Јасеновац - истине и лажи

• Začetnik teme Začetnik teme Wrana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sa ovom knjigom neka se zanimaju Hrvati koji tvrde da je Jasenovac bio radni logor poluotvorenog tipa.Nas Srbe broj zrtava ne treba mnogo da zanima, 150 000. ili 700 000. obe brojke su monstruozne .Nista nece promeniti da se sutra utvrdi u jednu zrtvu tacan broj ubijenih ,uvek ce biti onih koji ce to odbiti da veruju.Hocu da kazem, da se kojim slucajem iskopaju svi posmrtni ostaci (sto je nemoguce) i prebroje, 80% populacije i sa srpske i hrvatske strane odbice da poveruje u konacan broj,tako da je "utvrdjivanje" istine uzaludan posao
U Srebrenici je stradalo oko 2500 muslimana,prilicno pouzdano ,da li nekoga interesuje da se utvrdi tacan broj poginulih iako je zvanicna brojka 8000. i nije konacna ? Apsolutno ne.
Srbi su infantilni i politicki nezreli kao narod i to ova tema po ko zna koji put potvrdjuje,brojem ubijenih pre osamdeset godina se ne trguje.Postoji broj koji je zvanicno objavljen od strane komunista i tu se citava prica zavrsava. Svakoga onoga ko dovede u pitanje zvanicno objavjen broj treba kazniti za negiranje genocida novcano i na kraju zatvorski

Једина чињеница која је од пресудног значаја за нас је да смо били жртве холокауста у НДХ.

Бројке јесу увек шкакљиве, ал' у том случају нису пресудне, важније је свима дати до знања да је спроведен холокауст над Србима.

Читајући ову дискусију и приказане документе ја сам дошао да закључка да иако се на жалост не може утврдити тачан број убијених да се са великом сигурношћу ( или хајли лајкли) може закључити да је у логору Јасеновцу убијено неколико стотина хиљада особа и да је то дефинитвно био логор смрти.

Ne znam. Meni je ipak veci prioritet da se snimi igrani film koji ce svi Srbi gledati, nego neke postavke u UN, koje nikada nece doci do obicnog naroda na zapadu ili gde vec.... Sta mene briga za te birokrate i politicare. Oni su marginalna grupa. Sigurno da ih to nece zainteresovati da svom narodu otvaraju oci o srpskom stradanju. Briga ih.

Филмови јесу битни, ал' за тренутак.

Итекако би значило да се тај период квалификује као холокауст над Србима, пре свега из историјског аспекта.

Лично не желим, а верујем ни ти, да за 30-40 година у уџбеницима историје пише да је Јасеновац био радни логор са 3000 жртава.

Али чекај, ја нисам схватила да се ту говори само и једино о Јасеновцу.
Јасеновац је био сабирни логор из кога се део увек упућивао на остала стратишта.
И то није непознат податак, шта више, ко се бави Јасеновцем, то сигурно зна.

Ne, ne; isključivo se radi o Jasenovcu.

Nije mi bila namera da poredim, već da izrazim da mi je vrlo neuverljivo da je većina žrtava Jugoslavije stradala u tom jednom logoru. Ne vidim nikakve dokaze za tako nešto; štaviše, ako je to tačno, morali bismo ukupnu računucu povećati za nekoliko stotina hiljada, a možda i na skoro 2 miliona ako tako idemo...

Razumem suštinu Grajfove namere i ove inicijative (uprkos političkoj pozadini) i nadam se da će popularizacija biti uspešna do te mere da se podrži neki međunarodni poduhvat koji bi izdejstvovao odobrenje Zagreba da se izvrše opsežne ekshumacije na celom tom terenu. Ali van toga, sve ove priče o Jasenovcu se meni ni malo ne sviđaju iz prostog razloga što pretenduju da izjednače DSR=Jasenovac, pretvarajući ga u jedino stratište srpskog naroda i cele Jugoslavije. Za mene je to užasno, jer dovodi do povećanja neznanja i poturanja pod tepih, da ne pominjem u potpuni zaborav, svega što se desilo, od one jadne dece u Jastrebarskom, preko Jadovnog, pa nadalje. To je, po mom mišljenju, jedan pravi užas ako je sve što će biti zapamćeno samo Jasenovac. I to je na neki način i svojevrsna abolicija ustaša (i generalno nacifašista i saradnika okupatora), jer eto može se predstaviti Jasenovac maltene kao nešto izolovano; kao ograničeni fenomen i da stoga ispadne da na teritoriji okupirane Kraljevine Jugoslavije zapravo nije bilo nikakvih sistemskih zločina.

