Jehovini svedoci?

• Začetnik teme Začetnik teme dorinda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nejasna je vasa veza sa hriscanstvom van prorostva sudnjeg dana.
Je li donjeo Isus kakve nove zakone, Pavle, Jovan?
Ako je donjeo nove zakone, sta je onda Bog radio prije toga, zezao narod?
Ok tebi je nejasno pitaj sta objasnicu ti :)
Jeste Isus je doneo nove zakone, preinacio neke stare neke ukinuo...
Zakon do Hrista je vazi do Hrista a od Hrista vazi Novi Zakon...
Zakon se menja u odnosu na vreme okolnosti itd...
Cim je dosao Isus menja se Bozji Zakon jer od Isusa vaze nacela,
za neke stvari nema striktnog zakona kako je to bilo u starom zavetu...
Nema vise odredaba ishrane niti drzanja sabata...
neke stvari su ostavljene na savesti
Nema presude vec sudjenje ide u Sudnji dan...
u staro doba Bog je presudjivao narodima
itd

Ok tebi je nejasno pitaj sta objasnicu ti :)
Jeste Isus je doneo nove zakone, preinacio neke stare neke ukinuo...

Jesi li svesna da si ovim recima javno optuzila Isusa Hristra da je lazovcina ?

Koliko znam Isus je tvrdiuo da nije dosao da promeni nbi jednog zakona nego da ih ispuni,evo dokaza:
Mat.5,17:
"...Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim..."
Pitanje jeste koji su zakoni mogli biti ispunjeni Njegovom zrtvom i po kom osnovu ?

Zakon do Hrista je vazi do Hrista a od Hrista vazi Novi Zakon...
A jel mozes/smes danas praktikovati incesta , jel smes da ne postujes roditelje,jel smes da cinis preljubu i t.d. ?
Zakon se menja u odnosu na vreme okolnosti itd...
Uuuuuups,ovo mi promaklo...
A ja poverovao Hristu da su za zivot vecni i dalje u opteku one iste 10 Bozje zapovesti .

Cim je dosao Isus menja se Bozji Zakon jer od Isusa vaze nacela,
Ma nemojte kasti...
Pa sta nam onda iznaprica apostol Jovan ,kako bese,ma hajde da ja ipak citiram:

Otkr.22,14:
"'...Blago onima koji tvore zapovijesti njegove, da im bude vlast na drvo života, i da uđu na vrata u grad..."

Jesu li to zapovesti iz SZ-ta ili su to ipak neka nacela ali je apostolu promaklo da koristi tu formulaciju ? :D

https://www.jw.org/sr-latn/bibliote...ems/StudioMonthlyPrograms/pub-jwb-101_1_VIDEO

U najnovijem obraćanju za avgust 2023. godine, dvoje mladih objašnjava
kakva iskušenja im društvo nameće.
Devojka izjavljuje kako su je u školi svi hvalili i predlagali joj da nastavi
školovanje. To ju je toliko pogodilo da se u suzama satima jehovi molila.
:trlja:
Okrutnog li sveta..
A mladić se žali da se sviđao nekoj devojci. Strašno šta preživljavaju i
koliko im je teško.
Evo odgledao video i ne mogu da se složim sa tobom.

Prvo mi nije jasno šta ćeš na sajtu JS ako su sekta...ne truj mozak ženo.
Ili tražiš trunku u jajetu, što će pre biti.
Samo da se nađe bilo kakav razlog da se JS napadnu, naprave glupim i smešnim, omalovaže....

Pitao sam te ranije za prvu zapovest.
Čitao sam tvoj komentar o zapovestima ali mi ovaj za prvu ni malo nije potpun.

Voleo bih da mi sada ovde, ako ti nije problem, objasniš....kako ti tumačiš prvu zapovest, kako gledaš na nju.

Čini mi se da devojka koja se pominje u videu to i te kako razume i ne samo to, već je razum i stav srca podstiču da Boga u potpunosti stavi na prvo mesto...gde bi trebalo da bude svakom ko se usuđuje sebe Hrišćaninom nazvati.

Ona nije plakala jer ne zna šta da radi i što je pogađa pritisak profesora i vršnjaka....već da odoli kušnjama koje život donosi.
Ona ima već formiran stav šta u životu želi i šta joj je prioritet. Sama kaže 'da hoće da se obuči za rad i da počne da zarađuje'...fakultet nije cilj.
Zato se Jehovi i moli u suzama, što mogu samo oni koji imaju čist poticaj srca....moli mu se da ne podlegne pritisku okoline i istraje u svom cilju...
A to je služba Bogu. To je njen cilj.

