Ne, čovjek ne može za sebe da je neporočan. Ili bezgrešan ili savršen. To je samoljublje. To je gordost. A samoljublje je najteža od strasti koja porobljavaju ljudsku prirodu po riječima starca Kleope.
"Mrzak je Gospodu ko je god ponosita srca, i neće ostati bez kara ako će i druge uzeti u pomoć" (Priče Solomonove 16:5).
Sv. Maksim Ispovjednik i sv. Jefrem Sirin je nazivaju korjenom svih zala. Sv. Makarije Optinski nam govori da se kroz samoljublje i gordost otpada od Boga i ono ključno samoljublje skriva grijeh od nas. To je tvoj problem. Ti si sebe ubijedila da si neporočna, moralna i time si se stavila na mjesto Boga. Bog je taj koji će to ocjeniti a ne ti. U tebi vlada isti onaj duh koji je vladao u fariseju koji se hvalisao Bogu.
Sveti Jovan Lestvičnik ovako opisuje gordost:
"Почетак гордости је тамо где се завршава таштина; средину представља ниподаштавање ближњег, бестидно разглашавање властитих подвига, хвалисавост у срцу, мржња према прекору; а крај је одбацивање Божије помоћи, уздање у своје властите снаге, демонска нарав."
A dalje:
"Где се догодио пад, тамо се претходно настанила гордост: друго објављује долазак првога."
i
"Један старац, веома посвећен у тајне духовног живота, саветоваше охолог брата. А овај, заслепљен, рече: „Опрости, оче: ја нисам горд!“ А свемудри старац ће на то рећи: „Какав би ми јаснији доказ могао пружити о својој гордости, дете моје, ако не тиме што кажеш: „Ја нисам горд“?“ Таквима веома одговара потчињавање, што суровији и неугледнији начин живота и читање о натприродним подвизима светих отаца. Можда у томе има извесне мале наде да ће се ови болесници спасти."
"Ви хоћете да будете без страсти или, простије речено, савршени и да ни у чему не будете дужник Богу, али у нашем трошном обличју(саздању) Бог то не допушта, да нам се не би више судило због гордости. Њему је угоднији грешник који се каје неголи праведник с гордошћу." (Sv. Makarije Optinski, Rečnik spasenja).
"Ко се преузноси и горди тиме што је причасник благодати, макар и да мртве васкрсава, ако не каже за душу своју да је нечасна и ништавна, а себе не сматра за нишчег по духу и гадног, он и сам не знајући за то бива поткрадан злобом." (Starac Sava Pskovsko-pečerski, Gospode ti si živom moj!).
Uh jako sam ljubomoran što ja mogu slijediti primjer Svetih Otaca, nepresušne riznice mudrosti, a ne američke biznismene-teologe. I tebi bi bilo bolje da se ostaviš praznoslovlja raznih Rasela i Raterforda i da malo uroniš u taj okean mudrosti.