uvjerljivo ili neuvjerljivo - izuzev Blajburga, gdje je to mogao stradati veliki broj Hrvata, na koji nacin...osim nekoliko teskih cetnickih zlocina i Staljingrada, gdje je to mogao stradati veliki broj muslimana....ako racunas na cetvorogodisnje borbe i ratna dejstva Njemaca, ta stradanja su minorna, u odnosu na ukupan broj zrtava...to vazi i za Srbe stradale u ratnim dejstvima...jednostavno, negdje je poginuo ogroman broj ljudi - gdje?....

800 hiljada Srba nije stradalo na celoj teritoriji exYu u drugom svetskom ratu i to kada zbrojiš i poginule u partizanima i u četnicima i civile pobijene od ustaša i one pobegle na zapad pred komunistima.... Da li ste vi svesni kakva su to preuveličavanja o broju ubijenih Srba u NDH?
Elementarna aritmetika u korenu saseca takve gluposti. Uostalom, mnogo puta smo o ovome i pisali i diskutovali i dokazivali i računali....

Nego na sta se jos svodi ?
Tekst nisam ni citao, ne zanimaju me debili koji umanjivanjem broja pokusavaju da "unormale" ono sto se tamo desilo.
Osvrnuo sam se samo na statistiku i brojke.

На миграције.
Један од дискутаната наводи чак и да се након рата 32 000 муслимана изјаснило Хрватима. Фактички, тај податак аутоматски ''жртвује'' 32 000 муслимана, а повећава број Хрвата.
Тако да су све те рачунице мени врло неомиљена ствар.

ПЛУС:
Дотични је смањио природни прираштај Срба скоро за 100% од '31-48.
Значи није се родило десеторо већ петоро. Остало двоје- није страдало осморо, већ троје.

Хрвати се служе опасним подметачинама.
Све њихово треба проверити бар три пута.

Poslednja izmena:
Ne, ne; isključivo se radi o Jasenovcu.

Е па то је недопустиво онда.
Не разумем зашто се не обазиру на Паг. И ту су доводили Јевреје у већем броју, уз Србе.
Контам да Јевреји морају имати рачуницу зашто све то раде. Па ако не дају ниједног свог мртвог, ред би био да поред Јасеновца и Сајмишта говоре и о осталим стратиштима.

800 hiljada Srba nije stradalo na celoj teritoriji exYu u drugom svetskom ratu i to kada zbrojiš i poginule u partizanima i u četnicima i civile pobijene od ustaša i one pobegle na zapad pred komunistima.... Da li ste vi svesni kakva su to preuveličavanja o broju ubijenih Srba u NDH?
Elementarna aritmetika u korenu saseca takve gluposti. Uostalom, mnogo puta smo o ovome i pisali i diskutovali i dokazivali i računali....

Ако се крене од званичне бројке 1700 000 жртава. Међутим британски краљевски архив барата бројем жртава на простору Југославије далеко већим од оног изнетог пред Међународним војним судом у Нирнбергу.
А Британци су најобавештенији јер су податке добијали не само од југословенске владе у Лондону већ и од својих агената у злочиначкој организацији Усташа.
По британским подацима од 1941.-1951. страдало је преко 3 250 000 људи на простору Југославије. Они у овај број укључују и лица која су 5 година после рата умрла од последица рањавања, мучења, сакаћења.

Nažalost, za sada nisam pronašao da se u knjizi ma koji popis uopšte pominje.

Ono što jeste izvršeno je matematički propračun hipotetičkih kapaciteta. Taj proračun se koristi kao nešto štp bi moglp biti potvrda da bi gornje procene o brojnosti žetava mogle biti realne. Npr. uradili su analizu kapaciteta jama celog logoraškog kompleksa; prema njihovoj računici, potencijal je 525.000 leševa u jamama.

