Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
hArec
Re: Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?
@Jerihonac šta kažeš ti na

OVO-klikni me ??

srdačni pozdrav harec

Sve to imam.I ne samo to nego barem još ni sam ne znam koliko.Hoće jadan komp da mi se ''raspadne'' od silnih prevoda biblija sa ogromnim brojem uporednih pregleda.To je jedno blago ludilo.A jedino što nemam u elektronskom izdanju je srpski prevod vaše biblije pa mi to pravi tehničke probleme kada moram nešta da citiram pa moram da buljim u KNJIGU sa vašim prevodom na srpski.Strašno.Budi mi pozdravljen.
felix.gif

zamet
Re: Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

Sada si se srozao na samo dno.Šta je tu neobično da su neki srpski popovi imali neku ulogu u četničkom pokretu.Logično je da su srpski popovi bili u srpskim vojnim formacijama.A gde li su trebali biti...Srpski popovi su bili SRBI.I da te pitam...zašto mene a i ostale primoravaš da skrećemo sa teme da bi pisali o nečem drugom.Jadno od tebe zamete.Sada si pokazo ne samo svoju nemoć da argumentovano i na civilizovanom nivou zastupaš učenje JS već si se pokzao kakav si...čovek.
felix.gif

Da, Srpski popovi su bili Srbi, a Hrvatski svećenici Hrvati, hmm, stvarno žalosno. Bolje bi im bilo da su i jedni i drugi bili KRŠĆANI. Svaka religija koja je pomješana sa državom i politikom, a tvrdi da je kršćanska, je kriva religija. Svaka religija koja za vrijeme rata podupire stranu zemlje u kojoj živi, je nacinalistićka religija, i nema veze sa Kristovim učenjem.
:klap:

Hoces da kazes da ce bog one milijarde ljudi koje verovase u Hrista pogubiti, ida se cekao trenutak da rasel dodje i ekipa da ljude spasu od skoro2000.godina uzaludnog truda i vere? ako u to verujes svaka ti cast , onda nema sta vise da pisem.

Nepoznaš dovoljno Sveto Pismo kada tako govoriš. Kršćanski OTPAD je prorečen da će se desiti poslije smrti prvih Kristovih učenika. Prema tome, od tada pa sve do poslijednjih dana, po biblijskom proročanstvu, nemože da bude prave kršćanske zajednice. Ona se pojavljuje tek na početku kraja.

:bye:

"Исус је рекао да не смемо судити другима. Ми видимо само спољашњост; Бог види срце. Он види право стање и суди милосрдно. Он је суд поверио Исусу, а не нама."

Točno, nesmije se drugima sudit pošto je to Božje, no objavljivat dobru vijest o Božjem kraljevstvu se smije i treba. Kroz objavljivanje se govori istina, a kroz istinu i biblijska osuda. Osuda je za sve one koji ne vrše Jehovinu volju.

Po vama su svi otpadnici samo vi ste visa rasa?

Zasto ti je krivo sto se saznalo da saradjujete sa dvoglavom zverju?

Lepo je da svi procitaju i da znaju sa kakvom organizacijom imaju posla.

Da li postoji jedna istina ili ih ima više ?

Prvo moraš znati razlog zašto su deset godina bili u članstvu UNa.

A u kakvom su članstvu vaše religijske zajednice, još malo pa u ekumenskom ili !? :hvala:

Vorki molim te da mi objasniš šta podrazumevaš pod pojmom kršćanski OTPAD..

Kršćanski otpad su sve religijske zajednice koje prihvaćaju Krista za vođu ili Boga, a ne drže se njegovih učenja i ne vrše Božju volju. To je izraz za kršćane koji je apostol Pavao najavio, da će nastati poslije njegove smrti, i koji će vladati kršćanskom religijom sve do poslijednjih dana.

