JEHOVINI SVJEDOCI

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
kazes tebi je logicnije...

Bog ima daleko drugaciji nacin razmisljanja :cao:

bas je nelogicno da je Isus bio ozenjen...

to bi znacilo da je samo obican covek :cao:

i nepostoje nikakve insinuacije o tome niti ikakvi dokazi da je bio ozenjen...

to bi verovatno Biblija sadrzala da je bilo tako
Izvini, ali otkud baš ti znaš kako to Bog razmišlja, i šta je Njemu logičnije, a šta nije?

Običan čovek? Pa zar baš vi ne insistirate na tome da je Isus bio običan čovek? I šta bi to bitno promenilo u shvatanju i prihvatanju Njegovog učenja ako bi se pokazalo da je bio oženjen i imao decu?

Dokazi ne postoje ni da nije bio oženjen. Baš kao što ne postoje dokazi da je Isus Boga nazivao imenom Jehova, ali vi na tome insistirate.

Izvini, ali otkud baš ti znaš kako to Bog razmišlja, i šta je Njemu logičnije, a šta nije?

Običan čovek? Pa zar baš vi ne insistirate na tome da je Isus bio običan čovek? I šta bi to bitno promenilo u shvatanju i prihvatanju Njegovog učenja ako bi se pokazalo da je bio oženjen i imao decu?

Dokazi ne postoje ni da nije bio oženjen. Baš kao što ne postoje dokazi da je Isus Boga nazivao imenom Jehova, ali vi na tome insistirate.

Bog je svoj nacin razmisljanja izneo preko Biblije...

ko jwe dublje proucava i meditira moze shvatiti

nije bio ozenjen to i ptice na grani znaju :aha:

kao sto postoji bezbroj dokaza da je Ime Jehova

a ti ne moras to prihvatiti :cao:

Bog je svoj nacin razmisljanja izneo preko Biblije...

ko jwe dublje proucava i meditira moze shvatiti

nije bio ozenjen to i ptice na grani znaju :aha:

kao sto postoji bezbroj dokaza da je Ime Jehova

a ti ne moras to prihvatiti :cao:
Upravo je mnogi duboko proučavaju, pa je svako shvata na neki svoj način. Zato i imamo pravoslavne, katolike, evangeliste, baptiste, adventiste, Jehovine svedoke....

To što "ptice na grani znaju" niti se danas može dokazati niti se može opovrgnuti. Ali je interesantno zašto je to pitanje tako bitno ako ne menja ono što je osnovno: Isusovo učenje koje je i praktično pokazao svetu kroz sopstveni primer?

Baš kao što ni insistiranje na imenu jedinog Boga nema nikakvog smisla. Šta misliš zašto većina tih koji duboko proučavaju Bibliju ne insistira na tom imenu?

Ali tako nešto ne stoji u novozavetnim spisima.
Što se tiče starozavetnih prevoda verovatno je da koristite prevode koji insistiraju na imenu Jehova.

No, ako već insistirate na imenu Jehova, da je moguće da se taj tentagram pročita kao Alah, u duhu arapskog jezika?

Gle, Evanđelje po Mateju je napisano na Hebrejskom jeziku, i prema tome je sasvim logično da je bio napisan tentagram JHVH, na mjestu gdje stoji u Grčkim prijevodima Gospod ili Gospodin.

Mi koristimo prijevod koji je najbliži orginalu, jer koristimo Božje ime, koje je postojalo u prvim spisima i ranim kopijama.

Ime pravoga Boga je JHVH. Sam procjeni dali je u redu Boga zvati drugačije od JHVH.

Ako se osoba zove Marko, dali je normalno da ga se zove Stevo ? :heart: :bye:

Upravo je mnogi duboko proučavaju, pa je svako shvata na neki svoj način. Zato i imamo pravoslavne, katolike, evangeliste, baptiste, adventiste, Jehovine svedoke....

To što "ptice na grani znaju" niti se danas može dokazati niti se može opovrgnuti. Ali je interesantno zašto je to pitanje tako bitno ako ne menja ono što je osnovno: Isusovo učenje koje je i praktično pokazao svetu kroz sopstveni primer?

Baš kao što ni insistiranje na imenu jedinog Boga nema nikakvog smisla. Šta misliš zašto većina tih koji duboko proučavaju Bibliju ne insistira na tom imenu?

Kada shvatiš i prihvatiš činjenicu i istinu, da su svi, osim pravog Božjeg naroda, pod Sotoninom manipulacijom, onda ćeš i razumijeti zašto u Bibliji piše jedno, a svi ostali govore drugo. Biblija je Božja Riječ, i ono što u njoj piše je sveti zakon, jer dolazi od Stvoritelja.

Ivan 17:6,26 - Objavio sam tvoje ime ljudima koje si mi dao iz svijeta...I obznanio sam im tvoje ime i obznanjivat ću ga...:heart:

Ovdje vrlo jasno piše da je Isus Krist OBJAVIO Božje IME ljudima.

Jehovini Svjedoci vjeruju u to što piše. Ne filozofiraju, i ne tumače taj biblijski citat na način koji nema smisao.

Ako ja pišem knjigu o tvojoj biografiji, i u njoj napišem da sam OBJAVIO TVOJE IME svim ljudima, što to može drugačije da znači, osim to da su ljudi SAZNALI tvoje ime i njegov izgovor !!!???

