nikodim:
@Apach
Kakav text... bravo, bas mi je super legao...
Eto, dok sam ga citao, kako bi ugodjaj bio kompletniji, tj. najbolji moguci, slusao sam ni manje ni vise, vec jedan fantastican album Duke Elington &... naravno John Coltraneeeee...

S´ tmi sto Coltrane svira alt sax... odlicna kombinacija dva vrhunska majstora svojih instrumenata.
Zanimljiva prica, zaista zanimljiva... jedna od onih koje se citaju u jednom dahu. Fino sam se nasmejao kod onog dela o odelima i nastupa u Nisu.
Imas li jos koju?
Ajde zalepi je ako smes...
Nisam znala da li ce vam se svideti, tako da ... samo za tebe

i ostale zainteresovane:
Nastavak1
"Prva smotra orkestarske zabavne muzike Jugoslovenske RTV počela je 1975. u Radencima. Na tom festivalu, koji se nadalje održavao svakog proleća, učestvovali su orkestri svih jugoslovenskih TV centara. Kompozicije koje su se tu izvodile razlikovale su se od uobičajene orkestarske zabavne muzike. Koncerti su bili zanimljivi kako za publiku, tako i za nas izvođače, pre svega zbog međusobnih susreta i svakodnevnih džem sešna.
Festival je bio u hotelu "Radin" u Radencima, modernom, prve kategorije, s komfornim sobama, salama, restoranima, kafeima, velikim temperiranim bazenom i fitnes centrom s kompletnom bolnicom. Tu su najviše dolazili poslovni ljudi (stranci, a i naši) koji su hteli da se odmore, rekreiraju, očuvaju kondiciju ili da omršave. Za članove orkestra koji su tu boravili nedelju dana, a svirali samo jedan ili dva koncerta, bilo je to pravo uživanje.
Tri kilometra od hotela, na obali Mure, bila su dva gradića: sa naše strane Gornja Radgona, a s austrijske Radkersburg. Kod Austrijanaca su se mogle kupite razne stvari kojih kod nas u to vreme nije bilo ili su bile skuplje (kafa, čokolada, razno piće, parfemi, odevni predmeti, a naročito tehnička roba). Trebalo je samo preći most i eto Austrije. Slovencima, pa i Zagrepčanima, bila je blizu, ali nama iz drugih gradova Jugoslavije nije, pa smo gledali da ovu retku priliku iskoristimo.
Obično bismo se vraćali ruku punih paketa i kesa i pokazivali jedni drugima šta smo kupili. Jednog dana, dok sam sedeo za barom sa zagrebačkim trubačem Stankom Brihtom i pijuckao espreso, ušli su u hol znojavi i zadihani članovi sarajevskog orkestra, s gomilom kesa i paketa, vraćajući se iz šopinga u Austriji. Stali su pored nas i jedan od njih reče Brihti: "E, lako je vama, Slovencima i Zagrepčanima, kad vam je Austrija blizu. Mi, bogami, moramo dobro da se pomučimo." Brihta, već pomalo pripit, okrenu se i reče: "E, dečki, ko vam je kriv, zakaj ste ubili Ferdinanda?" Zaorio se smeh kroz ceo hol, je to zaista bio štos dana.
Kad je moja mlađa ćerka Andrea maturirala u Americi 1991, za diplomski rad je odabrala temu "Uzroci i posledice Prvog svetskog rata". To je za Amerikance bilo nešto novo, o čemu dotad ništa nisu znali. Ja sam joj poslao dosta literature i, kao pikanteriju, jelovnik s poslednje večere Franje Ferdinanda u Sarajevu, dan pred atentat 27. juna 1914. Jelovnik je bio na francuskom jeziku, po protokolu carskog dvora. Onda sam se setio dvorca Konopište, jedne od rezidencija nadvojvode Franje Ferdinanda, u kome su, navodno, nemački kajzer Vilhelm II i on pripremali napad na Srbiju. Dugi hodnici dvorca bili su puni Ferdinandovih lovačkih trofeja. Mnogobrojne punjene glave medveda, vukova, lisica, jelena i raznih ptica delovale su mučno. Da je duže živeo, verovatno bi potamanio svu divljač srednje Evrope. "