Zatvaraju al kad bi se zezali. Njihova privreda i stanovnistvo ne moze da zivi bez tih nuklearki.
@tarkovski, nisi primetio da za razliku od tebe, ja ne nudim resenja.
Niti sam toliko strucan u materiji, niti mislim da imam moralno pravo
Ja ne znam sta je najhumanije resenje, ali verujem da japanci upravo pokusavajuci da izbegnu razna nehumana, ovoliko i odugovlace sa neizbeznim potezima.
Neko po meni idealno resenje bila bi pripremljena flota mehanizacije na daljinsko upravljanje kojom bi se mogla sanirati ona podrucja gde je radijacija van svakog razuma za ljudsko bice i gde je svako slanje ljudi fakticki direktno ili odlozeno ubistvo.
A onda bi mogli slati i ljude koji bi primili prihvatljive doze radijacije uz zastitu nekim odelima koja su se svakako mogla osmisliti (umesto ovih belih zaebancija kroz koja gama zraci prolaze samo tako) i uz neke olovne ili ne znam kakve zavese ili panele, koje bi se postavile da umanje nivo radijacije.
Zasto o takvim resenjima niko nije razmisljao, a imao je Chernobil za primer, ja zaista ne znam
Mozda zato sto je ljudski zivot i dalje najeftinija roba
Nisam ja krenuo da predlažem rešenja,
ja sam podržao postojeće i već iskorišćeno rešenje koje se pokazalo kao recimo dobro s obzirom na situaciju. Svaka čast ako neko misli da je to moglo humanije da se reši, elegantnije :S ili šta već,
ali onda neka kaže kako. A sad' bih samo pitao nešto, jel' mislite (pošto pričate o dobrovoljnosti) da je uračunljiv neko ko dobrovoljno pristane na takav posao? Mislim da je, kao što sam naveo, u Černobilu ispoštovan minimum ljudskih prava i da je o tim ljudima brinuto koliko god je situacija dozvoljavala, ne mislim da je dovoljno, ALI ipak REALNO je postojala ogromna opasnost od mnogo veće katastrofe koja bi instant ubila stotine hiljada ljudi a možda i milione i napravila neizmerne posledice celoj evropi. Mislim da je to
opravdanje da se nešto preduzme. A šta drugo preduzeti? Bilo bi sjajno kada bi postojalo bezbroj rešenja za takvu situacju, naravno da niko nikada ne bi ugrozio život ni jednog čoveka. Mislim da ljudi koji su odlučivali u Savezu u to vreme nisu bili monstrumi i da su se izdigli iznad situacije, sigurno da bi se sada javilo zilion organizacija koje bi protestovale UN itd, ali poenta je da oni ne gledaju referentno situaciju nego apsolutno a to je pogrešno.
Mišljenja sam da su Sovjeti tada imali sreće što su imali tako poslušan narod i da se to danas dogodilo ko zna kakve bi bile posledice, i da je na čelu bio neko human kao ti Stronci, plašim se da bi posledice bile mnogo gore i da bi kad' tad nedobrovoljci morali da gurnu glavu u torbu, ali da bi, ako ne bi bilo kasno, onda bio zadnji voz da se nešto preduzme uz još više žrtava.
Ja sam možda lud i ne znam šta pišem, ali ovo ima logike u mojoj glavi, pa molim ako neko može da mi istakne gde ja to toliko grešim u logici slobodno neka kaže, interesuje me šta je to nerealno i nehumano kod mog stava?
I samo nešto da razjasnimo, da bi nekog' nazvao nehumanim (više puta od kojih prvih par ignorisanih) zbog jednog predloga, moraš prvo da daš kontra (realan) predlog i da obrazložiš zašto je on humaniji inače se može shvatiti zlonamerno.
Na kraju predlažeš s izvinjenjem SF rešenje da niko ne strada, mir u svetu, zahvaljujejm mami tati baki kuci maci itd.
To je kao da si rekao ajde 41. da ne mobilzujemo narod, nego da se lepo dogovorimo s Nemcima da oni ne napadaju nas i da niko ne pogine. Čak još gore jer ovo sa nemcima bi i moglo pod uslovom da im se pridružimo i potčinimo a tvoje je neizvodljivo.
Ali da sačekamo, znajući Japance možda ću ja da progutam sve što sam rekao jer oni dokčekaju prave nove robote čistače havarisanih nuklearnih postrojenja.
Inače ja bih predložio kao najhumanije rešenje (direktno najhumanije ali indirektno veoma nehumano) da se samo zatvori zona za ljude bez da se iko približava postrojenju. Zašto da ne, 100km unaokolo i to je to, laganica humani smo do jj a to je najvažnije na svetu.