Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
BOŽJI NAROD I BOŽJE IME
=====================

Izaija 43:5-7 - Ne boj se, jer ja sam s tobom ! S istoka ću dovesti potomstvo tvoje i sa zapada ću te sabrati. Reći ću sjeveru: Daj ! a jugu: Ne zadržavaj ih ! Dovedi sinove moje izdaleka i kćeri moje s krajeva zemlje, svakoga tko se zove imenom mojim i koga sam stvorio na slavu svoju, koga sam sazdao i koga sam načinio.

Vidi se da će se pravi Božji narod zvati po njegovom imenu. JHVH, Jahwe, Jehovah, Jehova.

Psalmi 92:1 - Dobro je zahvaljivati tebi, Jehova, pjesmom hvaliti ime tvoje, Svevišnji,..

Božji narod će kroz pjesmu hvaliti i slaviti Božje ime.

Malahija 3:16 - U to su vrijeme oni koji se boje Jehove razgovarali jedan s drugim, svaki s bližnjim svojim, i Jehova je pazio i slušao. I pred njim se počela pisati knjiga sjećanja o onima koji se boje Jehove i koji razmišljaju o imenu njegovu.

Teško da će neka religijska zajednica razmišljati o Božjem imenu, ako ga ne koristi.

Psalmi 91:14 - Zato što mi je privržen, izbavit ću ga, zaštitit ću ga jer poznaje ime moje.

Zaštitu će dobiti osoba koja je upoznata sa Božjim imenom.

Ivan 17:6,26 - Objavio sam tvoje ime ljudima koje si mi dao iz svijeta...I obznanio sam im tvoje ime i obznanjivat ću ga...

Vidimo da Božji narod treba objavljivati drugima ljudima Božje ime.

Psalmi 145:21 - Hvalu Jehovinu govorit će usta moja. Neka svatko stvorenje blagoslivlja sveto ime njegovo dovjeka, u svu vječnost.

Božji narod će hvaliti i blagoslivljat Božje ime, no tko ga ne koristi, nemože ga ni svetiti.

:klap: :bye: :klap:

а ЕЛОХИМ, ЕМАНУИЛО, шта са тим именима?

воркисане зашто избегаваш да одговориш на питање да ли је трансфузија исто што и једење крви?

зашто уопште избегавате да одговорите на било које постављено питање, јесу ли вам старешине наредиле да искључиво цитирате СП, или вам је омогућено и да укључите мало мозак?
слободно причај својим речима, улазак у царсвто небеско се одређује по срцу и "ако си девац".

Ne poznajete vi pismo , Jer na kraju treba da se pojavi otpadnik i antihrist , A ne na pocetku vere u hrista,

Kako je divna pravcoslavna vera u ocima svetih.

A i ja tebi kazem;ti si Petar i na ovom kamenu sazidacu crkvu svoju , i vrata pakla nece je nadvladati.
I dacu ti kljuceve od carstva nebeskog, in sta svezes na zemlji bice svezano na nebu , i sta razresis na zemlji bice razresemo na nebu.

Efescima glava 2,19 Tako dakle više niste tuđi i došljaci, nego živite sa svetima i domaći ste Bogu,*

20 Nazidani na temelju apostola i proroka, gde je kamen od ugla sam Isus Hristos,*

21 Na kome sva građevina sastavljena raste za crkvu svetu u Gospodu;

22 Na kome ćete se i vi sazidati za stan Božji u duhu.*

Jovan 20:21

21 A Isus im reče opet: Mir vam; kao što Otac posla mene, i ja šaljem vas.*
22 I ovo rekavši dunu, i reče im: Primite Duh Sveti.
23 Kojima oprostite grehe, oprostiće im se; i kojima zadržite, zadržaće se.*

Evo ja sam sa vama u sve dane do svrsetka veka.

Nikada on nebi tako ucinio svojim svetima koji polagase ruke i primase duha svetoga do danas,

To ti kažeš i oni koji te uče. Antikristi i otpad dolazi na početku kršćanske religije, poslije smrti prvih Isusovih učenika, a ne na kraju.

Prvo, Antikrist nije pojavljivanje jedne osobe, nego svih onih koji su Kristovi protivnici i protivnici Isusovog učenja.

1. Poslanica Ivanova 2:18 - Djeco, posljednji je čas i, kao što ste čuli da će doći antikrist, VEĆ SADA SU SE POJAVILI MNOGI ANTIKRISTI. Po tome znamo da je posljednji čas.

