Jazz & Blues kutak :)

Aj ko prvi, kaci ovde.... :bob:

Kapetane, ne traži više!
Samo otvori FTP. Imaš tamo ''gift'' od mene: 7-8 verzija Palladio, uključujući i
Catrin Finch. Moja verzija ( prepoznaćeš je ) je najpouzdanija. Lično sam je ''ripovao'' sa CD i to je''prva ruka'', bez greške u konverziji!
Uživaj, ako nađem još nešto - šaljem!

----------------------------

Milunka!
Kako Tebi da pomognem? Daj neku adresu pa da mogu da Ti šaljem prave stvari!

Poslednja izmena:
Inače, ovaj moj roman, koji je upravo izašao, "Povratak košave u Beograd"

kosava-sajt.jpg

toplo preporučujem i ljubiteljima jazz-a, jer je, sem muzikom EKV, (kako piše na sajtu), prožet i jazz - muzikom, na više načina, razgovorima i razmišljanjima na temu jazz-a.

http://www.malinemo.rs/ad_libitum.html

(Može se naručiti preko maila izdavačke kuće: office@malinemo.rs , uskoro će biti i u knjižari "Belić" na Studentskom trgu, a kasnije i u mnogim knjižarama u Beogradu, a, kako kažu, i po Srbiji.

A evo i odlomka iz romana, koji ovde fino može poslužiti kao preporuka za jedan CD:

30. април 2005.
Јанков мејл:
«Набавио сам преко сајта РТБ CD, тек изишао, квинтет Бате Божанића «Успомене». (Да те подсетим, Божанић је својевремено свирао бас на албуму „Дум дум“, EKV-а). Сјајан џез. Прави, ако се тако може рећи - београдски, и српски. На омоту стара фотографија: београдски трамвај с два клинца што се кешају, сећаш ли се, говорио сам ти о томе? Једна од композиција зове се Круг двојке. Бајковито, као да сам се опет уистину провозао том нашом драгом трасом. И возим се већ данима овим фантастичним звуком. Шаљем ти линк за албум пребачен у MP3.
Има ту не само укуса и мириса београдског, већ и српског фолклора, право прожимање џеза и народне музике, баш онако како ја замишљам џез инспирисан народном мелосом, не пука аранжманска интервенција него је етнос само полазна тачка, за одличне импровизације, машту, шарену распричаност правих џезера. А Божанић, браћа Бановићи и друштво баш имају много тога да нам кажу, при чему нису ни мало досадни. Напротив. Стога бих ово препоручио и некоме за прво упознавање с џезом, или онима који слабије подносе теже џез ноте. Све је ту добро уклопљено и одлично се прожима: елементи владајућих струја, опуштене атмосфере, фолклор, угођај џез клубова. Чућеш, уосталом. Фотографија трамваја, можеш претпоставити, врло се допала Ксенији. А одмах је, и «скинула» композиције, те уживам двоструко. Кад се плејер «умори», преузима Ксенија, креће њен сешн. Како то она само тумачи... Забављам се поредећи. Ми долазимо у Београд почетком јула. Мораш нам доћи и ти да то чујеш».
Отварам Foobar на компу. Прва ствар. Капљице. Те Drops ме прскају, као фонтана. Она, Теразијска, које нема? Право освежење у овај за април жешће топао дан.

Evo ga:
414923Bozanic.jpg

Bata Bozanic i Jazz Quintet

Uspomene / Memories

Kapljice / Drops
U krugu dvojke / In the Circle of Tram 2
Divota / Splendor
Dodole
Uspomene / Memories
Djelem Djelem
Socerdan
Djacka / Student's Song
Batin srebrni bas / Bata's Silver Bass
Srbi u Svemiru / Serbs in Space
Vucaranje / Slow Drag
Odjeci secanja / Echoes of Memories

Kapetane, ne traži više!
Samo otvori FTP. Imaš tamo ''gift'' od mene: 7-8 verzija Palladio, uključujući i
Catrin Finch. Moja verzija ( prepoznaćeš je ) je najpouzdanija. Lično sam je ''ripovao'' sa CD i to je''prva ruka'', bez greške u konverziji!

Milunka!

Legendo... sta bih ja bez tebe... :super:
Hvala po ko zna koji put. Upravo ga skidam...

Kapetane, ne traži više!

Milunka!

A reci mi samo jel to sa jednog albuma ili si sa vise albuma skidao?

Ajde da budemo pametni i pragmaticni... Zasto ja te bi ne bih dao pristup mom FTPu pa da odatle preuzmes sve sto je poslao.

Mislim da je to sasvim OK!
Uostalom,pokazalo se da taj bridge između Tebe i mene uspešno funkcioniše, na obostrano zadovoljstvo.
U potvrdu toga, upravo Ti na FTP prebacujem nešto od new swing-a (Doc Cheatham & Nicholas Payton ). Verujem da to nemaš, a da će Ti se svideti.