Ova knjiga ima svoje dobre strane i interesantna je vrlo za pogledati, posebno za laike kojima je i namenjena, ali po pitanju brojnosti žrtava ne donosi nešto epohalno i bojim se da bi možda mogla i štete naneti odlaskom u drugu krajnost.

Takođe bih voleoda je izašla i u normalnom, priuštivijem formatu, jer ovako ispada kao da je Dačić hteo samo malo da troši para i da se hvali, radi prikupljanja jeftinih političkih poena. Knjiga me podseća na one velike i skupe "Srpske vladare", a što ima svoje dobre, ali i loše strane.

Koliki je potencijal leševa koje je odnijela rijeka, u blizini se nalazi i ušće Une u Savu, je li tako?

Prema dokumentarnom filmu na ovom linku, površina koncentracionog logora je bila ravna onoj od 175 fudbalskih stadiona.
Neka je od toga 50 bilo zauzeto objektima. Ostaje 125.

Dužina stadiona je 100 metara, na njoj je moguće poredati 300 leševa pri dubini jame od pola metra. Širina je 50, pa ako su redovi uzimali po 2.5 m takvih je bilo 20.

20x300= 6000 leševa na površini jednog fudbalskog stadiona.

6000x125= 750 000 leševa.

??

Pa podaci na osnovu kojih se iznose egzaktne tvrdnje, uključujući i stvari kao što je brojnost stradalih u nekom zločinu.

Ako se neće utvrditi broj, zašto se onda brojke iznose?

Koje brojke? Pa ne zna se tačan broj stradalih iz poslednjeg rata, a kamoli pre 80 godina. Broj ubijenih Jevreja je između 5 i 6 miliona. Nema tačnog broja, a raspon od milion nije mala cifra. Pisao sam o Garavicama kod Bihaća gde je ubijeno oko 12.000 Srba. Ti ljudi se ne vode kao žrtve konc logora. Takvih stratišta je mnogo, a Srbija je dokazano aljkava po tom pitanju. Da je samo po tom. Milunka Savić, heroj prvog svetskog rata, je ribala stepenice u banci. Odnos Srbije prema borcima u ww1 je bio katastrofalan, kao što je i danas prema borcima od 91-95. Piloti iz 99-te su nam postali pekari, a momci sa Košara nemaju za hleba. Tako da nemoj mi o Srbiji, molim te. Znam nas!!

ponavljam, demografi, ljudi od struke i nauke, utvrdili su gubitke od 1100 000- 1 200 000 ljudi u periodu od 1941.- 1945. na teritoriji bivse Kraljevine Jugoslavije...sto je uostalom gotovo identicno sa teritorijom FNRJ, izuzimajuci Istru, sto i nije relevantno...dokle, pobogu ignorisati, i to namjerno, nesto na sta mozemo da se oslonimo....problem je kako u toj ukupnoj cifri odrediti broj Srba, a kako OSTALIH....nekima je problem, meni nije...

Demografski gubici Jugoslavije u drugom svetskom ratu iznose 1.685.000 ljudi prema zvaničnom izveštaju od 26. maja 1945. godine, odnosno 1.706.000 prema kasnijem izveštaju. Ove brojke predstavljaju ukupan demografski gubitak, koji uključuje ljude svih nacionalnosti, ubijene ili umrle usled rata. Preko 300.000 vojnika, i 1.200.000 civila, po drugim podacima. .......Josip Broz Tito izjavljuje tokom govora u mestu Bela Crkva:

"Tijekom četri godine mi smo izgubili milion i sedamsto hiljada naših stanovnika"

CVIJETA MIŠKOVIĆ. Radnica, živjela u selu Maljevcu, svjedoči o pokrštavanju i klanju od strane ustaša i sveštenika u opštini Cetingrad:

Svjedok: Vodio nas je Milan Bogović i Pero Međedić, koji je bio svećenik, i on nam je rekao da idemo na prekrst. I išli smo k njemu u njegov stan. Popisao nas je i vodio nas je u crkvu i tu nas prekrstio. I čitao jednu knjigu, a mi smo kleknuli na gola koljena. Predsjednik: Da li se cijelo selo prekrstilo? Svjedok: Da, prekrstilo se naše cijelo selo. Ali poslije prekršta nakon dva mjeseca, početkom godine, otjerali su mene i svu moju djecu. Predsjednik: Otjerali su vas? Svjedok: Da, a imala sam devetero djece. Četvoro se utopilo u vodi kada sam bježala u Petrovu Goru, a četvoro su odveli u Staru Gradišku i ne znam što je poslije bilo s njima. Predsjednik: Prije nego što ste se prekrstili, sto se dogodilo u vašem selu? Svjedok: Ljude su pokupili, a nakon tri dana i 47 žena i njihovu djecu. Žene su se porađale, a djecu su ustaše trgali rukama od njih, kako se koje rodilo. Od Uskrsa su to radili kod nas. A jednom su 80 duša poslije pokrsta zatvorili i zapalili u sjeniku. Tako je opet jedan gazda do podne išao na prekrst, a od podne do na večer imao ustaše u gostima do 10 sati, a onda je legao, ali po noći su njega i njegovu familiju pokupili i pobili. Predsjednik: Zar su ih ubili istu noć kada su se pokrstili? Svjedok: Istu noć kad su se prekrstili.

- - - - - - - - - -

VAN VITLOCIO. Apotekar iz Stoca, govori o likvidaciji preostalih Srba, 1944. godine, u gradu iz kojeg je:

Poslije masovnog ubijanja Srba u Stocu, ostalo je nekoliko njih, koji su bili čisto ošamućeni događajem koji se desio. Nakon kratkog vremena počeli su se u Stocu širiti glasovi da Srbima nema mjesta u »NDH«, i da jedino prijelazom na rimokatoličku vjeru mogu osigurati život. Nekoliko njih, među njima Vreća Petar, Marić Jefto, Topalović, Avdalović i drugi, predali su molbe za prekrst. Molbe su bile uvažene i nakon obuke od 14 dana pristupilo se ceremonijalu prevođenja iz pravoslavlja na rimokatoličku vjeru. Sedam do osam dana kasnije pozvao sam na večeru našeg župnika i zapitao sam ga, da li može Srbima koji su prešli na rimokatoličku vjeru, garantirati života. Uz osmijeh, odgovorio mi je: »Ja sam njima duše spasio«. Za kratko vrijeme, Marić, Topalović, Avdalović bili su isto tako uništeni kao i drugi pravoslavci.

- - - - - - - - - -

ANDRIJA ŽALAC. Ratar iz Kamenskog, o popu Stjepanu Kučmaniću:

Predsjednik: Što znate da nam kažete o prekrštavanju Srba u Vašem kraju? Svjedok: Prekrštavanje Srba izvršeno je po zahtjevu popa Kučmanić Stjepana, i to 1. X 1942. godine. Toga dana oni su dolazili na pokrštavanje u Kamensko u povorci, u kojoj su išli kao da idu na klaonicu. Držali su se tako što nisu znali da li idu na prekrštavanje u crkvu ili na klaonicu u crkvu, pošto je cijelo Kamensko bilo opasano vojskom. Oni su dolazili jako utučeni i neveseli, iako im je bilo obećano da im se ništa dogoditi neće. Međutim, kratko vrijeme poslije toga oko 13 žrtava je palo. Izvjesno vrijeme poslije toga u šumi, u dvije jame, koliko ja znam, strpano je oko 150 ljudi. Jedna jama ostala je prazna, a bila je namijenjena za Popović Brdo. Kad god su ustaše kod nas dolazili, ljudi su izmicali i povlačili se, jer koliko god je obećanja bilo da im se ništa dogoditi neće, sve je to džabe bilo.

