Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.981
Значи Иво Голдстејн је ово измислио ?
Koje ovo?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Значи Иво Голдстејн је ово измислио ?
ОвајKoje ovo?
Овај
jugoslavenski demografi procijenili da je broj poginulih u ratu iznosio jedan milijun, a ukupan demografski gubitak 1,7 milijuna osoba (računajući i emigrante, nerođenu djecu, itd.), jugoslavenski diplomati su [na Mirovnoj konferenciji] u Parizu govorili o 1,7 milijuna mrtvih. Otuda je nastala teorija o tome da je u Jasenovcu stradalo 700 tisuća ljudi. To je bila laž, ali u jednom totalitarnom sistemu ono što kaže vlast to je istina.
https://www.balcanicaucaso.org/bhs/zone/Hrvatska/Istina-o-Jasenovcu-194127?utm_source
То остаје колико видимо до Дедијера 1978. редовног члана српске академије наука и уметности и партизанског првоборца.Goldštajn objašnjava šta on misli da je bila geneza teze o 700 hiljada žrtava.
Već smo prošli ko je prvi put to izneo; to je bio bivši logoraš Nikola Nikolić u svojoj knjizi o Jasenovcu 1948. godine.
Pretpostavljam da shvataš zašto sam postavio pitanje šta za tebe znači zvanično.
То остаје колико видимо до Дедијера 1978. редовног члана српске академије наука и уметности и партизанског првоборца.
Додуше 75000 код њега мислим
Српски Аушвиц и Ватикан
Просто то је цифра коју зна сваки Србин из Србије који је рођен у Југославији. То би значило званично.Onda ja ne znam tvoje poimanje reči zvanično.
Просто то је цифра коју зна сваки Србин из Србије који је рођен у Југославији. То би значило званично.
Иво Голдстејн говори о генези од 70000 у круговима јеврејске заједнице Хрватске, Хрватске, Загорја, Словеније?Onda govorimo o dva aspekta:
* O udžbenicima za osnovne škole
* o štampi, odnosno medijima
Odgovor što se tiče prvoga, odnosno školskog sistema, negativan je. Odgovor za pitanje medija, ne znam. Nisam to gledao, niti znam da li je neko istraživao. Ono što mogu da kažem jeste da sam jedno vreme listao Politiku, da vidim obeležanja koja pominju Jasenovac od godine do godine i u jednoj piše 800.000, u sledećoj ništa precizno, pa u onoj tamo 900.000, itd. (pišem po sećanju, da podvučem).
P. S. Ovde bi trebalo dodati da, čak i ako bismo prošli kroz arhivu novina, zvučnih zapisa radija i televizijskog programa i ukoliko bi se ispostavila vrlo široka rasprostranjenost procene od 700 hiljada žrtava, to što je u toj situaciji tako u Srbiji ne znači da je isto tako i u preostalih 5 republika.
Procena od 700.000 jasenovačkih žrtava potiče od Nikole Nikolića i bila je poznata u drugoj Jugoslaviji. Međutim, ne postoji skoro ništa što bi je činilo opšte prihvaćenom ili čak forsiranom od strane Partije. Nametanje te brojke počinje tek u drugoj polovini 1980-ih godina; dakle, pred sam raspad SFRJ.
U Hrvatskoj postoji jedan naširoko rasprostranjeni mit o tome i ljudi projektuju 1980-e godine na razdoblje dok je Tito bio živ, sa ciljem viktimizacije Hrvata i apologoije hrvatskog separatizma i nacionalizma. To nije istina, jednostavno rečeno, već je hrvatska propaganda koja ima cilj da prikaže kako su Hrvati žrtve u Titovoj Jugoslaviji, a sa druge strane radi opravdanja određenih postupaka pred raspad Juge i radi satanizacije Srba, pošto je u umovima i narativu mnogih i socijalistička Jugoslavija suštinski bila, navodno, velikosrpska i izrazito antihrvatska hegemonija. I u tu svrhu, veći se projekcija gostovanja po emisijama Srboljuba Živanovića i generalno srpska propaganda s kraja 1980-ih i početka 1990-ih i projektuje na celo razdoblje 1945-1992, stvarajući u imaginaciji nove prošlosti višedecenijskog arhineprijatelja pod čijom su čizmom Hrvati bili tlačeni.
Да само што Владимир Дедијер није било ко. Учесник шпанског грађанског рата и Титов првоборац а књига српски Аушвиц и Ватикан је добро документована.Pošto nema odgovora, ovo sam ja napisao:
To što si napisao doslovno potvrđuje ovo iznad. Čak je doslovno članak koji si ti citirao jednim delom na tom tragu, govoreći o jasenovačkoj agendi u periodu između 1986. i 1995. godine.
Ako (i) ti misliš da je sasvim normalno projektovati 1986-1992 na 1945-1991, to je nešto drugo.
P. S. I čak ni tada, krajem 1980-ih i u predvečerje raspada SFRJ, naravno, to se nije mogao nazvati nekakvom zvaničnom brojkom čitave Jugoslavije
Да само што Владимир Дедијер није било ко. Учесник шпанског грађанског рата и Титов првоборац а књига српски Аушвиц и Ватикан је добро документована.
Питао сам те 3 пут уз Иво Голдстејна не знаш ко је Голдстејн после си почео да причаш о неким стварима из политике а овде стоји крајње једноставно објашњење за које треба 6 страница са тобом да се добије
Neloš medievista. No, ...Šta treba više pričati o Goldštajnu, kojeg smo već puno puta prežvakali do sada. On je medievista, vizantolog, koji naprasno bez preteranih kvalifikacija počinje od 2003. godine da se prebacuje na hrvatsku istoriju 20. veka, uglavnom iz striktno ličnih razloga, što je Jevrejin po poreklu. I idilični je primer kakva se šteta pravi kada neko naprasno tako pokušava da se prekvalifikuje u jednom trenutku i to na oblast koja uopšte nije srodna onome što mu je struka.
Njegove opaske o 20. veku, teze i način iznošenja podataka su toliko kritikovani da u hrvatskoj istoriografiji on ne uživa po pitanju 20. veka nekakav značajan ugled i čak je u dobroj meri predmet sprdnje. Goldštajn je, doslovno, izbačen iz Hrvatske alijanse za Holokaust.
Ja njega sa bilo kakvom dozom pouzdanosti nikada ne citiram za teme 20. veka i ne bih nikome preporučio da to radi.
Osim što je, ovako, čak i primitivac koji se javno stalno prepucava i svađa sa ljudima (baraba po karakteru, baš se vidi) dok misli daje bukvalno u svemu u pravu. Što, zapravo, znači da možda treba da napravi nalog na Forumu Krstarice; ovde bi se sjajno snašao; ispunjava sve kriterijume.
Neloš medievista.