2. Solunjavima 2:3 - Neka vas nitko ne zavede ni na koji način, jer taj dan neće doći dok najprije ne DOĐE OTPAD i ne otkrije se čovjeka bezakonja, SIN PROPASTI

Kao što se vidi iz ova dva citata: Antikrist ili čovjek bezakonja ( sin propasti ), neće doći dok najprije ne dođe otpad. No, antikristi ( ljudi bezakonja ), su se već pojavili, i oni pripremaju put dolasku njihovog vođe. To Ivan govori na kraju prvoga stoljeća n.e. U 1. Ivanova 4:3 se isto naglašava da su antikristi VEĆ NA SVIJETU, što označava da je otpad počeo da djeluje još za Ivanove prisutnosti. U 2. Ivanovoj 7 se isto govori u množini opisujući.antikrista. Prema tome, jasno se daje na znanje da je ANTIKRIST IZRAZ ZA SVE PROTIVNIKE KRISTA I NJEGOVOG UČENJA.

Djela apostolska 20:29,30 - Ja znam da će nakon mog odlaska među vas ući okrutni vukovi koji neće imati obzira prema stadu. I između vas samih dići će se ljudi koji će iznositi iskrivljena učenja da bi odvukli učenike za sobom.

1. Timoteju 4:1-3 - A nadahnuta objava izričito kaže da će u budućim vremenima neki otpasti od vjere, slušajući zavodljive nadahnute objave i učenja demona, zavedeni licemjerjem lažljivaca otupjele savjesti, koji zabranjuju ženiti se i zahtjevaju uzdržavati se od jela koja je Bog stvorio...

Kao što vidimo, poslije smrti prvih učenika doći će do POJAVE OTPADA, koji će postepeno napredovati, te će prekriti prave učenike, kao kukolj iz Isusovog proročanstva iz 13. Poglavlja Mateja. Taj otpad će imati i naziv ANTIKRIST, kao opčeniti pojam za sve Kristove protivnike.

Tako da ti ne stoji da će se to dešavati u nekoj budučnosti, nego upravo kako i povijest izvještava. Krajem prvoga stoljeća počinje, vrhunac ima spajanjem sa državom ( Konstantinovo rimsko carstvo 325. ), a proteže se do početka posljednjih dana, kada se razotkriva, i kada se pojavljuje pravi Božji narod.

:bye: :heart: :hvala:

Dakle ,Bog salje Mojsija da izvede narod izrailjski iz Misira, "A Mojsije rece Bogu: evo, kad otidem k sinovima Izrailjevim, pa im recem: Bog otaca vasih posla me k vama, ako mi reku: kako mu je ime? Sta cu im kazati?

A Gospod rece Mojsiju: ja sam onaj sto jest. I rece: tako ces kazati sinovima Izrailjevima: koji jest On me posla k vama. I opet rece Bog Mojsiju: ovako kazi sinovima Izrailjevijem: Gospod Bog otaca vasih, Bog Avramov, Bog Isakov i Bog Jakovljev posla me k vama, to je moje ime dovijeka, i to je spomen moj od koljena na koljeno" (2.Mojs.3,13-15).

Sta vidimo iz tih biblijskih reci? Vidimo pre svega da Bog kazuje Svoje ime koje odgovara Njegovoj sustini. Bog se po svojim vlastitim recima zove "Onaj koji jeste", to jest "Onaj koji postoji". U crkvenoslovenskom prevodu te Bozje reci glase: "Az jesam Sij", a u jevrejskom originalu glase: "Ehje aser Ehje". Posto je Mojsije bio Jevrejin, Bog ih je njemu tako izgovorio. Da ih je izgovorio kakvom Srbinu, recimo Svetom Savi ili Njegosu, sigurno ih ne bi izgovorio jevrejski nego srpski, i tada bi reci glasile: "Ja sam Onaj koji postoji". To je moje ime!

Zaboravljas na ovo zar ne?

Ti govoriš o značenju imena, a ne o njegovom izgovoru.

Značenje imena poglavice Sijuksa je bilo: Bik koji sjedi, no njegov izgovor nam je nepoznat.

Gospod Bog otaca vaših ----- Jehova, Bog praotaca vaših

Iskrivljeni prijevodi izostavljaju Božje ime, tako da je na mjestu gdje piše Gospodin, riječ koja označava ime, a to je Jehova. Spisi s Mrtvoga mora upravo to potvrđuju.

