Jazz & Blues kutak :)

nikodim:
Menjaj pristup stvarima... tj. forumu. Ja to i ne koristim tako da nemam pojma da li radi ili ne. Gde si ti cime se bavis, sta se slusa?
Mnogo mi je lakse da pratim forum kad mi stigne mail, nego da se kacim na net i proveravam da li ima sta novo...
Uveliko se spremam za Audio Video show u decembru /o tome cu detaljnije ovih dana/ i ne slusam nista posebno ovih dana... Playlista mi se sastoji od pop-rock muzike.
Jedino sam skoro ubacio James Carter-a u cd palyer i to je to...

Veceras sam ne B92 gledao jednu zanimljivu grupicu. Svirali su momci iz Big Band-a RTB-a, i joe jedan basista, mislim da je Bata Bozanic, a pevala je Bebi Dol... zanimljivo nema sta. Mada, dobra je tatka Dol, nije ono sto se meni jako dopada ali nije ni za podcenjivanje. Secam se da je bilo reci o njenim izletima u jazz... i moram priznati da nije losa. Da li je jos neko gledao, bejase to Timofejev na B92?

Bas sada presulusavam Diana Krall, i bas mi se dopao taj CD. U pitanju je album The Look Of Love... Pomalo odseca na Natalie Cole, i jako mi se dopada. Imali neko ko je preslusao ovaj ili bilo koji drugi? Naravno na tom CD-u nalazi se mnogo vec odavno poznatih kompozicija kao sto je Cry Me A River i Besame Mucho... Cuo sam dosta izvodjenja Besame Mucho, ali ovo je definitivno jedno od najboljih, bolje receno ubedjivo najbolje. Sto se mene tice izdvoio bih Temptation (narocito zbog kontrabasa koji je majstorski odsviran), kao jednu od, na prvo slusanje, dopadljivijih... pored pomenutih klasika, naravno.
Sta reci... jako mi se dopada ova teta... ;)

c950748befn.jpg

nikodim:
Ne bas veliki, ali rado odlusam ponesto... mada prilicno mi siromasna kolekcija po tom pitanju.
A zasto... ako nije tajna? ;)

Zato sto sam prosle nedelje doziveo katarzu, prosvetljenje, ne znam kako to da nazovem, slusajuci pravi kubanski SON , salsu, itd.....i to na pravom mestu, na Kubi! Sinoc sam se vratio i jos sam pod jakim "drogama" (citaj utiscima). Sabiram utiske i jos mi ne ide u glavu sve to sto sam cuo. Prove sam dva dana u Havani, ostatak u Varaderu, najpoznatijem turistickom letovalistu na Kubi.

Pretpostavljam da je vecina gledala film Buena Vista Socila Club, e pa ta je ustvari SON, koren kubanske muzike iz kojeg je kasnije nastala salsa kao njen derivat. To je prosto neverovatno kako to zvuci uzivo i kako ti ljudi sviraju! Mnogo sam interesantnih stvari naucio pricajuci sa nekima od muzicara. SON je inace nastao u Santijago De Cuba, na krajnjem istoku ostrva, cak sam upoznao jednog gitaristu koji je odande i koji mi je pokazao par stvari na jedinstvenom instrumentu, gitara se zove TRES ( iliti TRI po naski) jer ima tri zice, svaka je duplirana kao kod klasicne 12-zicane gitare ali je stim potpuno drugaciji, ide od dole E, G, C. Prilicno je neobicno ali zvuci fenomenalno kada ga ti majstori sviraju. Ritam je posebna prica, sviraci na kongama su prosto neverovatni! Takodje sam video u nekim grupama i devojke koje fantasticno sviraju flautu koja se jako lepo uklapa u sve to, naravno postoje i varijante sa trubom , saksofonom.

U Havani sam bio u kuci jednog od legendi kubanske muzike, Joseito Fernandez, autor cuvene Guantanamera-e.

Trenutno je na Kubi najpopularnija licnost iz sveta muizke Afro-Cuban jazz pijanista Chucho Valdez kojeg svi dizu u nebesa ali na pomen SON-a svi vrlo dobro znaju za velikane Ibrahim Ferrer-a, Compay Segundo, Omara Portuondo, Ruben Gonzales, itd......