2. Solunjanima 2:1-4 - A što se tiče prisutnosti našega Gospodina Isusa Krista i našega sakupljanja k njemu, molim vas, braćo, ne dajte se brzo pokolebati u svom prosuđivanju niti uznemiriti nekom nadahnutom izjavom ni nekom riječju ni nekim navodno našim pismom, o tome da je Jehovin dan već ovdje. Neka vas nitko ne zavede ni na koji način, jer taj dan neće doći DOK NAJPRIJE NE DOĐE OTPAD i ne otkrije se čovjek bezakonja, sin propasti. On je protivnik i uzvisuje se iznad svakoga koga se naziva bogom ili ga se štuje, te sjedi u hramu Božjem prikazujući se bogom.

Ovdje Pavao napominje svoje sukršćane da se nedaju zavesti, jer prisutnost Krista kao vladara neće doći dok najprije ne dođe kršćanski otpad, i dok se ne pojavi pojedinac bezakonik, koji će sjediti u hramu prikazivajući se bogom i koga će ljudi u tome domenu štovati. Kršćanski otpad je nastupio, polagano razvijajući se, polovicom 2. stoljeća, a svoj vrhunac je doživio na koncilu u Niceji 325.godine. U negdje slično vrijeme je čovjek zamjenio Boga, te kao Papa sjeo na stolicu prikazujući se sličan upravo Bogu, gdje ga se štuje i ljube ruke.

:bye::heart:

Kršćanski otpad su sve religijske zajednice koje prihvaćaju Krista za vođu ili Boga, a ne drže se njegovih učenja i ne vrše Božju volju. To je izraz za kršćane koji je apostol Pavao najavio, da će nastati poslije njegove smrti, i koji će vladati kršćanskom religijom sve do poslijednjih dana.

2. Solunjanima 2:1-4 - A što se tiče prisutnosti našega Gospodina Isusa Krista i našega sakupljanja k njemu, molim vas, braćo, ne dajte se brzo pokolebati u svom prosuđivanju niti uznemiriti nekom nadahnutom izjavom ni nekom riječju ni nekim navodno našim pismom, o tome da je Jehovin dan već ovdje. Neka vas nitko ne zavede ni na koji način, jer taj dan neće doći DOK NAJPRIJE NE DOĐE OTPAD i ne otkrije se čovjek bezakonja, sin propasti. On je protivnik i uzvisuje se iznad svakoga koga se naziva bogom ili ga se štuje, te sjedi u hramu Božjem prikazujući se bogom.

Ovdje Pavao napominje svoje sukršćane da se nedaju zavesti, jer prisutnost Krista kao vladara neće doći dok najprije ne dođe kršćanski otpad, i dok se ne pojavi pojedinac bezakonik, koji će sjediti u hramu prikazivajući se bogom i koga će ljudi u tome domenu štovati. Kršćanski otpad je nastupio, polagano razvijajući se, polovicom 2. stoljeća, a svoj vrhunac je doživio na koncilu u Niceji 325.godine. U negdje slično vrijeme je čovjek zamjenio Boga, te kao Papa sjeo na stolicu prikazujući se sličan upravo Bogu, gdje ga se štuje i ljube ruke.

:bye::heart:

To je samo uvijeni nacin da kazes da su svi hriscani otpad sem JS, a da pri tom ne poijes jedan ban:roll:

Zamolio bih te da mi daš konkretan odgovor. Da li čovek da bi bio spasen mora da se priključi Js?

Matej 7:21-23 - Neće svatko tko mi govori: Gospodine, Gospodine, ući u kraljevstvo nebesko, nego samo onaj tko vrši volju Oca mojega koji je na nebesima. Mnogi će mi reći u onaj dan: Gospodine, Gospodine, nismo li u tvoje ime proricali i u tvoje ime demone istjerivali i u tvoje ime mnoga silna djela činili ? Tada ću im kazati: Nikad vas nisam poznavao ! Odlazite od mene, vi koji činite bezakonje !

Jedino pravi Božji narod poznaje pravu istinu. Danas postoji na tisuće religijoznih zajednica koje tvrde da su prave. Biblija kaže da će biti spašen samo onaj koji će vršiti volju Boga.

Znači, ako je Pravoslavlje prava istina i pravi Božji narod, tada će biti spašeni samo pripadnici te zajednice, no ako su Katolici pravi, onda samo njihovi pripadnici, a ako smo mi, onda samo naši. Međutim, Božja milost je velika, tako da Bog možda spasi i pojedince iz ostalih skupina, no otom potom, pošto je to ipak možda.

