Jazz & Blues kutak :)

Ево још једне сјајне плоче:

twtllthmb.jpg

Каже:
This post focuses on jazz piano giant Teddy Wilson (1912-86) whose sophisticated and elegant style graced many a record of jazz’s biggest names including Louis Armstrong, Lena Horne, Benny Goodman, Billie Holiday and Ella Fitzgerald. Noted jazz musicologist Gunter Schuller argues in his authoritative History of Jazz - The Swing Era that Wilson’s approach to the jazz piano was the predecessor of the Red Garland - Wynton Kelly school of jazz piano; he is right.

This late Wilson offering from 1976 was recorded at an unusual setting: an open-air studio in Nice, France. As a result, the ambience is a bit different outdoors, while birds can be heard occasionally in the background. This is hardly a distraction for seasoned veterans of the stature of Wilson and his cohorts Milt Hinton on bass and Oliver Jackson on drums who navigate through 14 standards that they had likely played hundreds of times during their long careers with great aplomb and finesse. Highlights include a lush treatment of “You Go to My Head,” a cheerful midtempo romp through “Flying Home” (with a superb solo by Hinton), and a blistering take of “Undecided.” While Teddy Wilson didn’t modify his style much during his career, this outdoor recording is one of his most interesting studio efforts.

personnel:

Teddy Wilson: piano
Milt Hinton: bass
Oliver Jackson: drums

track listing:

I’ve Got My Love to Keep Me Warm (3:33)
Flying Home (3:47)
I Didn’t Know What Time It Was (4:17)
Sweet Lorraine (3:41)
Sugar (3:25)
Undecided (3:55)
St. Louis Blues (4:13)
Three Little Words (2:39)
I’ve Got the World on a String (4:07)
Don’t Be That Way (3:05)
You Go to My Head (4:24)
My Heart Stood Still (2:38)
Where or When (4:32)
Basin Street Blues (3:50)

rec. July 14, 1976 in Nice, southern France

Ja sam sada cackao po torrentima po kojima najvesce pretrazujem ali nisam nasao to izdanje.

Hej, kapetane! Ja sam već mislio da je na brodu izbila pobuna. Niko se ne javlja.Opšta ŠUTNJA.
Nema veze za Sue.Naći ću je ja. Imam već par snimaka sa te evropske turneje. Ako hoćeš- prebaciću ti na FTP. Fenomenalna je!
Ali ona je posebna priča. Zaslužuje jedan studiozniji post ( MIlunka bi rekla: esej )koji se spremam da napišem.
Pozdrav!

Hej, kapetane! Ja sam već mislio da je na brodu izbila pobuna. Niko se ne javlja.Opšta ŠUTNJA.
Nema veze za Sue.Naći ću je ja. Imam već par snimaka sa te evropske turneje. Ako hoćeš- prebaciću ti na FTP. Fenomenalna je!
Ali ona je posebna priča. Zaslužuje jedan studiozniji post ( MIlunka bi rekla: esej )koji se spremam da napišem.
Pozdrav!

Ma samo trpaj. :)
Ja sam poslednjih meseci malo putovao kroz neke stare muzicke ljubavi, pa sam malo slusao metal i tako to, to sam u ejvece i skidao sa neta, tako da nisam bas bio u toku oko tema o kojima se ovde raspravljalo a i retko sam navracao. To su neka stara iskusenja sa kojima se tesko nosim... a s' vremena na vreme krenem tako da jurim po netu nesto sto mi se javi. Ali svakao sam tu, pojavim se povremeno da procitam o cemu se ovde piskara. ;)

Ovo treba videti i cuti.
Devojka se zove Meytal Cohen iz Izraela je i ima 24 godne.

Pokusao sam da ubacim tagove za YouTube, kako bi se dobio onaj prozor sa slikom, ali nece iz nekog rzloga, pa sam zato samo stavio linkove. U svakom slucaju vredi pogledati.

In Memoriam - Zvonimir Skerl (1934-2009)