- - - - - - - - - -

OSTOJA SAMARDžIJA. Šumski manipulant iz Mlake, govori o pokrštavanju u svom selu:

Znam da je 1942. godine, oko 15. marta, došao jedan svećenik odaslan iz Zagreba da prekrsti cijelo selo Mlaku. Kad je on došao, pozvao je najprije muškarce, gotovo sve starije ljude. Taj je sastanak održan u Mlaki u jednoj gostioni. Ja sam došao na sastanak da čujem što hoće i što govori taj svećenik. Njegov je govor bio otprilike ovakav: »Ja sam poslan iz Zagreba iz biskupije, pošto sam ja interniran iz Istre — ima nas oko 400 svećenika takvih — pa nema sada mjesta i došao sam da vas pokrstim.« . Ljudi su odgovorili da je to nemoguće i da se ne mogu upustiti u tu stvar, jer nisu svi na okupu. »Mi sami, nas nekolicina, ne bismo mogli da se pokrstimo«, rekli su ljudi. On je na to počeo da viče, i kazao da su oni koji neće da se pokrste, neprijatelji »Nezavisne Države Hrvatske« i da će biti stavljeni izvan snage svih zakona. A oni koji su prekršteni, uživat će sva prava i bit će kao »čistokrvni Hrvati«. Međutim, taj je sastanak bio prekinut i drugog dana u 8 sati trideset ustaša koji su bili na stanici, pokupili su cijeli narod iz Mlake i satjerali ga u parohijalni dom u Mlaki. Tamo smo našli istoga svećenika i nekoliko ustaša, mislim nekih oficira. Kada smo se sakupili, on nam je održao govor u kojemu je rekao: »Ja sam poslan iz Zagreba, od zagrebačke biskupije, da vas pravoslavce pokrstim i prevedem na katoličku vjeru. Sada ću vam kazati način pokrštavanja. Ovdje ću ostati 8 dana. Podijelit ću vam neke knjižice — mislim katakizme — iz kojih ćete učiti osam dana da se za to pripremite. Svaki ima ponijeti 40 kuna — kao neku taksu — koju će uplatiti nama.« Tako je tih osam dana narod išao učiti vjeronauk. Svakog dana išli su ustaše po selu, sakupljali narod i tjerali ga u parohijalni dom. Osmi dan, kada je trebalo biti pokrštavanje, došli smo svi u veliku dvoranu parohijalnog doma koja je bila prepuna ljudi. Opet smo naišli na istog svećenika i nekoliko ustaških časnika. U svakom uglu dvorane bio je po jedan ustaša sa puškomitraljezom držeći ruku na opruzi. U sredini sela bio je svećenik za jednim stolom, a pored njega jedan ustaša, tzv. krizmani kum. Pored stola stajali su dvojica ustaša, svaki s jednim čirakom i jednom svijećom. Mi smo jedan po jedan prilazili stolu. Kad smo došli pred svećenika, morao je svaki dignuti tri prsta i ponoviti zakletvu: »Ja se zaklinjem bogom . . .«, ne znam ni sam šta je sve bilo. Uz to je svaki morao reći: »Ja nisam više Srbin, pravoslavac, nego čistokrvni Hrvat.« Nakon toga svaki je prilazio drugom jednom mjestu gdje je platio 40 kuna u gotovom. Kada se sve to skupa završilo, onda je svećenik održao govor u kojem je rekao: »Vi koji ste se danas pokrstili, sada ste čistokrvni Hrvati. Imat ćete pravo da idete u vojsku, koji hoće i ustašku vojsku. Taj neka se javi u tabor i tamo će biti primljen kao takav«. Nakon toga rekao je nekoliko riječi taj naš ustaša — krizmani kum: »Ja sam ovdje komandant i vi me svi poznajete u Mlaki, a od danas sam vaš krizmani kum, i ima svaki da me zove »kumom«. To je bilo 13. IV a već 14. ujutro u 6 sati došao je zloglasni ustaša Vasilj Punić, a s njim i taj krizmani kum da pohapse čitavo selo. Svi su bili pohapšeni, mučeni i poslani u logor. Drugog dana poklali su 26 ljudi, a ostale zajedno sa ženama i djecom otpremili u logor Jasenovac. Od 1232 osobe, koliko su ih otjerali iz Mlake, vratilo se kući poslije rata svega 145 duša.

