Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@sale@
Re: Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?
процес иде овако? или опет неки фалсификат?
Meni su odali priznanje za ''falsifikovanje'' a čuli su da sam bio i JS pa sam sada otpadnik kao i ti.
felix.gif

ti ces da mi kazes, stovalocu drveta i mrtvih idola i ikona

Да, ја ћу да ти кажем и то с правом јер НИСАМ УМИШЉЕН, не би вам било лоше да негујете мало више скромности а не само лукавости.

Ево како се тумачи Библија у Православној цркви:

ЕГЗЕГЕЗА (гр. εξηγησις, тумачење, објашњење): метода која ставља библијски текст у његов историјски и културни контекст, разумева његове теолошке поруке, пазећи при том на интегритет и јединство библијског откривења. Егзегетска метода није независна, јер се Библија не тумачи без икаквог критеријума, извлачењем речи из контекста или конструисањем арбитрарних комбинација и типологија.

Егзегетска метода има у виду више начела и елемената:

1. Црква верује у библијско надахнуће и та истина одређује њену позицију према теоријама и методама библијске ерминевтике. Инспирација (в. СВЕТО писмо) није ни вербална - јер Нови Завет укључује више Јеванђеља (в. ЈЕВАНЂЕЉЕ), док Библија начелно претпоставља велику разноликост аутора - нити је ограничена на чисто догматски садржај, већ обухвата све што се односи на Спасење, представљајући божански садржај у литерарној људској форми.

2. Постоји теолошко и сотириолошко јединство Старога и Новога Завета, а оба свој центар имају у Исусу Христу. Обухваћена између Постања и Откривења, историја Спасења - у којој се примећује више етапа (припрема, остварење и усавршење; Јевр. 1,1-2; Јн. 1,1; Кол. 1,19) - јесте историја откривања Логоса Божијег, али не једино у виду откривања истина и прописа, него превасходно као лично манифестовање Бога, Творца, Спаситеља и Осветитеља, у историји једнога народа. А Нови Завет има лични откривајући садржај, независан од онога што се писало у Старом Завету, јер "Јединородни Син који је у Очевом наручју, Он га објави" (Јн. 1,18). У светлости личног Откривења у Новом завету, Стари Завет стиче, дакле, нов смисао. У Својој првосвештеничкој молитви Исус вели: "Оче праведни, свијет тебе не позна, а ја те познах, и ови познаше да си ме ти послао" (Јн. 17,25).

3. Септуагинту (грчка верзија седамдесеторице настала у Александрији половином трећега века пре Христа), употребљавала је јудејска дијаспора, Апостол Павле и целокупна прва Црква, укључивши и Цркву у Риму до половине другога века. Ова верзија је службени текст Старога Завета за Православну Цркву. Поред тога, Црква није била равнодушна према јеврејско-масоретском тексту, о чему сведоче студије и коментари на старозаветни јеврејски текст које су писали Ориген и Јероним.

4. Свето Писмо ужива истинско поштовање у православној побожности. Православна Црква слуша, и у исто време поштује, реч Божију. Она употребљава Библију нарочито у богослужењу, у виду псалтирског читања, молитава и литургијских химни, као и у катихезама и свакодневној лектири.

5. Наглашавајући апостолско порекло новозаветних књига Црква потврђује библијски канон, а саму Библију тумачи на темељу Предања које је потврђује, јер се у њему пројављује Свети Дух (Јн. 16,13). Црква задржава своју власт и непогрешивост на темељу Библије, укључујући и Предање. Не поставља се, дакле, питање првенства ауторитета између Писма, Предања и Цркве, будући даје тумачење Библије дато у Предању, особито у Евхаристији и другим Тајнама Цркве. Будући да је теологија Писма, тумачење чини део Предања.

6. Познато је више традиционалних егзегетских метода.

Историјску, литерарну (буквалну) или философску методу практиковала је антиохијска школа (њој је припадао и Свети Јован Златоусти). По овој методи библијски догађаји имају своје веома одређено историјско место, без типолошких импликација, (в. АНТИОХИЈА).

Алегоријску или типолошку методу је унапређивала александријска школа (в. АЛЕКСАНДРИЈА). По њој библијски догађаји, личности и символи имају свој духовни смисао или типолошку сличност (на пример, Исус Навин јесте праслика Исуса Христа, јер Стари Завет обухвата пророштва или праобразе о Исусу).

Теолошка метода, по којој се Библија не може разумети независно од Традиције Цркве из које је изашла и коју садржи; Традиција садржи теолошко тумачење Писма; зато се Писмо и Традиција допуњују. Православна теологија придаје велику пажњу овом егзегетском начелу, јер оно афирмише откривајући лични карактер присуства и делања Духа Светога (Јн. 16,13).

