Јасеновац - истине и лажи

• Začetnik teme Začetnik teme Wrana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Odakle ti podaci? Kojoj hrvatskoj? Kad je to nekakva hrvatska postojala pre NDH?

Postojala je kneževina Hrvatska 9. stoljeću, Kraljevina Hrvatska do 12. stoljeća, Kraljevina Hrvatska, Dalmacija i Slavonija kao dio Austro-Ugarske do 1918., Banovina Hrvatska do 1941. Još te nešto zanima? :ceka:

- - - - - - - - - -

Zaključci na koje aludiraš temelje se na pogrešnoj pretpostavci da je u periodu od 1931. do 1941. plus (recimo) od 1944 do 1948 dakle tih ČETRNAEST i kusur GODINA bila demografska stagnacija. Apelujem na upotrebu mozga. :kafa:

Ovo je jedan pokazatelj demografskog rasta u Hrvatskoj u navedenom razdoblju, radi poređenja:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Povijest_Zagreba
1931. U Zagrebu je popisan 185 581 stanovnik; od 1921. broj žitelja se povećao za 70%, što je najveći demografski porast u povijesti Zagreba do danas.
1941. Zbog Drugoga svjetskog rata nije bio obavljen predviđen popis stanovništva, no procjenjuje se da je onda u Zagrebu živjelo 260 000 stanovnika.

Dakle, procenjuje se prirast od oko 40% . Prema tom pokazatelju, Srba bi u srezovima današnje Hrvatske bilo 910.000 a na području Bosne 1.540.000.

Samo prema tome, razlika u broju Srba između 1941 i 1948. ne uzimajući posleratni demografski bejbi bum u obzir, bila bi

Hrvatska - 330.000 Srba manje
Bosna i Hercegovina - 340.000 Srba manje

Dalje, NDH je obuhvatala i delove današnje Srbije (Srem do Zemuna i današnji Novi Beograd) odakle su srpski civili takođe dopremani u Jasenovac. Koliko stotina hiljada Srba je tamo živelo 1931, odnosno 1948 .treba proveriti i uzeti u obzir.

Kraj diskusije.

Nemaš ti veze s vezom, a kamoli sa statistikom, demografijom i matematikom. :thumbdown:

- - - - - - - - - -

Da, dodatno sam problematizovao:

Kada se uzme u obzir i deo NDH koji je obuhvatao Srbiju i posleratni "bejbi bum", onda se broj od 1.044.000 poginulih i umrlih popisanih Srba na području i za vreme NDH čini realnim.

Čini se realnim da si ti nerealan.

U "izvjesnoj mjeri" Hrvati su ubili svakog Srbina koji ima je dopao ruke. Cijela hrvatska drzava je bila logor za Srbe. Prije Jasenovca je bilo Jadovno a u Jadovnu je ubijeno 50 000 ljudi za mjesec i po dana. Kolko je naroda sa Kozare samo ocerano u Jasenovac?
A u Jasenovac su gonjeni svi Srbi iz sviju krajeva hrvatske drzave, do koji su Hrvati mogli doci.
Kolko je naroda ubijeno na putu za Jasenovac, da nikad nijesu ni stigli do Jasenovca?

Tudjmanu nije bila istina u interesu, niti 99% hrvatski pisaca koji su pisali o tome. U interesu mu je bilo pranje ljage i sramote sa hrvata. I to po onome, pobijeni su ljudi, pa sta. Ujo vuk magarca, idemo dalje...
Mozda je i Dinko Sakic istinozborac, kad je rekao da u Jasenovcu, dok je on bio tamo, nije ubijen nijedan Srbin. Nista nije rekao, kolko je za to vrijeme pobijeno Vlaha??

Nije ujeo vuk magarca, ali što bi ti sada? Da zovemo sv. Lazara pa da uskrsne mrtve? Ne razumijem te.

:fdlan: Nisi ni započeo temu, a već si napravio ogromnu logičku grešku. Što bi ti to trebao oprostiti današnjim Hrvatima? Ajde, prvo mi to objasni. :ceka:

Tek sam sada vidio da je ova tema otvorena jako davno. Nadam se da je autor još prisutan na forumu pa da objasni svoj jezični izlet u nepoznato.