To je samo uvijeni nacin da kazes da su svi hriscani otpad sem JS, a da pri tom ne poijes jedan ban:roll:

Ja nekažem da je neka određena vjerska zajednica otpad. Ovo je činjenica koja se potvrđuje u Bibliji, te koja se može dokazati u povijesnoj kronologiji.

Rimski car Konstantin je prigrlio kršćanstvo za službenu religiju svoga carstva, te je već samim tim činom istina postala vlasništvo jedne države, u tome slućaju imperije. Kršćanstvo se našlo tamo gdje mu nije mjesto, pomješano sa političkim, vojnim, korupcijskim i ostalim atributima, koji su kontra Isusovog učenja o tome da pravi Božji narod treba biti odjeljen od ovoga svijeta. To je isto tako logika pošto je ovaj svijet, po Bibliji, u vlasništvu svoga boga Sotone.

1. Ivanova 5:19, 2. Korinćanima 4:3,4, Jakov: 4:4, 1. Ivanova 2:15-17. Pročitaj ! :bye::heart:

BOG OVOGA SVIJETA
==================

Luka 4:5-7 - Zatim ga je odveo na visinu i pokazao mu odjednom sva kraljevstva svijeta. I Đavo mu je rekao: Dat ću ti vlast nad svima njima i slavu njihovu, jer je meni predana i dajem je kome hoću. Ako mi se, dakle, pokloniš, sva će vlast biti tvoja.

Vidimo da je Sotona Đavo dobio vlast nad zemljom, te daje moć onome čovjeku koji mu se podloži.

Otkrivenje 12:9 - I bio je zbačen veliki zmaj, prazmija, koji se zove Đavo i Sotona, koji zavodi sav svijet. Bio je zbačen na zemlju, a s njim su bili zbačeni i anđeli njegovi.

Vidimo da Sotona zavodi cijeli svijet, i da je sa svojom vojskom na zemlji.

2. Korinćanima 4:3,4 - A ako je i zastrta dobra vijest koju objavljujemo, zastrta je onima koji odlaze u propast, onima kojima je bog ovoga svijeta zaslijepio umove nevjerničke, da do njih ne prodre svijetlost slavne dobre vijesti...

Vidimo da Sotona vlada nad ljudima kroz manipulaciju uma, ne dozvoljavajući im da shvate istinu.

1. Ivanova 5:19 - Znamo da potječemo od Boga, a cijeli je svijet pod vlašću Zloga.

Vidimo da je cijeli svijet pod Sotoninom vlašću, osim Božjeg naroda, a to su pravi kršćani.

:klap: :hvala: :klap:

Poslednja izmena:
BOŽJI NAROD I BOŽJE IME
=====================

Izaija 43:5-7 - Ne boj se, jer ja sam s tobom ! S istoka ću dovesti potomstvo tvoje i sa zapada ću te sabrati. Reći ću sjeveru: Daj ! a jugu: Ne zadržavaj ih ! Dovedi sinove moje izdaleka i kćeri moje s krajeva zemlje, svakoga tko se zove imenom mojim i koga sam stvorio na slavu svoju, koga sam sazdao i koga sam načinio.

Vidi se da će se pravi Božji narod zvati po njegovom imenu. JHVH, Jahwe, Jehovah, Jehova.

Psalmi 92:1 - Dobro je zahvaljivati tebi, Jehova, pjesmom hvaliti ime tvoje, Svevišnji,..

Božji narod će kroz pjesmu hvaliti i slaviti Božje ime.

Malahija 3:16 - U to su vrijeme oni koji se boje Jehove razgovarali jedan s drugim, svaki s bližnjim svojim, i Jehova je pazio i slušao. I pred njim se počela pisati knjiga sjećanja o onima koji se boje Jehove i koji razmišljaju o imenu njegovu.

Teško da će neka religijska zajednica razmišljati o Božjem imenu, ako ga ne koristi.

Psalmi 91:14 - Zato što mi je privržen, izbavit ću ga, zaštitit ću ga jer poznaje ime moje.

