Јасеновац - истине и лажи

• Začetnik teme Začetnik teme Wrana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Znam da smo ranije vodili diskusiju nekom prilikom na slični temu tako da mi oprosti ako te pitam nešto što već jesam ranije, ali ba šta misliš tačno kada kažeš da logika nalaže?

moramo poci od necega, od nekoga.....u prethodnom postu sam objasnio, da treba da podjemo od cifre od UKUPNO 1 200 000 ZRTAVA RATA....sad jednostavno razmisli - da li je u toj ukupnoj cifri moglo poginuti 400 000 nesrba...po mom misljenju, zasnovanom na svemu sto znam - NIJE....DALJE ZAKLJUCKE IZVEDI SAM.....

- - - - - - - - - -

Ali ovako bi ispalo da je možda i dve trećine svih žrtava Jugoslavije stradalo u jasenovačkom kompleksu? Pa u Aušvicu nije stradala ni trećina žrtava (zemlje koja je bila daleko manje podeljena i sa mnogo manjim unutrašnjim sukobima od naše).

ZASTO TE TO CUDI....pobogu, ti uporedjujes Njemce i Hrvate, uporedjujes neuporedivo....

Крајем седамдесетих.

Odlično i hvala.Ja sam bio 1976 godine prvi put.Drugom prilikom 80 i neke valjda ću se setiti tačno.
Prvi put sam kupio dve knjige i davao Zagrebčaninu da ih pročita.U jednoj je neka imena podvuko
crvenom olovkom koje je poznavao.Doduše to su bili oni što su dolazili iz Austrije da dižu revoluciju
pa su nagrabusili.

А сећаш се званичне бројке, 1,7 милиона жртава, причало се да је то намерно било напумпано да би ратна одштета била већа.

tu su demografski gubici, predstavljeni kao stvarni...to je, cini mi se, demistifikovano...

- - - - - - - - - -

Ali gdje fale toliki Srbi, gdje su oni zabiljezeni?

osvrni se na moje gornje postove, ja nisam mitoman...baratam novijim demografskim nalazima za taj period i zdravom logikom....

Ali ovako bi ispalo da je možda i dve trećine svih žrtava Jugoslavije stradalo u jasenovačkom kompleksu? Pa u Aušvicu nije stradala ni trećina žrtava Poljske (zemlje koja je bila daleko manje podeljena i sa mnogo manjim unutrašnjim sukobima od naše).

mozemo i ovako reci - broj pobijenih Srba u Jasenovcu je oko 700 000, dok je broj ukupno stradalih Srba na teritoriji bivse kraljevine oko 850 000- 900 000...ostalih 300 000 - 350 000 spada na sve ostale, od kojih Hrvati zauzimaju najvecu cifru, potom muslimani, a Makedonaca i Slovenaca tesko da zajedno ima vise od 50 000 - 60 000 stradalih....

Nažalost, za sada nisam pronašao da se u knjizi ma koji popis uopšte pominje.

Ono što jeste izvršeno je matematički propračun hipotetičkih kapaciteta. Taj proračun se koristi kao nešto štp bi moglp biti potvrda da bi gornje procene o brojnosti žetava mogle biti realne. Npr. uradili su analizu kapaciteta jama celog logoraškog kompleksa; prema njihovoj računici, potencijal je 525.000 leševa u jamama.

Ova knjiga ima svoje dobre strane i interesantna je vrlo za pogledati, posebno za laike kojima je i namenjena, ali po pitanju brojnosti žrtava ne donosi nešto epohalno i bojim se da bi možda mogla i štete naneti odlaskom u drugu krajnost.

Takođe bih voleoda je izašla i u normalnom, priuštivijem formatu, jer ovako ispada kao da je Dačić hteo samo malo da troši para i da se hvali, radi prikupljanja jeftinih političkih poena. Knjiga me podseća na one velike i skupe "Srpske vladare", a što ima svoje dobre, ali i loše strane.

