Jahve i Hrist

ὁ - omikron

- omega

v - ni
mikrometar, znam za to, mikroni su jos manji
ali mi dalje nije jasno kako ta tri imaju veze sa jevrejskim 4 jhvh?

ni, sad sam s setio, ja sam fizicar, nije v nego ni, malo lice, ali s razlikuju ta slova, ni izbija na gore

Nu is the 13th letter of the Greek alphabet. In the system of Greek numerals it has a value of 50. It is derived from the ancient Phoenician language nun

ako 'oces ja cu da ti ;okazem gde se ni koristi u fizici, ali i dalje ne vidim vezu sa jevr.magijski jhvh

niti omikron niti omega hi man!!!

Poslednja izmena:
mikrometar, znam za to, mikroni su jos manji
ali mi dalje nije jasno kako ta tri imaju veze sa jevrejskim 4 jhvh?

ni, sad sam s setio, ja sam fizicar, nije v nego ni, malo lice, ali s razlikuju ta slova, ni izbija na gore

Nu is the 13th letter of the Greek alphabet. In the system of Greek numerals it has a value of 50. It is derived from the ancient Phoenician language nun

ako 'oces ja cu da ti ;okazem gde se ni koristi u fizici, ali i dalje ne vidim vezu sa jevr.magijski jhvh

niti omikron niti omega hi man!!!
Ostavi se i fizike i americkih objasnjenja pa mi reci: Zasto se ὁ Ὢν dogmatski stavlja na Hristovim ikonama?

unnamed.jpg

images.jpg

Ostavi se i fizike i americkih objasnjenja pa mi reci: Zasto se ὁ Ὢν dogmatski stavlja na Hristovim ikonama?
zasto se stavlja tek od 1130 pocev od egipta, zasto senije stavljalo ranije, i sta znaci, ti i dalje precutkujes, omikron, omega, ni, kako to moz da znaci jhvh, kada ni jevreji en znaju sta znaci jhvh, ma ne znaju ni da ga procitaju?

zasto se nije stavljalo pre 1130 godine? omikron omega ni - znaci sta tacno? za jhvh da te ne pitam posto rece da znas grcki, a a hibru ne verujem da znas, mada znamo da ni jevreji ne znaju sta znaci jhvh, imamo neka nagadjanja, fantazije, ali slabo drze vodu.

Ih be zemo. Sad ti i jedno slovo krivo. Samo bi da ratujes :D
onda cuvaj sifarnik, ali ja provalim sve, pa ccu i to. za sada ti je sifarnik nemusto jezik. ne znaci nista, nemate komunikaciju, folirate, mastate, mlatite praznu slamu. to kao sifarnik moz samo joci prezv. da prodas, mi znamo da je prazna slama, sale i ja. nemusti hjezik, niakvu info vi ne odasiljete sa tih 3 plus 4 slova. MAGIJASITE ULUDO. Ali nije ulud, vec ste deo jahvisticke zavere da ovladaju svetom na prevaru!

Poslednja izmena:

Ο ω Ν are the initials of He who is?
onaj koji jeste, u r edu, ali zasto se ta 3 slova nisu stavlhjala pre 1130 na ikonama? zastpo se tek tada uvode, ako ne zato da napfrave aluziju na 4 jhvh

opet ta tri grcka ne dokazuju da su 4 jevrejska isto skracenica.

pazi, grci su uveli skracenicu onoga koji jeste sa 3 slova za tri reci i to 1130 godine u egiptu imamo prvi slucaj, ranije ne

i sta su time dokazali?

ameri me nonstop maltretiraju sa svojim skracenicama, ja to ne mogu da povatam sve...

i sta sad, da uzmem i ja i pisem okj, svuda gde sam se poziva na obog koji jeste?
Slavljenje boga koga oci njegovi ne znaše se ogleda u onome koji jeste, beše i dolazi, a koji nije Onaj koji jeste (2. Mojsijeva 3,14), Bog Avramov, Isakov i Jakovljev, jer je to ime Njegovo doveka i spomen Njegov od kolena do kolena (kako i reče, 3,15), Bog Živih, jer su Njemu svi živi (Luka 20,38).

