Jehovini svedoci?

• Začetnik teme Začetnik teme dorinda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa ti isto tvrdiš ko i ona sem što smatraš da je i Isus jahve.
Како тврдим исто ако тврдим другачије? Неспорна је чињеница да је ЈХВХ био најраспрострањенији назив за Бога у Старом Завјету. И на православним богослужењима кличемо АлилуЈА. Одакле ЈА на крају? Од Јахве. Алилуја значи хвалите Ја(хвеа). Ми не говоримо Јахве већ Господ али то не значи да Јахве није постојало.

jahvi su ubačeni samoglasnici za jhvh koji niko ne zna šta znači već proizvoljno tumači.
Истина је да не знамо 100% како се изговарало али Јахве је најприхваћенија и најсмисленија верзија.

isus boga zove Otac i to je jedino "ime" boga i značenje onog koji se stara, staratelj, roditelj.
Слажем се да је тако али то не негира постојање ЈХВХ у СЗ.

Јахве постоји у старим рукописима Септуагинте. Нпр. рукопис 4Q120 садржи име Јахвеа на грчком као Ιαω.
Слажем се, али одлазиш у потпуно другу тему а то је критичка анализа текста LXX.
Поента приче је следећа - у LXX нема Елохим, Адонај, ЈХВХ, Ел, Ел Шадај, сва имена су замењена са једном речју Бог.
Дакле име Господ (ЈХВХ) је остављено у неким списима али не и Елохим (Бог). Очигледно да је прича доста комплекснија и шира, јер да ли ми знамо колико дуго се користио LXX у преписима ? Шта ако је то био локални обичај да се задржи JHVH ? Дакле идемо сад у ширину и немамо простора за концизнију дискусију.
Нпр зашто Елохим није остављено у LXX када се Елохим помиње од прве стране Старог Завета, а и помиње се доста пута у целом СЗ. Очигледно да преводиоцу то није било битно па је заменио Елохим са Теос.

Слажем се, али одлазиш у потпуно другу тему а то је критичка анализа текста LXX.
Поента приче је следећа - у LXX нема Елохим, Адонај, ЈХВХ, Ел, Ел Шадај, сва имена су замењена са једном речју Бог.
Дакле име Господ (ЈХВХ) је остављено у неким списима али не и Елохим (Бог). Очигледно да је прича доста комплекснија и шира, јер да ли ми знамо колико дуго се користио LXX у преписима ? Шта ако је то био локални обичај да се задржи JHVH ? Дакле идемо сад у ширину и немамо простора за концизнију дискусију.
Ја не заступам становиште да је потребно да се ми фокусирамо на тај назив ЈХВХ али не треба ни негирати његово постојање. То је сва моја поента.

Ја не заступам становиште да је потребно да се ми фокусирамо на тај назив ЈХВХ али не треба ни негирати његово постојање. То је сва моја поента.
Oтишао си у произвољне закључке да је ЈХВХ Христос. Зашто је потребно прецизирати да ли је ЈХВХ Христос или не ? То ми је беспотребно у целој причи.

Oтишао си у произвољне закључке да је ЈХВХ Христос. Зашто је потребно прецизирати да ли је ЈХВХ Христос или не ? То ми је беспотребно у целој причи.
Не видим шта је ту произвољно. Христос је Бог а Јахве је назив за Бога. Дакле Христос је Јахве. Христос је и Ел Шадај и Адонаи и Кириос. Имамо низ пророчанстава из СЗ о Јахвеу које се у НЗ испуњавају у Христу.

ЈХВХ се зна
ja jesam, ja sam koji jesam, ja ću biti ono što hoću itd
Помешао си две ствари, ово је обраћање Бога Мојсију, ту има разних тумачења, што не значи да се не зна право. Почели смо око читања тетраграма, не о томе како гласи обраћање Бога Мојсију и којим речима се Бог обратио.
uglavnom JA je ključno, previše egoistično da bi to pripadalo bogu svemogućem, svevidećem i ostalo sve
За тебе је то тако, али очигледно да је реч "ја" употребљена.

ЈХВХ се зна

Помешао си две ствари, ово је обраћање Бога Мојсију, ту има разних тумачења, што не значи да се не зна право. Почели смо око читања тетраграма, не о томе како гласи обраћање Бога Мојсију и којим речима се Бог обратио.