Pa verovatno je imao na umu to, da neki uticajni ljudi, Hrvati ne priznaju da se desio genocid, smanjuje se broj žrtava,...

I ne treba im nikada oprostiti za to i nikada zaboraviti. Ali je zato potrebno uvek graditi na miru i dogovoru.

Jesi li pogledao: Utvrđivanje broja žrtava u Jasenovcu - u toku suđenja ekspert Oberšal protiv g. Šešelja.
(od 24:50 min do 32:42 min)?

Ja i nisam rekao da je to broj ljudi ubijenih u Jasenovcu, to je minimalni broj Srba pobijenih od hrvatske nacisticke drzave u II sv. ratu, na jasenovac svakako otpada dobar deo.

Dakle, nije istina da je smao u Jasenovcu pobijeno između 700.000 do 1 milijun i nešto Srba + ostali? :think:

- - - - - - - - - -

Koliko se sjećam i međunarodne komisije su utvrdile, da je u NDH nestalo oko 700.000 Srba, Jevreja i Roma.

Loše se sjećaš. ;)

Питам зато што су они свако име проверавали, и за сваког постоје сви потребни подаци.
Колико знам истраге још увек трају постоји и списак од 30-40 000 људи који се тек проверава, то су људи нестали на територији НДХ али се са сигурношћу не зна да ли су убијени баш у Јасеновцу.
Поред тога у Јасеновцу су људе клали и бацали у Саву, масовно спаљивали, кували па правили сапун, врло тешко ће се утврдити њихов идентитет.
И поред тога у Доњој Градини од отприлике 130 гробница само је тек неколико ексхумирано, мислим да се може доћи и до 200 000 особа убијених у Јасеновцу са свим подацима о тим људима, остало би било немогуће за пописивање.
Демографски губици нам говоре да је на територији НДХ нестало 1 000 000 Срба, највећи број сасвим сигурно у Јасеновцу, колико тачно, никада нећемо знати.

:lol: Ma gdje to demografski podaci govore da je na teritoriju tkz. NDH nestalo 1.000.000 Srba?! Kome ti prodaješ maglu? Ukupan broj svih žrtava, uključujući i vojne žrtve (čak i Nijemce), na području ČITAVE JUGOSLAVIJE iznosio je 1.027.000 ljudi svih nacionalnosti! Dakle, cijela Yuga i svi poginuli!

Pa verovatno je imao na umu to, da neki uticajni ljudi, Hrvati ne priznaju da se desio genocid, smanjuje se broj žrtava,...

I ne treba im nikada oprostiti za to i nikada zaboraviti. Ali je zato potrebno uvek graditi na miru i dogovoru.

Jesi li pogledao: Utvrđivanje broja žrtava u Jasenovcu - u toku suđenja ekspert Oberšal protiv g. Šešelja.
(od 24:50 min do 32:42 min)?

Koji to utjecajni Hrvati negiraju genocid? :think: Koja je razlika između umanjivanja i preuvelićavanja broja žrtava? Ja sam i protiv jednog i protiv drugog, a za nepobitne činjenice. Ne zanima me politička propaganda ni na hrvatskoj ni na srpskoj strani, već znanstveno verificirani dokazi.

Ово су примери зашто се Хрватска данас сматра фашистичком вукојебином.

Довођење у питање науче ортодоксије ''аргументима'' ''где су лешеви'', ''на списку има само 88.000 имена'', или ''400.000 Срба се иселило из БиХ и Хрватске'' би у цивилизованим земљама било довољно да човек заглави у затвору.

У осталом, може ли неко замислити случај да неки Немац , слободно и јавно у неком /псеудо/-историјском дискурсу доводи у питање овим ''аргументима'' /''где су лешеви'', ''на поименичном списку има само толико жртава'' или '' милиони Јевреја су се преселили у САД и Палестину''/ доводи у питање број убијених у Аушвиц-Биркенауу и Холокаусту?

П.С.

Иначе, научна ортодоксија по питању жртава са територије НДХ-а је она коју је Морачанин изнео: 700.000 убијених Срба, Јевреја и Рома.