Zaštitu će dobiti osoba koja je upoznata sa Božjim imenom.

Ivan 17:6,26 - Objavio sam tvoje ime ljudima koje si mi dao iz svijeta...I obznanio sam im tvoje ime i obznanjivat ću ga...

Vidimo da Božji narod treba objavljivati drugima ljudima Božje ime.

Psalmi 145:21 - Hvalu Jehovinu govorit će usta moja. Neka svatko stvorenje blagoslivlja sveto ime njegovo dovjeka, u svu vječnost.

Božji narod će hvaliti i blagoslivljat Božje ime, no tko ga ne koristi, nemože ga ni svetiti.

:klap: :bye: :klap:

Nepoznaš dovoljno Sveto Pismo kada tako govoriš. Kršćanski OTPAD je prorečen da će se desiti poslije smrti prvih Kristovih učenika. Prema tome, od tada pa sve do poslijednjih dana, po biblijskom proročanstvu, nemože da bude prave kršćanske zajednice. Ona se pojavljuje tek na početku kraja.

Ne poznajete vi pismo , Jer na kraju treba da se pojavi otpadnik i antihrist , A ne na pocetku vere u hrista,

Kako je divna pravcoslavna vera u ocima svetih.

A i ja tebi kazem;ti si Petar i na ovom kamenu sazidacu crkvu svoju , i vrata pakla nece je nadvladati.
I dacu ti kljuceve od carstva nebeskog, in sta svezes na zemlji bice svezano na nebu , i sta razresis na zemlji bice razresemo na nebu.

Efescima glava 2,19 Tako dakle više niste tuđi i došljaci, nego živite sa svetima i domaći ste Bogu,*

20 Nazidani na temelju apostola i proroka, gde je kamen od ugla sam Isus Hristos,*

21 Na kome sva građevina sastavljena raste za crkvu svetu u Gospodu;

22 Na kome ćete se i vi sazidati za stan Božji u duhu.*

Jovan 20:21

21 A Isus im reče opet: Mir vam; kao što Otac posla mene, i ja šaljem vas.*
22 I ovo rekavši dunu, i reče im: Primite Duh Sveti.
23 Kojima oprostite grehe, oprostiće im se; i kojima zadržite, zadržaće se.*

Evo ja sam sa vama u sve dane do svrsetka veka.

Nikada on nebi tako ucinio svojim svetima koji polagase ruke i primase duha svetoga do danas,

BOG OVOGA SVIJETA
==================

Luka 4:5-7 - Zatim ga je odveo na visinu i pokazao mu odjednom sva kraljevstva svijeta. I Đavo mu je rekao: Dat ću ti vlast nad svima njima i slavu njihovu, jer je meni predana i dajem je kome hoću. Ako mi se, dakle, pokloniš, sva će vlast biti tvoja.

Vidimo da je Sotona Đavo dobio vlast nad zemljom, te daje moć onome čovjeku koji mu se podloži.

Otkrivenje 12:9 - I bio je zbačen veliki zmaj, prazmija, koji se zove Đavo i Sotona, koji zavodi sav svijet. Bio je zbačen na zemlju, a s njim su bili zbačeni i anđeli njegovi.

Vidimo da Sotona zavodi cijeli svijet, i da je sa svojom vojskom na zemlji.

2. Korinćanima 4:3,4 - A ako je i zastrta dobra vijest koju objavljujemo, zastrta je onima koji odlaze u propast, onima kojima je bog ovoga svijeta zaslijepio umove nevjerničke, da do njih ne prodre svijetlost slavne dobre vijesti...

Vidimo da Sotona vlada nad ljudima kroz manipulaciju uma, ne dozvoljavajući im da shvate istinu.

1. Ivanova 5:19 - Znamo da potječemo od Boga, a cijeli je svijet pod vlašću Zloga.

Vidimo da je cijeli svijet pod Sotoninom vlašću, osim Božjeg naroda, a to su pravi kršćani.