Uživaj!!!!

A reci mi samo jel to sa jednog albuma ili si sa vise albuma skidao?

Kako sa jednog albuma?

Ovaj moj ripp je sa jedne CD kompilacije, za koju sam potpuno zaboravio, dok nisam svojevremeno čuo Palladio na nekom Classic TV. Sada si me Ti podsetio na njega. Ostale verzije dobio sam od drugara po svetu, sa kojima šerujem muziku. Biće toga još, jer neki nisu on line.
Čekam kompletan CD ''Palladio'', čiji cover sam okačio pre neki dan. Čim ga nabavim - šaljem. Ne brini!!

Kako sa jednog albuma?

Ovaj moj ripp je sa jedne CD kompilacije, za koju sam potpuno zaboravio, dok nisam svojevremeno čuo Palladio na nekom Classic TV. Sada si me Ti podsetio na njega. Ostale verzije dobio sam od drugara po svetu, sa kojima šerujem muziku. Biće toga još, jer neki nisu on line.
Čekam kompletan CD ''Palladio'', čiji cover sam okačio pre neki dan. Čim ga nabavim - šaljem. Ne brini!!

OK, to sam sam pomislio, da je ovo bas taj CD koji si sada spomenuo. Odlicno, hvala jos jednom. Ja sam upravo koleginici Milunki prosledio podatke za pristup serveru tako da nam se sada druzina uvecava. :D

Nego, jel mogu ja tebi nesto da okacim tu?

OK, to sam sam pomislio, da je ovo bas taj CD koji si sada spomenuo. Odlicno, hvala jos jednom. Ja sam upravo koleginici Milunki prosledio podatke za pristup serveru tako da nam se sada druzina uvecava. :D

Nego, jel mogu ja tebi nesto da okacim tu?

Super!

Milunka je OK i biće mi drago da možemo ponešto da joj pošaljemo preko Tvog servera!

Što se tiče mojih želja - trenutno ih nemam.
Nisam neskroman, ne zameri.
Pomalo sam umoran od svega.
Skoro sam dobio od jednog frenda ( sa LP ) ripovani CD, za koji nisam ni znao da postoji:
''Willie Dixon & Memphis Slim - Willies Blues''.
Kada sam čuo ''Sittin' And Cryin' The Blues'' , imao sam utisak da pre toga uopšte i nisam slušao blues.
Tako da - nemam više želja. Palladio me je povratio u neku (približnu) normalu.

( Dobro, znam koje će biti Tvoje pitanje, prebacujem Ti ga sutra na FTP a Ti ga onda prebaci Milunki ! )

Poslednja izmena:
@nikodim

Prebacio!

Par singlića, za mutno nedeljno veče.
Blues posle kojeg možeš samo da svisneš od tuge,
da popiješ bocu džina ili burbona,
da skitaš do jutra, svestan da nemaš gde da odeš...... ( Obrati pažnju na bas u '' Go Easy'' ! )

( '' U korak mesec, senka i ja, sa snom što na mansardi trune....'' )
( Milunka! Čiji su ovo stihovi? ... )

'' ..I ruši se zeleni autobus niz jednu beogradsku padinu...''

Poslednja izmena:
Pa, pošto niko ne odgovara - moram ja da se umešam.
Mislim da se radi o ovom albumu:

Pogledajte prilog 49048

Ja ga ne posedujem, ali mislim da znam nekog ko ga ima. Pokušaću da nabavim mp3 verziju ( ili da konvertujem audio ), pa ću Ti ga poslati na FTP.

@Nikodim

Nabaviooooo!!!:super:
Originalna verzija iz 1996, '' Diamond music''
Večeras kačim na FTP.
Nema da nema - ima da ima!
Uživajte!!!!

Bravo, Milunče! ( Nisam ni sumnjao!):bye:

Ne daj se godinama, moja Milunče, drukčijim pokretima i navikama...........Mi nikada nećemo ostariti ( dok nam je poezija način razmišljanja!)
I dok slušamo jazz (i blues. Ja, doduše, moram priznati da blues manje). :)

Poveži se sa Nikodimom, pa ''skini'' od njega Palladio. Vredi !
Već sam se povezala, hvala, :) i "skinula", odličan je. Ja inače slušam i dosta toga iz moderne klasike, a upravo me je, mislim, baš slušanje jazz-a na neki način "otvorilo" prema tome.

I dok slušamo jazz (i blues. Ja, doduše, moram priznati da blues manje). :)

Već sam se povezala, hvala, :) i "skinula", odličan je. Ja inače slušam i dosta toga iz moderne klasike, a upravo me je, mislim, baš slušanje jazz-a na neki način "otvorilo" prema tome.

