Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo je Biblijsko objašnjenje::dontunderstand::dontunderstand:

Duhovnik odgovara
Moj muz je bivsi monah. Dece nemamo, da li je to Bozja kazna?

- Sadrzaj Vaseg pitanja uzasava, a problem koji Vas muci jos je uzasniji. Pa, vidite, dozivotni zavet, koji je Vas muz dao, a onda i samovoljno gazenje monaskih zaveta, u kome ste ucestvovali oboje, smatra se teskim kanonskim prestupom. 16. pravilo Halkidonskog sabora zabranjuje monasima i monahinjama da stupe u brak. Prema 7. pravilu navedenog Sabora monasi koji stupaju u brak podvrgavaju se anatemi, a posledica toga je lisavanje hriscanskog obreda sahrane. Shvatate li Vi, koja ste saucestvovala u tome, kakvog ste strasnog greha postala vinovnica!

U istoriji se dogodilo nesto slicno. Monah koji je napustio manastir ozenio se i dobio sina. I eto, jednom, kada je sin porastao, dok su bili u kupatilu, decak je na ocevim ledjima video neki cudan znak. “Tata” - upita ga, - “kakav ti je to cudan kvadrat na ledjima, i zasto na grudima imas tako veliki krst”? Niko, osim ciste duse decje i nije mogao da vidi taj znak. Nije ga video ni monah koji je napustio manastir. Ali, kada je pazljivo, i do tancina ispitao dete sta je videlo na njegovim ledjima i na grudima, shvatio je da je decak video “paraman”, koji se dobija prilikom cina monasenja. Od tog trenutka monah ga nosi ceo zivot. Medjutim, samo neokaljano oko decje moglo je da vidi taj pecat na coveku koji se zavetovao da ce ga nositi u sve dane zivota svoga.

Tada taj monah sve isprica onoj koja je iz neznanja postala njegova zena, a posle toga se vrati u manastir i ceo svoj dalji zivot provede u pokajanju i molitvi.

Nije problem samo u tome sto Gospod nije dao poroda u vasem nezakonitom i neblagoslovenom sazivotu, vec i u tome sto nasavsi se u takvom braku, u slucaju da se duboko ne pokajete - vi podlezete kazni i pravednom gnevu ne toliko u ovom zivotu, koliko u buducem, koji je vecan. Medjutim, te ocigledne prepreke u vasem sazivotu, koje vas muce, moraju da vas nateraju da sagledate svoj zivot i svoje postupke i da monaha, koga ste sablaznili, usmerite na put pokajanja.

Svaki covek ima slobodu da bira izmedju braka i monastva. Ali, onaj koji je dao zavet na vencanju sa svojom suprugom, mora ceo zivot da cuva porodicni brak sklopljan sa tom zenom, a koji je dao zavet Bogu za vreme monaskog postriga, - mora da bude veran Bogu do svog poslednjeg dana. A ako ste pogresili, niste izdrzali, dozvolili ste da padnete u greh, - bar ne dozvolite da se ne pokajete, te da kobni greh vas ne bude strasni teret na vasoj dusi.

=zamet;

Što Božja Riječ kaže o izrađivanju slika i kipova u svrhu vjerskog štovanja?

Ovde se misli na druge bogove,

greh bi i bio da se klanjaju drugoiim bogovima

nikakve jer i nema ni zevsa, ni vala , ni bilo koga idola u hramu
naravno da se klonimo,[/QUOTE]

Ali zar nije idolopoklonstvo ovo:http://manastir-lepavina.org/novosti/index.php/weblog/2005/03/
A,sad ovo sa te stranice:Kada moze da sa upali kandilo, a kada je to neophodno?

- Kandilo se uvek pali kada se molimo ispred ikone, kao i nedeljom i u vreme velikih praznika. Kod mnogih ljudi kandilo stalno gori.