evo

... a koji nije OKJ

- I STA JA DOBIJAM TIME, OSIM STO SAM USTEDeoNA MASTILU?

da ne znaci OKJ JHVH? naravno da ne znaci
.zakjlucak - sifarnik ti ne vredi nista, bacci to djubre.

pa ti vi vaseg jahvhu, jhvh skracujete za jedno slovo, brijete ga da skracenica ima samo tri reci, hahahaha, nebitno vam sto jhvh ne znaci nista, vi mastate da vam trebaju tri reci samo neka bue jhvh, jhv, bacite posl. h slovo, pa da vidimo sta znaci JHV

Poslednja izmena:
MORA DA SU
HEBREJI STAMPASKROM GRESKOM UBACULI DVA PUTA SLOVO H, SAD CETE VI GRCIEGIPCANI DA IH NAUCITE PAMETI. Trebaju samo 3 reci, nije jhvh, nego jhv. a jhv znaci jedno obicno NISTA. DA NAPISETE HEBREW RECNIK, PA DA UBACITE, A STA MISlis?

ameri me nonstop maltretiraju sa svojim skracenicama, ja to ne mogu da povatam sve...
reko', nadjite mi cifutski recnik gde ima skracenica jhv, posle cu da ucim vase, prvi ovu jahvu skr., zapravo AKRONIM, SAMO JEVREJI NE REKOSE NIGDE DA JE JHVH AKRONIM to si ti sanjao south zemo.

PA BILA SLIKA RIMOKATOLICKE CRKVE GRE OBRIJASE JHVH ZA 1 SLOVO, PISE JEOVA. BRIJU BOGA ZA SLOVCE :dash: :rotf: JES NJIHOV BOG ZA BRIJANJE I ZA BERBU USIJU.

:hahaha:

Poslednja izmena:
Ο ω Ν are the initials of He who is?
onaj koji jeste, u r edu, ali zasto se ta 3 slova nisu stavlhjala pre 1130 na ikonama? zastpo se tek tada uvode, ako ne zato da napfrave aluziju na 4 jhvh

Jesi li razmisljao malo o tome da prestanes uciti o Pravoslavlju iz Americkih izvora ili ti je tako lakse da nadjes ucitelje da te cesu po usima?

Pa koju ikonu imamo da je iz proslog milenijuma? Imamo samo par Hristovih a jedna od njih je ona Sinajska i na njoj sa oreol slabo vidi da bi se nesto moglo procitati. Ali zato imamo kopije vizantijskih ikona i tu se vidi kanonski ikonopis sa ὁ Ὢν.
Pa imas tu pravila kada se na ikoni vidi omikron i ni, kada omega i ni i slicno.

70-torica su JHWH preveli kao ὁ Ὢν i niko nikada, ni Grci ni Jevreji, ni Crkva se nisu ni malo bunili oko toga jer je savrseno prevedeno.
Ali... Da nam nije podnaucenih Amera koji bućkaju, pa ko se uhvati, uhvati... ne bi se ni ti bunio.

Jesi li razmisljao malo o tome da prestanes uciti o Pravoslavlju iz Americkih izvora ili ti je tako lakse da nadjes ucitelje da te cesu po usima?
Ja sam iznevsi da sam amer bio svestan da ce usi da mi stradaju, od takvih kao sto si ti.
70-torica su JHWH preveli kao ὁ Ὢν i niko nikada, ni Grci ni Jevreji, ni Crkva se nisu ni malo bunili oko toga jer je savrseno prevedeno.
jhvh su preveli? ma, nisu, zemo, mastas, preveli su
אֶֽהְיֶ֖ה (’eh·yeh), nema nikakvog jhvh da se prevodi, vec je jhvh ubaceno - ne prevodi se uopste, uzmes rec za rec, pa vidis da sam ja u pravu, a to jhvh moze da stoji u zagradii kao ekstra, ali se ne prevodi, evo ti original rec po rec idi, i nadji mi jhvh https://biblehub.com/text/exodus/3-14.htm nema ga zemo

