Jazz & Blues kutak :)

Preminuo legendarni džez pijanista Oskar Piterson
Autor: Blic online | 24.12.2007 - 19:53

Džez pijanista i kompozitor Oskar Piterson preminuo je danas u svojoj kući u Torontu u 83. godini nakon što su mu kao posledica duže bolesti otkazali bubrezi.

Piterson je jedan od legendarnih džez muzičara i jedan od džezera sa najviše izdatih ploča. Čuveni Kanađanin je izdao više od 200 albuma, osvojio je osam Gremi nagrada, od kojih je onu za životno delo dobio 1997. godine. Piterson je svoj talenat istakao pobedom na takmičenju talenata u organizaciji CBC (Canadian Broadcasting Corporation) kada je imao samo 14 godina, a svoj prvi singl "I Got Rythom" izdao je sa 19 godina. Muzičar, kome je Kanada dodelila najviši orden časti za civile, je u karijeri sarađivao sa velikanima kakvi su Dizi Gilespi, Čarli Parker i Herbi Henkok. Kanadska Kuća slavnih je prošlog meseca najavila da će u 2008. zvezdi dodeliti svoju prestižnu nagradu "Founder's Award". Takođe, Piterson je bio prvi živi Kanađanin čiji je lik bio na poštanskim markama.
Piterson se ženio četiri puta ima petoro dece, svo petoro iz prvog braka.

Goodbye Oscar..

oscarpeterson.jpg

Mesto se zove "Kuca Piva", veoma blizu Krsta. Volis neo-swing?

uzivam u dobroj svirci... :) uvek! jazz, blues, rnr...
zanimalo me je da cujem gde ce se to svirati u mom komsiluku - mogla sam i da pretpostavim...
bas bih slusala 16 tons uzivo. pisite kad bude svirka.
a jel volite raw hide?
volela bih da slusam taj gipsy jazz!
i surf mi se dopao, kad su bili bambi molestersi...

Hej ciao ,
naravno da sam redovan svake godine na Samois festivalu . U sluchaju da te interesuje da dodjesh rachunaj na moju dobrodoshlicu i gostoprimstvo ...U svakom sluchaju to je najbolji festival koji sam video ( a video sam ih dosta) i svakome ga toplo preporuchujem .
Na svakuh pedeset metara imash ovu atmosferu

Jao, sto je ovo dobro! Odlicno izgleda i jos bolje zvuci!
A jel mogu i ja da vam se prikljucim? :p (ja bih dosla iz bg-a, taman da resim letnji provod!...)
E, da, SRECNA NOVA GODINA! I mnogo dobre muzike vam zelim!!!

Zovu je mađarska samoubilačka,nije ni čudo,lol.
P.S. Obradili su je electro heroji Venetian Snares na albumu rossz csillag allat született.

Gloomy is sunday,
With shadows I spend it all
My heart and i
Have decided to end it all
Soon therell be candles
And prayers that are said I know
But let them not weep
Let them know that Im glad to go
Death is no dream
For in death Im caressin you
With the last breath of my soul
Ill be blessin you

Gloomy sunday

E meni treba vaša pomoć. Počela sam da slušam džez pre nekih pet godina. Međutim, nije me toliko zanimalo da bih se udubljivala, već sam eto tako slušajući muziku shvatila da mi taj stil, zvuk najviše prija i počela sebe da hranim. Najpre onim komercijalnim stvarima za koje sam, tako neuka, znala, pa sam ih prerasla i počela malo manje komercijalne stvari da slušam. Opet, kažem, ne udubljujem se, pa ne pamtim nazive, ali slušam ono što mi se dopada. He, kažete vi, kako da ti pomognemo?
Kom tipu džeza pripadaju stvari koje možemo čuti u filmovima Vudi Alena. Znam da i tamo ima svačega, ali mislim na onu vrstu koja asocira na njujoršku klubsku muziku. Nadam se da me neko razume, pošto nisam sigurna da umem trenutno da budem preciznija. Izgubila sam omot jednog CD-a, koji sam kao blesava slušala dok ga nisam uništila, pa ne mogu da vam ilustrujem primerom kakve stvari mi se baš dopadaju, ali možda imate neku sliku. Previše ne znam. Želim novu muziku da slušam, a u prodavnici sam potppuni izgubljeni slučaj. Hvala.

