Jedan sjajan tekst

Truman

Elita
Poruka
23.244
Tekst koji mi je malo promenio pogled na religiju je
u stvari jedan govor pisca Daglasa Adamsa pod nazivom "Vestacki Bog".Moze se naci u knjizi "Autostoperski vodic kroz galaksiju po poslednji put".
Preporucujem svima da to procitaju.

rdeki:
Dobro, mozes li ukratko da nam kazes o cemu se radi i na koji nacin je tvoj pogled na religiju promenjen?
Najjednostavniej receno:ranije sam na osnovu nekog osecaja verovao u Boga,sada bas i ne.Inace radi se o tome kako dotican pisac misli da je nastala ideja o Bogu i pri tome daje izuzetan primer.Zatim objasnjava jos neke stvari.Inace,napisano je vrlo inteligentno i ako ti se mozga obavezno to procitaj.Takodje daje i neke zanimljive informacije iz oblasti razvoja nauke.

Truman:
rdeki:
Dobro, mozes li ukratko da nam kazes o cemu se radi i na koji nacin je tvoj pogled na religiju promenjen?
Najjednostavniej receno:ranije sam na osnovu nekog osecaja verovao u Boga,sada bas i ne.Inace radi se o tome kako dotican pisac misli da je nastala ideja o Bogu i pri tome daje izuzetan primer.Zatim objasnjava jos neke stvari.Inace,napisano je vrlo inteligentno i ako ti se mozga obavezno to procitaj.Takodje daje i neke zanimljive informacije iz oblasti razvoja nauke.

A da li objasnjava kako je iz nicega nastalo nesto?
I da li objasnjava kako je iz necega nezivoga nastalo nesto zivo?

"The Salmon Of Doubt" je knjiga o kojoj je ovde rec. Izdata je nakon tragicne smrti Daglasa Adamsa, i sadrzi njegova neobjavljena i nedovrsena dela.

Ko je citao The Hitchhiker's Guide To Galaxy, jednostavno mora da procita ovo ;) ... Mada ne verujem da postoji osoba koja nije citala autostoperski vodic ;)

U svakom slucaju, knjiga nije 'otkrovenje' za ateiste, skeptike i ostale ljude koji su sopstvenim razmisljanjem odustali od dogmaticnih uverenja, ali moze da pomogne onima koji sumnjaju u sve to da malo bolje razmisle... A sto se onih tice koji slepo veruju, mogu oni da dobiju i naucni dokaz da bog ne postoji (takav kakvim ga oni zamisljaju), oni ce i dalje slepo verovati...

... lepo je sanjati ;)

Incognito:
"The Salmon Of Doubt" je knjiga o kojoj je ovde rec. Izdata je nakon tragicne smrti Daglasa Adamsa, i sadrzi njegova neobjavljena i nedovrsena dela.

Ko je citao The Hitchhiker's Guide To Galaxy, jednostavno mora da procita ovo ;) ... Mada ne verujem da postoji osoba koja nije citala autostoperski vodic ;)

... lepo je sanjati ;)

Da to je ta knjiga.Ali,verovao ili ne ja nisam citao Autostoperskog vodica kroz galaksiju.Ne mogu da nadjem u biblioteci jer stalno neko uzima u dugo se zadrzava.Razmisljam se o tome da sam kupim tu knjigu.Inace od skoro se zanimam za tu knjigu,tj. od kada mi je jedan drug nesto malo pricao o tome.
I,da.Lepo je sanjati.Da nema toga ne bi nastala mnoga umetnicka dela.Ali sa druge strane to te sprecava da stvarno krenes da ozbilno razmisljas o bilo kojoj temi.

rdeki:
Truman:
rdeki:
Najjednostavnije receno:ranije sam na osnovu nekog osecaja verovao u Boga,sada bas i ne.Inace radi se o tome kako dotican pisac misli da je nastala ideja o Bogu i pri tome daje izuzetan primer.Zatim objasnjava jos neke stvari.Inace,napisano je vrlo inteligentno i ako ti se mozga obavezno to procitaj.Takodje daje i neke zanimljive informacije iz oblasti razvoja nauke.

A da li objasnjava kako je iz nicega nastalo nesto?
I da li objasnjava kako je iz necega nezivoga nastalo nesto zivo?
Daglas Adams objasnjava primerom razvoja tehnologije kako iz necega sto je jako prosto nastaje nesto sto je nevidjeno komplikovano.Inace on sam kaze da je nauka ogranicena u smislu da nema dovoljno jak mehanizam da objasni sam zivot.Ali,sa druge strane to automatski ne znaci da bog postoji.Pre je moguce da je zato i izmishljen bog.Sto se tice ova dva pitanja ona su jako zanimljiva i Adams se osvrce na to,u kojoj meri moraces sam da procenis ukoliko procitas tekst.Kazem ti,ako smatras sebe za znatizeljnu osobu uzmi to procitaj nista te nece kostati.

Back