:klap: :hvala: :klap:

Dakle ,Bog salje Mojsija da izvede narod izrailjski iz Misira, "A Mojsije rece Bogu: evo, kad otidem k sinovima Izrailjevim, pa im recem: Bog otaca vasih posla me k vama, ako mi reku: kako mu je ime? Sta cu im kazati?

A Gospod rece Mojsiju: ja sam onaj sto jest. I rece: tako ces kazati sinovima Izrailjevima: koji jest On me posla k vama. I opet rece Bog Mojsiju: ovako kazi sinovima Izrailjevijem: Gospod Bog otaca vasih, Bog Avramov, Bog Isakov i Bog Jakovljev posla me k vama, to je moje ime dovijeka, i to je spomen moj od koljena na koljeno" (2.Mojs.3,13-15).

Sta vidimo iz tih biblijskih reci? Vidimo pre svega da Bog kazuje Svoje ime koje odgovara Njegovoj sustini. Bog se po svojim vlastitim recima zove "Onaj koji jeste", to jest "Onaj koji postoji". U crkvenoslovenskom prevodu te Bozje reci glase: "Az jesam Sij", a u jevrejskom originalu glase: "Ehje aser Ehje". Posto je Mojsije bio Jevrejin, Bog ih je njemu tako izgovorio. Da ih je izgovorio kakvom Srbinu, recimo Svetom Savi ili Njegosu, sigurno ih ne bi izgovorio jevrejski nego srpski, i tada bi reci glasile: "Ja sam Onaj koji postoji". To je moje ime!

Zaboravljas na ovo zar ne?

KAKO JE BOGU IME?

Smesno pitanje, zar ne? Pa i jeste! Ne samo smesno, nego i glupo i donekle blasfemicno. Ali njega I ne postavljamo mi, pravoslavni, nego Jehovini svedoci. Oni stalno naglasavaju kako samo oni medju hriscanima znaju da upotrebe pravo Bozje ime (dodatak prepisivaca(mrav):uostalom svaka sekta ima 1 ili 2 stvari koje su razlog njenog postojanja i cime se gorde da imaju”punu istinu”.Tako ce ti adventista pricati samo o suboti i sl.), a “nazovi crkva” i “nazovi hriscani” cak ni to ne znaju. Za to pitanje oni su zainteresovali cak i muslimane, pa je pisac ovih redova prilikom putovanja u Kraljevo cuo u vozu od jednog muslimana Siptara bas to direktno pitanje. Rece mi covek: Svako mora da ima svoje ime, a kako je ime Bogu? Osetio sam odmah otkud vetar duva pa sam ga zapitao otkud mu pada na pamet takvo pitanje. Odgovorio je da ga je cuo od Jehovinih svedoka u fabrici gde je radio. Onda je i sam odgovorio da je Bogu ime Jehova. Dakle, ni Alah, ni Bog nego bas Jehova, kao sto je nekom coveku ime Petar, ili Jovan, a ne covek. Sta odgovoriti na to pitanje?

a) Svaki covek mora da ima svoje licno ime, jer u svetu postoji mnogo ljudi. Kad bi postojao samo jedan covek u celom svetu, njemu ne bi bilo potrebno nikakvo licno ime jer bi njegovo bice bilo odredjeno u odnosu na druga bica ovoga sveta samom nazivom "covek". Naseg praroditelja, biblijskog Adama, mi zovemo Adam i zamisljamo da mu je to licno ime. I zaista ono jeste njegovo licno ime u odnosu Adama prema ostalim ljudima koji su se pojavili u svetu posle njega. Ali, u sustini, dok je bio sam, njegovo ime Adam znacilo je isto sto i covek, jer Biblija kaze da ga je Bog nacionio od zemlje, a zemlja se jevrejski kaze "ha adamah". Dakle, Adam znaci otprilike "zemnorodni","covek"(homo)i "zemlja"(humus)vrlo su slicni. Adam je svoju zenu nazvao "covecica" jer je uzeta od coveka(1.Mojs.2,23). Kasnije joj je dao ime Eva zato sto je ona mati svima zivima (1.Mojs.3,20). Dakle, ime je oznaka (nomen est omen). Njihova licna imena su ipak u osnovi zajednicke imenice. U sustini, svaki covek je "adam" jer je svaki zemnorodni, "homo" je od "humusa". I svaka zena je "covjecica", pa u izvesnom smislu je svaka zena "eva", jer je svaka zena, makar potencijalno mati zivima.