Cujmo opet sta kaze Biblija

Posto je starozavetna Biblija napisana na jevrejskom jeziku, to su u njoj upotrebljeni razni nazivi za Boga: Elohim, Jahve(Jehova), Adonaj, El Sadaj. To su bili jevrejski nazivi za Boga, kao sto i u ostalim jezicima postoje paralelni nazivi: Bog, Gospod, Svevisnji, Svesilni itd. Svaki od tih oznacava neko Bozje svojstvo, prema tome svako od tih naziva primenjeno je ono pravilo da je ime oznaka (nomen est omen).

Stari Jevreji, iako su bili jednobosci, ipak su ime Jahve ili po starom svakako pogresnom citanju Jehova, uzimali kao Bozje licno ime za razliku od ondasnjih mnogobozackih Bogova. Bog se ne zove Marduk, ni Dagon, ni Amon nego Jahve!

Bozje ime toliko je sveto da se ono ne sme uzalud upotrebljevati, kao sto i glasi treca zapovest Bozja (2.Mojs.20,7). Ne zamo Bog kao bice, nego i samo ime Bozje je sveto sto je naglaseno vise puta u Svetom pismu Starog zaveta (3.Mojs.20,3 22,2 22,32 1.Dnevn.16,10 29,16 Ps.33,21 99,3 103,1 106,47 111,9 135,1-3).

Jevreji su vremenom tu zapovest o postovanju svetog imena Bozjeg toliko strogo bukvalno shvatili da su izbegavali uopste da spominju Njegovo ime direktno, nego vise opisno.

Profesor Glumac nam je na casu Starog zaveta ispricao ovaj slucaj. U vinkovackoj sinagogi on je primetio natpis na jednim vratima, razume se na jevrejskom jeziku. U prevodu natpis je znacio: "Ovo su vrata za "dalet"". Nije odmah mogao da shvati znacenje toga. Posle krace pauze, kao strucnjak za Stari zavet i jevrejski jezik, resio je tajnu. Jevrejsko slovo koje se zove "dalet" ima brojnu vrednost 4. Znaci: "ovo su vrata Onoga cije se ime pise sa cetiri slova: "J H V H". Prema tome, onaj natpis je znacio: "Ovo su vrata Jahveova", ili: "Ovo su vrata Gospodnja". Toliko su daleko stari Jevreji isli u opreznosti da ne izgovore ime Bozje!

Jehovisti ni blizu ne pokazuju toliko cuvanje u izgovaranju toga imena. Oni su se prozvali Jehovinim svedocima i time navalice omogucili sto cesce izgovaranje ime Jehove.

Treba ovde naglasiti da su oni po svojoj prilici pogresno procitali to Bozje ime. U srednjem veku naucnici su ona cetiri jevrejska slova JHVH zaista citali "Jehova". Docnije su strucnjaci za jevrejski jezik utvrdili da to treba citati "Jahve", a ne Jehova. Medjutim jehovisti su ostali pri onom pogresnom nacinu citanja, smatrajuci da je mozda i to citanje pravilno.

Ponovo pogrešno: Titula - Adonaj = Gospodin
Titula - Elohim = Bog
Ime - JHVH = Jehova :bye:

Ti govoriš o značenju imena, a ne o njegovom izgovoru.

Značenje imena poglavice Sijuksa je bilo: Bik koji sjedi, no njegov izgovor nam je nepoznat.

Gospod Bog otaca vaših ----- Jehova, Bog praotaca vaših

Iskrivljeni prijevodi izostavljaju Božje ime, tako da je na mjestu gdje piše Gospodin, riječ koja označava ime, a to je Jehova. Spisi s Mrtvoga mora upravo to potvrđuju.

списи са мртвог мора су апокрифи, ако знаш шта то значи

"Onaj koji jeste"

Bog nije ni Jevrejin ni Srbin ni Rimljanin, niti ikoje nacije. Prosto naprosto On je Bog, Otac svih ljudi i naroda. Zato svaki narod na svom jeziku moze da izgovara ime Bozje. Biblija nigde ne kaze da se Bog mora zvati i imenovati bas jevrejskim nazivom "Jehova" ili "Jahve". Sveto posmo kaze: Hvalite Gospoda svi narodi, slavite ga sva plemena" (Ps.117,1).

Svakako nece ni Jehovini svedoci tvrditi da nas to Biblija upucuje da bas svi narodi na svetu slave Gospoda na Jevrejskom jeziku! Zar srpska rec "Gospod" nije dovoljna da izrazi njegovu moc i silu i velicinu? Isto tako i jevrejska rec Jahve?