pa su neki umesto da ostanu u prvom licu, drugi put stavili trece ''onaj koji jeste'', a original je ''onaj koji jesam''
2.Mojs.3 14. А Господ рече Мојсију: Ја сам Онај што јесте. И рече: Тако ћеш казати синовима Израиљевим: Који јесте, Он ме посла к вама.
...koji jesam me posla k vama, - samo smo, eto i mi isli za gramatikom, pa smo promenili iz 1. u 3. lice

Poslednja izmena:
. Da nam nije podnaucenih Amera koji bućkaju, pa ko se uhvati, uhvati... ne bi se ni ti bunio.
jok nego cemo kao joca prezviter da tvrdimo da nam je jhvh sve i svja, a jevrejske legende ce nam biti zakon.
Jewish legend[edit]
Fragment of a Greek manuscript
Beginning of the Letter of Aristeas to Philocrates (Biblioteca Apostolica Vaticana, 11th century)
According to the legend, seventy-two Jewish scholars were asked by Ptolemy II Philadelphus, the Greek king of Egypt, to translate the Torah from Biblical Hebrew to Greek for inclusion in the Library of Alexandria.[15
pa, to ti kazes da se niko nije bunio, isto kazes i za knjigu otkrivenja, a ja citam da pise ''jevrejska legenda"'

vidi, mi smo vec tada imali hriscanstvo, a ne da ono tek krece iz egipta

Poslednja izmena:
Ali... Da nam nije podnaucenih Amera koji bućkaju, pa ko se uhvati, uhvati... ne bi se ni ti bunio.
nisi posten, zemo, daleko je od savrsenog vidi koliko joj fali. toj jevrejskoj legendi, i sad mi kao hriscani trebamo da kazemo, - ma sta su jevandjelisti znali, da se drzimo mi jevrejske legende??? kao slep da se drzim jevrejske legende, pa samo ako sam podnaucen, dzumerikanac, ili jezuita, svejedno, PODNAUCEN SI TI.

The Early Christian church used the Greek texts,[4] since Greek was a lingua franca of the Roman Empire at the time and the language of the Greco-Roman Church while Aramaic was the language of Syriac Christianity. The relationship between the apostolic use of the Septuagint and the Hebrew texts is complicated. Although the Septuagint seems to have been a major source for the Apostles, it is not the only one. St. Jerome offered, for example, Matthew 2:15 and 2:23, John 19:37, John 7:38, and 1 Corinthians 2:9[50] as examples found in Hebrew texts but not in the Septuagint

Poslednja izmena:
Pa koju ikonu imamo da je iz proslog milenijuma? Imamo samo par Hristovih a jedna od njih je ona Sinajska i na njoj sa oreol slabo vidi da bi se nesto moglo procitati
Istraživao sam malo. Pre 1130 nema na ikonama i mozaiku ὁ Ὢν

Попрсје Христа, Мозаични под, Енглеска, 4. век
7.jpg

Педесетнице, Клунски лекционар, око 1000

10.jpg

Prve slike Hrista sa а Ο ΩΝ u njegovom krstastom oreolu poreklom iz slovenskih zemalja na balkanu

Ali on tvrdi da nemamo uopste ikona, ili da se ne vidi natpis,
ISTO, i za prevod 70-72 SEPTUAGINTA, jevrejska legenda, prevod savrsen za south-a, a sta cemo sa jevandjelistima?