Poštovanje preve zapovesti, ne rečima, jer se ona rečima ne može u potpunosti ispoštovati, već delima.
Bog pre svega u njenom životu.

https://www.jw.org/sr-latn/bibliote...ems/StudioMonthlyPrograms/pub-jwb-101_1_VIDEO

U najnovijem obraćanju za avgust 2023. godine, dvoje mladih objašnjava
kakva iskušenja im društvo nameće.
Devojka izjavljuje kako su je u školi svi hvalili i predlagali joj da nastavi
školovanje. To ju je toliko pogodilo da se u suzama satima jehovi molila.
:trlja:
Okrutnog li sveta..
A mladić se žali da se sviđao nekoj devojci. Strašno šta preživljavaju i
koliko im je teško.
što isus ima u časopisu modernu frizuricu

Jesi li svesna da si ovim recima javno optuzila Isusa Hristra da je lazovcina ?

Koliko znam Isus je tvrdiuo da nije dosao da promeni nbi jednog zakona nego da ih ispuni,evo dokaza:
Mat.5,17:
"...Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim..."
Pitanje jeste koji su zakoni mogli biti ispunjeni Njegovom zrtvom i po kom osnovu ?
38. Чули сте да је казано: Око за око, и зуб за зуб.
39. А ја вам кажем да се не браните ода зла, него ако те ко удари по десном твом образу, обрни му и други

Mislim da je na ovo mislila.

Zakon jeste suštinski promenjen.

Evo odgledao video i ne mogu da se složim sa tobom.

Prvo mi nije jasno šta ćeš na sajtu JS ako su sekta...ne truj mozak ženo.
Ili tražiš trunku u jajetu, što će pre biti.
Samo da se nađe bilo kakav razlog da se JS napadnu, naprave glupim i smešnim, omalovaže....

Pitao sam te ranije za prvu zapovest.
Čitao sam tvoj komentar o zapovestima ali mi ovaj za prvu ni malo nije potpun.

Voleo bih da mi sada ovde, ako ti nije problem, objasniš....kako ti tumačiš prvu zapovest, kako gledaš na nju.

Čini mi se da devojka koja se pominje u videu to i te kako razume i ne samo to, već je razum i stav srca podstiču da Boga u potpunosti stavi na prvo mesto...gde bi trebalo da bude svakom ko se usuđuje sebe Hrišćaninom nazvati.

Ona nije plakala jer ne zna šta da radi i što je pogađa pritisak profesora i vršnjaka....već da odoli kušnjama koje život donosi.
Ona ima već formiran stav šta u životu želi i šta joj je prioritet. Sama kaže 'da hoće da se obuči za rad i da počne da zarađuje'...fakultet nije cilj.
Zato se Jehovi i moli u suzama, što mogu samo oni koji imaju čist poticaj srca....moli mu se da ne podlegne pritisku okoline i istraje u svom cilju...
A to je služba Bogu. To je njen cilj.

Poštovanje preve zapovesti, ne rečima, jer se ona rečima ne može u potpunosti ispoštovati, već delima.
Bog pre svega u njenom životu.
Kad sam ja rekla da su js sekta?

Pa kako je to iskušenje toliko veliko, ako ona zna šta hoće?
Evo ja znam šta hoću i prijatelji mi godinama predlažu neki drugačiji način
života, pa ništa. Ne da ne plačem zbog toga, nego me baš briga. Njihovo
je da kažu.

A onda, kako iskušenje može biti nešto što nije samo po sebi greh?
Iskušenje je kada te neko dovodi u situaciju da zgrešiš. Ići na fakultet nije
greh.

Što se prve zapovesti tiče
Обожавај једино Бога Јехову (Излазак 20:3).
Ovako ona glasi u učenju jehovinih svedoka.

Što se mene tiče, ona glasi ovako
Ja sam Bog tvoj

I ne znam šta bih sada tu trebala da ti objašnjavam, kad tu lepo piše ko je
Bog tvoj, ako pročitaš tačno onako kako piše.

