Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
А имаш ли нека сазнања шта данас ПРОРОКУЈУ
и ко су им данашњи ПРОРОЦИ ? :think:

Pa naravno druze.

Laznih proroka nikada dosta:lol:

Sledeći predsjednik od 1977-1990. godine bio je Frederik Vilijem Franc, a zatim Milton
Džordž Henšel do 2003. godine.
Aktuelni predsjednik je Don Alden Adams-Glavni zrec u vetilju:)

U vrijeme nastanka originalne Biblije nije bilo transfuzije krvi, čak ni u vrijeme nastanka njihovog izmenjenog (našminkanog) izdanja...
Kako onda može da postoji IZRIČITA ZABRANA transfuzije krvi....:dash:

pise negde da nesme da se pije (ko vampir).

Tako je tako glupo isus je krsijo zakon da pomogne nekom. Lecijo je i bolesne na Sabbat (Subotom svetim danom Jevreja).

Mi i vijerujemo u Isusa ali kao SINA Božijeg a,ne poganski da je Isus-bog

Зашто вређаш Православне хришћане ???
icon8.gif

Зашто вређаш Православне хришћане ???
icon8.gif

Pa i sam Isus govori da je otac jedno a on drugo biće
Ivan 8:17
17 Pa u vašem Zakonu piše da je svjedočanstvo dvojice ljudi istinito. 18 Ja sam onaj koji svjedoči o sebi, a i Otac koji me poslao svjedoči o meni

Dvije osobe.

Ako je trjstvo ispravna teza zašto Isus nigdje u svojim propovijedima ne govori o tome.

I nevijeruju samo pravoslavci u trojstvo.
A,porijeklo trojstava.

Uči li Biblija da je “Sveti Duh” osoba?

Ako se neki biblijski reci koji govore o svetom duhu gledaju izdvojeno, može se steći dojam da se u njima govori o osobi. Tako se, naprimjer, o svetom duhu govori kao o pomoćniku (grčki: parákletos; “Utješitelj”, Ša, 2006; “Branitelj”, JB) koji “poučava”, “svjedoči”, “govori” i “čuje” (Ivan 14:16, 17, 26; 15:26; 16:13). No neki drugi biblijski reci kažu da su se ljudi “ispunili” svetim duhom te da su neki bili “kršteni” ili “pomazani” njime (Luka 1:41; Mat. 3:11; Djela 10:38), što se sigurno ne može odnositi na osobu. Da bismo razumjeli što Biblija u cjelini uči, potrebno je razmotriti sve te biblijske retke. Koji logičan zaključak možemo izvući? Prva skupina navedenih redaka sadrži govornu figuru u kojoj se Božjem svetom duhu, odnosno sili kojom se Bog služi, pridaju svojstva živog bića. U Bibliji se na sličan način prikazuje mudrost, grijeh, smrt, voda i krv. (Vidi i stranice 78 i 79, pod temom “Duh”.)

Biblija nam otkriva osobno ime Oca, koje glasi Jehova. Iz nje smo naučili da se Sin zove Isus Krist. No nigdje u njoj ne možemo naći ime svetog duha.

U Djelima apostolskim 7:55, 56 izvještava se da je Stjepan dobio viziju u kojoj je vidio nebo i “Isusa kako stoji zdesna Bogu”. No nije spomenuo da je vidio sveti duh. (Vidi i Otkrivenje 7:10; 22:1, 3.)

Katolička enciklopedija priznaje: “Veći dio Novog zavjeta o Božjem duhu govori kao o nečemu, a ne kao o nekomu. To se posebno primjećuje u paralelizmu duha i Božje moći” (New Catholic Encyclopedia, 1967, svezak XIII, stranica 575). Osim toga, u tom djelu stoji: “Apologeti [grčki kršćanski pisci iz drugog stoljeća] govorili su o Duhu prilično neodlučno, a usporedimo li to s kasnijim crkvenim učenjem, moglo bi se čak reći da o njemu zapravo i nisu govorili kao o osobi” (svezak XIV, stranica 296).

Odakle potječe vjerovanje u Trojstvo?

Ovo nisu napisali JS.

U djelu The New Encyclopaedia Britannica stoji: “Ni riječ ‘Trojstvo’ ni neki takav izričiti nauk ne pojavljuje se u Novom zavjetu. Osim toga ni Isus ni njegovi sljedbenici nisu namjeravali proturječiti Šemi, zapisanoj u Starom zavjetu, koja glasi: ‘Čuj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedan!’ (5. Mojs. 6:4). (...) Taj se nauk razvijao postepeno kroz više stoljeća i uz mnoge sukobe mišljenja. (...) Tek u četvrtom stoljeću (...) nauk o Trojstvu poprimio je formu koju je u osnovi zadržao sve do danas” (Micropaedia, 1976, svezak X, stranica 126).

Katolička enciklopedija kaže: “Formulacija ‘jedan Bog u tri Osobe’ nije se posve afirmirala i zasigurno se nije u potpunosti uklopila u kršćanski život i ispovijest vjere sve do kraja četvrtog stoljeća. No upravo je ta formulacija prva dobila naziv dogma o Trojstvu. Takav način razmišljanja i takvo gledište bili su potpuno strani apostolskim ocima” (New Catholic Encyclopedia, 1967, svezak XIV, stranica 299).

U djelu The Encyclopedia Americana možemo pročitati: “Kršćanstvo potječe od judaizma, a judaizam je isključivo unitaristička religija [zastupa vjerovanje da je Bog jedna osoba]. Put koji je vodio od Jeruzalema do Niceje nipošto nije bio bez prepreka. Vjerovanje u Trojstvo iz četvrtog stoljeća nije točno odražavalo ranokršćansko učenje o Božjoj naravi. Naprotiv, ono je odstupalo od tog učenja” (1956, svezak XXVII, stranica 294L).

Prema djelu Nouveau Dictionnaire Universel, “platonsko trojstvo, koje je u biti samo preoblikovanje starijih trojstava koja su štovali stariji narodi, po svoj je prilici racionalno filozofsko trojstvo osobina, koje je dovelo do nastanka tri hipostaze, odnosno božanske osobe, koje se štuju u kršćanskim crkvama. (...) Takvo shvaćanje tog grčkog filozofa [Platona, četvrto stoljeće pr. n. e.] može se pronaći u svim starim [poganskim] religijama” (urednik Maurice Lachâtre, Pariz, 1865-1870, svezak 2, stranica 1467).

Isusovac John McKenzie u svom biblijskom rječniku kaže: “Tri osobe, a jedna narav — u toj se definiciji koriste izrazi ‘osoba’ i ‘priroda’ kao grčki filozofski izrazi koji se zapravo ne pojavljuju u Bibliji. Definicije trojstva pojavile su se kao posljedica dugotrajnih polemika u kojima su neki teolozi pogrešno koristili te i druge izraze, kao što su ‘bit’ i ‘supstancija’, kako bi opisali Boga” (Dictionary of the Bible, New York, 1965, stranica 899).

Poštujem, naravno. Međutim, ovde imamo nedoumicu oko toga šta tačno znači reč "poganski".
Molim te da nam ti objasniš. Nadam se da ti to ne predstavlja problem.:)
Konkretno: da li je "poganski" isto što i u srpskom "paganski", ili znači nešto drugo?

Koliko mene služi sijećanje "pagan" je Engleska riječ!!!!!!!!!

Nisam siguran,moram dobro razmisliti.

Da ima isto značenje.
pagan = poganski

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back