:heart: :bye:

dokazano je :aha:

samo tebe ne zanima da istrazis sam te dokaze...

Da li se Božje ime izgovaralo u prvom stoljeću ? :rtfm:
------------------------------------------------------------------------------
NITKO ne može sa sigurnošću točno reći kada su ortodoksni Židovi prestali glasno izgovarati Božje ime i nadomještavati ga hebrejskim riječima za Bog i suvereni Gospodin. Neki vjeruju da je Božje ime ispušteno iz svakodnevne upotrebe nešto pred Isusovo vrijeme. No, postoji snažan dokaz da ga je prvosvećenik izgovarao prilikom religiozne službe u templu — naročito na Dan izmirenja — sve do njegova uništenja 70. god. n.r.vr. Zato, dok je Isus bio na Zemlji, izgovor Božjeg imena bio je poznat, iako možda ne tako raširen u upotrebi. Zašto su Židovi prestali izgovarati Božje ime? Možda, djelomično zbog krivog shvaćanja riječi iz treće zapovijedi: „Ne izgovaraj uzalud ime Jahve, Boga svojega“. Naravno da ova zapovijed ne zabranjuje upotrebu Božjeg imena. U protivnom, zašto bi ga Božji sluge od starine, kao David, koristili tako slobodno i iza toga uživali Jehovin blagoslov? I zašto bi ga Bog izgovorio Mojsiju i rekao mu da objasni Izraelcima tko ga je poslao. No, u Isusovo vrijeme postojalo je snažno naginjanje da se preskoče razborite zapovijedi Božje i da se objasne na krajnje nerazumljiv način. Na primjer, četvrta od deset zapovijedi, obavezivala je Židove slaviti sedmi dan svakog tjedna, kao dan odmora, sabat. Ortodoksni Židovi prihvatili su tu zapovijed do smiješnih potankosti, načinivši bezbrojna pravila prema kojima se upravljalo i u najmanjem postupku, koji se smio ili nije smio učiniti na sabat. Bez sumnje, istim su duhom prihvatili do tako nerazboritih krajnosti, razboritu zapovijed da se Božje ime ne smije sramotiti, rekavši da se ono ne smije ni izgovoriti. :heart: :bye:

Isus i Božje ime :rtfm:

Bi li Isus slijedio takvu nebiblijsku tradiciju? Teško! On se doista nije ustručavao liječiti na sabat, iako je to značilo kršenje od Židova načinjenih pravila te riskiranje svoga života. U stvari, Isus je osudio farizeje kao licemjere jer su svoje tradicije stavili ispred Božje nadahnute Riječi. Zato je malo vjerojatno da bi se Isus ustručavao izgovoriti Božje ime, osobito obzirom na činjenicu da njegovo vlastito ime Isus znači „Jehova je spasenje“. Jednom prilikom, Isus je ustao u sinagogi i pročitao dio Izaijinog svitka. Odjeljak koji je pročitao naziva se danas Izaija 61:1, 2 gdje se ime Božje pojavljuje više puta. Bi li on odbio izgovoriti božansko ime na tom mjestu, zamijenivši ga sa „Gospodin“ ili „Bog“? Naravno da ne. To bi značilo slijediti nebiblijske tradicije židovskih vođa. Zapravo čitamo: „Tá učio ih kao onaj koji ima vlast, a ne kao njihovi pismoznanci“. U stvari, kao što smo već ranije naučili, Isus je učio svoje sljedbenike ovako moliti: „Neka se sveti ime tvoje“. A u noći prije smaknuća, rekao je svome Ocu: „Objavio sam ime tvoje ljudima koje si mi dao iz svijeta . . . sveti oče, bdij zbog svog imena nad onima koje si mi dao“.Obzirom na te Isusove primjedbe u vezi Božjeg imena, u knjizi Der Name Gottes (Ime Božje) na 76. str. se objašnjava: „Mi moramo uvažiti izvanrednu činjenicu da se tradicionalni Stari zavjet smatra Božjim otkrivenjem, a to je otkriće njegova imena koje se pojavljuje sve do završnih dijelova Starog zavjeta, da, nastavlja se i do posljednjih dijelova Novog zavjeta, a o čemu na primjer čitamo u Ivanu 17:6, NS: ’Objavio sam ime tvoje.’ “ Da, bilo bi doista nerazumno misliti da se Isus ustručavao upotrebljavati Božje ime, osobito jer ga je citirao iz odgovarajućih dijelova Hebrejskih spisa. :heart: :bye:

Prvi kršćani i Božje ime :rtfm:

Jesu li Isusovi sljedbenici u prvom stoljeću upotrebljavali Božje ime? Isus im je zapovijedio da načine učenike iz sviju naroda. Mnogi ljudi kojima se propovijedalo nisu imali predodžbu o Bogu koji se osobno otkrio Židovima imenom Jehova. Kako su im kršćani bili u mogućnosti otkriti pravog Boga? Da li bi bilo dovoljno zvati ga Bog ili Gospodin? Narodi imaju vlastite bogove i gospodare. Kako bi kršćani jasno razlikovali pravog Boga od lažnih? Samo tako da koriste pravo Božje ime. Tako je učenik Jakov primijetio na sastanku starješina u Jeruzalemu: „Šimun je razložio kako je Bog po prvi puta obratio pažnju na nacije da iz njih privede narod k imenu svome. A s tim su i riječi proroka suglasne“. Apostol Petar u svom dobro poznatom govoru o Duhovima, istakao je životovažni dio kršćanske pouke citiravši riječi proroka Joela: “Tko god prizove ime Jehovino bit će spašen“. Apostol Pavao nije ostavio sumnju koliko mu je značilo Božje ime. U svom pismu Rimljanima, citirao je iste riječi proroka Joela i time želio ohrabriti skupštine da pokažu vjeru u tu izjavu time da o Božjem imenu govore drugima, kako bi se i oni možda spasili. Kasnije, u pismu Timoteju napisao je: „Tko god imenuje ime Jehovino neka se odrekne nepravde“. Pri kraju prvog stoljeća i apostol Ivan je upotrijebio božansko ime u svojim pismima. Izraz „Alleluja“, a koji znači „Slavite Jah“, ponavlja se u knjizi Otkrivenja. Međutim, Isus i njegovi sljedbenici prorekli su pojavu otpada u kršćanskoj skupštini. Apostol Petar je napisao: „A bit će i lažnih učitelja među vama“. Ta su se upozorenja ispunila. Jedna od posljedica bila je da se Božje ime potisnulo u pozadinu. Čak se izbacilo iz kopija i prijevoda Biblije. :heart: :bye:

Neprijateljstvo prema Božjem imenu :rtfm:

Do sada ne postoji u upotrebi prijevod Biblije na jeziku afrikaans (njim govore u južnoj Africi potomci Holanđana) koji bi sadržavao Božje ime. To je začuđujuće, budući da ga mnogi prijevodi na plemenskim jezicima te zemlje slobodno koriste. Pogledajmo kako je do toga došlo. 24. kolovoza 1878. godine poduzet je energičan korak na sastanku Društva pravih Afrikandera (G.R.A) da se načini prijevod Biblije na jeziku afrikaans. Šest godina kasnije, stvar se razmatrala ponovno i na koncu se odlučilo poći naprijed i prevesti Bibliju s originalnih jezika. Posao je povjeren S. J. du Toitu, nadzorniku prosvjete u Transvaalu. Pismo s uputstvom du Toitu uključivalo je i slijedeću smjernicu: „Pravo ime Gospodinovo, Jehova ili Jahve, treba se ostaviti neprevedeno (to jest ne nadomješteno titulom Gospodin ili Bog) posvuda“. S. J. du Toit preveo je sedam biblijskih knjiga na afrikaans, a ime Jehova svuda se u njima pojavilo. I druge južnoafričke publikacije također su u jednom razdoblju sadržavale Božje ime. Na primjer u De Korte Catechismus (Kratak katekizam) od J. A. Malherba iz 1914. godine, objavljeno je slijedeće: „Koje je Božje najvažnije ime?“ Odgovor? „Jehova, koje je ispisano s GOSPODIN, velikim slovima u našim Biblijama. To (ime) nikada još nije dato ni jednom stvorenju.“:heart: :bye:

U Die Katkisasieboek (katekizam koji je izdala Federated Sunday School Commission reformirane nizozemske crkve u Južnoj Africi) pojavilo se slijedeće pitanje: „Zar da nikada ne upotrijebimo ime Jehova ili GOSPODIN? To je ono što su Židovi učinili . . . To nije značenje one zapovijedi . . . Mi možemo upotrebljavati njegovo ime, no nikada uzalud.“ Sve do nedavno novo izdanje Die Halleluja (knjiga himni) također je sadržavalo ime Jehova u nekim himnama. Međutim, prijevod du Toita nije bio popularan i 1916. godine imenovana je Komisija za prijevod Biblije na jezik afrikaans. Ta komisija držala se načela da ime Jehova treba ispustiti iz Biblije. 1971. godine Biblijsko Društvo Južne Afrike izdalo je „pokusni prijevod“ nekoliko biblijskih knjiga na jeziku afrikaans. Dok je Božje ime spomenuto u uvodu, nije upotrebljeno u tekstu prijevoda. Slično tome, 1979. godine u novom prijevodu „Novog zavjeta“ i Psalama također je ispušteno Božje ime. Osim toga, od 1970. godine ime Jehova uklonjeno je iz Die Halleluja. A i šesto izdanje revidirane naklade Die Katkisasieboeka, izdato od Nizozemske reformirane crkve u Južnoj Africi, također je izostavilo Božje ime. :heart: :bye:

U stvari, nastojanja da se odstrani oblik Jehova nisu ograničena samo na knjige. Nizozemska reformirana crkva u Paarlu nosila je na ugaonom kamenu natpis s riječima JEHOVA JIREH („Jehova će zbrinuti“). Slika te crkve i njena ugaona kamena pojavila se u Probudite se! od 22. listopada 1974. godine u jeziku afrikaans. Otada je ugaoni kamen nadomješten drugim sa slijedećim riječima: DIE HERE SAL VOORSIEN! („GOSPODIN će zbrinuti“). Biblijski citat i datum na ugaonom kamenu ostavljeni su, no ime Jehova je uklonjeno. Zbog toga, mnogi Afrikanderi ne znaju to Božje ime. Članovi crkava koji ga poznaju uplašili su se njegove upotrebe. Neki čak navode razloge protiv Božjeg imena, govoreći da je ono GOSPODIN i optužuju Jehovine svjedoke da su ga izmislili. :heart: :bye:

vorki
e ovako volim da razgovaram sa tobom
bezcopy paste-a :)