E ne, nećemo vjerovati činjenicama, nego bi trebali vjerovati u mitomaniju. Ajde beži bre! :roll: Gdje su ti dokazi o 700.000 pobijenih? Argumenti? Činjenice? Bilo što? Pa hebate nije statistika religijska dogma pa da netko mora bespogovorno vjerovati u nedokazano i nepotvrđeno. Ako postoji sumnja da podaci nisu ispravni, onda je obaveza svih nas učiniti sve što treba kako bismo došli do validnih i relevantnih informacija. Gdje god postoji imalo sumnje, dužnost je propitkivati.

Strasne stvari se ovde pišu. Da čovek ne poveruje.
Neću da kunem, a možda bi trebalo. Neki dok ne osete na svojoj koži ne mogu da razumeju.
Ko ima pravo da umanjuje broj žrtava u Jasenovcu? Postoje dokazi i to je bilo jasno svima do 90-tih godina. I onda odjednom neoustaška propaganda na mala vrata dolazi do cifre 10 puta manje od one koja je svima poznata.
Sram vas bilo.
Neću da postavljam slike, suvišno je.

Tko ima pravo da se bez imalo osobne i profesionalne odgovornosti igra s brojem žrtava i time posredno čini grotesku od tragično i surovo pobijenih nevinih ljudi?

:lol: Ma gdje to demografski podaci govore da je na teritoriju tkz. NDH nestalo 1.000.000 Srba?! Kome ti prodaješ maglu? Ukupan broj svih žrtava, uključujući i vojne žrtve (čak i Nijemce), na području ČITAVE JUGOSLAVIJE iznosio je 1.027.000 ljudi svih nacionalnosti! Dakle, cijela Yuga i svi poginuli!
Видим одговори су ти препуни валидних аргумената због чега би требало да ти поверујем.Тај што је то израчунао није био у праву, прочитај поново моју објаву горе.
Поређења ради краљевина Србија је у првом светском рату изгубила око 1,3 милиона становника, свеукупно и војника и цивила, а имала је пред рат негде око 4,5-5 милиона људи.
Према проценама на целој територије успоставњене НДХ живело је између 2.5- 3 милиона Срба.

Зашто Хрвати имају толику потребу да смањују број жртава у Јасеновцу?

а) зато што осећају духовни (и сваки други) континуитет са НДХ-азијом?
б) зато што са НДХ-азијом осећају духовни континуитет (и сваки други)?
в) због духовног (и сваког другог) континуитета са НДХ-азијом?

:think:

Увек ми је тешко да се одлучим за неки од ова три понуђена одговора.

Видим одговори су ти препуни валидних аргумената због чега би требало да ти поверујем.Тај што је то израчунао није био у праву, прочитај поново моју објаву горе.
Поређења ради краљевина Србија је у првом светском рату изгубила око 1,3 милиона становника, свеукупно и војника и цивила, а имала је пред рат негде око 4,5-5 милиона људи.
Према проценама на целој територије успоставњене НДХ живело је између 2.5- 3 милиона Срба.

Da je Kraljevina Srbija izgubila toliko ljudi u Prvom svjetskom ratu, danas uopće ne bi bilo Srba. Zašto uvijek pretjerujete s brojkama? Tako je bilo i s krajiškim Srbima nakon 1995. U početku se iznosila cifra od 200.000, pa je uskoro narasla na dvostruko (400.000) da bi lani Milorad Buha izjavio da je zapravo s područja Hrvatske otišlo/pobjeglo/protjerano/kaj god 800.000 Srba i čak je iznio tvrdnju da je uoći 90-ih u SR Hrvatskoj živjelo preko 1.000.000 Srba, ali da se o tome nije smjelo govoriti. :roll: :dash: Zašto uvijek zapadate u mitomaniju? Stvarno mi to nije jasno. :dontunderstand:

Poslednja izmena:
Пошто Мркаљева рачуница није тачна, како кажеш, докажи то што кажеш.

Ко би ти веровао без доказа?