Jupiiiii!!!
Sad već ličimo na posadu. Bićemo pravi argonauti, a onda - pravac zlatno runo.
''Skidaj'' još. Danas sam okačio ''Diamond music'', originalno izdanje, vrhunski kvalitet - bez greške.
Spremam iznenađenje za Tebe: nabavio sam par stvari od Dorothy Donegan. Čekam još njen album '' Septemeber Song'' ,pa ću sve staviti kod Nikodima u ''špaiz'' ( Hi, hi, baš dobar izraz - ''špaiz'' !)

Evo još jednog odlomka iz romana koji se odnosi na jazz:

"...Онда, у једној полици запазим сложене плоче. Добијам дозволу и за ту «инспекцију».
Доста класике, евергрина, али највише џеза, блуза...
-Душко Гојковић, Belgrade Blues ово знам, супер је, и ретко... - убацим, прегледајући - Шта је ово - две плоче? Ја знам само једну, ову, „црно-белу“.
-Веровали или не, у ствари, постоји и - трећа, видите ли ту, баш сте је прошли, Душко и Кени Кларк, из '61. Затим, '66, то је ова, како кажете, „црно-бела“. А, ПГП РТБ је'73. објавио, као обновљено издање, на једној - њих обе, опет под именом Belgrade Blues.
Захвалим на објашњењу и наставим преглед, баш има много плоча...
-Долфи! - викнем одједном, скоро уплашим Јанка - Far Cry! И њега имате?
-Зашто не бисмо имали? - осмехне се - Он је одличан. Геније.
-Имате ли га још? - питам кад испрегледам до краја.
-Плоча, не. На касетама, понешто. Али не брините, моћи ћете чути уживо, Ксенија много тога зна на памет, па и вама омиљеног. Одлично свира на клавиру - каже Јанко с поносом.
-А вама, није омиљен? Рекосте, геније...
-Ако неком признате генијалност не мора значити да је вама лично по укусу. Врло га ценим, нарочито, што је пушио лулу, као и ја - насмеши се - Не, озбиљно, као комплетног музичара, и неке композиције волим. Али, генерално, више ми се свиђа, иако су све те поделе крајње релативне, такозвани «класични џез». Највише, Дјук, Картер, Јанг, на пример. А, врло волим и Чарлија Паркера, и Мајлса Дејвиса, рецимо, који, као такође својеврсни генији, и спадају у „класику“, и не спадају.
-У, да, они су супер, „Птицу“ и Мајлса баш и ја готивим. А, извините, могу ли да чујем сад Долфија? Имам на касети само три ствари с ове плоче. Феноменална, и остали, све сами мајстори!
-На жалост, немамо грамофон. - Видевши да сам се баш наложио, Јанко ме погледа саосећајно. И благонаклоно покровитељски, као старији брат или профан. - Позајмићу вам плочу, да слушате и преснимите, и ову и друге, што год немате.
-Хвала много, доиста. А могу и вама, на касете.
-Ако вам то није деранжирање бићемо благодарни.
-Ма, какви, ионако ортацима снимам. Док још стари грамофон шљака. Кад премине, не узимам више. Стигле су нове технологије, CD-и преплавиће све. И касете ће изумрети...
-Само полако, немојте тако искључиво - добронамерни осмех - Стигле су. Али, ништа није као стара, добра грамофонска плоча. Но, биће и нама драго, да опет чујемо... Ех, ово нисмо слушали од Београда. Дакле, ако бисте нам већ преснимавали, онда, молим вас, прво овог Душка...
-Значи, понели сте - само плоче оданде, тек онако? - зачудим се. А он:
-Да. Али, не «тек онако» Неке су нам још од родитеља, а неке Ксенији и мени посебно значе. Но, дакле, ту је Ксенија, те ћемо много тога моћи да чујемо уживо.
-Да, ја и снимке највише готивим с концерата. А, до скора, само сам тешки рок, метал... Џез ми је био ужасно сморан. Изгледао као чисти хаос, терор за нервни систем. Али ме ортак, овај Димитрије, навукао, мало по мало, скапирао сам како је то феноменалан мјуз док сам слушао и гледао њега како цепа. На усној хармоници просто - разбија, а доста добро свира и гитару.
-Да, управо тако је најбољи начин. Ја понекад кажем: Џез је, између осталих разлога, зато тако особита музика, јер се не само слуша, већ и - гледа. Посматрати ове музичаре док свирају посебан је доживљај. А, вероватно, и с годинама то дође. За истинско уживање у тој музици потребна је зрелост. Толико је инвентивна и слободоумна да јој нема равне. То је она права слобода, која подразумева одговорност. И способност за истински дијалог, усклађивање разноликости... Да не замарам сад...
-Аха, тако каже и Димитрије. Џез = слобода. Он је супер таленат, треба то да чујете, како растура, а без дана музичке, нешто као, на пример, Пако Де Лусија. Само, што оде у тај рат. Ех, он вам је прави онај, Србенда. Али, бићу искрен... Добровољац, капирам ја све то. Ваљда. Али, ипак..."

Back