Nisu mogli izumrjet prije stvaranja čovjeka, pošto postoje dokazi da su živjeli zajedno sa ljudima. Jedan dio dokaza su 1. njihovi tragovi u istom sloju sa ljudskima, a drugi dio dokaza su 2. glinene figurice ljudi i dinosaurusa, čilimi sa slikama dinosaurusa, crteži na čupovima i u špiljama.
1. ne postoji ni jedan naucni dokaz da su ljudi i dinosaursi zivjeli zajedno
( btw, da je to slucaj - i biblija bi pricala o tome..Mislim da je postojanje gustera od 30 tona vaznije od nacina na koji se zrtvuje prepelica )
2. sta sa glinenom figuricom boginje Venere, nacrtanim jednorozima, recimo? da li je i to dokaz da su isti postojali?

Točno, sve kopnene i leteće životinje po svojim vrstama po dvoje i po sedmero od svake vrste. Mi dobro znamo koje životinje naprimjer spadaju u porodicu mačaka, pasa, i sl. Znači, od svake "porodice" po dvoje, i od čistih po sedmero.
pa ti samo potvrdjujes ono sto ja napisem, ali mi ne odgovaras
u bibliji pise SVE kopnene zivotinje
u bibliji ne pise SAMO NEKE, a ostale ce bozija sila dovesti na sigurno mjesto ??
Noa je trebao sakupiti SVE KOPNENE , vorki

Bog svoj plan spasenja uvijek ostvaruje preko ljudi. Kako je onda posredstvom Noe upozorio i uništio svijet, tako i danas preko nas. Možemo mi postavljat razna pitanja, zašto ovo ili ono, no poanta je vjere. Bog traži vjeru bez vidljivog i dokaza, jer po tome se poznaju Božji ljudi i ostali.
to je u redu, ako mene pitas, ali vjernici pokusavaju dokazati nedokazivo

Nemam citat koji potvrđuje nagon. To je moje mišljenje kroz logičko zaključivanje.
pretpostavljam da bi mozda i ja dosao do slicnog zakljucka
ali nije to poenta
Ti kazes da u istrazivanju biblije, Jeh.Svjedoci imaju pomoc svetog duha
a, ako imas pomoc bozje sile onda nema potrebe za logickim zakljucivanjem
trebalo bi da bude kristalno jasno...Ja da istrazujem bibliju bez pomoci svetog duha - mogao bi da zakljucujem, da grijesim, da lupam...Ti ne bi trebalo da nagadjas
razumijes?

Točno, taj biblijski citat jasno govori o razdvajanje zemlje. Što bi trebalo možda stučno biti napisano ?
meni taj citat - "o razdjeljivanju zemlje" vise zvuchi kao da se radi o podjeli teritorije, interesnih zona, podjelu medju nasljednicima, medju carevima...
ne vidim tu stvaranje kontinenata ( da li to znas sigurno ili je to tvoje licno misljenje ? )

hvala vorki, konacno raspravljamo :)

хвала нисам знао шта то значи:)

да ли би могао да опишеш како то медитирате о Божијем размишљању?

Nema na čemu.

Bog se preko svoje Riječi otkriva ljudima.

Između ostalog i svoju osobnost.

Kroz razne njegove postupke otkrivamo kakav je.

Ako osoba dubinski proučava Bibliju, na način da razmišlja o pročitanom, to znači da meditira.

Ako su ljudi stvoreni na "Božju sliku", sa osobinama ljubavi, pravde, murdosti, poniznosti, dobrote, svijesti, razmišljanja i sl, onda ako gledamo te osobine u savršenom omjeru, možemo da si približimo Boga i njegov trenutak osobnosti.

vorki
e ovako volim da razgovaram sa tobom
bezcopy paste-a :)

1. ne postoji ni jedan naucni dokaz da su ljudi i dinosaursi zivjeli zajedno
( btw, da je to slucaj - i biblija bi pricala o tome..Mislim da je postojanje gustera od 30 tona vaznije od nacina na koji se zrtvuje prepelica )
2. sta sa glinenom figuricom boginje Venere, nacrtanim jednorozima, recimo? da li je i to dokaz da su isti postojali?

pa ti samo potvrdjujes ono sto ja napisem, ali mi ne odgovaras
u bibliji pise SVE kopnene zivotinje
u bibliji ne pise SAMO NEKE, a ostale ce bozija sila dovesti na sigurno mjesto ??
Noa je trebao sakupiti SVE KOPNENE , vorki

to je u redu, ako mene pitas, ali vjernici pokusavaju dokazati nedokazivo

pretpostavljam da bi mozda i ja dosao do slicnog zakljucka
ali nije to poenta
Ti kazes da u istrazivanju biblije, Jeh.Svjedoci imaju pomoc svetog duha
a, ako imas pomoc bozje sile onda nema potrebe za logickim zakljucivanjem
trebalo bi da bude kristalno jasno...Ja da istrazujem bibliju bez pomoci svetog duha - mogao bi da zakljucujem, da grijesim, da lupam...Ti ne bi trebalo da nagadjas
razumijes?

meni taj citat - "o razdjeljivanju zemlje" vise zvuchi kao da se radi o podjeli teritorije, interesnih zona, podjelu medju nasljednicima, medju carevima...
ne vidim tu stvaranje kontinenata ( da li to znas sigurno ili je to tvoje licno misljenje ? )

hvala vorki, konacno raspravljamo :)

Ne postoji naučni dokaz koji je prihvačen u SLUŽBENOJ nauci, koja je ateistička.