Cura u videu nije tek tako bila potresena mogućnošću da ide na fakultet. Jehovini svjedoci u svojoj istoriji imaju niz upozorenja protiv fakultetskog obrazovanja.

https://www.jw.org/hr/jehovini-svjedoci/najcesca-pitanja/jehovini-svjedoci-obrazovanje-skola/
Kaže:
"Visoko obrazovanje može dovesti do moralnih i duhovnih opasnosti"
"Jehovini svjedoci smatraju da atmosfera koja vlada na nekim fakultetima i sličnim visokoškolskim ustanovama može predstavljati moralnu i duhovnu opasnost. Mnogi od njih ne žele sebe ni svoju djecu izlagati takvim opasnostima. Smatraju da se na takvim mjestima često promoviraju neka pogrešna gledišta."

Umjesto toga preporučuje se da se ne izlazi iz okvira organizacije.
https://www.jw.org/en/library/magazines/w20131015/slave-for-jehovah/
U podnaslovu ŽELIŠ LI STEĆI VISOKO ILI NAJBOLJE OBRAZOVANJE? sljedeće:
"Visoko obrazovanje, koje stavlja naglasak na usvajanje akademskog znanja, obično ne pruža studentima praktično znanje, pa se može dogoditi da nakon završetka fakulteta nisu spremni suočiti se sa stvarnim životom. Stoga Jehovini sluge biraju obrazovanje koje će im omogućiti da steknu potrebna znanja kako bi mogli zarađivati za jednostavan život i služiti Bogu."
i
"Kakva atmosfera vlada u mnogim visokoškolskim ustanovama? Nisu li upravo one ponekad središte političkih i društvenih nemira? Nije li među studentima raširen nemoral i opijanje? (Efež. 2:2). S druge strane, Jehovina organizacija omogućava nam da u mirnom okruženju naših skupština steknemo najbolje obrazovanje. Svi imamo priliku izvući korist iz Teokratske škole propovijedanja, koja se održava svaki tjedan."

I dok svakako da fakulteti predstavljaju izazov za roditelje a i studente da ne skliznu u nemoral zna se zašto Kula odvraća svoje sljedbenike od fakulteta. Zato da ne bi počeli misliti svojim glavama.

Kad sam ja rekla da su js sekta?

Pa kako je to iskušenje toliko veliko, ako ona zna šta hoće?
Evo ja znam šta hoću i prijatelji mi godinama predlažu neki drugačiji način
života, pa ništa. Ne da ne plačem zbog toga, nego me baš briga. Njihovo
je da kažu.

A onda, kako iskušenje može biti nešto što nije samo po sebi greh?
Iskušenje je kada te neko dovodi u situaciju da zgrešiš. Ići na fakultet nije
greh.
Naravno da fakultet nije greh.
Ona zna šta hoće i on nije njen cilj.

Nisi u njenoj koži, ne znaš koliki je pritisak imala...roditelji samo ukazuju šta je za nju najbolje....i sva odluka je na njoj.
Verovatno se možda u nekom trenutku i dvoumila...Verovatno i sagledava i jednu i drugu stranu...

Zato se gorljivo moli da istraje u onom što želi.

I dok svakako da fakulteti predstavljaju izazov za roditelje a i studente da ne skliznu u nemoral zna se zašto Kula odvraća svoje sljedbenike od fakulteta. Zato da ne bi počeli misliti svojim glavama.
Pa da, kao, odupri se pritisku vršnjaka i nastavnika, pa podlegni našem pritisku.. :roll:

Tu nema ljubavi i poverenja. Ja svojoj deci verujem da će slušati sebe u svim
okolnostima. Džabe je držati ih pod staklenim zvonom.

Što se prve zapovesti tiče
Обожавај једино Бога Јехову (Излазак 20:3).
Ovako ona glasi u učenju jehovinih svedoka.

Što se mene tiče, ona glasi ovako
Ja sam Bog tvoj

I ne znam šta bih sada tu trebala da ti objašnjavam, kad tu lepo piše ko je
Bog tvoj, ako pročitaš tačno onako kako piše.
36. Учитељу! Која је заповест највећа у закону?
37. А Исус рече му: Љуби Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мисли својом

Ovo mi objasni kako vidiš.

Naravno da fakultet nije greh.
Ona zna šta hoće i on nije njen cilj.

Nisi u njenoj koži, ne znaš koliki je pritisak imala...roditelji samo ukazuju šta je za nju najbolje....i sva odluka je na njoj.
Verovatno se možda u nekom trenutku i dvoumila...Verovatno i sagledava i jednu i drugu stranu...

Zato se gorljivo moli da istraje u onom što želi.
Onom što se od nje traži da bi dobila večni život.

