- Poruka
- 82.266
Da živiš na selu i izdržavaš se od zemlje i stoke?
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa ne moras na selu da kopas njivu kopaj bitkoine ko ti braniMožeš da preživljavaš ali ne i da živiš.
Mora da postoji neka granica gde je preživljavanje a gde počinje život (zarada)
I to u najmanjem broju parcelaVerovatno 30 hektara zemlje u svojini uz potrebnu mehanizaciju.
Mora da postoji neka granica gde je preživljavanje a gde počinje život (zarada)
Verovatnije - 130 haVerovatno 30 hektara zemlje u svojini uz potrebnu mehanizaciju.
To ako hoćeš da budeš super bogat.Verovatnije - 130 ha
Zašto smatraš da treba 130 ha?Tvoja stvar da li ćeš ili nećeš da veruješ...
Tesko je to zvati lepim zivotom.Od jutri rano do uvece kasno,oko stoke.Treba imati sto vise grla,ali i mnogo livada zbog hranjenja te stoke.Za neko solidno prezivljavanje.Mnogi seljaci su naucili tako da zive i ne bi mogli ni mesec dana da provedu u gradu.Da živiš na selu i izdržavaš se od zemlje i stoke?
U Vojvodini kako,tako,ali u drugim mestima Srbije,je tesko naci vise od par hektara zemlje u jednoj parceli.Problem srpskog seljaka je što su njive iscepkane a plus nemaju ni dovoljno
pa i jedan hektar je dobro parčeU Vojvodini kako,tako,ali u drugim mestima Srbije,je tesko naci vise od par hektara zemlje u jednoj parceli.
Da,ali malo je to da ti prehranis, recimo 10 krava,50 ovaca,ili koza.Treba ti livade za pasu i livade da obezbedis seno za zimu,a to je sa 1ha,nemoguce.Ima moj surak 50-ak ovaca i uzima zemlju u zakup da bi se imalo racuna da ih drzi.pa i jedan hektar je dobro parče
Nekada sam racunao da je ta granica 10 haMora da postoji neka granica gde je preživljavanje a gde počinje život (zarada)
nisam mislio ukupno 1 ha nego u komadu. A treba ti bar 30 što reče onaj čovekDa,ali malo je to da ti prehranis, recimo 10 krava,50 ovaca,ili koza.Treba ti livade za pasu i livade da obezbedis seno za zimu,a to je sa 1ha,nemoguce.Ima moj surak 50-ak ovaca i uzima zemlju u zakup da bi se imalo racuna da ih drzi.
Ja sam mislio da je tesko po Sumadiji naci parcele vece od 1 ha.Tako se ne isplati.Isplati se sto vise grla i sto vise livada i zemlje u parceli,ili u blizini.Nije u pitanju samo hrana,gde je i muza,odrzavanje prostorija,ako su ovce i sisanje.Ima tu mnogo da se ulozi i rada i novca da bi se iole isplatilo.nisam mislio ukupno 1 ha nego u komadu. A treba ti bar 30 što reče onaj čovek
Ima.Zaparlozeno.Niti je za livadu,ni za oranje.Mnoga sela su opustela, zemlje ima.
Kod nas i sume nema vece od 1 ha.I ako ima na vise mesta.U Šumadiji su retka domaćinstva koja imaju stotinu ha, a i ono što imaju je pod šumama, tako da se retko obrađuju tako velike površine u privatnoj režiji.