U Bibliji se opisuju, zavisi u kojem prijevodu, negdje "vodene zvijeri", negdje "nemani", a u našem prijevodu "velike životinje morske".

1. Mojsijeva 1:21 - Bog je tada stvorio velike životinje morske i sve žive duše što se miču, koje su provrvjele vodama po vrstama svojim, i sva krilata stvorenja po vrstama njihovim. :heart:

Po evolucionoj teoriji postoji velik razmak od izumiranja dinosaurusa i pojave ljudi. Postavlja se pitanje, odakle su stari indijanci znali, čije su glinene figurice, za dinosauruse ? Postoje mnoge figurice koje prikazuju i ljude i dinosauruse zajedno. Ti indijanci su živjeli prije oko 2 500 godina.

Ja pišem da su bile spašene sve kopnene životinje, ali ne po komadu, nego po VRSTAMA. Znači, ako je porodica mačaka naprimjer lav, tada je samo on i njegova ženka spašeni, koji pripadaju u tu porodicu. Poslije potopa su se međusobno parili i križali.

To je tvoje viđenje djelovanja svetog duha. Božja sila djeluje kroz jasnije i svijesnije zaključivanje, istraživanje i razmišljanje. Znači, i čovjek se treba malo naprezati. Upravo zato su u pojedinim navratima Jehovini Svjedoci pogriješili, jer su bili prerevni u svome istraživanju. Sveti duh zna kada će Bog dopustiti određenu ojavu, i na koji način, no ljudi neznaju.

Što se tiče biblijskog citata o razdjeljenju zemlje, može biti da se odnosi na ljude, ali i na zemljinu koru. Neznam sa sigurnošću, no ipak piše za naslutiti.

Poslednja izmena:
vorki

U Bibliji se opisuju, zavisi u kojem prijevodu, negdje "vodene zvijeri", negdje "nemani", a u našem prijevodu "velike životinje morske".
"zvijer i neman" su rijeci koje se odnose na opasne zivotinje
po tvom kazivanju dinosaursi su bili BILJOJEDI do potopa, a od potopa ih nema
dakle nema sanse da se rijeci neman i vodena zvijer odnose na BILJOJEDE
"velika morska zivotinja" je kit.. i hobotnica...i ajkula...
Postavlja se pitanje, odakle su stari indijanci znali, čije su glinene figurice, za dinosauruse ?
takodje se postavlje pitanje sta se desilo sa azdajom koja ima 9 glava a koja se pominje u narodnoj bajci Biberche...
takodje se onda moze postaviti pitanje da li je postojao troglavi pas Kerber cije glinene statue mozes naci u Grckoj u priblizno isto vrijeme kao kod tih indijanaca ??

Ja pišem da su bile spašene sve kopnene životinje, ali ne po komadu, nego po VRSTAMA. Znači, ako je porodica mačaka naprimjer lav, tada je samo on i njegova ženka spašeni, koji pripadaju u tu porodicu. Poslije potopa su se međusobno parili i križali.
znaci, hoces da kazes otprilike da je za sve lavove, tigrove, risove, domace macke, pume... uzet jedan par bilo kojih od ovih machaka?
i za 1.000 godina su medjusobnim parenjem stvorene sve ostale vrste macaka?

Sveti duh zna kada će Bog dopustiti određenu ojavu, i na koji način, no ljudi neznaju.
ok, kapiram :)

Što se tiče biblijskog citata o razdjeljenju zemlje, može biti da se odnosi na ljude, ali i na zemljinu koru. Neznam sa sigurnošću, no ipak piše za naslutiti.
od vise mogucih rjesenja, uglavnom je tacno ono manje komplikovano :)
kad na obali mora vidis plasticnu bocu koka kole, sta prvo pomislis?
da je neko tu bachio, ili da je preputovala atlantik ? :)

vorki

"zvijer i neman" su rijeci koje se odnose na opasne zivotinje
po tvom kazivanju dinosaursi su bili BILJOJEDI do potopa, a od potopa ih nema
dakle nema sanse da se rijeci neman i vodena zvijer odnose na BILJOJEDE
"velika morska zivotinja" je kit.. i hobotnica...i ajkula...

takodje se postavlje pitanje sta se desilo sa azdajom koja ima 9 glava a koja se pominje u narodnoj bajci Biberche...
takodje se onda moze postaviti pitanje da li je postojao troglavi pas Kerber cije glinene statue mozes naci u Grckoj u priblizno isto vrijeme kao kod tih indijanaca ??

znaci, hoces da kazes otprilike da je za sve lavove, tigrove, risove, domace macke, pume... uzet jedan par bilo kojih od ovih machaka?
i za 1.000 godina su medjusobnim parenjem stvorene sve ostale vrste macaka?

