Jazz & Blues kutak :)

klika:
Apach:
Pa ljudi, trebali ste me upozoriti pre nego ssto je poccela "igra"
I ... ja ne volim pivo!!! Mogu samo podrssku da dajem

Eeee......Apach, pa nemoj sada da me razocaras, kakav si ti to jazz/blueser kada ne volis pivo, ....idi bre......ma nista, igra ne vredi, propalo nacisto.......
Ma ssta propalo?!! :shock: :) :wink: Bitno da vi nessto cirkate! Ja se uvek uklopim :wink:
Skupicemo vec nessto para do momenta kad nas se tamo negde setiss i navratiss po tih par gajbi (kog?)

Apach:
E jeste, i popriliccno sam bila srecna jer je tema "moj instrument"! Ne znam da li se secate ssta su priccali o odnosu tadassnjih bendova i vokalista, tj. zzenskih pevacca kao ukrasa. Moje je liccno missljenje da toga ima i danas

Ne mogu se setiti detalja ali znam da je bilo reci o tome, kao pocecima zenskih vokala u jazz-u (ako ne gresim). verujem da ima toga i danas, kao sto si i napisala, jer kada cujem neke vokale pomislim da su zaista samo ukrasi. :(

Apach:
Da, ona je ili pravi primer jazz pevaccice "srezanih krila"(od strane benda) ili joj je jednostavno falila ona crnaccka boja

Moja jako dobra dugarica je obozava, imao sam prilike da je slusam kod nje mnogo puta... da budem iskren nekako sam vise odusevljen tim karakteristicnim crnim zenskim vokalima, mislim da su dosta snazniji i prodorniji... :?

Vec sam je spominjala, i nadala sam se da cu nabaviti album pre nego ssto issta napissem dalje o njoj, ali to ce izgleda biti "jednog dana". Zato vam, pre nego ssto odem na odmor, ostavljam pominjanu recenziju.

Chiara Civello
“Mesec u poslednjoj četvrti”, iliti “Last Quarter Moon”, studijski prvenac mladog muzičara Kjare Čivelo kažu da je obećavajuće otkriće, o čemu bi trebalo da svedoči i činjenica da je izašao pod etiketom “Verve Forecast” – ogrankom za talente velike izdavačke kuće.
Kjara kao rođena Rimljanka uz veliku podrške svoje bake prvo pohađa časove gitare i paralelno je član klasičnog hora. Jednom prilikom slučajno lomi instrument i okreće se pevanju i upisuje srednju muzičku školu, rimskom ogranku američke Sent Luis Akademije, odakle je dospela i na studije na prestižni Berkli koledž. Do kraja studija bila je stalni pripadnik bostonskescene. Kasnije se kao i većina Berkli studenata obrela na bogatoj i prosperitetnoj njujorškoj sceni. Tragajući za oblicima džeza koji su bliži njenom mediteranskom senzibilitetu, učila je španski i portugalskijezik i sve više otkrivala čari latino ritmova i brazilijane. “Uncertain Words”, prva pesma koju je napisala, slučajno je čuo čuveni producent Ras Titelman, poznat po radu sa Polom Sajmonom, Erik Kleptonom i Džejmsom Tejlorom. (Priča pomalo liči na bajku, zar ne!) On je podržao i ohrabrio da krene putem autorkog rada. Pod uticajem velikih kompozitora i tekstopisaca, poput Boba Dilana i Džoni Mičela, jednog snimljenog dueta sa Tonijem Benetom, njen rad rezultira sa 10 originalnih pesama. Produccent joj je za nagradu obezbedio trodnevni sešn sa legendarnim kompozitorom džez i evergrin kompozitorom Bartom Beretom u njegovom studiju u Los Anđelesu iz proizišla i 11-a pesma albuma.”
Dalji tekst članka bi bio otprilike ovakav: “Ovaj album predstavlja iznenađujuće osveženje na vokalnoj džez sceni, ne toliko zbog ekstra kvaliteta i glasovnih mogućnosti mlade pevačice, koliko zbog originalnog autorskog pristupa i inovativnog odnosa prema tradiciji popularne muyike i kulturnog nasleđa naroda iz koga je potekla. Autorka se oslanja previše na klasične džezerske forme, čak se može reći da ih ignoriše, ali je ono osnovno u toj vrsti muzike, atmosfera, itekako autentična. Stilski, Italijanka se opredelila za ono što joj bolje leži i srcu prija više od bi-bapa ili klasik-džeza, za bosa-novu i srodne hibridne forme latinske tradicije ukrštene sa tipičnim američkim muzičkim oblicima. Obilje različitih ritmova obogaćeno je i spektrom jezičkih različitosti, pa se na albumu pored engleskog čuje i portugalski i italijanski jezik.”