Slicna situacija je i kad je rec o Bogu i Njegovom nazivu ili imenu. Ako podjemo od mnogobozackog gledista, onda je "bog" zajednicka imenica kao i imenica "covek" pa u tom slucaju rec "bog" mora se pisati malim slovom i dodati licno ime nakog boga. Na primer: bog Jupiter, Zevs, Perun, Indira, Brama ili bozica Junona, Amatersu i tako redom. Dakle, samo pod pretpostavkom da ima vise bogova, onda je nuzno znati ime nekog posebnog boga o kojem je rec. Ako jehovisti smatraju da Bog mora imati i neko licno ime, onda oni principijelno polaze sa mnogobozackog stanovista pa neka ne prigovaraju nama da smo mi mnogobosci.

Cujmo opet sta kaze Biblija

Posto je starozavetna Biblija napisana na jevrejskom jeziku, to su u njoj upotrebljeni razni nazivi za Boga: Elohim, Jahve(Jehova), Adonaj, El Sadaj. To su bili jevrejski nazivi za Boga, kao sto i u ostalim jezicima postoje paralelni nazivi: Bog, Gospod, Svevisnji, Svesilni itd. Svaki od tih oznacava neko Bozje svojstvo, prema tome svako od tih naziva primenjeno je ono pravilo da je ime oznaka (nomen est omen).

Stari Jevreji, iako su bili jednobosci, ipak su ime Jahve ili po starom svakako pogresnom citanju Jehova, uzimali kao Bozje licno ime za razliku od ondasnjih mnogobozackih Bogova. Bog se ne zove Marduk, ni Dagon, ni Amon nego Jahve!

Bozje ime toliko je sveto da se ono ne sme uzalud upotrebljevati, kao sto i glasi treca zapovest Bozja (2.Mojs.20,7). Ne zamo Bog kao bice, nego i samo ime Bozje je sveto sto je naglaseno vise puta u Svetom pismu Starog zaveta (3.Mojs.20,3 22,2 22,32 1.Dnevn.16,10 29,16 Ps.33,21 99,3 103,1 106,47 111,9 135,1-3).

Jevreji su vremenom tu zapovest o postovanju svetog imena Bozjeg toliko strogo bukvalno shvatili da su izbegavali uopste da spominju Njegovo ime direktno, nego vise opisno.

Profesor Glumac nam je na casu Starog zaveta ispricao ovaj slucaj. U vinkovackoj sinagogi on je primetio natpis na jednim vratima, razume se na jevrejskom jeziku. U prevodu natpis je znacio: "Ovo su vrata za "dalet"". Nije odmah mogao da shvati znacenje toga. Posle krace pauze, kao strucnjak za Stari zavet i jevrejski jezik, resio je tajnu. Jevrejsko slovo koje se zove "dalet" ima brojnu vrednost 4. Znaci: "ovo su vrata Onoga cije se ime pise sa cetiri slova: "J H V H". Prema tome, onaj natpis je znacio: "Ovo su vrata Jahveova", ili: "Ovo su vrata Gospodnja". Toliko su daleko stari Jevreji isli u opreznosti da ne izgovore ime Bozje!

Jehovisti ni blizu ne pokazuju toliko cuvanje u izgovaranju toga imena. Oni su se prozvali Jehovinim svedocima i time navalice omogucili sto cesce izgovaranje ime Jehove.

Treba ovde naglasiti da su oni po svojoj prilici pogresno procitali to Bozje ime. U srednjem veku naucnici su ona cetiri jevrejska slova JHVH zaista citali "Jehova". Docnije su strucnjaci za jevrejski jezik utvrdili da to treba citati "Jahve", a ne Jehova. Medjutim jehovisti su ostali pri onom pogresnom nacinu citanja, smatrajuci da je mozda i to citanje pravilno.