36. Учитељу! Која је заповест највећа у закону?
37. А Исус рече му: Љуби Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мисли својом

Ovo mi objasni kako vidiš.
Vidim tačno tako kako piše. Samo tu jehovu ne vidim nigde.

Svaki JS misli svojom glavom. Da, da svojom glavom.

Čita Bibliju i iz prve ruke dobija informacije šta Bog voli šta Ne. I tako danima... i tako se održava duhovna budnost.

Zato da ne bi počeli misliti svojim glavama.
Sta nije jasno u tome stop sam napisala da je obrazovanje licna stvar i da Biblija o tome nema Zakon?
Nego moras svoju mrznju i netrpeljivost da usmeris na tudju veru umesto da gajis ljubav i da se bavis svojom
Dakleko si ti od hriscanstva, jer nemas ljubav za ljude ...
kada vredjas i mrzis tudju veru sto je sveta stvar
Za pocetak ti pocni da mislis svojom glavom a ne tako kako su te indoktrinirali...

Ne pokazujes nikakvo Biblijsko znanje
a JS su izucavaoci Biblije i znaju je celu.

Ne, čovjek ne može za sebe da je neporočan. Ili bezgrešan ili savršen. To je samoljublje. To je gordost. A samoljublje je najteža od strasti koja porobljavaju ljudsku prirodu po riječima starca Kleope.

"Mrzak je Gospodu ko je god ponosita srca, i neće ostati bez kara ako će i druge uzeti u pomoć" (Priče Solomonove 16:5).

Sv. Maksim Ispovjednik i sv. Jefrem Sirin je nazivaju korjenom svih zala. Sv. Makarije Optinski nam govori da se kroz samoljublje i gordost otpada od Boga i ono ključno samoljublje skriva grijeh od nas. To je tvoj problem. Ti si sebe ubijedila da si neporočna, moralna i time si se stavila na mjesto Boga. Bog je taj koji će to ocjeniti a ne ti. U tebi vlada isti onaj duh koji je vladao u fariseju koji se hvalisao Bogu.

Sveti Jovan Lestvičnik ovako opisuje gordost:
"Почетак гордости је тамо где се завршава таштина; средину представља ниподаштавање ближњег, бестидно разглашавање властитих подвига, хвалисавост у срцу, мржња према прекору; а крај је одбацивање Божије помоћи, уздање у своје властите снаге, демонска нарав."
A dalje:
"Где се догодио пад, тамо се претходно настанила гордост: друго објављује долазак првога."
i
"Један старац, веома посвећен у тајне духовног живота, саветоваше охолог брата. А овај, заслепљен, рече: „Опрости, оче: ја нисам горд!“ А свемудри старац ће на то рећи: „Какав би ми јаснији доказ могао пружити о својој гордости, дете моје, ако не тиме што кажеш: „Ја нисам горд“?“ Таквима веома одговара потчињавање, што суровији и неугледнији начин живота и читање о натприродним подвизима светих отаца. Можда у томе има извесне мале наде да ће се ови болесници спасти."

"Ви хоћете да будете без страсти или, простије речено, савршени и да ни у чему не будете дужник Богу, али у нашем трошном обличју(саздању) Бог то не допушта, да нам се не би више судило због гордости. Њему је угоднији грешник који се каје неголи праведник с гордошћу." (Sv. Makarije Optinski, Rečnik spasenja).

"Ко се преузноси и горди тиме што је причасник благодати, макар и да мртве васкрсава, ако не каже за душу своју да је нечасна и ништавна, а себе не сматра за нишчег по духу и гадног, он и сам не знајући за то бива поткрадан злобом." (Starac Sava Pskovsko-pečerski, Gospode ti si živom moj!).

Uh jako sam ljubomoran što ja mogu slijediti primjer Svetih Otaca, nepresušne riznice mudrosti, a ne američke biznismene-teologe. I tebi bi bilo bolje da se ostaviš praznoslovlja raznih Rasela i Raterforda i da malo uroniš u taj okean mudrosti.
Ali treba biti.

Mudre izreke 11,20Mrski su Jahvi srcem opaki, a mili su mu životom savršeni.
Matej 5,48"Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!
Kološanima 4,12Pozdravlja vas Epafra, vaš zemljak, sluga Krista Isusa; on se uvijek bori za vas u molitvama: da se održite, savršeni i ispunjeni, u posvemašnjoj volji Božjoj.

Back