Pa da.
U svom e-mailu pomenula si izvođača po imenu KLEZMER , čiji disk imaš.
Mislim da se tu ne radi o izvođaču, već o kompilaciji muzike odrđenog stila.
Pošto je, po mom mišljenju, tema interesantna i za druge korisnike Foruma, a ima dodira i sa
jazz muzikom, skrenuo bih Ti pažnju na par stvari:
Pojam
KLEZMER ( ili KLECMER ),skraćenica od ’’klei zemer’’( vrsta muzičkog instrumenta ), izvorno označava konglomerat grčke i centralno-istočno-evropske muzike, koja se svirala na jevrejskim svetkovinama. Čisti klezmer orkestri nemaju vokalne izvođače, niti bubnjeve ( udarljke ), po pravilu. Izuzetak od ovoga su moderni "Bar Mitzvah" bendovi, a mnogi današnji klezmer bendovi imaju bubnjare u svom sastavu.
Zabluda je misliti da svi jevrejski muzičari sviraju klezmer. Isto tako – nije sva jevrejska muzika klezmer, niti su svi klezmer muzičari Jevreji. Nije potrebno da neko bude Jevrejin da bi voleo klezmer.
Kao i sve drugo i klezmer je imao upliva u muziku drugih stilova i vrsta, naročito u Americi. Njegovog uticaja ima i u
jazz-u, što se najbolje može videti kod
Benny Goodman-a, ili kod
Klezmer Jazz Band i
Jerusalem Jazz Band, kod kojih je jevrejska melodija izražena na jazz način ili se jazz izvodi na jevrejski način.
Toliko o tome, da ne zamaram druge. Čuvaj taj disk. Mislim da je dobra osnova za početak muzičke kolekcije koju ćeš ( ubeđen sam ) vrlo brzo obogatiti.