Prva procjena o broju jasenovačkih žrtava bila je da se radilo o ukupno 46.000 stradalih. Napominjem, to je bila procjena, dakle više-manje pretpostavka. Do kraja 40-ih počelo se govoriti (ne znam na osnovu čega) o brojci od 600 do 700 tisuća žrtava, u 50-ima, također bez ikakva znanstvena utemeljenja, o čak 800.000 pa i do 1 milijun žrtava. Prvo znanstveno istraživanje pokrenuto je 1964. i tada se započelo sa stvaranjem popisa stradalih. To je bila zadaća Saveznog zavoda za statistiku SFRJ (1964.). Budući da je tim radom, uz korištenje tada najsuvremenijih metoda, prikupljeno "svega" 59.188 imena, rezultati tog istraživanja zadržani su u tajnosti, jer nisu odgovarali tadašnjim političkim tvrdnjama. Važno je napomenuti i da taj popis nije bio potpun, pa se već 70-ih i 80-ih smatralo kako bi tu brojku trebalo uvećati za 40-50% kako bi se dobilo približno stvarno stanje.

Najveći problem je što dio javnosti miješa stvarne s demografskim gubicima i upravo iz toga proizlazi statistički nesrazmjer koji se krivo čita kao broj stradalih, što naprosto nije istina. Kad bi se ljudi pravilno služili znanstvenim aparatom i metodologijom, mnogo brže bi raspleli ovu tragičnu dilemu koja ne bi smjela biti ovako zatrovana nesavjesnim manipuliranjem.

Зашто Хрвати имају толику потребу да смањују број жртава у Јасеновцу?

а) зато што осећају духовни (и сваки други) континуитет са НДХ-азијом?
б) зато што са НДХ-азијом осећају духовни континуитет (и сваки други)?
в) због духовног (и сваког другог) континуитета са НДХ-азијом?

:think:

Увек ми је тешко да се одлучим за неки од ова три понуђена одговора.

A zašto, ekvivalentno tome, Srbi imaju potrebu uvijek uvećavati broj žrtava na svojoj strani?

Prva procjena o broju jasenovačkih žrtava bila je da se radilo o ukupno 46.000 stradalih. Napominjem, to je bila procjena, dakle više-manje pretpostavka. Do kraja 40-ih počelo se govoriti (ne znam na osnovu čega) o brojci od 600 do 700 tisuća žrtava, u 50-ima, također bez ikakva znanstvena utemeljenja, o čak 800.000 pa i do 1 milijun žrtava. Prvo znanstveno istraživanje pokrenuto je 1964. i tada se započelo sa stvaranjem popisa stradalih. To je bila zadaća Saveznog zavoda za statistiku SFRJ (1964.). Budući da je tim radom, uz korištenje tada najsuvremenijih metoda, prikupljeno "svega" 59.188 imena, rezultati tog istraživanja zadržani su u tajnosti, jer nisu odgovarali tadašnjim političkim tvrdnjama. Važno je napomenuti i da taj popis nije bio potpun, pa se već 70-ih i 80-ih smatralo kako bi tu brojku trebalo uvećati za 40-50% kako bi se dobilo približno stvarno stanje.

Najveći problem je što dio javnosti miješa stvarne s demografskim gubicima i upravo iz toga proizlazi statistički nesrazmjer koji se krivo čita kao broj stradalih, što naprosto nije istina. Kad bi se ljudi pravilno služili znanstvenim aparatom i metodologijom, mnogo brže bi raspleli ovu tragičnu dilemu koja ne bi smjela biti ovako zatrovana nesavjesnim manipuliranjem.

Ја ћу да ти кажем на основу чега.

На основу књига које су усташе у сабиралисшту ''Госпић'' редовно водиле, а оне су подразумевале да сваког човека кога довезу, а довозили су народ возовима из свих делова НДХ, упишу му име, презиме, средње име и године плус фотографија.

Такође, заплењени су бројни џакови фотографија клања.

Лично познајем човека који је успео да се докопа око 400 фотографија клања.

А онда 1964. године шеф УДБА-е за Хрватску наређује спаљивање тих књига и фотографија.
Спаљивање су извршила четири човека којима се одлично зна име и презиме, тј. знало се.
Сваки је скончао у врло сумњивим околностима живот.
Напоменућу да ни једном од њих, ни један потомак није жив - дакле, угасиле су им се лозе сасвим.

