Jazz & Blues kutak :)

Par iseccaka iz "Dnevnik"-a povodom proteklog Jazz festivala u NS-u:

"Koncertom Big benda Radio televizije Srbije pod dirigentskim vođstvom Stjepka Guta s gostujućim solistom DŽesijem Dejvisom, saksofonistom iz NJu Orleansa, u subotu uveče okončan je Novosadski džez festival. No, i pored nastupa još jednog big benda, HGM džez orkestra Zagreb, ono što je poslednje festivalske večeri bilo najupečatljivije sigurno je nastup Šile DŽordan (vokal) i Kamerona Brauna (kontrabas).

Kao dvoje starih brodolomaca, kojima osim bluza i džeza ništa drugo nije ostalo, DŽordan i Braun su publici festivala ponudili pravi muzički vremeplov. Od Freda Astera, Čarli Parkera do Majlsa Dejvisa. Šila DŽordan, sve sa cvetićem u kosi, nije impresionirala snagom i mogućnostima svog glasa, koliko bojom i kabaretskim šarmom. Ona sebe naziva »glasnikom muzike« što zaista i jeste, a tome bi se moglo dodati još i »vrstan pripovedač, improvizator, šoumen i faca«.

Ako je HGM džez orkestar Zagreb kojim diriguje Zigrifid Fajgl, osnovan pre pet godina, iskoristio priliku da i u Novom Sadu promoviše mlade muzičare, još uvek »iskušenike«, onda je Big bend RTS-a istu priliku iskoristio da predstavi pun sjaj zrele interpretacije. Ono što su klinci iz Zagreba mogli da nauče od svojih starijih kolega, na prvom mestu bila je unisonost bras sekcije, a zatim i definisanje i naglašavanje zvuka kojim je vešto upravljao iskusni i dokazani trubač Stjepko Gut. A »Đesi«, kako ga je preksinoć prozvao Stjepko Gut, takođe znao je da iznese »svojih pet minuta slave« i tako se pridruži plejadi odličnih saksofonista koji su ove godine sticajem okolnosti bili u fokusu Novosadskog džez festivala.

Brz, melodičan, a na momente i dirljiv, Dejvis je pronašao direktan način da inspiriše i kolege iz benda- bodrenjem i dobacivanjem svojevrsne mantre »yeah, man«, tako neizbežne za afroameričke džezere."

"RIŠAR BONA, BASISTA I PEVAČ
Džez – država bez granica

Zahvaljujući svojim virtuoznim muzičkim sposobnostima, ali i darom za duhovitu komunikaciju sa publikom, Rišar Bona ostaće u sećanjima Novosađana kao nešto »naj« s ovogodišnjeg džez festivala. Ovaj multiinstrumentalista iz Kameruna je čak i na druženju s novinarima uspeo da bude najopušteniji i najpričljiviji učesnik festivala, sa statusom zvezde. Zovu ga i afrički Sting.

- Nije mi naročito važno kako me zovu. Danas vas zovu ovako, sutra onako...Najvažnije je i najsrećniji sam kada sviram svoju muziku i tad sam ono što jesam- delić je filozofije Rišara Bone, čoveka sa magičnim rukama. - Put od afričkog sela do NJujorka i uspešne solo karijere dogodio mi se na najprirodniji način. Nikada se nisam štrecao zbog toga što sam se našao na pozornici. LJudi su me takvog i prihvatili i prigrlili.

Uvek sam se osećao ugodno dok sviram, a jedini put kada sam bio impresioniran pred nekim muzičarem bilo je kad sam upoznao Majlsa Dejvisa. Imao sam 20 godina. Kada mi je prišao potpuno sam se blokirao, nisam mogao ništa da kažem. Toliko sam bio uplašen da sam na njegovo pitanje »Da li si ti muzičar?« odgovorio - »Ne!«

Rišar Bona je objasnio da unutar širokog spektra muzičkih interesovanja džez zauzima posebno mesto.
- DŽez mi mnogo znači, to je muzika koju ljudi sa različitih strana sveta i sviraju i slušaju. DŽez je država bez granica i pravi primer onoga kako bi svet trebalo da izgleda. " , Igor Burić.

ovaj zna li ko gdje u bg-u mogu da cujem uzivo Little wing ili Woodoo chile u bilo kojoj verziji, Hendrixa, Vaughana ili Bernarda Alisona ili koga god, nebitno, samo bi zelio da cujem te dve stvari dok sam ovdje.....
Jel bio ko u Senti prije 20 dana na Imperial Crownsima? Ja sam bio proljetos na njima al sad sam bio jbga sprijecen, kako je bilo?

