Jazz & Blues kutak :)

Btw. jedan odlican clanak o neo-swing pravcu: "Swing nekad i danas"

Provod i zabava su glavni motor i pokretac kako originalnog swinga tako i danasnjeg takozvanog retro stila. Samo zato sto danasnji bendovi mozda uticu na mladje da kupe neke "Best Of" kolekcije ne znaci da su ove dve muzicke forme sa istim imenom ista stvar. Od postanka originalnog swinga, Moderni Swing se razvijao u razlicitim pravcima ovih zadnjih pedeset godina, toliko da bi se pre moglo pricati o njihovoj razlicitosti nego ih smatrati kao dve iste art forme... procitajte ceo clanak na:
http://eurorockabilly.com/modules.php?name=News&file=article&sid=29

i jedan o nasem bendu 16 Tons: "Predstavljamo 16 Tons"

Beogradska neo-swing grupa "16 Tons" nastala je 1997 godine. Osnivac i vokal benda Srdjan Popov otkrio je muziku 40-tih (swing, jive, jump-blues, gipsy-swing) i poceo da trazi ekipu istomisljenika sa kojima bi napravio bend u stilu "grupe macora iz crtanog filma koji sviraju ispod ulicne svetiljke". Repertoar se sastojao od obrada najvecih imena tog vremena (Louis Prima, Louis Jordan, Cab Calloway...)... procitajte ceo clanak na:
http://eurorockabilly.com/modules.php?name=News&file=article&sid=53

Ako se vec pominje swing (bez onog neo-) copy-ram sto nadjoh. Interesantnije (mi) je sto nailazim po prvi put na jedno ovakvo ocigledno veliko ime domaceg jazz-a. Uzivajte vi koji ste blizu desavanja ovog tipa!

U sećanje na Boru Rokovića

U utorak, 30. oktobra, u sali Kolarčeve zadužbine održaće se koncert Big benda RTS, posvećen poznatom džez pijanisti Bori Rokoviću.

Izborom kompozicija i aranžmana iz pera ovog značajnog srpskog muzičara, Big bend RTS želi da podseti publiku na ovog vrsnog muzičara internacionalne karijere.

Gosti na koncertu, nazvanom "Omaž Bori Rokoviću", su trojica pijanista različitih generacija i stilskih opredeljenja - beogradski majstor svinga Bata Janković, novosadski klavirista mlađe generacije Aleksandar Bahun i Vlada Maričić.

Bora Roković jedan je od najznačajnijih pijanista, kompozitora i aranžera u istoriji domaće džez muzike. Rođen je u Zrenjaninu 1925. godine i pred rat se zainteresovao za džez. Pored klavira, svirao je i trubu, s kojom je 1949. ušao u Orkestar Radio Beograda. Od '53. prelazi na mesto orkestarskog pijaniste, stilski opredeljen ka Elingtonu, Tejtumu i Pitersonu. Od 1954. gradi internacionalnu karijeru, stalno se nastanivši u Nemačkoj.

Odličan poznavalac tradicije, ali i aktuelnih previranja u džezu u drugoj polovini XX veka, Bora je stekao renome maštovitog i originalnog aranžera, te je ušao u najpoznatiji nemački big bend, orkestar Kurta Edelhagena, i kao muzičar i kao autor aranžmana. Roković je bio jedan od najaktivnijih i svetski najpriznatijih muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, uvek u pokretu i brojnim projektima. Sa Beogradom nikada nije kidao veze, te je veoma često sarađivao sa Big bendom RTS, kao svojevrsni učitelj novih generacija muzičara, obogativši repertoar ovog orkestra brojnim aranžmanima izuzetne vrednosti i snažnog autorskog pečata. Neumoran, kreativno neiscrpan, do kraja života 2006. godine ostao je opčinjen džez muzikom.

neo benova u beogradu vise nema :(
ali ako umes nesto da sviras mozda i bude nesto :D ja sviram kontrabas, pa ako sviras nesto javi se

Ja upravo dobih vest da veceras (29.11.07) svira neki neo-swing band, negde na Crvenom Krstu, ali jos mi nisu javili tacno gde se to nalazi. Da li znas o cemu se tacno radi? Mozda se vidimo tamo veceras.

A za pravljenje benda ti ne mogu pomoci, ali zelim ti mnogo srece u tome. Kad budes negde svirao, obavezno postavi obavestenje!

Sve mi se cini da se domaci bendovi ovog zanra ne reklamiraju dovoljno, pa ljudi koji bi rado dosli na svirku ne znaju ni da ti bendovi uopste postoje.

Zemlja zove Mars... Neke dobre vesti za neo-swing fanove. Ipak ima bendova, provereno. Bio sam na svirci u cetvrtak, grupa se zove "Ring". Sad, nisu bas nesto narocito da se kulturno izrazim. Ali sam cuo da 16 Tonsi treba da sviraju kao gosti Partibrejkersima, i da snimaju neki album.

Ljudi jeli cuo neko jazz obradu paganinijeve teme koja se nalazi na Roland klavijaturi kao demo? Extra je ali ne mogu nikako da nadjem da je skinem sa neta. Ako neko moze da mi pomogne .........
Hvala!!!

Pozdrav Kennyme!

Najpre moraš razjasniti o kojoj se muzičkoj temi radi. Pretpostavljam da je to Paganinijeva tema iz Rapsodije na Paganinijevu temu-Sergeja Rahmanjinova (Rhapsody on a Paganini Theme.