О тако нечему прича за лешне јаме и академик С. Живановић.
Међутим, ја бих то преровала. :zelenko3:

Godine 1931. u okviru današnjih granica Hrvatske i Bosne i Hercegovine bilo je 633.256 pravoslavnog stanovništva u Hrvatskoj (oko 633.000 Srba) i 1.028.139 u Bosni i Hercegovini (oko 1 milijun Srba; Stanovništvo po veroispovesti i maternjem jeziku, po popisu od 31. marta 1931. godine, Pregled po općinama, Beograd, 1945.). Prvi popis poslije Drugog svjetskog rata zabilježio je u Hrvatskoj 543.795 osoba srbijanske etničke pripadnosti (dakle oko 89.205 manje nego u popisu 1931.), a u Bosni i Hercegovini 1.136.116. Porast je u BiH bio za oko 136.116 osoba ili za 13,6 posto, u Hrvatskoj pad za 89.205 osoba ili za 14,1 posto. Signifikantnost se vidi u usporedbi porasta ukupne pravoslavne populacije od 14,7 % u okviru bivše države i porasta Srba od 13,6 posto u Bosni i Hercegovini u istom razdoblju 1931.-1948. godine.

Dakle u Hrvatskoj je 1948. godine u popisu stanovništva 1948. godine moglo biti popisano 714.530 osoba srpske etničke pripadnosti, a popisano je 543.795. Razlika od 170.735 mogla bi biti okvirni posredni i neposredni gubitak stanovništva. Po istome obrascu u Bosni i Hercegovini moglo je biti popisano 1948. godine 1.128.000 osoba srpske etničke pripadnosti, a popisano je 1.136.116!

https://www.hkv.hr/hrvatski-tjednik...srpska-statistika-stradanja-na-koljenima.html

moramo poci od necega, od nekoga.....u prethodnom postu sam objasnio, da treba da podjemo od cifre od UKUPNO 1 200 000 ZRTAVA RATA....sad jednostavno razmisli - da li je u toj ukupnoj cifri moglo poginuti 400 000 nesrba...po mom misljenju, zasnovanom na svemu sto znam - NIJE....DALJE ZAKLJUCKE IZVEDI SAM.....

Do sada utvrđen je identitet ukupno oko 250 hiljada stradalih ne-Srba. Imajući to u vidu, zašto smatraš da je nerealno da bi konačna brojka mogla biti 400 hiljada ne-srpskih Jugoslovena koji su izgubili svoje živote? Ako prenesemo statistiku procene stradalih u odnosu na broj onih utvrđenog identiteta, po toj računici konačna brojka bi trebalo da se kreće upravo tude negde; nešto preko 415 hiljada stradalih. :zddm6:

Godine 1931. u okviru današnjih granica Hrvatske i Bosne i Hercegovine bilo je 633.256 pravoslavnog stanovništva u Hrvatskoj (oko 633.000 Srba) i 1.028.139 u Bosni i Hercegovini (oko 1 milijun Srba; Stanovništvo po veroispovesti i maternjem jeziku, po popisu od 31. marta 1931. godine, Pregled po općinama, Beograd, 1945.). Prvi popis poslije Drugog svjetskog rata zabilježio je u Hrvatskoj 543.795 osoba srbijanske etničke pripadnosti (dakle oko 89.205 manje nego u popisu 1931.), a u Bosni i Hercegovini 1.136.116. Porast je u BiH bio za oko 136.116 osoba ili za 13,6 posto, u Hrvatskoj pad za 89.205 osoba ili za 14,1 posto. Signifikantnost se vidi u usporedbi porasta ukupne pravoslavne populacije od 14,7 % u okviru bivše države i porasta Srba od 13,6 posto u Bosni i Hercegovini u istom razdoblju 1931.-1948. godine.

Dakle u Hrvatskoj je 1948. godine u popisu stanovništva 1948. godine moglo biti popisano 714.530 osoba srpske etničke pripadnosti, a popisano je 543.795. Razlika od 170.735 mogla bi biti okvirni posredni i neposredni gubitak stanovništva. Po istome obrascu u Bosni i Hercegovini moglo je biti popisano 1948. godine 1.128.000 osoba srpske etničke pripadnosti, a popisano je 1.136.116!

https://www.hkv.hr/hrvatski-tjednik...srpska-statistika-stradanja-na-koljenima.html

Глупост од рачунице.
Имала би смисао само да постоји попис из 1941.
Или да су се обазрели какав је тренд природног прираштаја био, колико је људи могло бити рођено за тих 10 година па тек онда изводити рачунице.

