Jel umete da zamenite osigurač?

Ова тема показује српски менталитет, трпање носа у све па и у оно што темељно не разумеју!
Сећам се, давно беше, када сам уписао техничку школу "Никола Тесла" и на практичним вежбама беше један наставник пред пензијом, у старту нам је рекао, децо, у нашој струци нема глупих, сви су изгинули!
Додао је, запамтите, струја не убија, убија наша глупост и незнање.
Прочитах све постове и они осликавају наш менталитет. Већини је осигурач пар лицни, оно, од ока. Оно, по систему, па шта, није се ништа десило?!
Пре неких 30 година, колега ми је испричао случај са Црногорског приморја. После земљотреса 1979 многи хотели су били срушени и Србија је пружила највећу помоћ у санирању штете. Приликом градње једног од хотела, пошто је каменито тло и просто је немогуће урадити уземљење, дат је предлог да се користе ФИД склопке. Тада су оне биле прилично скупе. наравно, руководство хотела је тај предлог категорично одбило. Рађено је све без уземљења! Ок, завршили су градњу, хотел предат и, не лези враже, син директора је хтео да се истушира и погинуо је од струјног удара у купатилу. Пробио грејач и преко воде и металне каде затворио је струјно коло и страдао?!
Да су поставили ФИД склопке, како им је саветовано, не би погинуо!

E al kažu da nam i taj može riknuti :9
To vec nisam znala. :D

Dobra fora je sto sada za skoro sve zivo mozes naci neki video-tutorijal.
Ovde i u radnjama imas te male prospekte sa detaljnim opisom sta i kako. Bukvalno ko hoce moze sam i plocice u kupatilu da stavi.
Nije da to preporucujem, jer ipak je majstor iskusniji, ali ko hoce da ustedi ili mora da ustedi, pa sto da ne.

Ovde i u radnjama imas te male prospekte sa detaljnim opisom sta i kako. Bukvalno ko hoce moze sam i plocice u kupatilu da stavi.
Nije da to preporucujem, jer ipak je majstor iskusniji, ali ko hoce da ustedi ili mora da ustedi, pa sto da ne.
A meni se dopada konjcept outsourcing-a. Nek drugi malo rade za mene.. mašina neka pere veš i sudove.. nek ona ide u prodavnicu i kuva ručak nek njen dečko odrađuje mesto mene.. Čovek nikad nije istinski slobodan dok ima šta da radi :)

Када би тако било?! Ни један видео туторијал не објашњава елементарно, шта у ствари треба осигурач да заштити и како?! На жалост, 90% електричара не зна да објасни како осигурач треба да заштити и који су то услови који треба да се испуне да би осигурач правилно штитио!
Посебна су прича мајстори за све, оно, радии воду, керамику, струју?!
Једног таквог сам избацио наглавачке из куће човека коме сам требао да издам атест уземљења, без кога дистрибуција неће да прикључи објекат на мрежу.
Оно, набеђен мајстор, коме су инсталације две жице и то је то?
Типична потврда изреке да од оних који не знају гори су само они који мисле да знају!
По некој идиотској причи, међу таквим идиотима, закопао је стари бојлер у земљу јер је то проверено добро?! Не знам само од кога је проверено и како? Сећам се, проверим уземљење а оно готово 100Ω. Ај што је огромно, 50 пута веће од дозвољеног, него ме још убеђује да је добро јер је он лично проверио? Ок, рекох му, покажи ми како си и чиме проверио? Он донесе сијалицу и повеже на фазу и земљу и сијалица засветли и каже, видиш да има земљу?!
Као што рекох, ишутирао сам га напоље и припретио да ако га још једном сретнем, позваћу полицију и натоварићу му покушај саботаже са смртним исходом!
Домаћин је био у шоку, није знао шта се дешава, Гледао ме је као да сам луд, мада и јесам полудео од таквог надримајстора, идиота!
После сам човеку објаснио проблем, дао му број нормалног мајстора који му је све урадио како треба јер му нисам могао издати атест уземљења са таквим уземљењем, све и да је закопао нов бојлер.

Poslednja izmena:
Када би тако било?! Ни један видео туторијал не објашњава елементарно, шта у ствари треба осигурач да заштити и како?! На жалост, 90% електричара не зна да објасни како осигурач треба да заштити и који су то услови који треба да се испуне да би осигурач правилно штитио!
Посебна су прича мајстори за све, оно, радии воду, икерамику, струју?!
Једног таквог сам избацио наглавачке из куће човека коме сам требао да издам атест уземљења, без кога дистрибуција неће да прикључи објекат на мрежу.
Оно, набеђен мајстор, коме су инсталације две жице и то је то?
Типична потврда изреке да од оних који не знају гори су само они који мисле да знају!
По некој идиотској причи, међу таквим идиотима, закопао је стари бојлер у земљу јер је то проверено добро?! Не знам само од кога је проверено и како? Сећам се, проверим уземљење а оно готово 100Ω. Ај што је огромно, 50 пута веће од дозвољеног, него ме још убеђује да је добро јер је он лично проверио? Ок, рекох му, покажи ми како си и чиме проверио? Он донесе сијалицу и повеже на фазу и земљу и сијалица засветли и каже, видиш да има земљу?!
Као што рекох, ишутирао сам га напоље и припретио да ако га још једном сретнем, позваћу полицију и натоварићу му покушај саботаже са смртним исходом!
Домаћин је био у шоку, није знао шта се дешава, Гледао ме је као да сам луд, мада и јесам полудео од таквог надримајстора, идиота!
После сам човеку објаснио проблем, дао му број нормалног мајстора који му је све урадио како треба јер му нисам когао издати атест уземљења са таквим уземљењем, све и да је закопао нов бојлер.
Neki majstori i nisu pravi, uceni majstori.
Mami vec godinama stan krece otac i sin koji su se sami naucili. Sin je zavrsio za veterinarskog tehnicara. To se secam.
Ali dobro, to nije opasno i oni su vremenom odlicno naucili to sto rade.
Moguce da i elektricari nisu pravi elektricari, vec priuceni. Jedan je stvarno skolovan za to i on otvori firmu na svoje ime, a ostali koji sa njim rade…ko zna?!
Ljudima verovatno ni ne padne na pamet da provere da li svi imaju skolu za to sto rade, vec pozovu majstora i to je to.

Back