pazi sale samo ovo, ti imas dve opcije

1. da verujes da su jevandjelisti malo falsifikovali stari zavet da bi ga uklopili u hriscanstvo
  2. ili da verujes ovo sto ti ja kazem, da je bilo muljanja oduvek, da nam se podvaljuje i jhvh, i redom ...
ovo sto nama south nudi, kao sta ima veze malo i mi hriscani da natezemo istinu, pa ja to mogu samo da prezirem, a ne da cu da verujem u natezanje istine, ili-ili

nema jhvh nikakvog kod 2. mojsijeve 3 14, izvoli proveri
ovo grcko omega omikron, je isto smisljeno kasnije, ali sta nam to dokazuje, akronim? isto nema veze sa jhvh, prosto akronIm onaj koji jeste - OKJ - za mene alarm jer jevreji su Hrista zvali ''ONIM COVEKOM'', A KOD 2. MOJSIeve 3,14 JE PRVO LICE - JA SAM!!! A NE TRECE LICE!!!

ALUZIJA DA BI MOZDA EVENTUALNO MOGAO I JHVH DA BUDE AKRONIM? ali to neka nam pokazu, aluzionisti, iluzonisti, ZION-isti... ako jeste akronim, sta znaci j.h.v.h.

OVO SU KORENI JUDEO-MASONSKE ZAVERE!

Poslednja izmena:
Omikron se javlja u 12 a jahve u 16 veku :think:
Pa, da, ali njihovo je stanoviste: kao, sta mi hocemo, do tada smo imali aluzije, i oni na tu kartu igraju

nude grcki akronim ONAJ koji..., DA NAPRAVE ALUZIJU DA JE JHVH ISTO AKRONIM

STAVLJAJU JHVH KOD 2. MOJS. 3 14 ALI ORIGINALAN PREVOD NEMA NUIKAKVOG JHVH, NEMA ""onoga""' - trece lice, vec samo prvo, ja sam - jesam

i ti sad ako se setis da jevriji iz mrznje prema HRISTU kazu ONAJ COVEK, MOZES DA NASLUTOS ODAKLE OVAJ VETAR ZAVERE DUVA - ovo je zavera, mic po mic, prevode nas u jahvizam!

south je vec pao, za njega je septuaginta savrsena, ali onda jevandjelisti nisu imali pojma
od south-a IMA DA NAPRAVE JOCU PREZVITERA br. 2, ETO JA TO ZAISTA MISLIM.

Poslednja izmena:
MORA DA SU
HEBREJI STAMPASKROM GRESKOM UBACULI DVA PUTA SLOVO H, SAD CETE VI GRCIEGIPCANI DA IH NAUCITE PAMETI. Trebaju samo 3 reci, nije jhvh, nego jhv. a jhv znaci jedno obicno NISTA. DA NAPISETE HEBREW RECNIK, PA DA UBACITE, A STA MISlis?
Нису убацили штампарском грешком, последње H у речи JHVH се пише али не изговара. Jeвреји су касније добили ознаке вокала, али су дуго писали без вокала само са сугласницима. Зато и пише JHVH.

Попрсје Христа, Мозаични под, Енглеска, 4. век
7.jpg

Педесетнице, Клунски лекционар, око 1000

10.jpg

Prve slike Hrista sa а Ο ΩΝ u njegovom krstastom oreolu poreklom iz slovenskih zemalja na balkanu
Aj i ja da ne budem lenj: Evo sta kaze Grcki agiografos prof. Spiridon Marinis koji je napisao nekoliko knjiga o ikonopisanju, istoriji i teologiji ikona. Izvod iz teksta:

Αρχικά (στην τέχνη των κατακομβών) το φωτοστέφανο περιορίστηκε στο πρόσωπο του Κυρίου και όχι στους μαθητές και στ' άλλα πρόσωπα των αγίων. Όταν το φωτοστέφανο πέρασε σε όλους τους αγίους, ξεχώρισε στον Κύριο μ' έναν σταυρό και αργότερα, την περίοδο του ησυχασμού προστέθηκε μέσα σ' αυτό η επιγραφή "Ο ΩΝ" για να δείχνει ότι στο πρόσωπο του Κυρίου βλέπουμε ολόκληρη την Αγία Τριάδα κι όχι ένα θεωμένο άτομο.