Мош' мислити, праве рачуницу 1948. наспрем 1931. као да је време стало.

Та врста процена је рађена после рата, али је то пуно претпоставки, нађеш негде костуре, и уместо да све прекопаш, ти претпоставиш да је рецимо на површини од 10Ha и на дубини до 10m све пуно костура које си нашао на узорку од можда пар десетина метара кубних.
То није то, требало је ископати и саставити све костуре, и сваког евидентирати и пребројати.

Ја сам негде упоређивао резултате пописа, и нисам нашао да се бројке разликују толико да би се говорило о више стотина хиљада жртава, не треба заборавити ни да је била колонизација из тих крајева после рата.

Ризикујем да испаднем изданик, али ми се чини да је у неким југословенским круговима све намерно остављено овако, да би се чим Хрватска крене у причу о већој самосталности почели да се извлаче костури и да се њима Хрвати уцењују, то је прљава игра.

Хрвати имају право на своју државу, и нико нема право да их у томе спречава. То што смо ми имали филозофију што им више дамо Срба и територије теже ће се отцепити, то је наш проблем, још од Цветковића.
Уствари, СР Хвратска је много мање од онога што су добили у предратној Југославији.

Ај, кад си ти могу и ја да ризикујем то исто, да испаднем изгнаник.
Мислим да је број од 700-800,000 жртава у Јасеновцу пренадуван, и то управо од наших непријатеља. Свакако да није ни 80,000 колико је Туђман, говорио.
А зашто? Па зато д,а би, кад нам потуре ту лажну причу, могли да изађу са "њиховим" доказима и кажу како Срби лажу и прави број је заправо ни мање ни више него 17,250! Мислим да је реално процена можда 200-300,000 што не мења ствар ни мало, исто је и 200 и 800,000.
Али, овако могу да нас праве будалама и врло лако доказују да није 800,000, и да ми то преувеличавамо, и да онда причају по свету како је заправо 17,250 и да им људи онда поверују.
Заправо тај јеврејин ради против нас.
И додатна игранка око "демографских губитака" и стварних убијених људи.
...
А да ли је НДХ била геноцидна је бесмислено питање, које неко опет покушава да оспори, па на геноциду и због геноцида је и створена.
...
Сличну ако не и исту заврзламу комунисти су направили и овде у Крагујевцу.
Годинама су нас учили да је побијено 7,000 родољуба и 300 ђака, а на крају је испало да је око 2500-3000 родољуба и 300 ђака. И добро је да тако, на крају крајева. Да је мање побијено, шта ми имамо од тога нас је више побијено???? Чему тај мазохизам???
...
Иначе ни ми сами немамо званичан попис жртава рата 1999, ту нам нико није крив.
За 1992-1995 још нешто и постоји.

Poslednja izmena:
Глупост од рачунице.
Или да су се обазрели какав је тренд природног прираштаја био, колико је људи могло бити рођено за тих 10 година па тек онда изводити рачунице.

Ima u članku. Zanemari stil pisanja.

ZASTO TE TO CUDI....pobogu, ti uporedjujes Njemce i Hrvate, uporedjujes neuporedivo....

Nije mi bila namera da poredim, već da izrazim da mi je vrlo neuverljivo da je većina žrtava Jugoslavije stradala u tom jednom logoru. Ne vidim nikakve dokaze za tako nešto; štaviše, ako je to tačno, morali bismo ukupnu računucu povećati za nekoliko stotina hiljada, a možda i na skoro 2 miliona ako tako idemo...