За тебе је то тако, али очигледно да је реч "ја" употребљена.
pa kako se taj bog obratio mojsiju "ja sam jahve":D

Не пише у Новом Завјету тај назив Јахве заиста. Нисам ни тврдио да постоји али то је идаље исти Бог само се више један назив за Њега не користи.
pa čoveče jel ti veruješ hristu ili jevrejima
da je bitan jhvh Isus bi ga spomenuo ali očito da nije bitan
pa kako to da isusu nije bitan?

pa kako se taj bog obratio mojsiju "ja sam jahve":D
13На то Мојсије рече Богу: „Ако одем к синовима Израиљевим и кажем им: ‘Бог отаца ваших посла ме к вама’, а они ме запитају како му је име, шта да им кажем?” 14Тада рече Господ Мојсију: „Ја сам који јесам.” Затим додаде: „Тако кажи синовима Израиљевим: ‘Ја јесам ме посла к вама
Mислиш на овај део ?
Још рече Бог Мојсију: „Овако кажи синовима Израиљевим: ‘Господ Бог отаца ваших, Бог Авраамов, Бог Исаков и Бог Јаковљев посла ме к вама.’ То ми је име довека и спомен од колена до колена.
Или на овај ?

to znači da je jhvh večno ime boga a avram to zna.
Не обраћа се Аврааму јер је тада он није ни био жив. Обраћа се Мојсију да му каже који је он Бог а то је Бог праотаца Мојсијевих.
to ti je kao u stvaranju gde imaš naizgled dva stvaranja čoveka
То је друга тема, што скрећеш са теме. Лепо те питам, на који део мислиш ? Ја сам онај који јесам није једнако Јахве, помешао си два пасуса обраћања Мојсију.

Онај Који Јесте.
netacno
Znacenje Imena JHVH JEHOVA :

14 Tada je Bog rekao Mojsiju: „Postaću šta god želim da postanem.“ Još je rekao: „Ovako kaži Izraelcima: ’„Postaću“ poslao me je k vama.‘ “

Ehyeh asher ehyeh znaci
"I will become what I choose to become
2. Moj 3:14 https://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/9864

i to je cinjenica

Znacenje Bozjeg Imena JEHOVA
a znaci "postacu sto god pozelim da postanem" - znaci da Bog moze da postane sta zeli da bi izvrsio svoju nameru.

ne vadi se sad
pročitaj šta kaže mojsiju koje ime mu je dovjeka.
pa te ponovo pitam zašto Isus ne ferma to večno ime?
Не "ферма" га зато што имамо присније име за Бога: Отац. То лијепо описује св. владика Николај у Теодулу али он не негира да Се Бог називао и Јахве:
"У историји света само је Бог хришћански Бог безимени. Његово је једино име Отац. Неко друго Његово име Нови Завет не спомиње. Како је то дивно! И шта ће нам, друго име?
Он хоће да ми будемо Његова деца. А деца – мили они деце у свету – не знају друго име, још мање презиме, свога родитеља осим: отац или тата. У Старом Завету још се спомиње име Божје, као Јахве, Јехова, Адонај. У Новом Завету, у Завету сродства и љубави не именује се Бог друкчије него Отац. Вечни Отац, вечни Син и вечни Дух Свети. Један живот и извор живота. Ако се Син именује именом Исус Христос, то треба разумети као име Сина ваплоћеног, који се спустио као главни Јунак на позорницу светске драме, стао у реку историје, у гомилу многоименитих, као Месија и Спаситељ. У вечности пак Отац је само Отац, и Син – Син у загрљају Очевом, и Дух Свети у свези љубави Оца и Сина.
"

Не "ферма" га зато што имамо присније име за Бога: Отац. То лијепо описује св. владика Николај у Теодулу али он не негира да Се Бог називао и Јахве:
"У историји света само је Бог хришћански Бог безимени. Његово је једино име Отац. Неко друго Његово име Нови Завет не спомиње. Како је то дивно! И шта ће нам, друго име?
Он хоће да ми будемо Његова деца. А деца – мили они деце у свету – не знају друго име, још мање презиме, свога родитеља осим: отац или тата. У Старом Завету још се спомиње име Божје, као Јахве, Јехова, Адонај. У Новом Завету, у Завету сродства и љубави не именује се Бог друкчије него Отац. Вечни Отац, вечни Син и вечни Дух Свети. Један живот и извор живота. Ако се Син именује именом Исус Христос, то треба разумети као име Сина ваплоћеног, који се спустио као главни Јунак на позорницу светске драме, стао у реку историје, у гомилу многоименитих, као Месија и Спаситељ. У вечности пак Отац је само Отац, и Син – Син у загрљају Очевом, и Дух Свети у свези љубави Оца и Сина.
"
ništa ti meni nisi odgovorio
ako je VEČNO ime jehova zašto ga Isus NIGDE ne spominje?

ništa ti meni nisi odgovorio
ako je VEČNO ime jehova zašto ga Isus NIGDE ne spominje?
Не спомиње то име јер хришћани имају присније име за Бога од Јахве. Јахве није престало бити име за Бога само је пало у сјену у односу на друга имена.

Не спомиње то име јер хришћани имају присније име за Бога од Јахве. Јахве није престало бити име за Бога само је пало у сјену у односу на друга имена.
opet ne razumeš.
šta je večno ?
obrezanje kožure - večni savez, odbačeno.
jedino ime koje se vezuje kao večno za boga u sz je jhvh a Isus ga ne pominje nego pominje Oca i još kaže tim jahvistima vi ne poznajete mog Oca jer da ga znate znali bi i mene.
manse romantke bolan. te prisnije, lepše itd

Back