Две ствари су битне:
1. подаци су архивирани и сачекаћемо ми отварање архива служби

2. води рачуна кад се уплићеш у овакве теме да су оне врло осетљиве и да је велики грех кад се о њима прича на начин на који то радите ви Хрвати, прича о сетви и жетви се односи на сваког појединца на планети

п.с. написала сам у претходној поруци да су Италијани отворили војни архив прошле године и дају податак да је само у Јадовном убијено 40 000 људи за свега три месеца постојања тог логора у који је народ стизао , такође, из госпићког сабиралишта.

Jovan Mirković, srpski povjesničar, nekadašnji direktor Spomen centra Jasenovac i viši kustos Memorijalnog centra žrtava genocida u Beogradu izjavio je 2012.:

"...Pokušavamo reći da ako je tačna vladajuća brojka od 700 000 žrtava Jasenovca, a bilo je procena i da ih je vilo 1 100 000, onda nijedna žrtva nigde na nekom drugom mestu nije stradala. To uvećavanje broja žrtava u Jasenovcu jako pogoduje revizionistima koji umanjuju stradanja Srba u NDH. Oni, u stvari kažu da ako je to tako, da je onda zločin počinilo 100 ustaša iz ustaškog logorskog sata. Nije tačno, naši podaci govore da je daleko veći broj civilnih žrtava stradao na kućnom pragu, od onih stradalih u institucijama države. Dakle, daleko je veći broj učesnika zločina, i uveličavanjem zločina na jednom mestu se relativizuje veličina zločina na celoj teritoriji NDH..."

Ја ћу да ти кажем на основу чега.

На основу књига које су усташе у сабиралисшту ''Госпић'' редовно водиле, а оне су подразумевале да сваког човека кога довезу, а довозили су народ возовима из свих делова НДХ, упишу му име, презиме, средње име и године плус фотографија.

Такође, заплењени су бројни џакови фотографија клања.

Лично познајем човека који је успео да се докопа око 400 фотографија клања.

А онда 1964. године шеф УДБА-е за Хрватску наређује спаљивање тих књига и фотографија.
Спаљивање су извршила четири човека којима се одлично зна име и презиме, тј. знало се.
Сваки је скончао у врло сумњивим околностима живот.
Напоменућу да ни једном од њих, ни један потомак није жив - дакле, угасиле су им се лозе сасвим.

Две ствари су битне:
1. подаци су архивирани и сачекаћемо ми отварање архива служби

2. води рачуна кад се уплићеш у овакве теме да су оне врло осетљиве и да је велики грех кад се о њима прича на начин на који то радите ви Хрвати, прича о сетви и жетви се односи на сваког појединца на планети

п.с. написала сам у претходној поруци да су Италијани отворили војни архив прошле године и дају податак да је само у Јадовном убијено 40 000 људи за свега три месеца постојања тог логора у који је народ стизао , такође, из госпићког сабиралишта.

Eh da, moš mislit. :roll: Tobože bilo, postojalo, pa onda tobože nestalo, uništeno. Baš prikladno. :roll: Ma hajde, tko bi povjerovao u takvu bajku? Mislim, ozbiljno. To je isto kao da ja sad kažem da je hrvatski kraljevski dvor sa grobnicom od 50 hrvatskih kraljeva bio u središtu Šumadije, ali eto, nestalo je svakog spomena o tome. Ni zapisa, ni kamena, ničega. Bi li mi povjerovala? :roll:

To je sve rekla-kazala i to ozbiljan znanstveni rad ne može uzeti u obzir. Ono što dolazi u obzir prilikom istraživanja su empirijski podaci. Sve ostalo je spekulacija tipa "Elvis nije umro i živi na Mjesecu."

- - - - - - - - - -

Између мог питања и твог не може да стоји никакав знак еквивалентности.

Ajde barem mi to argumentiraj kad nisi u stanju ostalo, mnogo bitnije od ovoga.

Poslednja izmena:
Неозбиљан си.

Срби се бар ослањају на податке који су базирани на нечему што је некад виђено, усташке књиге није видела само једна особа, одатле и информације.

А на чему ви базирате цифру од 80 000 осим на апсолутној мржњи према Србима, Јеврејима и Ромима тј. свему нехрватском што је живело на територији за коју сте умислили да је само и једино ваша?

Као што рекох, полако, отвориће се архиви служби.