A ako jehovisti zele da cuju bas kako Bog je sam sebe nazvao, onda treba procitati ovaj tekst iz Svetog pisma:

Bog salje Mojsija da izvede narod izrailjski iz Misira, "A Mojsije rece Bogu: evo, kad otidem k sinovima Izrailjevim, pa im recem: Bog otaca vasih posla me k vama, ako mi reku: kako mu je ime? Sta cu im kazati?

A Gospod rece Mojsiju: ja sam onaj sto jest. I rece: tako ces kazati sinovima Izrailjevima: koji jest On me posla k vama. I opet rece Bog Mojsiju: ovako kazi sinovima Izrailjevijem: Gospod Bog otaca vasih, Bog Avramov, Bog Isakov i Bog Jakovljev posla me k vama, to je moje ime dovijeka, i to je spomen moj od koljena na koljeno" (2.Mojs.3,13-15).

Sta vidimo iz tih biblijskih reci? Vidimo pre svega da Bog kazuje Svoje ime koje odgovara Njegovoj sustini. Bog se po svojim vlastitim recima zove "Onaj koji jeste", to jest "Onaj koji postoji". U crkvenoslovenskom prevodu te Bozje reci glase: "Az jesam Sij", a u jevrejskom originalu glase: "Ehje aser Ehje". Posto je Mojsije bio Jevrejin, Bog ih je njemu tako izgovorio. Da ih je izgovorio kakvom Srbinu, recimo Svetom Savi ili Njegosu, sigurno ih ne bi izgovorio jevrejski nego srpski, i tada bi reci glasile: "Ja sam Onaj koji postoji". To je moje ime!

I zaista, po ucenju sv.Jovana Damaskina ovaj naziv Bogu najvise odgovara. Jer, On je jedino bice koje postoji najrealnije, samo po sebi. Postojimo i mi realno, ali mi postojimo po Njegovoj sili i milosti, a On "ima zivot u sebi" to jest postoji sam od sebe. Zato je Njegovo pravo ime "Ehje aser Ehje" - ako se mora reci bas jevrejski!

Na 7 000 mjesta u vašim Biblijama gdje stoji Gospodin, u najranijim prijevodima, pa tako i u otginalima, stoji JHVH, YHWH, JAHWE, JAHVE, JEHOVAH, JEHOVA.

значи ја учим из погрешне Библије од Даничића?

Ja nisam rekao da je cijela Biblija pogrešna, bilo koji prijevod, no neke stvari su izostavljene, a neke su dodane, te su prikazane kao drugo značenje.

Naprimjer, radi praznovjerja i namjernog pogrešnog tumačenja iz 2. Mojsijeve 20:7 je izostavljeno, prvo izgovaranje, a onda i upisivanje Božjeg imena u prijepise. Nadalje, kod riječi koja označava grob, postavljena je riječ Pakao. Umjesto riječi stup, postavljena je riječ Križ, i sl.

воркисане зашто избегаваш да одговориш на питање да ли је трансфузија исто што и једење крви?

зашто уопште избегавате да одговорите на било које постављено питање, јесу ли вам старешине наредиле да искључиво цитирате СП, или вам је омогућено и да укључите мало мозак?
слободно причај својим речима, улазак у царсвто небеско се одређује по срцу и "ако си девац".

Zamisli da ti liječnik kaže da se moraš uzdržavati od alkohola. Bi li to značilo da ne smiješ piti alkohol, ali da ga možeš unositi kroz vene ???

:heart: :bye:

Ja nisam rekao da je cijela Biblija pogrešna, bilo koji prijevod, no neke stvari su izostavljene, a neke su dodane, te su prikazane kao drugo značenje.

Naprimjer, radi praznovjerja i namjernog pogrešnog tumačenja iz 2. Mojsijeve 20:7 je izostavljeno, prvo izgovaranje, a onda i upisivanje Božjeg imena u prijepise. Nadalje, kod riječi koja označava grob, postavljena je riječ Pakao. Umjesto riječi stup, postavljena je riječ Križ, i sl.

добро, а ова кључна реченица у додатку "новог света" на стр. 1438 "Ми не желимо ништа да додајемо Божијој писаној речи..."?
јел Библија настала од формирања организације "јеховини сведоци" или пре?

"Ehyeh asher ehyeh" znači na jevrejskom bukvalno "ja ću biti onaj koji ću biti", malo srećniji prevod u prezentu bio bi "jesam koji jesam", ili još malo slobodnije - "ja sam onaj koji jesam". Prevod "ja sam onaj koji postoji" nije veran, jer bivstvo i postojanje nije ista reč ("to be" nasuprot "to exist")

U pitanju je igra reči koja nema neko mudro značenje, jer je u pitanju tautologija. (Ne može biti neistinita.)