Prilozi

• Kuba.jpg
    Kuba.jpg
    38,5 KB · Pregleda: 7
klika:
Zato sto sam prosle nedelje doziveo katarzu, prosvetljenje, ne znam kako to da nazovem

Odlicno... zavidim ti... ;) A i post je krajnje edukativan, posto su informacije sam lica mesta... Verujem da ti je bilo odlicno, bas kao sto si i napisao. Usput slika je odlicna... :)

klika:
Ritam je posebna prica, sviraci na kongama su prosto neverovatni!

Pa da... kubacni su poznati ritmasi... hocu reci imaju vrlo karakteristicnu ritam sekciju. Nesto kao mi te neke nase podela, tako i oni...
Na zalos nikada nisam bio na Kubi, ali imao sam prilike da saznam dosta toga o toj zemlji, tj. dovoljno da pozelim da je posetim. ;) Kako li si ti tamo uzivao... covece...
Nego, imas li jos nekih fotografija? Ako imas nesto, pusti na mail ili okaci ovde, ako nije problem. :)

nikodim:
Odlicno... zavidim ti... ;) A i post je krajnje edukativan, posto su informacije sam lica mesta... Verujem da ti je bilo odlicno, bas kao sto si i napisao. Usput slika je odlicna... :)

Pa da... kubacni su poznati ritmasi... hocu reci imaju vrlo karakteristicnu ritam sekciju. Nesto kao mi te neke nase podela, tako i oni...
Na zalos nikada nisam bio na Kubi, ali imao sam prilike da saznam dosta toga o toj zemlji, tj. dovoljno da pozelim da je posetim. ;) Kako li si ti tamo uzivao... covece...
Nego, imas li jos nekih fotografija? Ako imas nesto, pusti na mail ili okaci ovde, ako nije problem. :)

Jos jednu stvar sam zaboravio da napomenem, meni je bila interesantna, kada spomenuh salsu, posto postoje neke dvojbe da li je nastala na Kubi ili Puerto Ricu, svi je svojataju, na Kubi salsu jos zovu i TIMBA posto se razlikuje bas u domenu perkusija, drugacije se svira ritam na kongama u odnosu na salslu sa PR, malo je ritam slozeniji i brzi. Timba je ustvari negde na pola puta izmedju salse i son-a.

A tek kako kako kubanke igraju, gledao sam neki cabaret show u stilu legendarnog Tropicana show-a , ona takmicenja u modernim plesovima nemaju veze sa izvornim plesom.

Posto ima dosta slika, evo ti link pa pogledaj sve: http://klika68.myphotoalbum.com/

@klika
Zanimljivo... narocito taj deo vezan za tu podvrstu SON-a (ako sam dobro shvatio), naravno mislim na timbu.
Hvala za link... slike su pravo cudo... ali jos nisam sve pogledao, bas ih ima i odlicne su.
Ako sam dobro kapiram... u klasicnom izvodjenju sona, salse... se ne koristi bubanj, vec udaraljke? Posto nisam imao prilike da odgledam live nista od toga...

klika:
...
A tek kako kako kubanke igraju, gledao sam neki cabaret show u stilu legendarnog Tropicana show-a , ona takmicenja u modernim plesovima nemaju veze sa izvornim plesom.

Posto ima dosta slika, evo ti link pa pogledaj sve: http://klika68.myphotoalbum.com/
Pogledala i ja, nadam se da je u redu. Najvise mi se svidele zgrade na Kubi i slika "safari" u Dom.Rep. Je li kabare show, koji si gledao napolju ili unutra?

nikodim:
@klika
Zanimljivo... narocito taj deo vezan za tu podvrstu SON-a (ako sam dobro shvatio), naravno mislim na timbu.
Hvala za link... slike su pravo cudo... ali jos nisam sve pogledao, bas ih ima i odlicne su.
Ako sam dobro kapiram... u klasicnom izvodjenju sona, salse... se ne koristi bubanj, vec udaraljke? Posto nisam imao prilike da odgledam live nista od toga...

Ne, klasicni bubnjevi se ne koriste, video si na onoj slici jedan prosecan sastav koji se uglavnom sastoji od 5-6 ljudi, pod obavezno ide bas, konge, gitara, tres gitara, pevac koji doprinosi celom utisku sa zveckicama i raznoraznim udaraljkama......opcija su recimo, flauta, truba, saksofon..........bubnjevi se recimo koriste u modernoj salsi ali to je nesto sasvim drugo od pravog sona i timbe.
Pogledaj ako vec nisi, imas tamo jednu sliku sa kompletno zenskim sastavom, bio sam iznenadjen kada sam to video , mislio sam da zene ne sviraju son ali eto i toga ima, mogu ti reci da su odlicno odradile posao.

klika:
opcija su recimo, flauta, truba, saksofon..........