Koliko je meni poznato Paganinija u jazz maniru izvodi Vernizzi Jazz Quartet. Poznata su mi dva njihova albuma:

Vernizzi Jazz Quartet - Goldberg Jazz: Bach und Paganini ( 2001 )
i Vernizzi Jazz Quartet - Play Bach, Play Paganini ( 2006 )

Ja ih na žalost nemam, ali pokušaću da ih pronađem. Ne znam koji p2p ili torent program koristiš, ali sigurno ih je neko šerovao na mreži.

Ne znam koliko sam ti pomogao. Ako nešto drugo pronađem -javiću ti.

Evo jedne zanimljive gospel pevacice, slozicemo se da ovo nije gospel na kakav smo navikli, makar meni nije, ali ej tako klasifikovana. elem, ono sto je zanimljivo je glas... stvarno ima odlican glas...

Za one sa malo brzim netom...

Pozdrav Kennyme!

Najpre moraš razjasniti o kojoj se muzičkoj temi radi. Pretpostavljam da je to Paganinijeva tema iz Rapsodije na Paganinijevu temu-Sergeja Rahmanjinova (Rhapsody on a Paganini Theme.

Koliko je meni poznato Paganinija u jazz maniru izvodi Vernizzi Jazz Quartet. Poznata su mi dva njihova albuma:

Vernizzi Jazz Quartet - Goldberg Jazz: Bach und Paganini ( 2001 )
i Vernizzi Jazz Quartet - Play Bach, Play Paganini ( 2006 )

Ja ih na žalost nemam, ali pokušaću da ih pronađem. Ne znam koji p2p ili torent program koristiš, ali sigurno ih je neko šerovao na mreži.

Ne znam koliko sam ti pomogao. Ako nešto drugo pronađem -javiću ti.

Jeste to je ta tema. Hvala ti u svakom slučaju. Pogledaću. Poz

Ljudi jeli cuo neko jazz obradu paganinijeve teme koja se nalazi na Roland klavijaturi kao demo? Extra je ali ne mogu nikako da nadjem da je skinem sa neta. Ako neko moze da mi pomogne .........
Hvala!!!

Hay, Kennyme !

Zainteresovao me je Tvoj Paganini, pa sam malo tražio po svom muzičkom trezoru... i našao nešto što ti može biti interesantno.

Gitarista Stevie Vay je snimo temu pod nazivom Pagnini. Mislim da je to TO što tražiš. Radi se o petom kapriču Paganinijevom ( 5th Caprice- Paganini ). To je ona tema u kultnom filmu CROSSROADS, gde se Vay nadmeće u svirci sa Ry Cooderom. Možeš je naći na sondtracku iz tog filma.
Fenomenalno zvuči!

Pozdrav !

Hay, Kennyme !

Zainteresovao me je Tvoj Paganini, pa sam malo tražio po svom muzičkom trezoru... i našao nešto što ti može biti interesantno.

Gitarista Stevie Vay je snimo temu pod nazivom Pagnini. Mislim da je to TO što tražiš. Radi se o petom kapriču Paganinijevom ( 5th Caprice- Paganini ). To je ona tema u kultnom filmu CROSSROADS, gde se Vay nadmeće u svirci sa Ry Cooderom. Možeš je naći na sondtracku iz tog filma.
Fenomenalno zvuči!

Pozdrav !

To je koliko se ja secam to je film o Robertu Johnsonu gde djavoljeg gitaristu glumi Steve Vai. Ne mogu da se setim pesme, pa i nisam nesto od pomoci ..

Hay, Kennyme !

Fenomenalno zvuči!

Pozdrav !

Trazio sam ali nisam mogao da nadjem. Da ne znas kako se zove? Ili neki sajt gde bih mogao da trazim. Jedino sto nalazim su reci pesama iz filma ali nikako ne mogu da nadjem audio snimak. Pozdrav

Trazio sam ali nisam mogao da nadjem. Da ne znas kako se zove? Ili neki sajt gde bih mogao da trazim. Jedino sto nalazim su reci pesama iz filma ali nikako ne mogu da nadjem audio snimak. Pozdrav

Pozdrav Kennyme!

Hajde da pokušamo ovako: klikni na sledeći link
Mada se album vodi pod diskografijom Ray-a Coodera, poslednje numere izvode Steve Vai i Ry Cooder. To je ono čuveno nadmetanje u sviranju gitare.

Ako koristiš soulseek program za šerovanje, ukucaj u serch: Ry Cooder, pa kad ti ponudi sve što je na raspolaganju -izaberi Crossroads.
Pokušaj i na BearShare ili nekom drugom p2p programu.

Ako i to ne ide, onda preostaje samo još jedna mogućnost: da mi pošalješ svoju adresu, da Ti narežem kompletan disk i pošaljem ga poštom!

Nasao sam na youtube snimak ali nece da mi ucita vise od 10 sekundi, stalno mi prekida. Posto mi je ovo komp na akademiji nemaju torent niti bilo sta drugo za skidanje. Nema veze. Pokusacu negde drugde. Nema potrebe da se trosis da mi saljes postom. Hvala u svakom slucaju.

Nasao sam na youtube snimak ali nece da mi ucita vise od 10 sekundi, stalno mi prekida. Posto mi je ovo komp na akademiji nemaju torent niti bilo sta drugo za skidanje. Nema veze. Pokusacu negde drugde. Nema potrebe da se trosis da mi saljes postom. Hvala u svakom slucaju.

Skini vdownloader sa neta. Cak ne moras ni da ga instaliras, pokrece se bez instalacije, tako da ga sa SUB-a moze pokrenuti sa bilo kog racunara. Pa preko njega skini taj klip sa YouTube-a. ;)

Back