Prevod:
U pocetku ( u tehnici ikonopisanja u katakombama) oreol se stavljao samo na licu Hrista a ne na ucenicima i drugim licima svetitelja. Kada se oreol poceo stavljati na licima svih svetih, Hristov oreol se odvajao stavljajuci Krst u njemu a kasnije u isihistickom periodu se u njemu dodao i natpis "Ο ΩΝ" da bi pokazao da u Licu Gospoda vidimo celu Svetu Trojicu a ne jednu obozenu osobu.

Aj i ja da ne budem lenj: Evo sta kaze Grcki agiografos prof. Spiridon Marinis koji je napisao nekoliko knjiga o ikonopisanju, istoriji i teologiji ikona. Izvod iz teksta:

Αρχικά (στην τέχνη των κατακομβών) το φωτοστέφανο περιορίστηκε στο πρόσωπο του Κυρίου και όχι στους μαθητές και στ' άλλα πρόσωπα των αγίων. Όταν το φωτοστέφανο πέρασε σε όλους τους αγίους, ξεχώρισε στον Κύριο μ' έναν σταυρό και αργότερα, την περίοδο του ησυχασμού προστέθηκε μέσα σ' αυτό η επιγραφή "Ο ΩΝ" για να δείχνει ότι στο πρόσωπο του Κυρίου βλέπουμε ολόκληρη την Αγία Τριάδα κι όχι ένα θεωμένο άτομο.

Prevod:
U pocetku ( u tehnici ikonopisanja u katakombama) oreol se stavljao samo na licu Hrista a ne na ucenicima i drugim licima svetitelja. Kada se oreol poceo stavljati na licima svih svetih, Hristov oreol se odvajao stavljajuci Krst u njemu a kasnije u isihistickom periodu se u njemu dodao i natpis "Ο ΩΝ" da bi pokazao da u Licu Gospoda vidimo celu Svetu Trojicu a ne jednu obozenu osobu.
Ok al od koje godine se stavlja Ο ΩΝ na oreol?

Нису убацили штампарском грешком, последње H у речи JHVH се пише али не изговара.
to vazi za hebrew ili za english? ja sam mislio da je to englesko pravilo...a
a reci mi, zasto neki izbacuju i prvo h, mozda se ni ono ne cita? mozda je drugo h zapravo prvo, jer jevreji citaju naopacke? sve citaju naopacke, samo jhvh ne znaju ni da procitaju izgubise ""pravilan"" izgovor?
Jeová é uma latinização do hebraico יְהֹ
ocerupase jahvu samo tako, sta mu ostade da se procita jv? jeva, ili eva, mi ne citamo j osim jekavicom, ostade samo v, vau - kao 6. slovo

Poslednja izmena:
Нису убацили штампарском грешком, последње H у речи JHVH се пише али не изговара.
U PRAVU SI
The letter ה represents the traditional phoneme /h/ (like the sound of <h> in the English word hat). ... The letter ה is also used as a silent letter (a mater lectionis) at the end of a word, to indicate the presence of a vowel that is not otherwise indicated.

A STA BIVA KADA JE NA POCETKU, ili solo?

Hei is often used to represent the name of God as an abbreviation for Hashem, which means The Name and is a way of saying God without actually saying the name of God. In print, Hashem is usually written as Hei with a geresh: ה׳‎.