Zar ikona ne spada pod idolopoklonstvo??????????:dash:

Evo i vorkija...
http://www.forum.hr/member.php?u=206843
felix.gif

@Sale

Nekoliko Izvora za tekst New World Translation (Novi Svjet Prjevod =NS)
Ovo je samo jednostavan spisak „Nekih“ od izvora za NS. Druge/opširne Izvore naznačit ću po potrjebi.

Svici s Mrtvog mora(Q……….)
Samaritanski pentatuah
Septuaginta (LXX…….)
Masoretski tekst
Pesita (aram.sirij.)
Codeks Alepo
Codeks Kairo
Codeks Petrogradski
Codeks Simah
Codex Lenjingrad B 19a
Codex Purpureus
Codex Claromontanus
Akvila,
Teodocijan,
Vulgata
Ginsburgov tekst
Biblia Hebraica Stuttgartensia (BHS )
Erazmus
Codex Vatikanski 1209
Codex Sinajski
Codex Aleksandrijski
Ephraemi (Syr…..)
Receptus (C)
Bezae (D)
Textus receptus
MSS-Stefanus
Nestle Alad
UBS
MSS
Westcott /hort
P45--Papyrus Chester Beatty I,II,III…itd
Targumi (T....)

I tako dalje …..….

srdačni pozdrav i Božlji blagoslov. harec

Poslednja izmena:
Па морају овако да досађују ВИРТУЕЛНО и НА ДАЉИНУ - јер чујем да су људи почели да износе разне мотке када им звоне на врата...:roll::roll::roll:

Eremita .kako izbaciti kad dođu dve devojke?
One nas ubeđuju prijatnim glasom da je njihovo učenje ispravno,
mada obično tražim virtualnu projekciju pa se zbune...

Evo opet je sve po starom. Idemo dalje.

Boky veli:
4) Svaka osoba Trojstva je Bog: Otac je Bog: Jovan 6:27; Rimljani 1:7; 1 Petrova 1:2. Sin je Bog: Jovan 1:1, 14; Rimljani 9:5; Kološani 2:9; Jevreji 1:8; 1 Jovanova 5:20. Sveti Duh je Bog: Dela 5:3-4; 1 Korinćani 3:16 (Onaj koji prebiva je Sveti Duh – Rimljani 8:9; Jovan 14:16-17; Dela 2:1-4).

Rimljani 8:9 citat
Ali vi ne živite po tijelu, nego po duhu, ako Božji duh doista prebiva u vama. No ako tko nema duh Kristov, taj nije Kristov.
Ali bilo bi dobro sagledati i ostatak znači 10,11,12-17

10 A ako je Krist u zajedništvu s vama, tijelo vam je doduše mrtvo zbog grijeha, ali duh vam donosi život zbog pravednosti. 11 A ako duh onoga koji je Isusa podignuo iz mrtvih prebiva u vama, onaj koji je Krista Isusa podignuo iz mrtvih oživit će i vaša smrtna tijela svojim duhom koji prebiva u vama.
12 Dakle, braćo, dužnici smo, ali ne tijelu da živimo po tijelu. 13 Jer ako po tijelu živite, umrijet ćete, no ako duhom usmrtite djela tijela, živjet ćete. 14 Jer svi koje vodi Božji duh sinovi su Božji. 15 Jer niste primili duh ropstva da se opet bojite, nego ste primili duh posinjenja, koji nas potiče da vičemo: “Abba, Oče!” 16 Taj duh svjedoči s našim duhom da smo djeca Božja. 17 A ako smo djeca, onda smo i nasljednici — nasljednici Božji, a sunasljednici Kristovi, ako trpimo zajedno s njim da bismo zajedno s njim bili i proslavljeni.
Duh prebiva onome koji je pravi Božji sluga ali to nema veza sa trojstvom.
Po tebi ispada da je Sveti duh lako dostupna sila.
Pročitaj17 stavak u vezi trojstva u njemu piše da smo «nasljednici Božji a sunasljednici Kristovi»
Ne piše da smo sunasljednici Krista Boga ili Boga Krista.
U 17 stavku jasno je razdvojen Bog od Krista.
Oni su svaka osoba za sebe.
A sveti duh je sila koja pokreće sve ali po Vašem tumačenju trojstva ta sila je (Sveti duh) Osoba(Bog).
Idemo gledati realno.
Možemo li ti, Sale i ja biti jedna osoba?????????
Ne možemo .To je nemoguće .Isto tako ni Bog ni Isus a kamoli Sveti duh ne mogu biti dio jedne osobe ako su u Bibliji jasno pokazani kao svaka osoba za sebe.Ivan:16-21
16 I ja ću zamoliti Oca i on će vam dati drugog pomoćnika da bude s vama zauvijek, 17 duh istine, kojeg svijet ne može primiti, jer ga ne vidi i ne poznaje. A vi ga poznajete, jer ostaje kod vas i u vama je. 18 Neću vas ostaviti kao siročad. Doći ću k vama. 19 Još malo i svijet me više neće vidjeti, ali vi ćete me vidjeti, jer ja živim, a i vi ćete živjeti. 20 U taj ćete dan spoznati da sam ja u zajedništvu s Ocem svojim i vi u zajedništvu sa mnom i ja u zajedništvu s vama. 21 Tko ima moje zapovijedi i drži ih, taj me ljubi. A tko ljubi mene, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ga ljubiti i objavit ću mu se.”