ok, kapiram :)

od vise mogucih rjesenja, uglavnom je tacno ono manje komplikovano :)
kad na obali mora vidis plasticnu bocu koka kole, sta prvo pomislis?
da je neko tu bachio, ili da je preputovala atlantik ? :)

1. Mojsijeva 1:20,21 - Tada je Bog rekao: “Neka vodama provrvi mnoštvo živih duša i neka leteća stvorenja lete nad zemljom, svodom nebeskim!” Bog je tada stvorio velike životinje morske i sve žive duše što se miču, koje su provrvjele vodama po vrstama svojim, i sva krilata stvorenja po vrstama njihovim. I vidio je Bog da je to dobro. :heart:

Ovo se dešava u petom danu ( vremenskom razdoblju ).

1. Mojsieva 1:24,25 - Tada je Bog rekao: “Neka zemlja pusti iz sebe žive duše po vrstama njihovim, stoku, druge životinje što se miču i divlje životinje zemaljske po vrstama njihovim!” I bilo je tako. Bog je tada načinio divlje životinje zemaljske po vrstama njihovim i stoku po vrstama njezinim i sve druge životinje što se miču na zemlji po vrstama njihovim. I vidio je Bog da je to dobro. :heart:

Ovo se dešava na početku šestog dana ( vremenskog razdoblja ).

1. Mojsieva 1:26,27 - Tada je Bog rekao: “Načinimo čovjeka na sliku svoju, nama sličnog, i neka vlada nad ribama morskim, nad letećim stvorenjima nebeskim, nad stokom — nad svom zemljom — i nad svim drugim životinjama što se miču po zemlji!” Bog je tada stvorio čovjeka na sliku svoju, na Božju ga je sliku stvorio — stvorio ih je muško i žensko. :heart:

Ovo se dešava na kraju šestoga dana ( vremenskog razdoblja ).

Prema tome, sasvim se jasno opisuje razlika među životinjskim skupinama. Životinje u petom danu su dinosaurusi svih vrsta, i sve druge životinjske skupine koje su tada živjele. Biblija ne opisuje dali su te životinje izumrle do šestog vremenskog razdoblja, što bi išlo u prilog znanstvenoj evolucionističkoj teoriji, ili su nastavile živjeti i u šestom vremenskom razdoblju, zajedno sa drugim vrstama i skupinama životinja, pa na kraja i ljudima, što bi išlo kreacionističkom razmišljanju na ruku. U šestom vremenskom razdoblju se opisuje nastanak "divljih životinja zemaljskih".

Nema smisla odgovarati dalje, jer dolazimo do toga da se NADMEĆEMO "moj je tata jači od tvoga tate". :heart: :bye:

Bog te poziva da postaneš njegov prijatelj :rtfm:

Bog želi da budeš njegov prijatelj. Jesi li ikada pomislio da bi mogao biti prijatelj najuzvišenije Osobe u svemiru? Abraham, koji je živio u davno doba, bio je nazvan Božjim prijateljem. I drugi o kojima Biblija govori također su bili u prijateljstvu s Bogom i on ih je obilno blagoslovio. Danas ljudi iz svih dijelova svijeta postaju Božji prijatelji. I ti možeš biti Božji prijatelj. :bye:

Jakov 2:23...- te su se ispunile riječi iz Pisma: “Abraham je povjerovao Jehovi, a on ga je zbog toga smatrao pravednim”, i bio je nazvan “Jehovinim prijateljem”. :heart:

Biti Božji prijatelj bolje je nego biti prijatelj bilo kojeg čovjeka. Bog nikada neće iznevjeriti svoje lojalne prijatelje. Biti Božji prijatelj bolje je nego posjedovati bogatstvo. Kada netko tko je bogat umre, njegov novac ostaje drugima. Međutim, oni koji su u prijateljstvu s Bogom imaju blago koje nitko ne može uzeti. :bye:

Psalmi 18:25 - S vjernim postupaš vjerno, s čovjekom čestitim čestito...:heart:

Matej 6:19 - Ne skupljajte više sebi blago na zemlji, gdje moljac i hrđa nagrizaju i gdje lopovi provaljuju i kradu. :heart:

Neki bi te ljudi mogli pokušati odvratiti od učenja o Bogu. Čak bi i neki tvoji prijatelji i članovi obitelji mogli to činiti. Ako ti se drugi ljudi smiju ili ti prijete, pitaj se: ’Kome želim ugoditi — ljudima ili Bogu?‘ Razmisli o sljedećem: Da ti je netko rekao da prestaneš jesti, bi li ga poslušao? Naravno da ne bi! Hrana ti je potrebna da bi živio. A Bog ti može dati vječni život! Zato ne dozvoli nikome da te odvrati od učenja o tome kako možeš postati Božji prijatelj. :bye:

Matej 10:36,37 - Doista, čovjeku će neprijatelji biti ukućani njegovi. Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije me dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije me dostojan. :heart:

Ivan 17:3 - A da bi dobili vječni život, trebaju dobro upoznati tebe, jedinog pravog Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista. :heart:

Apokalipsa — što je to? :rtfm:

Drugi naziv za knjigu Otkrivenje glasi “Apokalipsa”. Naziv “Otkrivenje” zapravo je prijevod grčke riječi apokálypsis. Mnogi ljudi apokalipsu poistovjećuju s uništenjem svijeta u nuklearnom ratu. U američkoj saveznoj državi Teksasu, gdje se ranije proizvodio velik broj nuklearnih bojevih glava, religiozni su ljudi imali običaj govoriti: “Mi ćemo prvi odletjeti u zrak!” Tamošnje je svećenstvo, prema napisu iz minhenskih novina Süddeutsche Zeitung od 24. siječnja 1987, bilo “uvjereno da je Harmagedon ne samo neizbježan nego i da neposredno predstoji te da će se završna bitka između sila dobra i zla, odnosno Boga i Sotone, odigrati u obliku sveopćeg nuklearnog rata”. No što je zapravo apokalipsa? Premda se u rječnicima taj pojam objašnjava izrazima kao što su “smak svijeta”, “posljednji dani čovječanstva”, “Sudnji dan” ili “propast”, grčka riječ apokálypsis zapravo znači “otkrivenje” ili “objava”. Stoga posljednjoj biblijskoj knjizi pristaje njen naslov “Otkrivenje”. No to nije tek fatalistička poruka o kraju svijeta, nego knjiga u kojoj nam Bog otkriva istinu o budućim događajima. Ona u našim srcima budi predivnu nadu i izgrađuje u nama nepokolebljivu vjeru. Istina, posljednja biblijska knjiga opisuje Harmagedon kao “rat koji će se zbiti na veliki dan Boga Svemogućega”. No taj rat nipošto neće nalikovati sveopćem nuklearnom ratu! Takav bi nuklearni rat vjerojatno uništio sav život na Zemlji. Posve suprotno tome, možemo biti sretni što nam Božja Riječ jamči da će u Božjem ratu sile kojima će upravljati sam Bog pogubiti jedino njegove zle protivnike. Veliko mnoštvo ljudi iz svih naroda preživjet će konačno izvršenje Božje presude u Harmagedonu. Isus Krist će ih potom “pasti” i uvesti u vječni život u zemaljskom raju. Želiš li i ti biti među njima? Otkrivenje pokazuje da imaš priliku doživjeti te blagoslove! :heart: :bye:

Poslednja izmena:
Biblija na vršku igle :rtfm:

Izraelski znanstvenici koji se bave nanotehnologijom uspjeli su zapisati cijeli hebrejski “Stari zavjet” na silicijski čip “manji od vrška igle”, izvještava internetska publikacija Science Daily. Taj je pothvat postignut urezivanjem teksta na pozlaćenu površinu čipa pomoću laserske zrake koja se sastoji od sićušnih čestica koje se nazivaju ioni galija. “Izrada nano-Biblije pokazuje koliko smo daleko otišli u minijaturizaciji”, objašnjava profesor Uri Sivan s Techniona, izraelskog tehnološkog instituta. Time je također utrt put “pohranjivanju podataka na vrlo malom prostoru”. :heart: :bye:

Isusova usporedba o minama :rtfm:

ISUS je vjerojatno još uvijek u Zakejevom domu, gdje se zaustavio na putu za Jeruzalem. Njegovi učenici vjeruju da će, kad stignu u Jeruzalem, on objaviti da je Mesija i da će uspostaviti svoje Kraljevstvo. Da bi ispravio tu zamisao i pokazao da je Kraljevstvo ipak daleko, Isus daje jednu usporedbu.”Neki je čovjek plemenita roda“, priča on, ”putovao u udaljenu zemlju da si osigura kraljevsku moć i da se vrati.“ Isus je ”čovjek plemenita roda“, a ’udaljena zemlja‘ je nebo. Kad Isus dođe tamo, njegov Otac će mu dodijeliti kraljevsku moć. Ipak, prije odlaska čovjek plemenita roda poziva deset robova i svakome daje srebrnu minu, govoreći: ”Trgujte dok ne dođem.“ Deset robova u prvotnom ispunjenju predstavljaju Isusove rane učenike. U proširenoj primjeni, oni predočavaju sve one koji se nadaju da će biti baštinici s njim u nebeskom Kraljevstvu. Srebrne mine su vrijedan novac. Svaka ima vrijednost oko tromjesečne plaće radnika na polju. No, što predstavljaju mine? I što robovi trebaju činiti sa njima? :heart: :bye:

Mine predstavljaju osnovna sredstva koja duhom rođeni učenici mogu koristiti u stvaranju daljnjih nasljednika nebeskog Kraljevstva do Isusovog dolaska kao Kralja u obećanom Kraljevstvu. Nakon svog uskrsnuća i pojavljivanja svojim učenicima, dao im je simbolične mine za stvaranje i dodavanje daljnjih učenika klasi nebeskog Kraljevstva. ”Ali“, nastavlja Isus, ”njegovi su ga [čovjeka plemenitog roda] građani mrzili i poslali izaslaništvo za njim da kaže: ’Mi ne želimo da ovaj čovjek postane kralj nad nama.‘“ Građani su Izraelci, ili Židovi, ne uključujući njegove učenike. Nakon Isusovog odlaska na nebo, ti su Židovi proganjanjem njegovih učenika dali spoznati da ga ne žele za svog kralja. Na taj način oni su postupali poput građana koji su poslali izaslaništvo. Kako deset robova koristi svoje mine? Isus objašnjava: ”Kad se konačno vratio nakon što si je osigurao kraljevsku moć, zapovijedio je da mu se dozovu ti robovi kojima je dao srebrni novac, da bi utvrdio što su stekli trgovanjem. Tada se pojavio prvi, govoreći: ’Gospodine, tvoja je mina stekla deset mina.‘ Stoga mu je rekao: ’Dobro si učinio, dobri robe! Jer si se u vrlo maloj stvari dokazao vjernim, imaj vlast nad deset gradova.‘ Došao je i drugi, govoreći: ’Tvoja je mina, Gospodine, stekla pet mina.‘ Rekao je i njemu: ’I ti upravljaj s pet gradova.‘“ Rob sa deset mina predočava klasu, ili grupu, učenika od Pentekosta 33. n. e. do sada koja uključuje apostole. Oni koji su stekli pet mina također predstavljaju grupu u tom istom periodu koja je, prema svojim mogućnostima i sposobnostima, povećala svoja kraljevska osnovna sredstva na Zemlji. Obje grupe revno propovijedaju dobru vijest, i kao rezultat, mnogi ispravnog srca postaju kršćani. Devet od deset robova uspješno je obavilo posao i povećalo svoj posjed. :heart: :bye:

”No“, nastavlja Isus, ”došao je i jedan različit, govoreći: ’Gospodine, evo tvoje mine, koju sam čuvao odloženu u tkanini. Znaš, pobojao sam se tebe, jer si opor čovjek; uzimaš što nisi uložio i žanješ što nisi sijao.‘ Rekao mu je: ’Iz tvojih te usta sudim, zli robe. Znao si, zar ne, da sam opor čovjek, koji uzimam što nisam uložio i žanjem što nisam sijao? Zašto onda nisi moj srebrni novac položio na banku? Tada bih ga na svom povratku prikupio s kamatama.‘ Nato je rekao onima koji su stajali pored: ’Uzmite minu od njega i dajte onom koji ima deset mina.‘“ Za zlog roba, gubitak simbolične mine znači gubitak mjesta u nebeskom Kraljevstvu. Da, on gubi prednost vladanja, kao što je bilo, nad deset ili pet gradova. Zapazi također da rob nije bio proglašen zlim zbog nekog lošeg djela koje je počinio, nego zbog propuštanja da radi na povećanju bogatstva kraljevstva svog gospodara. Kad je mina zlog roba dana prvom robu, iznesena je primjedba: ”Gospodine, on ima deset mina!“ Ipak, odgovara Isus: ”Svakome koji ima još će se dati; a od onoga koji nema uzet će se i ono što ima. A ove moje neprijatelje, koji nisu htjeli da postanem kralj nad njima, dovedite ovamo i pobijte ih preda mnom.“ :heart: :bye:

”Crkveni vođa treba da bude besprijekoran“ :rtfm:

OVO su riječi iz Titu 1:7, prema Today’s English Version. U prijevodu Daničić-Karadžić čitamo: ”Biskup treba da je bez mane.“ Riječ ”biskup“ dolazi od grčke riječi koja znači ”nadglednik“. Stoga muževi koji su imenovani kako bi preuzeli vodstvo u pravoj kršćanskoj skupštini moraju živjeti u skladu s temeljnim biblijskim mjerilima. Ako ne žive tako, moraju biti smijenjeni sa svog nadgledničkog položaja, jer više nisu ”ugledi stadu“. Jesu li crkve kršćanstva ozbiljno shvatile ovaj zahtjev? :heart: :bye:

Dr. Everett Worthington se u svojoj knjizi I Care About Your Marriage osvrće na anketu provedenu među 100 pastora u državi Virginia (SAD). Preko 40 posto njih priznalo je da se upustilo u neki oblik strastvenog ponašanja s nekim tko nije bio njihov bračni partner. Velik broj počinio je preljub.”Tokom prošlog desetljeća“, primjećuje Christianity Today, ”crkvu su učestalo potresala otkrića nemoralnog ponašanja nekih njenih najpoštovanijih vođa.“ Članak ”Zašto preljubničke pastore ne bi trebalo vratiti na njihove položaje“ kritizirao je uobičajenu praksu u nazovikršćanstvu da se crkvene vođe brzo vrati na njihove prijašnje položaje nakon što im je bila ”dokazana krivica za seksualni grijeh“. :heart: :bye:

Izraelski znanstvenici koji se bave nanotehnologijom uspjeli su zapisati cijeli hebrejski “Stari zavjet” na silicijski čip “manji od vrška igle”, izvještava internetska publikacija Science Daily. Taj je pothvat postignut urezivanjem teksta na pozlaćenu površinu čipa pomoću laserske zrake koja se sastoji od sićušnih čestica koje se nazivaju ioni galija. “Izrada nano-Biblije pokazuje koliko smo daleko otišli u minijaturizaciji”, objašnjava profesor Uri Sivan s Techniona, izraelskog tehnološkog instituta. Time je također utrt put “pohranjivanju podataka na vrlo malom prostoru”. :heart: :bye:

Kako je ovo u vezi sa temom?

Kakvo bacanje tehnologije. Ko ce to da cita,:whistling:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back