Mi imamo obavezu da se bavimo imenima, sta ona znace?

zasto na kraju imena imamo el/il

mihail itd kao dokaz elohistickog izvora

da li imamo mihahei?

jezekiel, daniel, ili daniil, jezekiil, sva imena imaju EL, IL, UPRAVO PO HRISTOVOM, ELI, ILI

DA LI IMAMO MIHEI KAO DOKAZ TOG UTISANOG POSLEDNJEG H Hei KOJE BI OZNACAVALO DA JE IZ JHVH? nemamo, micah je Mīḵā hammōraštī

Poslednja izmena:
da uzmemo jeremiju za primer
From the Hebrew name יִרְמְיָהוּ (Yirmiyahu) meaning "YAHWEH will exalt", from the roots רוּם (rum) meaning "to exalt" and יָה (yah) referring to the Hebrew God.

sta imamo? opet brijanje jh-vh, uzima se samo jah, a weh se zanemaruje, ali bar po imenima mozemo da datiramo elohisticki nasuprot jahvistickom periodu, koja imena su starijja, a koja mladja.
mislim da je ovo posten pristup

imamo jah imena a imamo el imena, pa da vidimo koja datiraju od kada?

evo naosao sam jahviste, jauhovce http://www.promotethetruth.com/id1.html samo lazu bre mnogo, na silu ubacuju yah svuda, vidi ovde
Names of Books of the Scripture
na primer

Daniel- Real Name is DaniYAHel “The decision is YAHUAH's our Eloah”
meni je jasno da je ovo izmisljanje, dani-el, nema mesta ovde YAH, VEC SE NA SILU UBACUJE, DA SU PAMETNIJI BILI, I MENE BI MOZDA PREVARILI, ali ovo silovanje SA JAH[VOM] IM KOD MENE NECE PROCI NIKAD, A TAMAN SAM MISLIO DA SE RASKAJEM STO SAM NAPADAO JAHVU, SILOVATELJ BRE.

Poslednja izmena:
to vazi za hebrew ili za english? ja sam mislio da je to englesko pravilo...a
a reci mi, zasto neki izbacuju i prvo h, mozda se ni ono ne cita? mozda je drugo h zapravo prvo, jer jevreji citaju naopacke? sve citaju naopacke, samo jhvh ne znaju ni da procitaju izgubise ""pravilan"" izgovor?
JHVH се чита Јахве, е сад не бих ти могао рећи детаље, с обзиром да се не разумем најбоље у јеврејски језик. Јевреји читају са десна на лево, ово што ми читамо је транслитерација, то нема везе са јеврејским писањем речи, ми пишемо онако како ми читамо.
Цитирао сам раније, не знам да ли си прочитао.
https://forum.krstarica.com/threads/jahve-i-hrist.693494/post-40627699

Mi imamo obavezu da se bavimo imenima, sta ona znace?

zasto na kraju imena imamo el/il

mihail itd kao dokaz elohistickog izvora

da li imamo mihahei?

jezekiel, daniel, ili daniil, jezekiil, sva imena imaju EL, IL, UPRAVO PO HRISTOVOM, ELI, ILI

DA LI IMAMO MIHEI KAO DOKAZ TOG UTISANOG POSLEDNJEG H Hei KOJE BI OZNACAVALO DA JE IZ JHVH? nemamo, micah je Mīḵā hammōraštī
Једно од имена за Бога је Ел.
El (Heb., "god"), occurring some 238 times in
the OT (including compounds), is the common
Semitic name for deity in ancient Near Eastern
cultures, save for Ethiopie. Every divine being
was properly designated by this generic name. In
the texts discovered at Ugarit (modern Ras-
Shamra), El is also the personal name of the head
of the pantheon. As creator and father of the
gods, El possessed the authority of the divine de-
cree that ordered the world of gods and human
beings. Various appellations and titles were com-
bined with El, probably in localized traditions
associated with particular sanctuaries (see
below). Polytheism and the worship of El were
major components of both Canaanite and Is-
raelite ancestral religions. In the settlement of
Canaan, the tribes of Israel began to assimilate
Canaanite religious centers and to associate their
religious traditions with Yahweh, the one who
had liberated them from Egypt. This meant that
Israel's God came to assume many characteristics
of the Canaanite El and was often called El, espe-
cially in the ancestral narratives in Genesis, in
the Psalter, and in Job.
To што си написао је свакако доказ да имамо много јеврејских имена, као што је МихаЕЛ, по нашем Михајло, у преводу "Ко је као Бог ?"

Back