I ja jesam onaj koji jesam, pa ništa... :andjeo:
Možeš tako ako se orjetisuješ prjema septuaginti, mada kod tanak malo drugačije zvuči:

2.Mojsijeva 3:14.
Tada je Bog rekao Mojsiju: POSTAT CU STO GOD POZELIM POSTATI,* Zatim je dodao: Ovako kazi sinovima izraelovim: POSTA CU poslao me k vama
ויאמר אלהים אל־משה אהיה אשר אהיה ויאמר כה תאמר לבני ישראל אהיה שלחני אליכם
Va jomer Elohim el moše: ehjeh ašer ehjeh va jomer: koto marliv ne izrael ehjeh šelahani alehem

אהיה אשר אהיה
’ehjéh ’ašér ’ehjéh

Hebrejski glagol ehjeh (posta ću) nesvšeni vid i = ja ću postajati,
ja ću bivati, Njime se ne ukazuje na božje postojanje (kao da piše:ja sam koji jesam)
nego na to da on u odnosu na druge može postati što god poželi.

srdačni pozdrav i svako dobro harec

Sa mojim pitanjem sam ti odgovorio, a što se tiće dodavanja u Bibliji, mi nismo ništa NEIZVORNO dodavali, od 1. Mojsijeve do Otkrivenja.

значи преправљали сте СВЕТО ПИСМО.
онда она кључна реченица у додатку "новог света" на стр. 1438 "Ми не желимо ништа да додајемо Божијој писаној речи..." нема логике, барем што се тиче твог одговора.

а одговор ти је детињаст, боље да си рекао да не желиш да коментаришеш о трансфузији.

значи преправљали сте СВЕТО ПИСМО.
онда она кључна реченица у додатку "новог света" на стр. 1438 "Ми не желимо ништа да додајемо Божијој писаној речи..." нема логике, барем што се тиче твог одговора.

а одговор ти је детињаст, боље да си рекао да не желиш да коментаришеш о трансфузији.

To ti pogrešno tumaćiš moj odgovor, te iskrivljuješ moje rijeći govoreći da smo prepravljali.

Provjeri: Ja sam napisao da nismo ništa dodavali što je NEIZVORNO, nego smo popravljali, postavljajući Božje ime tamo gdje mu pripada, ili stavljajući umjesto riječi pakao, izvornu riječ grob i gehena.

No, vidim da se sa tobom nemože razgovarati kulturom komunikacije, pošto cijelo vrijeme ciljano omalovažavaš, kako našu religiju, tako i nas kao sudionike.

Pozdrav i sretno ti bilo u životu ! :heart: :bye:

Ineteresujeme kakav je stav JS o evoluciji .
Kolko se secam Katolici su priznali evoluciju , pa me interesuje mishljnje JS-a po tom pitanju.

P.S: Josh nisam dobio odgovor o eutanaziji.

ne razumem pitanje stav prema evoluciju?

pa vidi ako neko veruje da je Bog sve stvorio

kao sto veruju JS da je Jehova Bog stvoritelj sveg stvarstva....

to se kosi sa evolucijom....

a drugo pitanje eutanazija....

pa vidi ovako mi verujemo da je Bog davalac zivota i time samo on ima pravo da ga oduzme a ne mi sami sebi...

eto odgovora

pozdravljam te:)

Поздрав свима! Идемо даље с образлагањем ко смо ми Јеховини Сведоци

Јехова Бог је имао сведоке на земљи хиљадама година пре рођења Исуса. Након што су у 11. поглављу посланице Јеврејима набројани неки од тих верних људи, у Јеврејима 12:1 стоји: „Зато дакле и ми, пошто око себе имамо толики облак сведока, скинимо сваки терет и грех који нас лако заплиће, и са истрајношћу трчимо трку која стоји пред нама.“ Исус је пред Понтијем Пилатом рекао: „Ја сам се зато родио и зато сам дошао на свет, да сведочим за истину.“ Он је назван „верни и истинити сведок“ (Јован 18:37; Откривење 3:14). Исус је рекао својим ученицима: „[Ви] ћете примити силу кад свети дух дође на вас, и бићете ми сведоци како у Јерусалиму тако и у целој Јудеји и Самарији и све до најудаљенијег дела земље“ (Дела апостолска 1:8).

:super:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back