E meni treba vaša pomoć. Počela sam da slušam džez pre nekih pet godina. Međutim, nije me toliko zanimalo da bih se udubljivala, već sam eto tako slušajući muziku shvatila da mi taj stil, zvuk najviše prija i počela sebe da hranim. Najpre onim komercijalnim stvarima za koje sam, tako neuka, znala, pa sam ih prerasla i počela malo manje komercijalne stvari da slušam. Opet, kažem, ne udubljujem se, pa ne pamtim nazive, ali slušam ono što mi se dopada. He, kažete vi, kako da ti pomognemo?
Kom tipu džeza pripadaju stvari koje možemo čuti u filmovima Vudi Alena. Znam da i tamo ima svačega, ali mislim na onu vrstu koja asocira na njujoršku klubsku muziku. Nadam se da me neko razume, pošto nisam sigurna da umem trenutno da budem preciznija. Izgubila sam omot jednog CD-a, koji sam kao blesava slušala dok ga nisam uništila, pa ne mogu da vam ilustrujem primerom kakve stvari mi se baš dopadaju, ali možda imate neku sliku. Previše ne znam. Želim novu muziku da slušam, a u prodavnici sam potppuni izgubljeni slučaj. Hvala.

Можда, за "прву помоћ" ово?

http://qblog.nov.ru/news/comments/woody_allen_his_new_orleans_jazz_band_wild_man_blues_soundtrack/

Иначе, с тог сајта, кад се региструјеш, може да се скине гомила албума свих "типова" џеза и блуза.

А, најпростије речено, тај џез из филмова Вудија Алена, спада у диксиленд и свинг.

Hvala. :)

Nisam mislila na diksilend i sving, mada mi je jasno da je to prva ascijacija, pošto ga ima kod njega previše, možda.

Pogledaću ovo, pa ću možda biti preciznija narednog puta. :)

Pozdrav Treća!

Zainteresovao me je tvoj problem sa Woody Allen-om pa sam malo tragao. Našao sam par diskova sa muzikom iz njegovih filmova:

WOODY's WINNERS: 20 CLASSIC TRACKS FROM THE FILMS
Various Artists

1. Frenesi - Artie Shaw & His Orchestra
2. Stardust - Louis Armstrong & His Orchestra
3. Big Noise from Winnetka
4. Whispering - Benny Goodman Quartet
5. Take the 'A' Train - Duke Ellington & His Orchestra
6. If You Are But a Dream - Frank Sinatra
7. I'm Getting Sentimental Over You
8. Cheek to Cheek - Fred Astaire
9. Tickle Toe
10. I've Heard That Song Before - Harry James & His Orchestra
11. After You've Gone - Joe Venuti
12. Body and Soul
13. Did I Remember? - Billie Holiday & Her Orchestra
14. In the Mood
15. You Made Me Love You (I Didn't Want to Do It) - Harry James & His Orchestra
16. White Cliffs of Dover (There'll Be Blue Birds Over)
17. If Dreams Come True - Chick Webb & His Orchestra
18. Lullaby of Broadway - Richard Himber & His Orchestra
19. Sing, Sing, Sing - Benny Goodman & His Orchestra
20. Goodbye - Benny Goodman & His Orchestra

WOODY ALLEN's FILM MEMORIES
Various Artists

1. Stardust
2. Body & Soul
3. Tickle-Toe
4. Palesteena
5. Tropical Mood Meringue
6. Moonlight Serenade
7. I'll See You In My Dreams
8. Three Little Words
9. If Dreams Come True
10. Fantasy

WILD MAN BLUES (1998 Movie) [SOUNDTRACK]
Woody Allen

1. Hear Me Talkin' to Ya? - Woody Allen
2. Lonesome Blues - Woody Allen Trio
3. Dippermouth Blues - Woody Allen
4. After You've Gone - Woody Allen Trio
5. Martha [a.k.a. Mazie] - Woody Allen Trio
6. Lead Me Savior - Woody Allen Trio
7. Swing Lullaby - Woody Allen
8. Last Night on the Back Porch - Woody Allen Trio
9. Shake That Thing - Woody Allen Trio
10. Yaaka Hula Hickey Dula - Woody Allen
11. In the Evening (When the Sun Goes Down) - Woody Allen Trio
12. Come on and Stomp, Stomp, Stomp - Woody Allen Trio
13. Wild Man Blues - Woody Allen
14. Tie Me to Your Apron Strings Again - Woody Allen
15. Pappy's B Flat Blues - Woody Allen