Neki zaslužni ljudi nas napuste pompezno, neki manje zapaženo, a neki gotovo nezapaženo. Ovih dana tiho je otišao Zvonimir Skerl, trombonista, kompozitor,aranžer i dirigent Big benda RTS. Roden je u Zagrebu,gde je maturirao i završio muzicku školu. U Beograd je došao 1960. gde je zasnovao porodicu sa Julkom Bajloni, sa kojom ima troje dece i tri unuka. Muzicki talenat oca nasledila je cerka Irina – pijanistkinja. Džez ga je zainteresovao kao vrlo mladog, da bi mu se kasnije u potpunosti posvetio.U pocetku kao izvodac, a nakon toga sve više kao kompozitor i aranžer, a na kraju i kao dirigent. Posedovao je savršen sluh. Nije postojao snimak bilo kod orkestra, koji nije bio u stanju precizno „skinuti“ i napisati kompletnu partituru. To je bilo posebno znacajno u vreme, kada nam notni materijali te vrste nisu bili dostupni. Kasnije, kada smo do nekih od tih materijala došli,uporedenjem smo ustanovili, da je apsolutno svaku notu sa snimka nepogrešivo cuo i zapisao. Njegove partiture su bile ispisane gotovo kaligrafskim rukopisom. Izuzetno retko se dogadalo, da napiše pogrešnu notu, a ako se to i desilo,vec prilikom prve probe bi cuo da je pogrešna, stavio bi kažiprst na celo i obavezno rekao: „Mea culpa“. Ne bi se moglo reci da mu je komponovanje išlo lako. Najteže mu je bilo, kada su rokovi bili u pitanju. Desilo se više puta da je partituru dovršavao u vozu, ili dolaskom na mesto izvodenja. Šira publika, ona u nešto poznijem životnom dobu,njegovo ime je najcede sretala prilikom prenosa festivala zabavne muzike; iz Opatije,Zagreba, Sarajeva,Beograda,Skoplja, kao aranžera velikog broja kompozicija. Njegov aranžerski rad bio je uvek prepoznatljiv. Odlikovao se vrhunskim profesionalizmom i velikom aranžerskom invencijom. Jedan od znacajnijih bio je 1974. na Pesmi Evrovizije u Brajtonu, gde je bio autor aranžmana za kompoziciju Kornelija Kovaca „Moja generacija“, kada je i dirigovao festivalskim orkestrom. Kao dirigent i autor najcešce se pojavljivao na koncertima džez muzike,što imajuci u vidu manju popularnost ove muzike znaci, da je ovaj njegov rad bio više predmet pažnje strucnih krugova i odredene ne preterano velike džez populacije. Isto se odnosi i na njegov rad u studiju,koji je bio dostupan još manjem broju ljudi. Iz tog delokruga njegovog rada u fonoteci Radio Beograda sacuvan je velik broj snimaka, koji na najbolji nacin ilustruju njegovo autorsko i aranžersko majstorstvo. Bio je odlican poznavalac orkestracije, i to ne samo Big benda,nego i vecih sastava sa gudackim korpusom. Jedno od njegovih dela, desetominutna baletska svita Ðerdap, pisana za potrebe emisije Dupleks TV varijete, koprodukciju RTB-a i rumunske TV, to na najbolji nacin ilustruje. Na zadovoljstvo ljubitelja muzike Big benda postoji i autorska ploca u izdanju PGP RTB iz 1983. pod nazivom BLUES, sa kompozicijama Introduction,Morning, Black Triangle, Blues i Sommer Afternoon. Za istoriju srpskog džeza bilo bi dobro, da ova diskografska kuca napravi reizdanje ove ploce na CD-u. Bio je i vrhunski pedagog.U muzickoj školi „Stankovic“ njegovi casovi su bili maksimalno poseceni. Uvek je bilo više zainteresovanih od raspoloživih mesta, posebno ako se ima u vidu da je predavao predmet solfedo, koji je sve samo ne omiljen. Nazvao ga je Razvijanje sluha, i uveo inovacije, koje su kod studenata prihvacene sa oduševljenjem.U to sam se sam uverio, kada me je u par navrata zamolio da ga zamenim na nastavi. Za razliku kod nas, u svetu je bio poznatiji,pa je u više navrata gostovao kao kompozitor i dirigent u drugim zemljama. Kod nas je takav slucaj bio,kada je dao svoj autorski i dirigentski doprinos Big bendu Evropske Radio-difuzne unije, koji je održan u Opatiji, a bio prenošen u 18 zemalja Evrope. Iako ogromnog znanja i iskustva,bio je izuzetno suptilan i skroman covek. Retko je podigao glas ili vikao na orkestar, cak i kad je trebalo. Kada bi se situacija u orkestru iz bilo kog razloga zaoštrila, jednostavno bi tiho rekao „pauza“, i izašao iz studija. Ili dogadaj iz Brajtona,kada se tokom jedne od proba požalio na jednog trombonistu orkestra koji stalno svira pogrešno, iako mu je na to skrenuo pažnju. Zamolio me, da kao zvanicni predstavnik JRT-a urgiram, jer on, iako je odlicno govorio engleski, za to nije smogao snage. Njegov rad, utkan u Big bend RTS-a, ostavio je neizbrisiv trag u orkestru, koji je nedavno proslavio 60 godina od osnivanja. Zvonimir Skerl nosilac je posebnog priznanja Ministarstva kulture, za vrhunski doprinos kulturi zemlje.

NIN, 29.01.2009.