Razumem suštinu Grajfove namere i ove inicijative (uprkos političkoj pozadini) i nadam se da će popularizacija biti uspešna do te mere da se podrži neki međunarodni poduhvat koji bi izdejstvovao odobrenje Zagreba da se izvrše opsežne ekshumacije na celom tom terenu. Ali van toga, sve ove priče o Jasenovcu se meni ni malo ne sviđaju iz prostog razloga što pretenduju da izjednače DSR=Jasenovac, pretvarajući ga u jedino stratište srpskog naroda i cele Jugoslavije. Za mene je to užasno, jer dovodi do povećanja neznanja i poturanja pod tepih, da ne pominjem u potpuni zaborav, svega što se desilo, od one jadne dece u Jastrebarskom, preko Jadovnog, pa nadalje. To je, po mom mišljenju, jedan pravi užas ako je sve što će biti zapamćeno samo Jasenovac. I to je na neki način i svojevrsna abolicija ustaša (i generalno nacifašista i saradnika okupatora), jer eto može se predstaviti Jasenovac maltene kao nešto izolovano; kao ograničeni fenomen i da stoga ispadne da na teritoriji okupirane Kraljevine Jugoslavije zapravo nije bilo nikakvih sistemskih zločina.

Poslednja izmena:
U Banovini Hrvatskoj je prema popisu iz Kraljevine Jugoslavije zivelo 2 miliona Srba

1948. u Hrvatskoj popisano ispod 600.000 Srba

Znaci za 10 godina broj Srba se smanjio za 1.4 miliona...

Banovina Hrvatska je ukljucivala i veliki deo BiH, a 800K nije mala cifra pa da moras konstantno da lazes.
Druga strana zivi za takve lazi i posle negira ili jednako umanjuje brojke.
Nikom ne cinis uslugu sto lazes kad za to nema nikakve potrebe.

p.s. Jos da se nadodam na ovu temu sa pitanjem.

Zasto polupismena komunisticka beogradskopasalucka stoka jos nije odobrila planove za izgradnju SRPSKOG YAD VASHEM muzej centra ?

Poslednja izmena:
I ja prvi put vidim ovaj dokument, ali potvrđuje pripreme za akciju čišćenja Kozare od komunista i kompletnog stanovništva.

Da; ako je ovo zaista novo, onda možemo reći da je to jedno značajno otkriće. z:)

О тако нечему прича за лешне јаме и академик С. Живановић.
Међутим, ја бих то преровала. :zelenko3:

Evo ako te interesuje, da sama pročitaš:

Perevo.jpg

Dorogo.jpg

tereco.jpg

Prilozi

• tereco.jpg
    tereco.jpg
    187,9 KB · Pregleda: 9
Poslednja izmena:
Ај, кад си ти могу и ја да ризикујем то исто, да испаднем изгнаник.
Мислим да је број од 700-800,000 жртава у Јасеновцу пренадуван, и то управо од наших непријатеља. Свакако да није ни 80,000 колико је Туђман, говорио.
А зашто? Па зато д,а би, кад нам потуре ту лажну причу, могли да изађу са "њиховим" доказима и кажу како Срби лажу и прави број је заправо ни мање ни више него 17,250! Мислим да је реално процена можда 200-300,000 што не мења ствар ни мало, исто је и 200 и 800,000.
Али, овако могу да нас праве будалама и врло лако доказују да није 800,000, и да ми то преувеличавамо, и да онда причају по свету како је заправо 17,250 и да им људи онда поверују.
Заправо тај јеврејин ради против нас.
И додатна игранка око "демографских губитака" и стварних убијених људи.
...
А да ли је НДХ била геноцидна је бесмислено питање, које неко опет покушава да оспори, па на геноциду и због геноцида је и створена.
...
Сличну ако не и исту заврзламу комунисти су направили и овде у Крагујевцу.
Годинама су нас учили да је побијено 7,000 родољуба и 300 ђака, а на крају је испало да је око 2500-3000 родољуба и 300 ђака. И добро је да тако, на крају крајева. Да је мање побијено, шта ми имамо од тога нас је више побијено???? Чему тај мазохизам???
...
Иначе ни ми сами немамо званичан попис жртава рата 1999, ту нам нико није крив.
За 1992-1995 још нешто и постоји.