Neko se ovde raspitivao za njih, a nailazi prilika da ih i ccujemo:
“The Belgrade Dixieland Orchestra”, SAVA CENTAR - 16.decembar u 21

“The Belgrade Dixieland Orchestra” osnovan je 2001. godine, na samom početku trećeg milenijuma nove ere. Kad su svi pomislili da je ova vrsta jazza u našoj zemlji zauvek ugašena, neka nova, jaka energija pokrenula je osmoro hrabrih ljudi da iz zaborava izvuku i publici ponovo vrate tu divnu atmosferu i lepršavu muziku s početka onog prošlog, 20. veka.

Iz jedva vidljivog, usamljenog svetlucavog plamička nade, “The Belgrade Dixieland Orchestra” je za izuzetno kratko vreme izrastao u značajnu kulturološku instituciju srpske prestonice i jedinstven reprezent muzičke kulture svoje zemlje. Kao jedini orkestar ove vrste u zemlji, direktno je zaslužan što se "Dixieland" pobedonosno iznova uzdigao iz pepela, na temeljima koje su decenijama mukotrpno gradili svi džezeri ovih prostora.

Norma Kampl:
Е, стварно, ово је супер! Потрудићу се, ако буде могуће, и једно и друго.

А ево, иначе, још једног занимљивог џез линка:

http://perso.orange.fr/patrick.lecordier

Углавном је на француском, али има и доста на енглеском.

Citav svet pise o tim muzickim "pojavama" samo se ovde uspesno cuti, pa to je strasno.
Mislim da smo zaista zasluzili jedan ozbiljan casopis koji bi se bavio tim temama.

Eto ideje, dajte da se organizujemo, a posto verujem da nemamo novca za neke ozbiljnije zahvate, a ono makar u elektronskom formatu da opravimo neki... cisto za nasu dusu...

Ako nas jos spazi i neki lovator, pa to ce biti sjajno.

nikodim:
Ma ova tema je cudo, toliko korisnijeg informacija... strahota jedna...
Jeste :) zato i postojimo ovde :)

nikodim:
Citav svet pise o tim muzickim "pojavama" samo se ovde uspesno cuti, pa to je strasno.
Mislim da smo zaista zasluzili jedan ozbiljan casopis koji bi se bavio tim temama.

Eto ideje, dajte da se organizujemo, a posto verujem da nemamo novca za neke ozbiljnije zahvate, a ono makar u elektronskom formatu da opravimo neki... cisto za nasu dusu...

Ako nas jos spazi i neki lovator, pa to ce biti sjajno.
Mislim da sam sliccnu ideju i ja pomenula ... nekada davno, na nekoj od ovih stranica. Bitno bi bilo da imamo vecinu ljudi u BG-u, gde se i inacce vecina J&B dessavanja odvija, mada ni mi u NS-u nismo macciji kassalj ;), nekoga da nam ssapuce ssta se dessava u Senti ... Evo ja cu ccim nabavim ccetvorotocckassa da sspartam po tim mestima kao reporter (mozze i foto-) :)

A do tada cu samo da naglasim da ova tema sama po sebi vec ccini jednu vrstu elektronskog ccasopisa, i joss ponessto ;)

p.s. Lovator mozze samo da nam marne ideju, ako ne budemo pametni ;)

@Apach

Vidis, potpuno si uparvu za lovatoa i jos ponesto...

Mada, pre par dana sam na novinarnici video neki domaci muzicki casopis, nemam pojma o cemu se radi.. ali mi se ucinilo da je posvecen instrumentariji i tako tome, a to me moram priznati i ne zanima previse.

I tako... poprilicno sam uspavan pa se ne mogu koncenrisati na pisanije....

Strafooo :):) ...svasta nesto novo ima ovde :)... Ovako, svetla mog zivota, mesto zvano Rif...kod crvenog krsta Bg :):):)
I da dobila sam snimak Cobhama, on je bio na RTS-u pre nekih mesec dana tako? .. Nikako da ga odgledam, pa ako ima zainteresovanih...:) ae pozzzzzzzz

Pozd! Izvinjavam se ako upadam ne ovaj forum van teme i dosadasnje price, ali me zivo interesuje par stvari... Pre toga, samo da se pohvalim da sam bio na novosadskom festivalu (a nisam 100% jazzer), i bilo je jako dobro. Odusevljen sam sa Wolfgang Pusching kvartetom (zanimljivo i duhovito) i naravno Richardom Bona. Jako pozitivna svirka. Nego interesuje me, kojoj vrsti muzike, po vasem misljenju pripada rad grupe Jestofunk? I da li bi neko mogao da me navede na nesto sto bi zvucalo otprilike tako... Jos samo da pitam da li ste culi za MAX SEDGLEY-a, posto ga imam na nekoj kompilaciji i kako to vec ide... Hvala!

