rano do uvece kasno,oko stoke.Treba imati sto vise grla,ali i mnogo livada zbog hranjenja te stoke.Za neko solidno prezivljavanje.Mnogi seljaci su naucili tako da zive i ne bi mogli ni mesec dana da provedu u gradu.Da živiš na selu i izdržavaš se od zemlje i stoke?
U Vojvodini kako,tako,ali u drugim mestima Srbije,je tesko naci vise od par hektara zemlje u jednoj parceli.Problem srpskog seljaka je što su njive iscepkane a plus nemaju ni dovoljno
pa i jedan hektar je dobro parčeU Vojvodini kako,tako,ali u drugim mestima Srbije,je tesko naci vise od par hektara zemlje u jednoj parceli.
Da,ali malo je to da ti prehranis, recimo 10 krava,50 ovaca,ili koza.Treba ti livade za pasu i livade da obezbedis seno za zimu,a to je sa 1ha,nemoguce.Ima moj surak 50-ak ovaca i uzima zemlju u zakup da bi se imalo racuna da ih drzi.pa i jedan hektar je dobro parče
Nekada sam racunao da je ta granica 10 haMora da postoji neka granica gde je preživljavanje a gde počinje život (zarada)
nisam mislio ukupno 1 ha nego u komadu. A treba ti bar 30 što reče onaj čovekDa,ali malo je to da ti prehranis, recimo 10 krava,50 ovaca,ili koza.Treba ti livade za pasu i livade da obezbedis seno za zimu,a to je sa 1ha,nemoguce.Ima moj surak 50-ak ovaca i uzima zemlju u zakup da bi se imalo racuna da ih drzi.
Ja sam mislio da je tesko po Sumadiji naci parcele vece od 1 ha.Tako se ne isplati.Isplati se sto vise grla i sto vise livada i zemlje u parceli,ili u blizini.Nije u pitanju samo hrana,gde je i muza,odrzavanje prostorija,ako su ovce i sisanje.Ima tu mnogo da se ulozi i rada i novca da bi se iole isplatilo.nisam mislio ukupno 1 ha nego u komadu. A treba ti bar 30 što reče onaj čovek
Ima.Zaparlozeno.Niti je za livadu,ni za oranje.Mnoga sela su opustela, zemlje ima.
Kod nas i sume nema vece od 1 ha.I ako ima na vise mesta.U Šumadiji su retka domaćinstva koja imaju stotinu ha, a i ono što imaju je pod šumama, tako da se retko obrađuju tako velike površine u privatnoj režiji.