Ali ima nastavak istog poglavlja Ivan.14:23-24

Poslednja izmena:
23 Isus mu je odgovorio: “Ako me tko ljubi, držat će moju riječ, i moj će ga Otac ljubiti, i doći ćemo k njemu i prebivati s njim. 24 Tko me ne ljubi, ne drži moju riječ, a riječ koju slušate nije moja, nego je od Oca koji me poslao.

Evo još jednog dokaza da je trojstvo izmišljena tematika.
Isus ovdje naglašava tko mu je otac.
I izjavljuje da riječ koju govori a koju slušatelji slušaju nije njegova nego od oca(Boga)

Djela apostolska 2:1-4:citat

2 A na dan Pedesetnice svi su bili zajedno na istome mjestu. 2 I iznenada je nastala huka s neba kao kod naleta jakog vjetra i ispunila je cijelu kuću u kojoj su sjedili. 3 I ugledali su nešto poput plamenih jezika koji su se razišli te je po jedan sišao na svakoga od njih. 4 I svi su se ispunili svetim duhom i počeli govoriti raznim jezicima, kako im je duh davao da govore

Ako je Sveti duh –Bog kako ti tvrdiš i tvoja crkva onda je svakoga na Pedesetnicu morala zaboliti glava.
Ti tvrdiš a i crkve nazovi kršćanstva da je Sveti duh –Bog (znači osoba).
Znači oni koji su puni Sveto duha za tebe su «mali bogovi» jer kada čovjek pročita to što Vi tvrdite ima pravo to pomisliti.
Ali, šta je Sveti duh?

Nikakva osoba
NE POSTOJE li, međutim, biblijski citati koji govore o svetom duhu kao o (nekoj) osobi? Postoje, ali zapazimo što o tome kaže katolički teolog Edmund Fortman u knjizi The Triune God: ”Iako je ovaj duh često personificiran, ipak je prilično jasno da sveti pisci [Hebrejskih spisa] nikada nisu došli na misao da je ovaj duh osoba, a niti su ga prikazivali kao takvog.”
Nije ništa neobično da se u Bibliji nešto personificira. Tako se kaže da mudrost ima djecu (Luka 7:35). Grijeh i smrt nazivaju se kraljevima (Rimljanima 5:14, 21). U 1. Mojsijevoj 4:7 (The New English Bible) kaže se: ”Grijeh je demon koji čuči na vratima”; ovdje je, dakle, grijeh personificiran kao zao duh koji čuči na Kainovim vratima. No, grijeh, naravno, nije duhovna osoba. Jednako tako ni sveti duh personificiranjem ne postaje duhovnom osobom.