SWEET AND LOWDOWN (1999 Movie) [SOUNDTRACK]
Woody Allen

1. I'll See You In My Dreams - **** Hyman Group/Howard Alden
2. Caravan - Bunny Berigan & His Orchestra
3. Sweet Georgia Brown - **** Hyman Group/Howard Alden
4. Unfaithful Woman - **** Hyman Group/Howard Alden
5. Viper Mad - Sidney Bechet And Noble Sissle's Swingsters
6. Wrap Your Troubles In Dreams (And Dream Your Troubles Away) - **** Hyman Group/Howard Alden
7. Old-Fashioned Love - **** Hyman Group/Howard Alden
8. Limehouse Blues/Mystery Pacific - **** Hyman Group/Howard Alden
9. Just A Gigolo - **** Hyman Group/Howard Alden
10. 3:00 A.M. Blues - **** Hyman Group/Howard Alden
11. All Of Me/The Peanut Vendor - **** Hyman Group/Howard Alden
12. It Don't Mean A Thing (If It Ain't Got That Swing) - **** Hyman Group/Howard Alden
13. Shine - **** Hyman Group/Howard Alden
14. I'm Forever Blowing Bubbles - **** Hyman Group/Howard Alden
15. There'll Be Some Changes Made - **** Hyman Group/Howard Alden

Možda je jedan od njih baš taj koji tražiš. Ako želiš više detalja i slike omota ( možda ga po tome prepozaš ) preporučujem Ti sajt:

http://www.woodyallen.art.pl/eng/soundtracks.php

Pozdrav...
Odes lepo na www.allmusic.com gde moses preslusati online kratkel klipove albuma, ili nekih kompozicija sa albuma. takodje mozes pretrazivati izvodjace po razlicitim kriterijumima i gomile drugih zanimljivosti koji bi ti mogle pomoci.
Onda i nezaobilazni www.alaboutjazz.com...

Imas na ovim stranama dosta zanimljivih linkova, ako budes imala vremena da se snjuras ovuda mozes svasta zanimljivo naci.
A za sve ostalo i deljenje muzike... nikakav problem...

Divni ste. Hvala nikodim. :)
Imam problem sa netom, na dial-up-u sam. Nema tehničkih mogućnosti za adsl ili kablovski, kažu. Kao u rupi nekoj da živim. Zato nisam sama lutala internetom. Danas bila u potrazi za diskovima, ali bez uspeha. Videću ovih dana detaljnije nešto.
Pozdrav :)

Divni ste. Hvala nikodim. :)
Imam problem sa netom, na dial-up-u sam. Nema tehničkih mogućnosti za adsl ili kablovski, kažu. Kao u rupi nekoj da živim. Zato nisam sama lutala internetom. Danas bila u potrazi za diskovima, ali bez uspeha. Videću ovih dana detaljnije nešto.
Pozdrav :)

Mala ispravka, www.allaboutjazz.com...

hehe... probaj neki wireless internet, mozda ce ti to pomoci... ;)
Mada, ako nadjes nesto sto te zanima ima i drugih mogucnosti.

Hej, Cica-maco!

Uz pomoć aždaje od računara i malo sreće, Tvoj Woody Allen CD je pronađen ( i još par soundtracka iz Woody-jevih filmova. Već je u mom music-folderu. U kojem formatu hoćeš da ga snimim ( mp3, mva, CD audio ...)? Za par dan moći ćeš da uživaš.

Otvori listu članova, nađi moju e-mail adresu i javi mi gde da ga pošaljem.To može biti i na post restant u tvom mestu - ako želiš da zaštitiš privatnost.

Pozdrav!

Hej, Cica-maco!

Uz pomoć aždaje od računara i malo sreće, Tvoj Woody Allen CD je pronađen ( i još par soundtracka iz Woody-jevih filmova. Već je u mom music-folderu. U kojem formatu hoćeš da ga snimim ( mp3, mva, CD audio ...)? Za par dan moći ćeš da uživaš.

Otvori listu članova, nađi moju e-mail adresu i javi mi gde da ga pošaljem.To može biti i na post restant u tvom mestu - ako želiš da zaštitiš privatnost.

Pozdrav!

Back