Jazz & Blues kutak :)

nikodim:
Ti bas exploatises taj net... maksimalno. :) Kazes skupo, pa nije valjda neka nerazumna cifra u odnosu na njihvo standard?

Da ne idem sada van teme mnogo, ali samo par reci, traze za CD od US$ 10-15 , ja za te pare mogu i ovde u Torontu da kupim sve to, a za neko poredjenje, njihova prosecna plata je svega US$ 7-8 na mesec! Za strance postoje posebne cene koje nisu bas niske, cak u nekim slucajevima i mnogo vece nege u nekim razvijenijim zemljama. Za primer, rentanje auta na 24 sata kosta neverovatnih US$ 140-150 , tri dana rentanja u Torotnu...itd.....

Ima sam prilike da gledajuci neku emisiju na TV-u, vidim koliko je situacija losa, po tom pitanju... ali ove cene su ipak prilicno visoke, bez obzira sto su samo za strance.... sto je vrlo mudar potez. Da ne skreceno... daleko mi se vise dopada ono sto sam cuo vezano za njihov tradicionalni zvuk, nego ovo za cene. Ipak su daleko bolji muzicari nego trgovci. ;)

Johnny Winter, albino man, sinoc u Torontu. Vidno ostario, jedva da se krece pomocu stapa.
U svirci se vidi da je dosta usporen ali ga glas jos uvek drzi, peva matori vuk kao da ima 25 godina. Medjutim, u zadnjem setu je pokazao da je jos uvek jedan od vodecih belih slide gitarista iako je vec premasio 60-tu.

Jedino je pomalo bilo tuzno gledati kada je izlazio/odlazio sa bine, jedva da se krece, i naravno, presedeo je ceo koncert......mogu da zamislim kako je sve to zvucalo/izgledalo u njegovim najboljim danima krajem `60-tih.

Zato Nikodime (a i ostali koji vole Texas blues), onaj katalog u ruke, dva-tri piva manje za vikend :-), i eto ti kolekcija od nekih 15-20 albuma velikog majstora, neces se pokajati!

klika:
Zato Nikodime (a i ostali koji vole Texas blues), onaj katalog u ruke, dva-tri piva manje za vikend, i eto ti kolekcija od nekih 15-20 albuma velikog majstora, neces se pokajati!

Pazi... kod nas je jos u vek moguce doci do jeftinijih diskova, naravno mislim na mp3, sto je u odnosu na nas standard jako dobro, iako zbog toga izdavaci gube novac. Poredjenja radi, umesto toga sto si napisao (misli se na to carobno pivo), mozes imati kompletnu diskografiju jednog tako velikog asa.
Ipak... blues i pivo... ne moze jedno bez drugog. ;)
A ti... bas uzivas u Kanadi, briga te za zimu, briga te za sneg... :)
Slusao sam „starog“, ali jako slabo, mada... dovoljno da shvatim pricu o njemu i njegovoj velicini. ;)

iluzionista:
Tako to ide... Kao i John Lee... Ali ono što poslednje posustaje je glas. Na našu sreću.

Ipak... ti ljudi ostave iza sebe toliko dobrog materijala da ce, bez obzira na godine i ostalo... uvek biti na gotovo identicnim pozicijama u muzckom svetu. Ipak su to veliki muzicari da bi lako pali u zaborav... A dogine... cine svoje, sta da se radi. ;)

nikodim:
Pazi... kod nas je jos u vek moguce doci do jeftinijih diskova, naravno mislim na mp3, sto je u odnosu na nas standard jako dobro, iako zbog toga izdavaci gube novac. Poredjenja radi, umesto toga sto si napisao (misli se na to carobno pivo), mozes imati kompletnu diskografiju jednog tako velikog asa.
Ipak... blues i pivo... ne moze jedno bez drugog. ;)
A ti... bas uzivas u Kanadi, briga te za zimu, briga te za sneg... :)
Slusao sam „starog“, ali jako slabo, mada... dovoljno da shvatim pricu o njemu i njegovoj velicini. ;)

Znas kako, koristim priliku da pogledam sve velike stare majstore dok su jos medju zivima, nema ih mnogo.

Pre par nedelja sam propustio Oscara Petersona, mada mogao sam i to da vidim ali sam odustao u poslednjem trenutku ne toliko zbog visine cene karte (za takve stvari ne zalim para) , vec zbog cinejnice da je odrzao neki humanitarni koncert u nekoj velikoj sali koja ima cak dva balkona i ne verujem da bih ista video/cuo da sam bas bio u nekakvim visinama, ipak se jazz slusa u malim salama i sto blize bini. Matorog cekam u nekoj nerednoj turi i nadam se da ce biti nesto ipak prijemcivije jazz poplulaciji. I on je vec pred izmakom , u 80-tima, pa treba i to sto pre videti dok cica nije odapeo.