Sa ovom knjigom neka se zanimaju Hrvati koji tvrde da je Jasenovac bio radni logor poluotvorenog tipa.Nas Srbe broj zrtava ne treba mnogo da zanima, 150 000. ili 700 000. obe brojke su monstruozne .Nista nece promeniti da se sutra utvrdi u jednu zrtvu tacan broj ubijenih ,uvek ce biti onih koji ce to odbiti da veruju.Hocu da kazem, da se kojim slucajem iskopaju svi posmrtni ostaci (sto je nemoguce) i prebroje, 80% populacije i sa srpske i hrvatske strane odbice da poveruje u konacan broj,tako da je "utvrdjivanje" istine uzaludan posao
U Srebrenici je stradalo oko 2500 muslimana,prilicno pouzdano ,da li nekoga interesuje da se utvrdi tacan broj poginulih iako je zvanicna brojka 8000. i nije konacna ? Apsolutno ne.
Srbi su infantilni i politicki nezreli kao narod i to ova tema po ko zna koji put potvrdjuje,brojem ubijenih pre osamdeset godina se ne trguje.Postoji broj koji je zvanicno objavljen od strane komunista i tu se citava prica zavrsava. Svakoga onoga ko dovede u pitanje zvanicno objavjen broj treba kazniti za negiranje genocida novcano i na kraju zatvorski

Poslednja izmena:
Ima u članku. Zanemari stil pisanja.

Опет кажем, читав текст је опасна глупост и политиканство.

Објаснио човек донекле:

''Stjepana Šterca sam sretao 1990-ih. Nažalost, vidio sam da je u zadnje vrijeme šiknuo, pa piše gluposti u službi ideološke propagande.

Npr. tvrdi, kako se Kočović (knjiga objavjena u emigraciji 1985. i u Sarajevu 1990) i Žerjavići ( studija 1989) ne služe popisom iz 1948.. To naravno nije točno, jer obojici je to ključni izvor, što se lako vidi ako se knjige bar prolista.

Ako smanujue postotke rasta stanovništva za Srbe, onda to svakako mora napraviti i za Hrvate i muslimane,. ker su oni gotovo isti u istom području (visoki u Bosni, niži u Primorskoj banovini i Savskoj banovini idr.).. Pa bi onda ispalo da u BiH uopće i nije bilo ratnih žrtava.''

''Nadam se da se možemo složiti, da je prirodni priraštaju Hrvata u BiH bio približno jednak onome Srba, a sigurno nije bio puno veći. Onda i tu treba bitno korigirati Žerjavićeve podatke.

Za Hrvate u BiH navodi Žerjavić (tabela 17 u studiji "Žrtve stanovništva Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu) da ih je po popisu 1931. bilo 522.000, a izračunati broj (koliko bi se očekivalo da ih bude da nje bilo rata) za 1948. je 707.000. Rast je 35,4% u 17 godina, odnosno godišnja stopa 1,8%.

Ako bismo na brojku iz 1931. primijenili Štercovu stopu od 0,8%, to daje za 17 godina kumulativni rast od samo 14,5%, odnosno za 1948. bi brojka bila 598.000. A popis 1948. nalazi da u BiH ima 614.000 Hrvata, pri čemu je izjednačen je broj emigracije (32.000 otišlo iz BiH) i asimilacije (32.000 muslimana se izjasnilo kao Hrvati).

Po Žerjaviću demografski gubitak Hrvata u BiH je 93.000, a po Štercu je rat doveo čak do povećanja u odnosu na broj koji bi bio bez rata.

Tužno je da se profesionalni demograf pri kraju karijere upušta u takve besmislice.''

Глупост од рачунице.

Mislio sam da pitam isto pitanje, koliki je prirastaj bio izmedju 31-41, sigurno se ta brojka nije mogla uduplati.
Kao sto hrvatska strana cesto pokusava da umanji broj zrtava, cini mi se da srpska pokusava da taj broj i uveca.
Ako pogledamo te brojke iz popisa, onda nije realna brojka od 700K i nadam se istinski da je taj broj sto manji, kako zbog samih zrtava, tako i zbog oba naroda.

Nije mi bila namera da poredim, već da izrazim da mi je vrlo neuverljivo da je većina žrtava Jugoslavije stradala u tom jednom logoru. Ne vidim nikakve dokaze za tako nešto; štaviše, ako je to tačno, morali bismo ukupnu računucu povećati za nekoliko stotina hiljada, a možda i na skoro 2 miliona ako tako idemo...