"Onaj koji jeste"

Bog nije ni Jevrejin ni Srbin ni Rimljanin, niti ikoje nacije. Prosto naprosto On je Bog, Otac svih ljudi i naroda. Zato svaki narod na svom jeziku moze da izgovara ime Bozje. Biblija nigde ne kaze da se Bog mora zvati i imenovati bas jevrejskim nazivom "Jehova" ili "Jahve". Sveto posmo kaze: Hvalite Gospoda svi narodi, slavite ga sva plemena" (Ps.117,1).

Svakako nece ni Jehovini svedoci tvrditi da nas to Biblija upucuje da bas svi narodi na svetu slave Gospoda na Jevrejskom jeziku! Zar srpska rec "Gospod" nije dovoljna da izrazi njegovu moc i silu i velicinu? Isto tako i jevrejska rec Jahve?

A ako jehovisti zele da cuju bas kako Bog je sam sebe nazvao, onda treba procitati ovaj tekst iz Svetog pisma:

Bog salje Mojsija da izvede narod izrailjski iz Misira, "A Mojsije rece Bogu: evo, kad otidem k sinovima Izrailjevim, pa im recem: Bog otaca vasih posla me k vama, ako mi reku: kako mu je ime? Sta cu im kazati?

A Gospod rece Mojsiju: ja sam onaj sto jest. I rece: tako ces kazati sinovima Izrailjevima: koji jest On me posla k vama. I opet rece Bog Mojsiju: ovako kazi sinovima Izrailjevijem: Gospod Bog otaca vasih, Bog Avramov, Bog Isakov i Bog Jakovljev posla me k vama, to je moje ime dovijeka, i to je spomen moj od koljena na koljeno" (2.Mojs.3,13-15).

Sta vidimo iz tih biblijskih reci? Vidimo pre svega da Bog kazuje Svoje ime koje odgovara Njegovoj sustini. Bog se po svojim vlastitim recima zove "Onaj koji jeste", to jest "Onaj koji postoji". U crkvenoslovenskom prevodu te Bozje reci glase: "Az jesam Sij", a u jevrejskom originalu glase: "Ehje aser Ehje". Posto je Mojsije bio Jevrejin, Bog ih je njemu tako izgovorio. Da ih je izgovorio kakvom Srbinu, recimo Svetom Savi ili Njegosu, sigurno ih ne bi izgovorio jevrejski nego srpski, i tada bi reci glasile: "Ja sam Onaj koji postoji". To je moje ime!

I zaista, po ucenju sv.Jovana Damaskina ovaj naziv Bogu najvise odgovara. Jer, On je jedino bice koje postoji najrealnije, samo po sebi. Postojimo i mi realno, ali mi postojimo po Njegovoj sili i milosti, a On "ima zivot u sebi" to jest postoji sam od sebe. Zato je Njegovo pravo ime "Ehje aser Ehje" - ako se mora reci bas jevrejski!

"Исус је рекао да не смемо судити другима. Ми видимо само спољашњост; Бог види срце. Он види право стање и суди милосрдно. Он је суд поверио Исусу, а не нама."

Točno, nesmije se drugima sudit pošto je to Božje, no objavljivat dobru vijest o Božjem kraljevstvu se smije i treba. Kroz objavljivanje se govori istina, a kroz istinu i biblijska osuda. Osuda je za sve one koji ne vrše Jehovinu volju.

па нисам баш нешто сигуран да се придржавате упуства који сам навео.
то је са вашег сајта (копи/пасте).

u jevrejskom originalu glase: "Ehje aser Ehje". Posto je Mojsije bio Jevrejin, Bog ih je njemu tako izgovorio.
"Ehyeh asher ehyeh" znači na jevrejskom bukvalno "ja ću biti onaj koji ću biti", malo srećniji prevod u prezentu bio bi "jesam koji jesam", ili još malo slobodnije - "ja sam onaj koji jesam". Prevod "ja sam onaj koji postoji" nije veran, jer bivstvo i postojanje nije ista reč ("to be" nasuprot "to exist")

U pitanju je igra reči koja nema neko mudro značenje, jer je u pitanju tautologija. (Ne može biti neistinita.)

I ja jesam onaj koji jesam, pa ništa... :andjeo:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back