Mmmmm flauta... kakav instrument... saksofon... truba... :)

klika:
bubnjevi se recimo koriste u modernoj salsi ali to je nesto sasvim drugo od pravog sona i timbe.

Vidis... ja sam zvuk sa tog ostrava zamisljao bas tako... medjutim, sve to sada pada u vodu. Izvestali direktno sa lica mesta... ;)

klika:
Pogledaj ako vec nisi, imas tamo jednu sliku sa kompletno zenskim sastavom, bio sam iznenadjen kada sam to video , mislio sam da zene ne sviraju son ali eto i toga ima, mogu ti reci da su odlicno odradile posao.

Pogledao sam negde oko polovine slika... ko je su, ponavljam se sada, zaista odlicne... i videh takvu jednu. ;) A bas zbog toga sam te i pitao da li se koristi klasican bubanj, posto je sve ono sto je dolazilo do mene bilo bas u tom „fazonu“, a na slikama ne videh ni jedan jedini. ;)
Btw Nema nista bez zena... barem kada su vokali u pitanju, ali kao sto rece, mogu da budu odlicne i na drugim poljima.

nikodim:
Mmmmm flauta... kakav instrument... saksofon... truba... :)

Vidis... ja sam zvuk sa tog ostrava zamisljao bas tako... medjutim, sve to sada pada u vodu. Izvestali direktno sa lica mesta... ;)

Pogledao sam negde oko polovine slika... ko je su, ponavljam se sada, zaista odlicne... i videh takvu jednu. ;) A bas zbog toga sam te i pitao da li se koristi klasican bubanj, posto je sve ono sto je dolazilo do mene bilo bas u tom „fazonu“, a na slikama ne videh ni jedan jedini. ;)
Btw Nema nista bez zena... barem kada su vokali u pitanju, ali kao sto rece, mogu da budu odlicne i na drugim poljima.

Ja sam bio sokiran kada sam cuo (ima i jedna slika) jednu devojku na flauti , ne znam da li je skolovana ali prosto je vladala instrumentom sa takvom lakocom svirajuci taj kubanski melos.
U razgovoru sa ljudima sam saznao da ranije zene nisu tako reci uopste svirale son ali je tendencija u poslednjim godinama da se one sve vi se ukljucuju u to tako da nije cudno videti kompletan zenski sastav ili soliste na flauti ili nekom drugom instrumentu, na toj slici gde su one devojke, video si i onu podebelu skroz desno, koja odlicno prasi TRES gitaru.

Salsa koja se prezentuje na TV-u je suvise komercijalizovana, to nije ono pravo, zvuk koji slusas na ulicama Havane/Kube je potrpuno drugaciji i to je ustvari taj izvorni zvuk. Cak i taj cabaret koji spominjem, u pratecem orkestru nije bilo bubnjeva, samo konge i mislim jedan perkusionista sto se tice udaraca, duvacka sekcija prosto raznosi, izvanredni muzicari.

Znam recimo od ranije za njihov drzvni konzervatorijum/muzicka akademija , ne znam kako se tacno zove, de je jedan od vrhunskih u svetu i da izbacuju izvanredne muzicare. Recimo jedan Arturo Sandoval i Paquito D` Rivera su zavrsili klasicno obrazovanje upravo na tom konzervatorijumu u Havani, o njima ne treba puno pricati , sve se vec zna o muzickom kvalitetu tih ljudi.

@klika
Zanimljivo... zaista dobar zvuk dolazi sa Kube, mada ga ja nikada nisam ozbiljnije slusao, sto posle ove price smatram velikim propustom. Sta vise, dolazili su mnogi muzicari u BG ali nikada nsam posetio ni jedan koncert. Posebno mi je zanimljiva ta cinjenica da se zene polako hvataju instrumenata, a narocito cinjenica da su jako dobre u tome. Sada sam prvi put cou za taj konzertavorijum...
Skinuo sam dosta tvojih slika, koje si hostovao na toj adresi... nemam reci, prelepo zaista, verujem da si tih nekoliko dana zaista uzivao. Ti njihovi stari automobili... neverovatne slike, fantasticno.
Jesi li nakupio nekih diskova tamo?

Pozdrav... :)

Back