Mica Markovic

Omaž Zvonimiru Skerlu - Big bend RTS

Gospodin Zvonimiru Skerl je skoro ceo svoj radni vek proveo u Big Bendu Radio Televizije Srbije. Kao i drugi vanserijski umetnici, imao je više pravaca delatnosti u svojoj karijeri, pa ih i mi razvrstavamo tako - trombonista i dugogodišnji dirigent našeg Big Benda RTS, kompozitor domaceg džeza i zabavne muzike, profesor i osnivac prve naše džez škole džez odseka Srednje Muzicke škole „Stankovic". Svoj umetnicki angažman Zvonimir Skerl zapoceo je kao trombonista u našem Big Bendu RTS, a kasnije, sazrevajuci i napredujuci kao umetnik, postao je šef dirigent u istom orkestru, zamenivši na tom mestu Vojislava Simica. Svojim radom, kao dirigent je pobrao velike uspehe na domacoj, ali i na internacionalnoj sceni, a verovatno najveca zasluga kao dirigenta i lidera orkestra je ta što je uspeo da sacuva orkestar od gašenja u jednom jako nepovoljnom razdoblju i da izvanredno uspešno izvrši smenu generacija i mlade clanove za vrlo kratko vreme pretvori u vrhunske profesionalce. Ono po cemu ce se ime Zvonimira Skerla pamtiti su njegove kompozicije i aranžmani koji spadaju u sam vrh svetskog džeza i popularne muzike. Njegove izvanredne obrade domacih narodnih pesama, aranžmani zabavnih pesama koje su i danas hitovi, pa sve do najzahtevnijih kompozicija za revijski orkestar i big bend, iskazuju veliku snagu, muzicku i svaku drugu erudiciju, kao i genijalnost i invenciju svestranog umetnika. Neka od dela pisanih za Big Bend spadaju u remek dela svetske kulturne baštine i ostaju da traju kao stubovi našeg domaceg džeza, na ponos nama i našoj sredini. Svoje znanje je prenosio godinama i kao profesor džez odseka S.M.Š."Stankovic", a veliku zaslugu ima kao jedan od osnivaca i sastavljaca plana, programa i uopšte rada te škole. Zvonimir Skerl je naš najveci, najznacajniji i najcenjeniji kompozitor i aranžer u svetu džez i zabavne muzike, a ovi epiteti su važili za njega i u široj sredini, u staroj SFRJ.

Big bend RTS - Omaž Zvonimiru Skerlu:
http://rapidshare.com/files/211299693/Big_bend_RTS_-_Omaz_Zvonimiru_Skerlu__2009_.rar

Nego... gde su svi ovi ljudi?

Nego, tu smo! A gde ste vi svi? Više vas nije briga za blues?

Ovih dan sreo sam se sa nečim što me je oborilo s nogu, već nakon prvog preslušavanja:

Prčkao sam malo po netu i uspeo da nabavim jedan ( od dva ) Claudijina CD Saving all my Love - A Tribute to Tom Waits..

Šta da vam kažem. FENOMENALNO!!!!

Nisam stručnjak za gitare. Šta je to što SHIZZOE svira? National?

Poslednja izmena:
А ја ових дана слушам:

hmjw-tinycover.jpg

O Herbie Mann-u nije potrebno bilo šta govoriti.On je legenda za sebe. Kenny Burrell je jedan od mojih omiljenih jazz gitarista. Ostale ne poznajem dovoljno, ali radi onih koji su još neuki u jazzu, da dodamo ponešto o ovom albumu:

Herbie Mann - Just Wailin' (1958)
Genre: Jazz / bop, crossover jazz
Audio CD: June 11, 1996 | Recording Date: February 14, 1958 | Label: New Jazz/OJC

Personnel:
Herbie Mann (flute)
Charlie Rouse (tenor sax)
Mal Waldron (piano)
Kenny Burrell (guitar)
George Joyner (bass)
Art Taylor (drums)

Tracks:
1. Minor Groove (7:36)
2. Gospel Truth (4:17)
3. Blue Echoes (9:26)
4. Trinidad (10:46)
5. Jumpin' With Symphony Sid (3:33)
6. Blue Dip (4:29)

Poslednja izmena:
O Herbie Mann-u nije potrebno bilo šta govoriti.On je legenda za sebe. Kenny Burrell je jedan od mojih omiljenih jazz gitarista. Ostale ne poznajem dovoljno, ali radi onih koji su još neuki u jazzu, da dodamo ponešto o ovom albumu:

Herbie Mann - Just Wailin' (1958)
Genre: Jazz / bop, crossover jazz
Audio CD: June 11, 1996 | Recording Date: February 14, 1958 | Label: New Jazz/OJC

