Jehovini svedoci?

• Začetnik teme Začetnik teme dorinda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bravo aeternum što si spomenula Isaiju 45. Evo šta piše u Isaija 45:22-23:
"Pogledajte u mene, i spašćete se svi krajevi zemaljski; jer sam ja Bog, i nema drugoga. Sobom se zakleh; izide iz usta mojih riječ pravedna, i neće se poreći, da će mi se pokloniti svako koljeno, i zaklinjati se svaki jezik,"

A u Filipljanima 2:10 piše:
"Da se u Ime Isusovo pokloni svako koljeno što je na nebesima i na zemlji i pod zemljom;"

U Isaiji se svako koljeno poklanja Bogu a u Filipljanima Isusu Hristu. Šta je stoga jedini zaključak? Isus je Bog.

.

Bog detaljno opisao stvaranje biljaka i životinja, daleko nižih bića a da ne opiše stvaranje Herufima i anđela...
Jednostavno ne opisuje jer mnogi od njih već postoje...

Pa nisam ja nigdje pisao da su zemaljska stvorenja prije stvorena od anđela. Koncentracije molim.
A šta je Bog radio pre stvaralačke aktivnosti, mogu reći isto što ćeš i ti da kažeš jer je Bog pre svega svemoćan i kao Biće samopotpun...

Ako Otac ima oblično duhovno tijelo i ako sjedi na prijestolju pravo pitanje je kada je prijestolje stvoreno i je li Otac na njemu sjedio čitavu pravječnost prije stvaranja. Naravno da nije ali nije ni lebdio u vakumu ili nekom duhovnom prostoru u kojem nema nikakvih oblika. O ovome ti ne možeš raspravljati i ne možeš znati što ja znam. Tu je nebitna Božija svemoć koju spominješ a pojam "samopotpun" prvi put čujem. Možda si htio reći da je Bog bio i jeste samodostatan, sam sebi dovoljan za svoj duhovni mir...a to je već dobro teoretiziranje.

Pa da li ga ti posmatrao kao trojadnog ili kao ja Jednog sa svojim Duhom koji može sve, dođe ti na isto. I nema razlike.

Tada nije bilo trojadnog ili trojednog Boga...i ne dođe nam na isto jer ja nešto više znam.

Zemaljsko nebo i zemlja su sasvim nešto drugo i naravno da su anđeli gledali stvaranje tog svijeta ali Bog je duhovno nebo stvorio prije anđela. Baza strukturalnim anđelima je strukturalno (oblično) duhovno nebo.

"U POČETKU Bog stvori Nebo i zemlju". Što ti kaže ta rečenica ujedno? Pa kaže da U POČETKU nije Sin stvoren kako vi govorite
Već objasnio.
1.Mojsi...govori o početku materije...
Jovan 1.1 govori o početku duhovnog sveta.
Tj. Početku prvorođenog ili prvostvorenog Isusa...pre koga nema ništa osim Boga Jehove...

Hrist je početak, Jehova ne.
Znamo jer je Reč u početku bila kod Jehove...

Bravo aeternum što si spomenula Isaiju 45. Evo šta piše u Isaija 45:22-23:
"Pogledajte u mene, i spašćete se svi krajevi zemaljski; jer sam ja Bog, i nema drugoga. Sobom se zakleh; izide iz usta mojih riječ pravedna, i neće se poreći, da će mi se pokloniti svako koljeno, i zaklinjati se svaki jezik,"

A u Filipljanima 2:10 piše:
"Da se u Ime Isusovo pokloni svako koljeno što je na nebesima i na zemlji i pod zemljom;"

U Isaiji se svako koljeno poklanja Bogu a u Filipljanima Isusu Hristu. Šta je stoga jedini zaključak? Isus je Bog.
Auu al bežiš od suštine.

Da se u ime Isusovo poklone svi Bogu Ocu a ne Hristu...Jer je on posrednik, zato tako i piše.

Nigde ne piše da se poklonimo Hristu.

Pa nisam ja nigdje pisao da su zemaljska stvorenja prije stvorena od anđela. Koncentracije molim.

Ako Otac ima oblično duhovno tijelo i ako sjedi na prijestolju pravo pitanje je kada je prijestolje stvoreno i je li Otac na njemu sjedio čitavu pravječnost prije stvaranja. Naravno da nije ali nije ni lebdio u vakumu ili nekom duhovnom prostoru u kojem nema nikakvih oblika. O ovome ti ne možeš raspravljati i ne možeš znati što ja znam. Tu je nebitna Božija svemoć koju spominješ a pojam "samopotpun" prvi put čujem. Možda si htio reći da je Bog bio i jeste samodostatan, sam sebi dovoljan za svoj duhovni mir...a to je već dobro teoretiziranje.