Ljudi... slusajte Smak...

Jedna od najboljih... Talisman...

new1hv2.jpg

Norma Kampl:
Може ли мало опширније о том Рифу?

To je jedno maleno jazz mesto u makenzijevoj ulici/kad ides ka crvenom krstu/gradic pejton/tamo gde je zika-slika/bg :0). Dakle savrseno je malo ali tako sredjeno i sa takvom dusom da se situacija koplikuje do nenormale. I opet ima mesta za sve,celu lepezu gitara,bubnjeve,pianino,sank,goste i dve macke i psa...Petkom i subotom vlasnik kafica i njegovi prijatelji sviraju uzivo (tako stariji ali divni ljudi,posebno nekako odusevljava prizor cike sa saxom)..i tako..drugim danima se neko mozda dohvati gitare ili jedan divni cika dodje isprica se sa gazdaricom..pa sedne za klavir eto...to se skroz mora osetiti..:):):)

Ananke:
To je jedno maleno jazz mesto u makenzijevoj ulici/kad ides ka crvenom krstu/gradic pejton/tamo gde je zika-slika/bg :0). Dakle savrseno je malo ali tako sredjeno i sa takvom dusom da se situacija koplikuje do nenormale. I opet ima mesta za sve,celu lepezu gitara,bubnjeve,pianino,sank,goste i dve macke i psa...Petkom i subotom vlasnik kafica i njegovi prijatelji sviraju uzivo (tako stariji ali divni ljudi,posebno nekako odusevljava prizor cike sa saxom)..i tako..drugim danima se neko mozda dohvati gitare ili jedan divni cika dodje isprica se sa gazdaricom..pa sedne za klavir eto...to se skroz mora osetiti..:):):)
Хвала на опису. Потрудићу се да неки дан одем тамо.

А иначе, тренутно ми свира Најџел Кенеди, с одличном екипом (Рон Картер, Џое Ловано, Џек Де Џонет, Кени Вернер, Раул Мидон, Данијел Садовник...):

B000FVR5DY.01._SS400_SCLZZZZZZZ_V38812450_.jpg

1. Midnight Blue -Kenny Burrell
2. Sudel - Duke Pearson
3. Maybe In Your Dreams - Nigel Kennedy
4. Sunshine Alley - Butch Cornell
5.Nearly - Ron Carter
6. Expansions - Lonnie Liston-Smith
7. Stranger In A Stranger Land - Nigel Kennedy
8. Song For My Father - Horace Silver
9. After The Rain - Duke Pearson
10. I Almost Lost My Mind - Ivory-Joe Hunter
11. Song For World Forgiveness (Bonus) Jack DeJohnette

Шта рећи... Кенеди одличан као и увек, у свакој врсти музике. А тек ови остали џезери...

Е, да, ево и линка, такође врло занимљивог, где има опширније:

http://www.kennedyjazz.com

Ananke:

Ima li kakvih imena tih cika, more biti da slusasmo nekog.

Evo licnog primera... klubske svirke... ili sam kraj veceri nekog jazz festivala i na kraju, naravno, jam session... e to je ono posebno, za mene, ono najbolje na kraju svakog festivala. nazalost, do sada sam imao prilike da budem na svega dva, one koje sam gledao na TVu i ne racunam...

Norma Kampl:
А иначе, тренутно ми свира Најџел Кенеди, с одличном екипом (Рон Картер, Џое Ловано, Џек Де Џонет, Кени Вернер, Раул Мидон, Данијел Садовник...):

A i WEb je opremljen sjajnom kompozicijom, upravo je sada slusam...
Mada, iskren da budem, Najdzela i nijsam slusao bas previse. Mozda ponesto na TV kada je dolazio u Srbiju, cisto one najave pa ako puste poneku kompoziciju. Ali slusajuci ovo sada, rekao bih da je to ozbiljan propust... ovo je odlicno...
E sada, po dobrom starom obicaju, na scenu stupa piraterija... Torenti, download, i ostala nemoralna aktivnost...

Back