Даље немамо о чему да расправљамо јер је јасно да ви посебно своје тврдње не темељите на веродостојним подацима.

Jovan Mirković, srpski povjesničar, nekadašnji direktor Spomen centra Jasenovac i viši kustos Memorijalnog centra žrtava genocida u Beogradu izjavio je 2012.:

"...Pokušavamo reći da ako je tačna vladajuća brojka od 700 000 žrtava Jasenovca, a bilo je procena i da ih je vilo 1 100 000, onda nijedna žrtva nigde na nekom drugom mestu nije stradala. To uvećavanje broja žrtava u Jasenovcu jako pogoduje revizionistima koji umanjuju stradanja Srba u NDH. Oni, u stvari kažu da ako je to tako, da je onda zločin počinilo 100 ustaša iz ustaškog logorskog sata. Nije tačno, naši podaci govore da je daleko veći broj civilnih žrtava stradao na kućnom pragu, od onih stradalih u institucijama države. Dakle, daleko je veći broj učesnika zločina, i uveličavanjem zločina na jednom mestu se relativizuje veličina zločina na celoj teritoriji NDH..."

Линк за ово?

Дотични је напписао књигу о Јасеновачким логорима (http://www.scribd.com/doc/21457480/Jovan-Mirkovic-Jasenovacke-Zrtve) у којој говори о врло импозантној цифри па ми је, самим ти, овај извучени пасус сумњив.

И да, управу је, огроман број жртва је страдао на кућним праговима, што сам већ и поменула на претхоодној страни.

Постоје процене које кажу да је на кућним праговима убијено ~ 300 000 људи (нехрвата).

Da je Kraljevina Srbija izgubila toliko ljudi u Prvom svjetskom ratu, danas uopće ne bi bilo Srba. Zašto uvijek pretjerujete s brojkama? Tako je bilo i s krajiškim Srbima nakon 1995. U početku se iznosila cifra od 200.000, pa je uskoro narasla na dvostruko (400.000) da bi lani Milorad Buha izjavio da je zapravo s područja Hrvatske otišlo/pobjeglo/protjerano/kaj god 800.000 Srba i čak je iznio tvrdnju da je uoći 90-ih u SR Hrvatskoj živjelo preko 1.000.000 Srba, ali da se o tome nije smjelo govoriti. :roll: :dash: Zašto uvijek zapadate u mitomaniju? Stvarno mi to nije jasno.
Има ли шта у овој историји да се Хрватима свиђа није ми јасно, само оно што им наизглед иде у корист.
И да омашио сам за мало, односно дао горњу границу, у првом светском рату је страдало 1 100 000 Срба и то 450.000 војних, 650.000 цивилних жртава, а процене иду и до 1,3 милиона то је горња граница.
Па само у једној битки у току тог рата, битка за Вердун, страдало је 1 милион војника са обе стране, у битки на Соми тај број износи 900 000 погинулих, само у једној битки код Ипра број страдалих је пола милиона.
И теби је сад 1,1 милион страдалих Срба претеривање, три непријатељске офанзиве и једна савезничка и 2-3 године окупације.
Како коментаришеш немачке извештаје у току другог рата као и изјаве самих усташа о броју убијених?
Иначе познато је близу 90 000 имена особа које су страдале у Јасеновцу са свим подацима, с обзиром да ниси читао тему, тако да је та цифра доњи минимум.

Poslednja izmena:
Линк за ово?

Дотични је напписао књигу о Јасеновачким логорима (http://www.scribd.com/doc/21457480/Jovan-Mirkovic-Jasenovacke-Zrtve) у којој говори о врло импозантној цифри па ми је, самим ти, овај извучени пасус сумњив.

И да, управу је, огроман број жртва је страдао на кућним праговима, што сам већ и поменула на претхоодној страни.

Постоје процене које кажу да је на кућним праговима убијено ~ 300 000 људи (нехрвата).

Морам да се исправим.

Овај интервју је вероватно истинит јер историчар Јован Мирковић укупне логоре назива ''Јасеновачки логори''.
Што није правилно.
Јер је сабирни логор био у Госпићу.
Ал' уреду, приписаћемо то ''литерарној слободи''.