Tada nije bilo trojadnog ili trojednog Boga...i ne dođe nam na isto jer ja nešto više znam.
Slažem se u potpunosti. Na to sam i mislio.

Samo bih doda da je simbolično presto stvoren kada se ukazala potreba da nad nečim/nekim vlada...

Već objasnio.
1.Mojsi...govori o početku materije...

Ne. Kad bi tako bilo onda bi pisalo "u početku stvori Bog zemlju i nebo" jer Mojsijevo izvješće govori da je prije stvorena zemlja pa onda zvijezde i sa zvijezdama nebo (jer su zvijezde nama u nebu) da budu svjetlilo zemlji.

Hrist je početak, Jehova ne.
Znamo jer je Reč u početku bila kod Jehove...

Krist je POČETAK STVARANJA u smislu da je početak svemu stvorenom pošto je SVE kroz njega stvoreno. Ova činjenica je ravnopravna tvojoj ideji samo je pitanje koja je informacija tačna.

Riječ je u početku bila kod Jahve i sa njim je bila vječno. Nemaš informaciju da je nastala u Jahvi...bila je.

Jednaka koincidencija kako si ti "hrišćanin" ali su ti vjerovanja jednaka adventističkim?
Mala razlika - ono sto ja verujem i radim jeste doslovno zapisano u Pismu stoga nit je to moja a nit adventisticka doktrina vec hriscanska .
Svako ko to procita u Pismu moze ga veoma jednostavno drzati i to je to.
Za razliku od toga,ono sto je pomenuti tvrdio nije deo Pisma vec neko njegovo licno razmisljanje dok je opsto poznato da potpuno isto tako "razmisljaju i svi JS-i jer je to NJIHOV fundament.
Jel primecujes razliku ??? :kafa:

Samo bih doda da je simbolično presto stvoren kada se ukazala potreba da nad nečim/nekim vlada...

Može Bog vladati i bez prijestolja...ne bole njega noge ako stoji.

Dakle prijestolje je naknadno stvoreno po tebi. Dobro. A prije sveukupnog stvaranja oblični Bog Otac po tebi je lebdio u nekom vakumu i čitavu vječnost je gledao prazan prostor...znaš otac ima oči. Ili ih je držao zatvorene?

Poslednja izmena:
Ne. Kad bi tako bilo onda bi pisalo "u početku stvori Bog zemlju i nebo" jer Mojsijevo izvješće govori da je prije stvorena zemlja pa onda zvijezde i sa zvijezdama nebo (jer su zvijezde nama u nebu) da budu svjetlilo zemlji.
I tako je u istom trenutku stvorio milijarde galaksija i ko zna koliko triliona zvezda...
Mislim da je to pogrešan ugao gledanja. Ono što je stvoreno pod pojmom 'nebo' može biti samo ono što je u neposrednoj blizini nas...Mlečni put....I pre svega se odnosi na materiju, a tako je i opisano.. Sunce, mesec, zvezde......Nikako na stanovnike neba.
Krist je POČETAK STVARANJA u smislu da je početak svemu stvorenom pošto je SVE kroz njega stvoreno. Ova činjenica je ravnopravna tvojoj ideji samo je pitanje koja je informacija tačna.

Riječ je u početku bila kod Jahve i sa njim je bila vječno. Nemaš informaciju da je nastala u Jahvi...bila je.
Pojam prvorođen, Sin Božiji, početak stvorenja Božijeg.. Sve ukazuje na njegov početak.
Za mene je to dovoljno.

Može Bog vladati i bez prijestolja...ne bole njega noge ako stoji.

Dakle prijestolje je naknadno stvoreno po tebi. Dobro. A prije sveukupnog stvaranja oblični Bog Otac po tebi je lebdio u nekom vakumu i čitavu vječnost je gledao prazan prostor...znaš otac ima oči. Ili ih je držao zatvorene?
Presto je nastao sa prvim bićem posle Hrista.
Tada se uspostavila i nebeska Hijerarhija...

Mala razlika - ono sto ja verujem i radim jeste doslovno zapisano u Pismu stoga nit je to moja a nit adventisticka doktrina vec hriscanska .
Svako ko to procita u Pismu moze ga veoma jednostavno drzati i to je to.
Za razliku od toga,ono sto je pomenuti tvrdio nije deo Pisma vec neko njegovo licno razmisljanje dok je opsto poznato da potpuno isto tako "razmisljaju i svi JS-i jer je to NJIHOV fundament.
Jel primecujes razliku ??? :kafa:
Isti ste vi.