- - - - - - - - - -

BRANKO STANKOVIĆ. Rođen u Sloboštini kraj Slavonske Požege, govori o pokrštavanju i spaljivanju ljudi u crkvi:

Predsjednik: Što znate o pokrštavanju Srba? Svjedok: Meni je poznato da se prekrštavanje Srba vršilo 1942. godine. Došao je u naše selo, u parohiju, tamo je nekada bila parohija — u Sloboštini, neki Božidar Šantić, misionar ili fratar iz Zagreba. Ja sam slučajno s njim razgovarao kod učitelja i pitao ga po kojem nalogu je došao. On mi je rekao — po nalogu nadbiskupskog stola iz Zagreba. Kroz to vrijeme vršio je i prekrštavanje. Kod samog prekrštavanja prisiljavao je ljude da se pokrste. Na tom svojem zadnjem obredu kod samoga prekrštavanja i prisiljavanja da ljudi prijeđu na rimokatoličku vjeru, tražio je da mole nekakovu molitvu, ali ljudi nisu htjeli odmah moliti. Naime, on je počeo nešto govoriti i ljudi nisu htjeli to prihvatiti. Onda je počeo drugi put i opet se ljudi nisu odazvali da pristupe toj molitvi za njim. Treći put je opet počeo i onda je rekao — ako neće govoriti, da će ih predati na ustaški stan. Tako su morali da govore tu molitvu za njim, i s tim su i prešli na rimokatoličku vjeru, jer ih je toga puta prisilio. I vršio je i dalje prekrštavanje po ostalim selima i natjeravao ljude da se pokrste, a ukoliko se ne bi neki htjeli prekrstiti, onda je govorio da će ustaše doći po njih i kazniti ih. Sada, dalje mi ništa nije poznato o tome kako je bilo, nego jedino to, o tom nasilnom prekrštavanju. Kada se izvršilo prekrštavanje, ljeti 14. VIII 1942. godine, iz okolnih sela Deževaca, Zigrovaca, Skendrovaca, a pokupili su i neke iz Bosne, sa Kozare, i to su sve stjerali u crkvu, mislim oko 20—30 članova njihovih, i onda su crkvu zaključali i zapalili je, a ostalih 5—8 STOTINA BACILI SU U BUNARE. Napunili su s njima 4 puna bunara, i mislim da se tu još taj narod nalazi. Međutim, kod samoga prekrštavanja su rekli da ukoliko se ljudi prekrste, da će biti zaštićeni i da ih se neće proganjati. Ali to nije vrijedilo, jer su svejedno ljude dalje proganjali i činili takova zla djela

SIMO MANIGODIĆ. Trgovac iz Konjica svjedoči o progonima i pokrštavanju u svom kraju:. Odmah poslije uspostave takozvane, zloglasne,NDH, došli su u naš kraj, u Hercegovinu, mačekovci i ustaše. Jedan njihov transport dočekao je naš župnik u Jablanici, fra Nikola Ivanković, i održao otprilike ovaj govor: »Udrite i koljite sve što je srpsko pa i dijete na majčinim grudima«. Poslije toga nastao je progon Srba u čitavoj Hrvatskoj. Bacali su Srbe žive, polumrtve i mrtve u razne jame. Otpočela su strašna mučenja Srba u čitavoj Hercegovini. Zatim su opet davane neke tiskanice, gotove, i traženo je da se potpišu da bi se dobio prijelaz u katoličku vjeru. Imalo je mnogo i moje rodbine, koja je, da bi sačuvala život, to potpisala. Oni koji su potpisali, puštani su kući, a ostali su ubijeni po zatvorima. Kasnije su opet kupili Srbe u Ljubinju, Mostaru, Ljubuškom, Trebinju, Konjicu, Čapljini i drugim mjestima. Sakupili su ih oko 500 i doveli u logor u Jablanici, gdje su ih držali nekoliko dana. Za to vrijeme tih pet stotina ljudi, žena i djece, iskopali su jednu veliku jamu, a kasnije je bilo naređeno da se provede kroz tu jamu električna struja. To su, međutim, otkrili neki pošteni Hrvati i Muslimani iz Jablanice. Čim su oni to primjetili, a u želji da spasu taj svijet, te Srbe mučenike, izvijestili su Nijemce u Sarajevu i tada je došlo nekoliko njemačkih oficira koji su taj slučaj snimili i zatim naredili da ove ljude odvedu iz toga logora. Svi su poslije toga dovedeni u Gospić i tamo svi pobijeni. Nitko se do sada nije vratio kući i mislim :da se neće vratiti. Poslije toga, javno se kod nas govorilo da Srbi treba da idu pod nož, ili da se sele, ili da se prekrste. Seliti se nisu mogli, a tko je htio da spašava glavu, morao je da prelazi u katoličku vjeru. Jednom mom rođaku rekao je župnik fra Nikola Ivanković, inače ustaški tabornik: »Zašto se igraš sa svojom glavom, zašto ne prelaziš na katoličku vjeru? Ipak, i pored prijelaza na katoličku vjeru, bilo je svakodnevnog ubijanja ljudi i bacanja u jamu; po 20—30 ljudi ubijano je dnevno.

