Jekyll i Hyde

Pa moji rodetilji i jesu takvi. Pretpostavljam da je u većini porodica tako. Na žalost, svi imamo maske, lažno ja, koje pokazujemo svetu. Maske smo dobili od društva u kome živimo. Ta dvoličnost mojih roditelja je uticalo na mene da sam dobijao kontradiktorne poruke od njiha, i tako bio pogubljen/izgubljen jako dugo u mom životu.

Da li ste možda imali roditelje ili partnere koji se na jedan način ponašaju u javnosti, a na drugi privatno (kada ste sami)?
Ako jeste kako je to uticalo na vas?
Roditelje ne, partnere onako onako, ali saradnike na poslu... Dobijem krvarenje u želucu samo od sećanja na njih. Uglavnom, lično nikad nisam izdržao dugo u takvoj situaciji, skidam kapu svakom ko može

Hmmmm
vecina ljudi koje znam su takvi
Nemam mnogo iskustva sa iskrenim ljudima.
Ali volim takve ljude jer sam i ja takav.
Naucio sam jos pre polaska u skolu da ljudi glume i maskiraju se...
ne svidja mi se to ali prihvatam to kao deo zivota...
Pokusavam da kontaktiram samo sa iskrenim osobama ali to nije moguce.
Svoje ponasanje ne menjam i ne dam da tudje uticce na moje.

Deluje mi da je najveći deo moje porodice ovakav - zajedničko im je po meni da su emotivno nezreli kao osobe, a i prilično impulsivni u socijalnim situacijama.
Što se partnerskih odnosa tiče, možda sam neka 2 puta primetio ovo i ono kada se primeti taj odnos ne traje naročito dugo.
Zapravo i sa roditeljima/bratom sam brzo raskrstio puteve kada mi se ukazala mogućnost da se osamostalim.
Što se načinjene štete tiče, kontam da je to jedan od razloga zašto sam generalno nepoverljiv prema ljudima.

Roditelje ne, partnere onako onako, ali saradnike na poslu... Dobijem krvarenje u želucu samo od sećanja na njih. Uglavnom, lično nikad nisam izdržao dugo u takvoj situaciji, skidam kapu svakom ko može
Kada je veće/grupno okruženje patologije često uzmu maha zbog mase interakcija.
Uglavnom sam i ja naletao na ovo u većim korporacijama za koje sam radio - međuljudski odnosi dno dna.

Ne. Svi su savrseno normalni.
ja sam savršeno normalan, gospođo

The Shining GIF

Da li ste možda imali roditelje ili partnere koji se na jedan način ponašaju u javnosti, a na drugi privatno (kada ste sami)?
Pada mi na pamet ona rečenica: a bio je fin i miran čovek.. na sreću, moji roditelji nisu imali te prebačaje, ali znam mnogo ljudi koji me iznenade svojom promenom u javnosti u odnosu na ponašanje u porodici ili društvu. Glumljenje idealne porodice je čest slučaj kod osoba sa nekim mentalnim problemom.

Pada mi na pamet ona rečenica: a bio je fin i miran čovek.. na sreću, moji roditelji nisu imali te prebačaje, ali znam mnogo ljudi koji me iznenade svojom promenom u javnosti u odnosu na ponašanje u porodici ili društvu. Glumljenje idealne porodice je čest slučaj kod osoba sa nekim mentalnim problemom.
Po meni je to najčešće izraženo kod osoba sa narcističkim osobinama - drugima se predstavljaju kao savršene/srećne osobe, kada su u 4 zida sa svojima vidi se raspad.
A ima i onaj šok momemat kada se u javnosti raspadnu - možda sam to video neka 2-3 puta da pred drugima neko ko je važio za staloženu osobu okrene ploču za 180 stepeni i da ga uhvate šizofrena cepanja (kontam da do toga eventualno dođe kod svih koji gomilaju te negativnosti u sebe) ili kada im ovi što ih "trpe" pobegnu iz okruženja.

Po meni je to najčešće izraženo kod osoba sa narcističkim osobinama - drugima se predstavljaju kao savršene/srećne osobe, kada su u 4 zida sa svojima vidi se raspad.
A ima i onaj šok momemat kada se u javnosti raspadnu - možda sam to video neka 2-3 puta da pred drugima neko ko je važio za staloženu osobu okrene ploču za 180 stepeni i da ga uhvate šizofrena cepanja (kontam da do toga eventualno dođe kod svih koji gomilaju te negativnosti u sebe) ili kada im ovi što ih "trpe" pobegnu iz okruženja.
Ta cepanja najčešće nastanu kada neko nečim poremeti projektovanu sliku koju ta osoba želi da prikaže drugima.

Mođda grešim, ali sam češće viđala očeve takvih porodica koji imaju taj problem.
Pa sada, slažem se da se očevi češće viđaju sa tim problemom, međutim deluje mi da se ne manifetuje na isti način kod muškaraca i žena.
Otp kod muških:
Češće se javno eksponiraju u pozitivnom svetlu, a u 4 zida su 5-7 na skali od 10 sa cepanjima ličnosti.
Otp kod žena:
Manje se eksponiraju javno, ali zato u 4 zida su negde na 7-9 sa cepanjem ličnosti.
Sa par njih sam pričao o ovim isksutvima i bila je situacija da im je teže bilo sa kevama u 4 zida nego sa očevima.

Takođe ima i razlika kako ta "cepanja ličnosti" izgledaju kod muškaraca, a kako kod žena - mahom se svode na neki vid ili manipulacije ili dominacije.
Muškarci su skloniji fizičkom aspektu, dok su žene po meni sklonije emocionalnom aspektu.

Moji roditelji nisu takvi. Jedan partner je bio divan u javnosti, a drugačiji kada smo bili sami. Veza je trajala kratko.

I na poslu sam imala par takvih koleginica i kolega, ali sam sa njima bila na distanci.

Back