mario80
Stara legenda
- Poruka
- 86.144
" Radijacija je milion puta veća od dozvoljene ali je i dalje u granicama normale"
Mislim, svaka izjava im je ovakva... Šta reći?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

" Radijacija je milion puta veća od dozvoljene ali je i dalje u granicama normale"
gde je reaktor? strashno. radioaktivni materijal direktno snimljen, u, izgleda rastopljenom stanju. to treba zaliti betonom i ko zna chime josh, shto pre. problem je samo ko ce to da radi. malo je 5000 evra na dan za takav posao.

Niko nije siguran u to što se dešava u Fukušimi, zabrinjava činjenica da da se odlaže to što se mora uraditi hitno. Ipak više volim Ruski sistem rešavanja ovakvih stvari, nema lažnog morala i dušebrižništva, odaberi ko će da uradi i to je to. Ako japanci već misle da nađu ljude koji će dobrovoljno to da rade, 5000$ dnevno :/ to i budala zna da je premalo. Sa nivoom radijacije od 23rentgena po satu, za 10 sati rada dobija se pola smrtonosne doze radijacije (pola smrtonosne ali sasvim dovoljno da ostatak života provedete u agoniji i žaljenju) mislim da je to posao za minimum 1 milion đuture, i da bi to radili oni koji su možda ostali bez svake nada da porodici obezbede neku budućnost. Za 10 sati da kažemo neka su i 2 dana dobiješ 10.000$ :S Mislim, neka hvala, ni u kom slučaju, ali sa 10.000$ ti ljudi neće imati ni za petinnu bolničkih troškova.
Rusi su bar imali smene, npr. 1000 rudara je radilo na iskopavanju tunela ispod elektrane, dok su bio-roboti radili smene od 45 sekundi do 3 minuta u zavisnosti od jačine radijacije na vrhu zgrade čisteći debris. Mada je strašno sve to, ali mora se ne zbog njih samo nego zbog sveta.
Inače reaktor je snage 1100MW dok je u Černobilu reaktor 4 imao 1000MW tj. 10% manju snagu.

Takve poslove mogu da rade samo dobrovoljci.Nezamislivo je da se takvi poslovi rade pod prinudom.Slučaj Černobilj je nešto drugo.To je bila totalitarna država a i svest o opasnosti od radijacije je bila mnogo manja.Sta da odrede tvog brata ili oca?
Da li je ugodno odavde sipati takve fraze, bez imalo empatije prema ljudima koji tamo treba da se raspadnu od zracenja.
Po meni bi trebao direkotor fukušime i njegova rodbina da rade na sipanju betona i kopanju, isto važi i za sve one koji su doveli do ovakvog rizika oglušujuci se na proračune i statistike a naročito bi meni kopali oni koji su odobrili da se u jedan reaktor nagura plutonijum ili šta već - jeftino gorivo koje sad pravi ove probleme. Vrlo brzo bi ja u japanu napravio tu "ekipu" samuraja![]()
Takve poslove mogu da rade samo dobrovoljci.Nezamislivo je da se takvi poslovi rade pod prinudom.Slučaj Černobilj je nešto drugo.To je bila totalitarna država a i svest od opasnosti od radijacije je bila mnogo manja.
Ne znam,što pitaš.A da li bi se ti javio dobrovoljno?
Bioroboti koji su radili na sanaciji chernobila, isti takvi ce biti upotrebljeni i za fukushimu u japanu:
Voleo bih da živimo u svetu gde se ovakve situacije- katastrofe, rešavaju na dobrovoljnoj bazi. Jasno je da se niko neće javiti dobrovoljno da radi uuslovima povišene radijacije.
Gledajući opšte dobro pojedinci moraju da stradaju, neko mora da strada. Bunio bih se da su u pitanju moji rođaci, porodica, prijatelji, ili ja. I u toj situaciji mi to rešenje ne bi bilo pravedno, ali realno se razmišlja kada nisi u toj situaciji, i mislim da je realno to da neko mora biti određen za to.
Da sam ja neka vlas' ja bih to rešio odavno. Formirao bih jedinice ljudi zadužene za to, dobro plaćene i obučene, hrabre i one koji su pristali to da rade. A onda kada se desi nešto ovakvo ne bi bilo dileme ko će to da uradi, i siguran sam da časni japanci ne bi napustali posao u tom slučaju za razliku od nekih drugih nacija sa drugačijom društvenom svešću. Sada nema vremena da se prave kombinacije i jedinice, ja bih to tako rešio da sam vlast, a da je 100% moralno nije, ali neko s tom odlukom mora da živi.
Mislim da treba i da razmislite o tome šta bi se desilo da se u Rusiji nije postupilo tako i da je bila demokratska vlast. Kada bi se završilo, kakvih bi problema bilo, i koliko bi više štete bilo i za druge evropske države pa i nas.
Samo trebate da pogledate grafiku koja prikazuje kako se kretao Černobilski "oblak" čestica i koliko se gde zadržao i biće vam jasno zašto će i u Srbiji do 2050 a možda i dalje da bude veliki broj obolelih od raka.
E sad' možemo mi da pričamo odavde neko će reći, ali ne može ispravnu odluku da donese onaj koji je ugrožen ili oštećen. Ipak postoji viši cilj, i da za vas dušebrižnike, niko ne bi u životu poslao ljude na takvo mesto da postoji drugi izbor, osim ako vi ne nudite rešenje bez gubljenja života.