- - - - - - - - - -

MIĆO IGNjATOVIC. Lončar iz Brčkog, optužuje Stepinca i Iliju Violanija zbog pokrštavanja i progona Srba:

Godine 1941. u Brčkom počelo je polako prisiljavanje da se prijeđe na katoličku vjeru, da nam se onda neće ništa dogoditi. Izvjesni ljudi, penzioneri, državni službenici i još neki stvarno su prešli, ali ostali koji su bili zatvoreni, među kojima i ja, mi smo ostali uporni. Kad smo iz zatvora oslobođeni, zatvorili su nas ponovo, ali opet se nitko nije prekrstio. Biskup dr Ilija Violani, ratni zločinac, koji je prvih dana poslije oslobođenja osuđen od narodnih vlasti i strijeljan, nekoliko puta se dogovarao s današnjim optuženim dr Alojzijem Stepincem, nadbiskupom, ali rezultat je ostao isti. Kad je u novembru mjesecu poslao dr Alojzije Stepinac dr Iliju Violanija, on je doveo dvije satnije, 18. ustašku i 5. ustašku satniju, sastavljene od ustaških emigranata. Komandant 18. satnije bio je satnik Barjak, a 5. satnije Franjo Kaštel. Došli su 29. novembra u Brčko. Pohapsili su te iste večeri nekoliko gostioničara i napomenuli da oni budu misionari naši i sutra kad su ih pustili, kazali su da do 1. XIII do podne treba podnijeti molbe za prekrštenje. Rekli su da ćemo izgubiti glave ako se ne prekrstimo. Od podne, od 2 sata do 4, sakupili su nas, preko 150 srpskih domaćina i sinova. Kako su nas dognale ustaške patrole, tako su nas bacili u gimnaziju kao u kavez. Tu su nas tukli svim što su imali pri rukama, kundacima, žilama, svukli s nas džempere, iako je bila zima — 15 ispod nule — cipele, poskidali zimske kapute od 4 do 12 sati, tj. 7 sati neprestano nas tukli. Gole i bose protjerivali nas u Gunju, 4 kilometra uz prugu, zatvorili 60 Srba koji nisu mogli ići i 7 Jevreja. Tu smo bili 24 sata. Uvečer je došao zloglasni kotarski predstojnik Montani s ustašama i kazao: »Nismo znali da ste predali molbe«. I mi nismo znali! »Hajde, vi ste slobodni, i sutra na prekrštenje.« Drugog decembra smo se prijavili u župni ured. Dali su nam tamo gotove formulare, koji su doneseni iz Zagreba. Mi smo samo ispunili naša imena. Drugoga prosinca uvečer još su opljačkali pravoslavnu crkvu, koja je bila najveća i najbogatija u Bosni i Hercegovini, svu zlatninu pokupili, knjige od vrijednosti, a onda je zapalili i do temelja srušili; na tom mjestu su pravili zabave i slično. Poslije toga su otišli na groblje i sve srpske-pravoslavne grobove i sve spomenike dinamitom i čekićem razrovali i razbili. Nas su pokrstili, ali nam to nije pomoglo, jer se poslije toga nastavio progon, pa smo i kao katolici trpjeli i stradavali.

