BOKYSTAMY
Veoma poznat
- Poruka
- 10.976
Dakle od coveka se radja covek, od majmuna majmun.
A ako Bog kaze da rodi sina , onda taj sin mora biti isto Bog, ne moze biti recimo Arhandjel Mihailo? ili? mozda i moze kod nekih koji izvrcu sve pa i zdrav razum.
Ajde da vidimo sta kaze Biblija

Da li je Hristos Bog?
Crkvena istorija otkriva da je aleksandrijski biskup Arije početkom IV vijeka počeo
propovijedati protiv Hristovog Božanstva, a imao je velikog branitelja u caru Konstatinu koga je tri
dana pred smrt krstio arijevski biskup.
U Svetom Pismu čitamo: „Jedan Duh, jedan Gospod, jedan Bog” (1 Korinćanima 12:4-6).
„Jedan Duh, jedan Gospod... jedan Bog i Otac sviju” (Efescima 4:4-6). „Po proviđenju Boga Oca,
Svetim Duhom... krvlju Isusa Hrista” (1 Petrova 1:2).
Jehovini svjedoci (kao nekad Arije) uče da je Hristos prvo stvorenje koje je Bog načinio i pri
tom se pozivaju na tri biblijska teksta:
Priče 8:22-30. Oni tekst „Gospod me je imao u početku” prevode „Jehova me je proizveo
(stvorio)” u svom iskarikiranom prevodu Svetog Pisma (New World Translation of the Holy
Scriptures1) koje nijedan stručnjak ne priznaje i čiji autori nijesu zvanično imenovani. Međutim,
Biblija uči da je Isus bio Riječ koja je sve stvorila (Jovan 1:1, 14). Tekst u Miheju 5:2 koji se
odnosi na Isusa kaže da su njegovi „izlasci od vječnih vremena.”
Kološanima 1:15,16: „Којi je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen prije svake tvari.”
Prvorođeni, međutim, ne znači prvo stvorenje kako tvrde Jehovini svjedoci. Šesnaesti stih
objašnjava šta znači „prvorođeni”: „Jer kroz Njega bi sazdano sve što je na nebu i na zemlji. Sve se
kroz Njega i za Njega sazda, On je prije svega i sve je u Njemu.” „Bez Njega (Hrista) nije ništa
postalo što je postalo” (Jovan 1:3). Apostol Pavle objašnjava: „Jer je kroz Njega, od Njega i u
Njemu sve” (Rimljanima 11:36).
Otkrivenje 3:14: „Tako govori Amin, Svjedok vjerni i istiniti, početak stvaranja Božjega.”
Ovdje je upotrijebljena grčka riječ ARKE, što znači princip stvaranja. „Ja sam Alfa i Omega, Prvi i
Poslednji, Početak i Svršetak” (Otkrivenje 22:13). „Čekajući blažena nada,” piše apostol Pavle, „i
javljanje slave velikoga Boga i Spasa našega Isusa Hrista” (Titu 2:13). Riječ Jehošua (Isus) znači
Jahve je spas, a riječ Emanuilo (Isaija 7:14) znači Bog sa nama (Matej 1:23). Isaija Ga naziva
„Divni, Savjetnik, Bog Silni, Otac vječni, Knez mirni” (Isaija 9:6). Jevreji su optuživali Isusa da
se gradi jednak Bogu (Jovan 5:18). On nije demantovao tu tvrdnju, već je prihvatio i potvrdio: „Jer
kao što Otac podiže mrtve i oživljava, tako i Sin koje hoće oživljava... da svi poštuju Sina kao Oca
što poštuju. Ko ne poštuje Sina, ne poštuje Oca koji Ga je poslao” (Jovan 5:21, 23).
U Jevrejima poslanici apostol Pavle daje tumačenje Psalma 45:6,7 gdje sam Bog potvrđuje
Hristovo Božanstvo: „A Sinu: presto je tvoj Bože, vavijek vijeka, palica je pravde palica carstva
tvojega... Toga radi pomaza Te Bože Bog Tvoj” (Jevrejima 1:8, 9).
Toma je, pošto se uvjerio u Isusovo vaskrsenje, izjavio: „Gospod moj i Bog moj” (Jovan
20:28). Da je pogriješio Spasitelj bi ga sigurno ispravio.
Govoreći o svom odnosu prema Ocu Isus je rekao: „Ja i Otac jedno smo” (Jovan 10:30).
Prema Planu spasenja Isus, Drugo Lice Božanstva, postaje Božji Sin. „Ti si Sin moj, Ja Te
danas rodih” (Psalam 2:7). Jehovini svjedoci grčevito se drže izraza „ja te danas rodih.” Međutim,
kad je anđeo javio Mariji vijest o Hristovom rođenju rekao je: „Duh Sveti doći će na tebe, i sila
Njegova osjeniće te; zato i ono što ćeš roditi biće sveto i nazvaće se Sin Božji” (Luka 11:3). Dakle,
1 Detaljnije o „Novom svjetskom prevodu Svetog Pisma“ na
http://www.jesus-is-savior.com/False Religions/Jehovah Witnesses/new_world_translation.htm
Stranica 6 od 10
proročanstvo iz 2 psalma ispunilo se prilikom Hristova rođenja u Vitlejemu. Ovaj tekst ne kaže
„biće” nego nazvaće se se Sin Božji. Apostol Pavle isti tekst primjenjuje na Hristovo vaskrsenje: „I
mi vam javljamo obećanje koje bi očevima našima, da je ovo Bog ispunio nama, djeci Njegovoj,
podigavši Isusa, kao što je i napisano u drugom psalmu: Ti si moj Sin Ja te danas rodih” (Djela
13:32, 33).
Kad Biblija za Hrista kaže „jedinorodni” (monogenes, unikus), to u prevodu znači jedini te
vrste, sam, jedinstven kao Bog i čovjek. On je i Sin čovječji zato što je na sebe uzeo ljudsku prirodu
i ponio naše grijehe.