Jehovah witnesses falsifikuju i iskrivljavaju Sv. Pismo. Evo kako oni prevode Filipljanima 2:6, jasan stih o Hristovom božanstvu:
"Iako je bio sličan Bogu*,+ on nije čak ni pomislio na to da bude jednak Bogu"

Međutim grčki tekst ne kaže da je Hristos bio sličan Bogu već da je bio ἐν μορφῇ Θεοῦ tj. u obličju Božjem. To je ogromna razlika.

Čitaj stih ispred. Hristos ima Ime iznad SVIH imena a to "svih" uključuje i YHWH.
...ponekad je bolje da neki samonazvani hriscani jednostavno presute nego li da daju ovakve "dokaze"u prilog njihove vere...U Bibliji ima dovoljno cvrstih , validnih dokaza koje se jednostavno ne mogu osporiti stoga toj istini ne trebaju takvi euforicno-"dobronamjerni"komentari.

U Bibliji se jedino za Jehovu c Boga kaže da je Stvoritelj
Ма, неистина и то добро знаш.

Бог који је некада много пута и различитим начином говорио очевима преко пророка, говори и нама у последак дана ових преко сина,
Ког постави наследника свему, кроз ког и свет створи.
Који будући сјајност славе и обличје бића Његовог, и носећи све у речи силе своје, учинивши собом очишћење греха наших, седе с десне стране престола величине на висини,
И толико бољи поста од анђела колико преславније име од њихова доби.
Јер коме од анђела рече кад: Син мој ти си, ја те данас родих? И опет: Ја ћу Му бити Отац, и Он ће ми бити Син.
И опет уводећи Првороднога у свет говори: и да Му се поклоне сви анђели Божији.
Тако и анђелима говори: Који чини анђеле своје духове, и слуге своје пламен огњени.
А сину: Престо је Твој, Боже, ва век века; палица је правде палица царства Твог.
Омилела Ти је правда, и омрзао си на безакоње: тога ради помаза Те, Боже, Бог Твој уљем радости већма од другова Твојих.

И опет: Ти си, Господе, у почетку основао земљу, и небеса су дела руку Твојих:
Она ће проћи, а Ти остајеш: и сва ће остарети као хаљина,
И савићеш их као хаљину, и измениће се: а Ти си Онај исти, и Твојих година неће нестати.

А коме од анђела рече кад: Седи мени с десне стране док положим непријатеље Твоје подножје ногама Твојим?
Нису ли сви службени духови који су послани на службу онима који ће наследити спасење?
Све подвучено су речи Оца, тј. Јехове, које упућује Сину. А ово подебљано је стих од ког бежиш као ђаво од крста, јер те демантује, руши јеховистичку небиблијску теологију и показује да су Отац, Син и Дух Свети три личности Бога, Господа, Спаса и Створитеља.

...ponekad je bolje da neki samonazvani hriscani jednostavno presute nego li da daju ovakve "dokaze"u prilog njihove vere...U Bibliji ima dovoljno cvrstih , validnih dokaza koje se jednostavno ne mogu osporiti stoga toj istini ne trebaju takvi euforicno-"dobronamjerni"komentari.
Slažem se. Šteta što ti nijedan takav dokaz nisi nikad iznio.

Bozji za razliku od tvog
Da baš vidimo to Božje prisustvo u watchtower biznismenima.

Poslednja izmena od moderatora:
Evo jasno se kaze da je Isus pocetak stvorenja - stvorenje prvo
a sve ostalo je stvarano preko njega Kolosanima 1 :14-16

Otkrivenje 3:14​

Daničić-Karadžić (RDK):

14 I anđelu laodikijske crkve napiši: Tako govori Amin, Svedok Verni i Istiniti, Početak stvorenja Božijeg:

Ivan Šarić / Rev. Đ. Martinjak (RIŠ):

14 I anđelu crkve u Laodiceji napiši: Ovako govori Amen, svjedok vjerni i istiniti početak stvorenja Božjega:

Dimitrije Stefanović (DS):

14 I anđelu laodikiske crkve napiši: Ovo govori Amin, svedok verni i istiniti, početak stvorenja Božjeg:

Lujo Bakotić (LB):

14 Anđelu Laodikijske Crkve napiši: Evo šta govori Amin, svedok verni i istiniti, Početak stvorenja Božjega:

Back