Poslednja izmena:
-стварно не знам, не верујем да си ме увредио,
-јер је мене тешко увредити,
-писао сам на више тема тако да не знам о чему причаш, ако мислиш да те игноришем, могуће је да можда нисам видео шта си ми написао.
-OK ovako ja neumjem uvjek da se dobro izrazim na vašem jeziku tako da nekad može moj text ličiti na provaokativne rječi,to sam i sam prijmetio ali ako do toga dođe ja sam sprjeman da se odmah izvinim.
- svaka pohvala, to mi se sviđa
-ok nije problem drugom prilikom ću ti naznačiti te postove, za danas je od mene to svje.

Laku noć i božljii blagoslov. harec

Poslednja izmena:
-OK ovako ja neumjem uvjek da se doro izrazim na vašem jeziku tako da nekad može moj text ličiti na provaokatine rječi,to sam i sam prijmetio ali ako do toga dođe ja sam sprjeman daseodmah izvinim.
- svaka pohvala, to mi se sviđa
-ok nije problem drugom prilikom ću ti naznačiti te postove, za danas je od mene to svje.

Laku noć i božljii blagoslov. harec

лаку ноћ
и није културно да преуређујеш туђе цитате.
нпр.
Original postavio @sale@ Pogledaj poruku
-стварно не знам, не верујем да си ме увредио,
-јер је мене тешко увредити,
-писао сам на више тема тако да не знам о чему причаш, ако мислиш да те игноришем, могуће је да можда нисам видео шта си ми написао.
нисам на такав начин написао пост, евентуално да нешто назначиш је ок.

лаку ноћ
и није културно да преуређујеш туђе цитате.
нпр.

нисам на такав начин написао пост, евентуално да нешто назначиш је ок.
Iskreno i PONIZNO ti se IZVINJAVAM mrzelo me je da quotan svaku rječenicu,
ali pošto ti ne odgovara, neće mi se to više ponoviti.

svako dobro i mir i blagoslov harec

a da zaboravih i eremita sad cu ....

pa se sami trujte :cao:

Као што сте могли видети, православци су отпорни на тровање ЈС - зато уживајте у вашем "краљевству" које само што није стигло, пајз' мож' да бИдне и сутра ујутро а ти си научила да спаваш до подне...

zamet

Zanimljive su stranice sa kojih skidaš ove fotke.
Tko te je uputio na njih
Trebao si i koji text zalipiti
A,da jezična barijera
Lako se služiti tuđim stvarima a ,nemožeš obijasniti svojim riječima
FALSIFIKATOR

Stvarno ne razumem kako mogu da objasnim sliku iz vaše svetinje...A da su sajtovi koji argumentovano predočavaju šta zapravo jeste učenje JS zanimljivi tu se u potpunosti slažemo.A možeš li zamisliti koliko sam ih sakupio sve na jedno mesto.:rtfm:
Da bih mogao da učestvujem u diskusiji sa vama logično je da trebam nešta i znati.
Možda je i tvoj i moj problem što ja o JS znam sve što se o JS može znati pa me u tom smislu ne iznenadjuje da me je imortalka stavila na listu nepoželjnih na ovoj temi zajedno sa još nekima koji takodje znaju ono što ne bi trebalo da znaju.
felix.gif

eremita
Citat:
Original postavio Immortal_girl Pogledaj poruku
pa se sami trujte
Као што сте могли видети, православци су отпорни на тровање ЈС - зато уживајте у вашем "краљевству" које само што није стигло, пајз' мож' да бИдне и сутра ујутро а ти си научила да спаваш до подне...

Mene veoma interesuje šta bi se dešavalo na ovoj temi kada bi svi nepoželjni stvarno napustili ovu temu.I ne samo nepoželjni već svi oni koji nisu JS.Da li bi onda imortalka zametu objašnjavala ko su JS,da li bi to njoj objašnjavao stajić,da li bi stajiću objašnjavao petorka,da li bi se sa svim tim slagao vorki...
felix.gif

Nadam se da ste bar nesto naucili danas dragi prijatelji Mito, Boki, Jerohinac, Sale, Analiticar...Lepo je da ste konstantno na temama Jehovinih Svedoka jer, iskreno receno na temama o pravoslavlju nemate sta da naucite izuzev tradicije. Ocigledno vam je dosadno! Razumemo mi to.

Prijatan boravak zeli vam D!

:kpozdrav: svima vama!

eremita
Citat:
Original postavio Immortal_girl Pogledaj poruku
pa se sami trujte

Mene veoma interesuje šta bi se dešavalo na ovoj temi kada bi svi nepoželjni stvarno napustili ovu temu.I ne samo nepoželjni već svi oni koji nisu JS.Da li bi onda imortalka zametu objašnjavala ko su JS,da li bi to njoj objašnjavao stajić,da li bi stajiću objašnjavao petorka,da li bi se sa svim tim slagao vorki...

Па не би се дешавало ништа осим унисонности и досаде... и онако им је до сада @сале@ у ствари држао тему на првој страни, иначе би одавно исцурела....прецизније речено постови овако стоје:

Ко је послао?
Укупно порука : 878

Корисничко име Поруке

@sale@ 190
Immortal_girl 131
zamet 82
analiticar 76
vorki 58
jerohinac 55
STAJIC 39
picololeone 32
BOKYSTAMY 30