Међутим, да је убијено и толико колико Хрвати кажу, геноцидна намера је доказана.Имали су законе, обележја за Србе, Јевреје и Роме, качени су јавни прогласи, јавно одузимана права и на крају су ликвидирани плански.
И на томе ће се темељити тужба за геноцид које ће сигурно бити, само је питање да ли под покровитељством државе или под покровитељством српске дијаспоре.

Јер је сабирни логор био у Госпићу.
Госпић је био сабирни логор само на почетку рата можда неколико месеци, када су за сабирни одредили Јасеновац.
Под Јасеновцем се најчешће подразумева његових пет логора, са Градишком и Градином.

Znači ti si pročitao originalni izvještaj ili prenosiš nečije riječi (pretpostavljam dr. Živanovića) za koje je Žerjavić pokazao da su laž? (vidi Žerjavić, Vladimir. Opsesije i megalomanije oko Jasenovca i Bleiburga. Zagreb, Globus: 1992, str. 29-31)
Ову Жерјавићеву књигу нисам нашао па не знам шта каже, али текст у згради који си навео води до чланка неког Петра Стрчића, Глобус 1992, који тумачи Жерјавићева писања из његове књиге између осталог, и за коју каже да има позитивне критике, наводећи себе и своје критике али и негативне др. Милана Булајића.
http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j...bIrOvyGDwhX7Fd032Q&bvm=bv.59026428,bs.1,d.Yms
Он наводи да је Тито маја 1945 изјавио да су демографски губици у Југославији 1,7 милиона убијених и да се не зна како се дошло до тог броја, док је касније то Југославија изнела на Париској конференцији, а касније унајмили неког аматера математичара који је то делимично потврдио, док је др.Вогелник број демографских губитака ценио на 2,9 милиона доњу границу, међутим да то не одговара истини, а као доказ наводи неког Ива Лаха који каже да Југославија није никада имала прираштај становника 2,13 а сигурно 1,86 потребан за толике жртве, међутим преварио се Иво јер је Југославија имала толики ако не и већи прираштај између два рата.Затим наводи да Жерјавић оповргава израчунавања др. Радомира Булатовића који је писао да је у логору убијено 1 110 929 људи не наводећи шта овај сматра под логором Јасеновац, и наводи Жерјавићеву претпоставку о 50 000 убијених у Блајбургу, наводно то је утврдио рачунајући демографке губитке, рекло би се и да Жерјавић није био озбиљан истраживач тог догађаја, јер да јесте погледао би савезничке извештаје Партика Кларка, а он то очигледно није урадио.Није заобишао ни Туђманова запажања не знам само за шта он може да буде релевантан.Аутор број жртава у Јасеновцу повезује са "неправедно" набаченом етикетом геноцида целом једном народу, хрватском, а то наравно није тачно јер знамо да је један камион усташа починио све злочине, хрватски народ није учествовао и подржавао фашисте, ово је моја примедба.

Poslednja izmena:
Bas sam danas procitao 2 knjizice o stradanjima u NDH, jedna srb djevojcica i jedan odrasli Hrvat koji je bio u Jasenovcu.Ovih dana cu postaviti neke zanimljivije podatke. Ali za sada samo toliko,da taj Hrvat opisuje kako su pred kraj rata neki imali zadatak otkopavati leseve i sve su u ogromnom broju spaljivali na nekim resetkama,da se zatru tragovi tj da se ne vidi kolicina zlocina,pa opet nisu sve stiglida uniste...jer je jos puno ostalo. Brojka od80.000 je samo sacuvanih imena,od toga 20.000 djece,a sam Bog zna konacnu cifru,jer su evidnecije zatirane,unistavane i planski je sve skrivanokoliko im je to bilo moguce.

Skratit ćemo. Žerjavić u svojoj knjizi piše da je pročitao izvještaj navedene tročlane komisije i da u njemu ne piše to što ti tvrdiš (pretpostavljam da prenosiš tvrdnje jednog od članova komisije - koje su opovrgnute od drugog člana te komisije).

Sad ću predvidjeti što češ odgovoriti (da skratimo nepotrebnu raspravu)

Žerjavić laže

pa što ću ja odgovoriti

Žerjavić ne laže

i tako u krug sve dok se jedan od nas ne uputi u Jasenovac i pročita originalni izvještaj.

Back