Poslednja izmena:
1. Ivanovoj 5:6-8 kaže se da ne samo duh, nego i ”voda... i krv” ’svjedoče’. Očigledno , voda i krv nisu osobe, a niti je sveti duh osoba.
Suglasno tome, Biblija obično izraz ”sveti duh” upotrebljava na jedan neosoban način, tako što ga, naprimjer, uspoređuje paralelno s vodom i vatrom (Matej 3:11; Marko 1:8). Ljude se pobuđuje da se napune svetim duhom umjesto vinom (Efežanima 5:18). Kaže se da se ljudi ispunjuju duhom svetim kao što se ispunjuju osobinama kao što je mudrost, vjera i radost (Djela apostolska 6:3; 11:24; 13:52). A u 2. Korinćanima 6:6 sveti je duh uključen u čitav niz osobina. Takvi izrazi ne bi bili tako općeniti da je sveti duh osoba.
Iako se u nekim biblijskim citatima kaže da duh govori, drugi citati pokazuju da je to u stvarnosti uslijedilo kroz ljude ili anđele (Matej 10:19, 20; Djela apostolska 4:24, 25; 28:25; Jevrejima 2:2). U ovim slučajevima duh djeluje poput radiovalova koji prenose poruke od jedne osobe do neke druge koja je jako udaljena.
U Mateju 28:19 spominje se ”ime... svetog duha”. Međutim, riječ ”ime” ne označava uvijek osobno ime, ni u grčkom ni u hrvatskosrpskom. Kad kažemo: ”U ime zakona”, ne osvrćemo se na neku osobu. Podrazumijevamo ono što zakon predstavlja, njegov autoritet. U izdanju Word Pictures in the New Testament od Robertsona je rečeno: ”Ovdje upotrijebljena riječ ime (ónoma) upotrebljava se u Septuaginti i u papirusima općenito za moć i autoritet.” Dakle, tko se krsti ’u ime svetoga duha’, taj priznaje autoritet duha, da isti potječe od Boga i da djeluje Božjom voljom.

Nije dio Trojstva
RAZLIČITI izvori priznaju da Biblija ne podupire shvaćanje da je sveti duh treća osoba Trojstva. Naprimjer:
The Catholic Encyclopedia: ”Nigdje u Starom zavjetu ne nalazimo jasno ukazivanje na neku treću osobu.”
Katolički teolog Fortman: ”Židovi nikada nisu duh smatrali osobom. Ne postoji ni čvrst dokaz za to da je bilo koji pisac Starog zavjeta zastupao ovo gledište... U sinoptičkim evanđeljima i u Djelima apostolskim Sveti je Duh obično prikazan kao božanska sila ili moć.”
New Catholic Encyclopedia: ”Jasno, S[tari] Z[zavjet] ne zamišlja Božji duh kao osobu... Božji duh je jednostavno Božja sila. Ako se katkad prikazuje odvojeno od Boga, to je zato što Jahvin dah djeluje izvan njega.” Također se kaže: ”Iz većine citata N[ovoga] Z[avjeta] proizlazi da Božji duh nije netko, nego nešto; to se posebno vidi iz paralelnosti između duha i Božje sile.”
A Catholic Dictionary: ”U cjelini, Novi zavjet, kao i Stari, govori o duhu kao o božanskoj sili u smislu energije.”
Dakle, ni Židovi ni prvi kršćani nisu u svetom duhu vidjeli treću osobu Trojstva. Ova je nauka nastala tek stoljećima kasnije. A Catholic Dictionary navodi: ”Treća Osoba bila je ustanovljena na koncilu u Aleksandriji godine 362... i konačno na koncilu u Konstantinopolu godine 381” — tri i pol stoljeća nakon što su učenici na Pentekost bili napunjeni duhom!Ne, sveti duh nije osoba, a ni dio Trojstva. Sveti duh je Božja djelujuća sila koju on upotrebljava pri provođenju svoje volje. Sveti duh nije ravan Bogu, nego mu je uvijek podređen i stoji mu na raspolaganju.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back