Navedeni podatak da su kritičari blagonakloni, a da novinari skloni preterivanju već tvrde da se rodila nova Ela mi podupire radoznalost, bar toliko da sam izuzetno zainteresovana da je čujem. Ako je ovaj tekst učinio isto i sa vama, onda sam “napravila dobar posao” pišući ovaj tekst, pa vam savetujem da (ako ste u prilici) poslušate klipove na netu.

Apach:
Navedeni podatak da su kritičari blagonakloni, a da novinari skloni preterivanju već tvrde da se rodila nova Ela mi podupire radoznalost, bar toliko da sam izuzetno zainteresovana da je čujem. Ako je ovaj tekst učinio isto i sa vama, onda sam “napravila dobar posao” pišući ovaj tekst, pa vam savetujem da (ako ste u prilici) poslušate klipove na netu.

Ovo je definitivno nesto novo za mene, definitivno cu poslusati savet i pokusati da pronedjem neki klip na netu i cim to uradim pokusacu da napisem i svoj komentar o istom. :wink:

Sinoc, tj. juce oko ponoci jos jedna odlicna emisija na 98,5, Sav taj jazz, naziv kao one legendarne jazz kompilacije. Da li neko slusao radio u to vreme, odnosno da li neko prati program 202-ke, koji je mnogo dobar u poslednje vreme. :D

nikodim:
Sinoc, tj. juce oko ponoci jos jedna odlicna emisija na 98,5, Sav taj jazz, naziv kao one legendarne jazz kompilacije. Da li neko slusao radio u to vreme, odnosno da li neko prati program 202-ke, koji je mnogo dobar u poslednje vreme. :D
Da, odlicna emisija, bar bila kad sam je slusala, pre mesec dana. 202 me odusevi, pa razocara. Divan glas ima voditelj koji najavljuje sledecu pesmu uz pricu o nastanku pesme ili izvodjacu. Nadam se da pricamo o istoj emisiji!

sublimacija:
Da, odlicna emisija, bar bila kad sam je slusala, pre mesec dana. 202 me odusevi, pa razocara. Divan glas ima voditelj koji najavljuje sledecu pesmu uz pricu o nastanku pesme ili izvodjacu. Nadam se da pricamo o istoj emisiji!

Da, odlican glas... Malo poderan od cigareta i "goriva" ali zaista je prijatan. A i emisija je odlicna...Nego basi si me obradovala, ovih dana nema nikoga osim mene, pa mi je bilo malo dosadno. :wink:

little smile:
.pissbottleman:
Jazz klub u N.S.(onaj kod akademije).

Interesuje me kojim danima su svirke,pa ako neko zna...?Hvala.
Verovatno ti tacne podatke moze dati Apach (ona je iz NS-a), medjutim trenutno je na putesestviju, pa ako ti niko do njenog povratka ne odgovori, strpi se par dana.

Pishe letopise...memoare...je l' znas mozda kada se vraca,jer ni ja necu biti tu,do srede,cetvrtka?

nikodim:
sublimacija:
Da, odlican glas... Malo poderan od cigareta i "goriva" ali zaista je prijatan. A i emisija je odlicna...Nego basi si me obradovala, ovih dana nema nikoga osim mene, pa mi je bilo malo dosadno. :wink:
Drustvo se povecalo, ali za trenutak je jazz postao popularniji pod nekim drugim naslovima, izgleda...Morala je da uskoci dobra vila :lol: da odrzi temu na "naslovnim stranama"...u slucaju da se promuva ovim "talasima" neki ljubitelj ili posetilac letnjih jazz zbivanja. 8) Cini mi se da je ova muzika posebno popularna leti, na svim meridijanima...ili mi se ne cini...
Pozdrav :D

Back