Personnel:
Herbie Mann (flute)
Charlie Rouse (tenor sax)
Mal Waldron (piano)
Kenny Burrell (guitar)
George Joyner (bass)
Art Taylor (drums)

Tracks:
1. Minor Groove (7:36)
2. Gospel Truth (4:17)
3. Blue Echoes (9:26)
4. Trinidad (10:46)
5. Jumpin' With Symphony Sid (3:33)
6. Blue Dip (4:29)
Није онда згорег додати још мало :) :

http://en.wikipedia.org/wiki/Mal_Waldron

Charlie Rouse
http://en.wikipedia.org/wiki/Charlie_Rouse

George Joyner
http://en.wikipedia.org/wiki/George_Joyner

Art Taylor
http://en.wikipedia.org/wiki/Art_Taylor

Evo i ja malo da se ubacim posle duzeg vremena :-)

Nesto vrlo,vrlo interesantno, pretpostavljam da ovaj zanr niste jos culi mada ne znam gde ovo da svrstam ...........mnogo muzike pronasao na SoulSeek, Torrentima, Rapidshare pa koga zanima.....

Kanadska postava:

Don Ross - https://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=Don+Ross&aq=f
Antoine Dufour - https://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=Antoine+Dufour&aq=f
Craig D'Andrea - https://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=Craig+D'Andrea&aq=f
Erick Turnbull

Obratiti paznju na ovog klinca, korejanac, 12 godina, svira tek 4 godine:
Sungha Jung - https://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=sungha+jung&aq=f

BTW, da li je neko slusao The Derek Trucks Band ( http://en.wikipedia.org/wiki/Derek_Trucks ), pominjao sam ga davno, izvanredan slide gitarista........... uzeo sam kartu za predstojeci Jazz festival , zeljno ocekujem ovaj nastup........

Poslednja izmena:
Evo i ja malo da se ubacim posle duzeg vremena :-)

BTW, da li je neko slusao The Derek Trucks Band ( http://en.wikipedia.org/wiki/Derek_Trucks ), pominjao sam ga davno, izvanredan slide gitarista........... uzeo sam kartu za predstojeci Jazz festival , zeljno ocekujem ovaj nastup........

Haj, Klika!
Drago je videti Te opet. Sinoć sam Te tražio na SoulSeeku. Skinuo sam nešto od Tvojih foldera i poslao ti message da mi dozvoliš upload. Imam dosta interesantnih stvari za Tebe.Kod mene su download i upload dozvoljeni svima, bez ograničenja ( osim onima koji ne šeruju svoje foldere, nego se samo nakače da bi skidali). Uđi slobodno u browse user files i skidaj šta hoćeš. Imam i The Derek Trucks Band , naravno.
O Dereku sam već pisao na forumu. On je odrastao sa Almanima. Otac mu je svirao u bendu, a mali je već sa 12 godina bio njihov gitar-štimer.

Imam još jednu molbu za Tebe. Ako negde u Kanadi može da se nađe DVD Sue Foley- Live in Europe, šeruj je na SoulSeek. Verujem da Ti to možeš da nabaviš, a preporučujem Ti da je obavezno imaš u svojoj kolekciji.
Pozdrav i javi se!

Haj, Klika!
Drago je videti Te opet. Sinoć sam Te tražio na SoulSeeku. Skinuo sam nešto od Tvojih foldera i poslao ti message da mi dozvoliš upload. Imam dosta interesantnih stvari za Tebe.

Imam još jednu molbu za Tebe. Ako negde u Kanadi može da se nađe DVD Sue Foley- Live in Europe, šeruj je na SoulSeek. Verujem da Ti to možeš da nabaviš, a preporučujem Ti da je obavezno imaš u svojoj kolekciji.
Pozdrav i javi se!

Video sam te juce , skidao si Peter Green-a ako se ne varam. Nisam dobio nikakvu poruku........

Sue Foley- Live in Europe , `ajde videcu ako nadjem ....... dobro ona prasi , jedan od boljih zenskih izvodjaca na gitari .........

@zakris
Извини, не бих да смарам, али шта би с оном Дороти Донеган? :)

Oh, Milunka! Šta ću sa tobom da radim?
Pa ja sam Ti našao Dorothy. I javio sam Ti to. I molio sam Te za neku adresu na koju da Ti pošaljem. Post restante, FTP, preko Nikodima ili kako već hoćeš...... a Ti ništa. Samo si rekla: ''Na kakvu to adresu misliš?''
Pa mi znamo na forumu i Tvoje pravo ime i prezime. I gde radiš. I šta pišeš i objavljuješ.
Pokušaću ponovo da Ti pronađem Dorothy. To su ripovani LP. Nema CD ( bar meni nije dostupno ). Već tražim, ali sačekaj. Javi mi se na PP, dskrecija zagarantovana.

Back