- - - - - - - - - -

47165655_1094321357429973_7020926078914920448_n.jpg

- - - - - - - - - -

U Uskočkoj šumi je 1946. eshumirano 967 žrtava (311 muškaraca, 467 žena i 189 djece) iz četiri masovne grobnice. Posmrtni ostaci ovih žrtava kasnije su sahranjeni u zajedničkoj grobnici/kosturnici na logorskom groblju u Staroj Gradiški.

Posmrtni ostaci identificiranih žrtava preneseni su u krajeve iz kojih su bile dovedene u logor (gotovo isključivo radilo se o žrtvama s područja Srijema).

- - - - - - - - - -

Ovakvih svedočenja je na stotine.

Demografski gubici Jugoslavije u drugom svetskom ratu iznose 1.685.000 ljudi prema zvaničnom izveštaju od 26. maja 1945. godine, odnosno 1.706.000 prema kasnijem izveštaju. Ove brojke predstavljaju ukupan demografski gubitak, koji uključuje ljude svih nacionalnosti, ubijene ili umrle usled rata. Preko 300.000 vojnika, i 1.200.000 civila, po drugim podacima. .......Josip Broz Tito izjavljuje tokom govora u mestu Bela Crkva:

"Tijekom četri godine mi smo izgubili milion i sedamsto hiljada naših stanovnika"

Demografski gubitak predpostavka koliko je ljudi trebalo biti u neko vrijeme na nekom podrucju, a nije usljed ratnih stradanja, bolesti, smanjenog rađanja, migracija.

Stvarni gubici u cijeloj Jugoslaviji nisu nikad istraženo, stalo se sa terenskim istrazivanjem 60-tih kad se doslo do brojke oko 650 000 u cijeloj Jugoslaviji jer se već tada vidjelo da je nemoguće doseći broj od 1.7mio, pa se dalje ustrajalo na mantri iznesenoj odmah nakon rata bez provjere.
Nešto kao u Bosni u zadnjem ratu gdje su Bošnjaci tvrdili dosta dugo da je njih stradalo 200 000, a u stvarnosti "samo" nešto više od 60 000, dok u cijeloj Bosni sve skupa 100 000.

Demografskim istraživanjima je utvrđeno oko milion žrtava u cijeloj Jugoslaviji od toga oko 500 000 Srba, 280 000 Hrvata, malo ispod 200 000 Muslimana itd..

Ne treba zaboraviti da je poslije rata protjerano 500 000 Njemaca i 300 000 Talijana plus migracije naroda koji su bježali od komunista.

Demografski gubitak predpostavka koliko je ljudi trebalo biti u neko vrijeme na nekom podrucju, a nije usljed ratnih stradanja, bolesti, smanjenog rađanja, migracija.

Stvarni gubici u cijeloj Jugoslaviji nisu nikad istraženo, stalo se sa terenskim istrazivanjem 60-tih kad se doslo do brojke oko 650 000 u cijeloj Jugoslaviji jer se već tada vidjelo da je nemoguće doseći broj od 1.7mio, pa se dalje ustrajalo na mantri iznesenoj odmah nakon rata bez provjere.
Nešto kao u Bosni u zadnjem ratu gdje su Bošnjaci tvrdili dosta dugo da je njih stradalo 200 000, a u stvarnosti "samo" nešto više od 60 000, dok u cijeloj Bosni sve skupa 100 000.

Demografskim istraživanjima je utvrđeno oko milion žrtava u cijeloj Jugoslaviji od toga oko 500 000 Srba, 280 000 Hrvata, malo ispod 200 000 Muslimana itd..

Ne treba zaboraviti da je poslije rata protjerano 500 000 Njemaca i 300 000 Talijana plus migracije naroda koji su bježali od komunista.

Како бре 280 тисућа Хрвата? Процентуално више него Срба?????

Tipična katoličko - ustaško demagogija koja ne zaslužuje odgovor. Bar da vas je poginulo 280.000, ali na žalost nije. Napisah ti već jednom, odjebi sa tim svojim ustaškim svinjarijama. To ostavi za mlade ustaške školarce u sadašnjoj NDH.

Back