Da, pre otprilike 3 nedelje sam video odlican koncert mladjanih amerikanaca pod nazivom Black Keys, ne znam da li je neko cuo za njih. Interesantni su po tome sto sviraju neku vrstu, bar su ih tako svrstali, garage blues, u pitanju je samo bubanj i gitara, naravno uz glas i to veoma mocan, a gitara je jako distorizirana. Veoma interesantno i prilicno inovativno za blues koji je znamo svi ipak veoma jednostavna muzicka forma. Momci su izdali 3 albuma i tesko mi je reci koji je bolji od kojeg, sva tri izvanredna. Vredi poslusati!

A pre bukvalno 10-tak minuta se vratih iz grada i u metrou vidoh jednog tipa koji svira rezonantnu gitaru, i to stari regtime/jazz/blues. Bacio me covek na kolena! Ja mu pridjem i popricah malo sa njim, i rece mi jednu interesantnu stvar da svira na 8-zicanoj gitari specijano napravljenoj po njegovoj zelji, a radi se tome da su tri gornje zice ustvari bas zice i da na njima svira bas linije dok dole naravno svira akorde. Tip se zove Jason Crawford, odoh malo na internet i nadjoh samo reci hvale za coveka bas pominjujuci jedinstven stil sviranja. Covek mi je ulepsao dan!

Na svakom koraku ponesto zanimljivo...
Nisam imao prilike da cujem taj cudesni blues band, pa cak ni njihovo ime do sada.
Sto se Oskara tice... to bi zaista vredelo videti... bas sam ga sada ubacio u CD Player, posto sam procitao post... ;) Stara garda... nekako mi se cini da nema vise mladjih generacija koje ostaju pri toj staroj skoli, vec vremenom sve se nekako modifikuje i skoro da napreduje poput tehnike i racunara, dobijajuci pomalo drugaciji oblik. Ima tu zanimljivih kombinacija, kao recimo ti momci o kojima si pisao (mada kao storekoh nisam ih cuo)... Ali... cice su cice, bile i bice... sto naravno ne znaci da se pojavljuju mjadji muzicari koji tabaju neki novim stazama... sve treba poslusati, to je ipak najbolje resenje. :)

klika:
Znas kako, koristim priliku da pogledam sve velike stare majstore dok su jos medju zivima, nema ih mnogo.

...A pre bukvalno 10-tak minuta se vratih iz grada i u metrou vidoh jednog tipa koji svira rezonantnu gitaru, i to stari regtime/jazz/blues. Bacio me covek na kolena! Ja mu pridjem i popricah malo sa njim, i rece mi jednu interesantnu stvar da svira na 8-zicanoj gitari specijano napravljenoj po njegovoj zelji, a radi se tome da su tri gornje zice ustvari bas zice i da na njima svira bas linije dok dole naravno svira akorde. Tip se zove Jason Crawford, odoh malo na internet i nadjoh samo reci hvale za coveka bas pominjujuci jedinstven stil sviranja. Covek mi je ulepsao dan!

Divna prica! Ne mogu sad da procitam ostalo...Pozdrav svima...

nikodim:
Veceras sam ne B92 gledao jednu zanimljivu grupicu. Svirali su momci iz Big Band-a RTB-a, i joe jedan basista, mislim da je Bata Bozanic, a pevala je Bebi Dol... zanimljivo nema sta. Mada, dobra je tatka Dol, nije ono sto se meni jako dopada ali nije ni za podcenjivanje. Secam se da je bilo reci o njenim izletima u jazz... i moram priznati da nije losa. Da li je jos neko gledao, bejase to Timofejev na B92?
Pominjala sam je i gledala sam ovo ... Bass volim takvo zapevanje ;) cenim takav naccin pevanja mnogo visse nego kad je sve sskolski, na mestu otpevusseno ...

nikodim:
Meni se opasno dopada... bela teta a "razara" kao da je crna, nikad crnja... ;)
:D ... maaaaaaaa ne morass sad tu da se pravdass ;) ... razumemo ...

467_full.jpg

Ssalu na stranu, i meni se svidja njena boja glasa, podseca malo na mussku teRorsku boju, joss visse mi se svidja naccin na koji peva i svira. "LoveMeLikeAMan" me je oborila sa nogu, mogu misliti kakve su ostale ...

Back