.....Ali ja opet pitam tebe kao i jednog diskutanta ranije.
Sta da tebe odrede?
Sta da odrede tvog brata ili oca?
Da li je ugodno odavde sipati takve fraze, bez imalo empatije prema ljudima koji tamo treba da se raspadnu od zracenja. Ciljaš na to da je lako pričati o tome pošto moje duppe nije u procepu, ali napisao sam već, da je moje duppe u procepu ne bih mogao objektivno i pravilno da razmišljam već subjektivno
O Chernobilu znam jako puno. Na primer, kad su generalu koji je vodio operaciju rekli da moraju da salju biorobote na krov reaktora, pitao ih je da li su poludeli, jer je nivo radijacije tamo bio preko 1500 rentgena na sat.tačno je 1500 rtg na sat je bilo samo na vrhu zgrade reaktora
Posto je dole bila ogromna vrucina, nisu mogli da rade sa maskama, pa su udisali sve moguce radioaktivne cestice. Ovo je vezano za rudare zar ne, istina
I sami bioroboti, nosili su neke improvizovane kecelje od 30 kg olova i radili na krovu u smenama od po dva minuta. Neki su imali i po 20 takvih smena. Ovo nije istina, kada je nivo radijacije bio 1500 rtg radili su u smenama od po 45 sekundi, a najveći broj smena imalo je par ljudi po 5 NIKAKO 20
Sada ukrajinska vlada zajedno za francuskim konzorcijumom pocinje obimne radove na izgradnji novog sarkofaga. Trenutno se tamo priprema teren i ubrzo ce doci stotine radnika. Ovaj put naravno sa izuzetnom zastitnom opremom i razradjenim merama. Rad na novom sarkofagu je počeo negde 2006. prvo projektom, a sama izrada se ne zna dokle je došla, nije isplivalo u javnost
Dakle, reci da je Sovjetski sistem u kome te niko nije pitao da li nesto hoces, a usput ti nije ni rekao bar pribliznu istinu o cemu se radi, bio dobar, je prosto nehumano. Mislim da nije nehumano reći to, da nisu tako postupili desila bi se ogromna katastrofa posle koje pola ukrajine ne bi više postojalo, bilo bi nehumano izigravati borca za ljudska prava i pustiti da se desi eksplozija koja može da se spreči NADLJUDSKIM naporima i ŽRTVAMA ali ipak, po meni je to bolji izbor. Mislim da je lako pričati - kako je nekima lako pričati, mislim da je najteže bilo za nekaoga doneti takvu odluku, nisu ti lideri monstrumi iako komunisti
Japanci dobro znaju da ce morati da urade nesto slicno Rusima, i dobro znaju da ce za to trebati hiljade radnika. Ali Japan nije bivsi SSSR i ne moze da ukazom posalje 200 000 ljudi da "dobrovoljno" rade za diplomu kakvu su davali likvidatorima i istinskim junacima Chernobila. Japanci ne mogu da urade nešto tako i nadajmo se da nema potrebe, ali ako se desilo nešto što ne valja, mnogi će nevini stradati, ne samo u japanu, ako bude odlaganja krajnjih mera. Nadajmo se da je ovo sve samo prazna priča i da su nivoi radijacije u najgorem slučaju 20-ak RTG i da neće NEHUMANO nuditi ljudima dnevnice kad' je već sada štetnost radijacije po satu prilično ozbiljna.

Kako ne shvataš da to nije moguće.Da bi oni koje je neko odredio da to rade,to jednostavno odbili.Nema zakonskog osnova da se neko natera da se žrtvuje a i da ih neko prinudno dovede do reaktora pokazali bi se kao neupotrebljivi.

To su budale.Dovoljno je da samo po jedna njihova raketica eksplodira na svakom kontinentu...ne mora u Australiji,mogu jednu da uštede.I zbogom planeto.Taj dokumentarac je odličan.
Meni se sviđa deo kada Jeljcin ne Gorbačov sry kaže nešto u fazonu tada su shvatili kolika je pretnja od nuklearnog oružja (ameri) jer jedna naša raketa ss18 ili kako beše je 100x jača nego ono što se desilio u Černobilu, a mi imamo , pa ne znam koliko reče, 2000 komada ili tako nešto
apokalipsa bato![]()