Razumem suštinu Grajfove namere i ove inicijative (uprkos političkoj pozadini) i nadam se da će popularizacija biti uspešna do te mere da se podrži neki međunarodni poduhvat koji bi izdejstvovao odobrenje Zagreba da se izvrše opsežne ekshumacije na celom tom terenu. Ali van toga, sve ove priče o Jasenovcu se meni ni malo ne sviđaju iz prostog razloga što pretenduju da izjednače DSR=Jasenovac, pretvarajući ga u jedino stratište srpskog naroda i cele Jugoslavije. Za mene je to užasno, jer dovodi do povećanja neznanja i poturanja pod tepih, da ne pominjem u potpuni zaborav, svega što se desilo, od one jadne dece u Jastrebarskom, preko Jadovnog, pa nadalje. To je, po mom mišljenju, jedan pravi užas ako je sve što će biti zapamćeno samo Jasenovac. I to je na neki način i svojevrsna abolicija ustaša (i generalno nacifašista i saradnika okupatora), jer eto može se predstaviti Jasenovac maltene kao nešto izolovano; kao ograničeni fenomen i da stoga ispadne da na teritoriji okupirane Kraljevine Jugoslavije nije bilo nikakvih sistemskih zločina.

Али чекај, ја нисам схватила да се ту говори само и једино о Јасеновцу.
Јасеновац је био сабирни логор из кога се део увек упућивао на остала стратишта.
И то није непознат податак, шта више, ко се бави Јасеновцем, то сигурно зна.

Mislio sam da pitam isto pitanje, koliki je prirastaj bio izmedju 31-41, sigurno se ta brojka nije mogla uduplati.
Kao sto hrvatska strana cesto pokusava da umanji broj zrtava, cini mi se da srpska pokusava da taj broj i uveca.
Ako pogledamo te brojke iz popisa, onda nije realna brojka od 700K i nadam se istinski da je taj broj sto manji, kako zbog samih zrtava, tako i zbog oba naroda.

Еј, демографија је озбиљна прича. Не своди се она само на просту рачуницу рођених, умрлих и природни прираштај.
Тако да је сам текст комплетна небулоза.
Не улазим у број жртава већ приступ није адекватан.

@Slaven
Ista ekipa se okupila da diskutuje o Jasnovcu kao i prošli put.
Zamolio bih te Slavene da prebaciš ovu temu na istoriju, stvarno je uzaludno ponovo pričati priče o milionima žrtava.

Ne, zato što je ovo politička knjiga koliko i istorijska, pa tako i vest (dnevno političke prirode). Na dosta mesta ima o Franji Tuđmanu, a celi poslednji deo knjige posvećen je određenim paralelama sa 1990-im godinama i svim hrvatskim zločinama počinjenim tada, uključujući i operacije Bljesak i Oluja, kao i generalno o revizionizmu u današnjoj Hrvatskoj.

Knjiga nije neka prosta naučna studija Jasenovca, već u značajnoj meri delo sa vrlo jasnom političkom porukom i smeštajem u sadašnjosti, tako da zapravo i treba da bude na ovom podforumu. U njenoj srži nije prosto sam Jasenovac, već odnosi između Hrvatske i Srbije u 21. veku.

A to što je ovako prestižno izdanje (mogli su ograničeni broj primeraka, tipa nekoliko, a ostalo normalno, ovako je stvarno besmisleno) rekao bih da jedan deo konstituiše i u izvesnoj meri samopromocija tj. deo prikupljanja političkih poena Vučića i Dačića (ne treba zaboraviti da se bliže izbori).

Poslednja izmena:
Еј, демографија је озбиљна прича. Не своди се она само на просту рачуницу рођених, умрлих и природни прираштај.
Тако да је сам текст комплетна небулоза.
Не улазим у број жртава већ приступ није адекватан.

Nego na sta se jos svodi ?
Tekst nisam ni citao, ne zanimaju me debili koji umanjivanjem broja pokusavaju da "unormale" ono sto se tamo desilo.
Osvrnuo sam se samo na statistiku i brojke.

Back