Jahve i Hrist

mora da mi ne vidimo gde se pominje jahva, samo ti vidis, teska magija, evo je - jahve madjionicar mulja po raznim religijama, i pravi sinktretizme, kao gospod krisna na primer. :rotf:

Graeco-Roman syncretism
Yahweh is frequently invoked in Graeco-Roman magical texts dating from the 2nd century BCE to the 5th century CE, most notably in the Greek Magical Papyri,[15] under the names Iao, Adonai, Sabaoth, and Eloai.[16] In these texts, he is often mentioned alongside traditional Graeco-Roman deities and Egyptian deities.[16
Selektivan si.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tetragrammaton#Septuagint

Нисам рекао да се реч Јахве не користи, али где се Јахве повезује са Христом, чекам тај цитат.
Превод може да гласи "Господ ме шаље", исто као и "Јахве ме шаље" нити је један превод бољи нити тачнији, сасвим је исправно да се каже "Господ ме шаље".
У Старом Завету није прецизирано, нпр код Захарије које је лице Св. Тројице у питању када се каже "Господ". И ја ту не бих ништа дирао, просто не можемо "учитавати" неко лице Св. Тројице где је нема.
Кључни догађај је јављање односно откривење Мојсију, где можемо нешто и да причамо, али када се неко јави у сну, када се каже "Господ ме шаље", мислим да је растегнута прича да "учитавамо" неке своје идеје за свако место где се помиње "Јахве".
Претерано се даје значај томе, ето то мислим, ми смо ваљда хришћани, не кажем да не треба да читамо Стари Завет, али смо се ухватили тог Јахвеа као да се Христос није никада ни родио.
Анализирати - да, али нема смисла правити од форума теолошки часопис, јер форум првенствено то није, јер нисмо прошли ни основне ствари, а хватамо се финеса и развлачимо неку тему. А овамо не можемо да се сложимо око базичних ствари.

Нисам рекао да се реч Јахве не користи, али где се Јахве повезује са Христом, чекам тај цитат.
Кључни догађај је јављање односно откривење Мојсију, где можемо нешто и да причамо

Ok. Pa bas u Izlasku se i vidi ko govori sa Mojsijem;
2.Mojs.3.2. И јави му се анђео Господњи у пламену огњеном из купине. И погледа, а то купина огњем гори а не сагорева.

i koji malo kasnije kaze: Ja jesam....

Da se andjeo Gospodnji javio Mojseju potvrdjuje se i u D.Ap. 7.30 i 7.35.

E sad ako se vratimo na ono iz Zaharije gde Jahve kaze da ga Jahve salje, to jest da je jedan Jahve Poslanik, i ako znamo da sama rec Andjeo znaci poslanik onda je malo jasnije ko je u stvari Mojsiju rekao Ja Jesam :)

Imas dosta primera kod Zaharije. Npr Zah.2. 7-12. Na svakom mestu gde stoji Gospod, stoji Jahve u originalu. I na drugim mestima se kod njega se vidi da Jahve govori da ga Jahve salje....

Nego, kako ti ispovedas? Ko je Jahve?
Da bi razumjeli etimologiju treba od vrha krenuti ili od pocetka a to je Ehieh.
To vam je kad Mojsije pita nakon one epizode goruci grm sto ce reci narodu tko ga poslao a kaze da je Ehieh.

Ok. Pa bas u Izlasku se i vidi ko govori sa Mojsijem;
2.Mojs.3.2. И јави му се анђео Господњи у пламену огњеном из купине. И погледа, а то купина огњем гори а не сагорева.

i koji malo kasnije kaze: Ja jesam....

Da se andjeo Gospodnji javio Mojseju potvrdjuje se i u D.Ap. 7.30 i 7.35.

E sad ako se vratimo na ono iz Zaharije gde Jahve kaze da ga Jahve salje, to jest da je jedan Jahve Poslanik, i ako znamo da sama rec Andjeo znaci poslanik onda je malo jasnije ko je u stvari Mojsiju rekao Ja Jesam :)
У много места у Старом Завету се јавља Бог, само што негде то није прецизирано, само се каже "Рече Бог", или се некоме јавља у сну. Није једино јављање Мојсију, али јављање Мојсију је специфично због више ствари.
По некима Мојсију се јавио Христос, што има логике, али нема логике да му се јавио анђео и да му је рекао да је Бог.
Али то што се, на пример, Христос ту јавио, не даје неку догматску одредницу Христу, тј. то је "учитавање" неких идеја без икаквог смисла, као на оном тексту који смо помињали.
I ja se pitam kao i baš kao, ako je otac jahve, isus jahve, ko je sveti duh?
Једноставно, у Старом Завету се није ишло до ситних финеса, и није се прецизирало, тако да је бесмислено правити свој микс Старог и Новог Завета.
Naravno da je Gospod i Bog nas Duh Sveti Jahve jer Onaj koji Jeste nije nikakvo ime vec jedan od naziva koji opisuje prirodu Boziju.
Олако дајеш догматске закључке, не разумем одакле идеја да је Бог Отац Јахве, и Син Јахве и Свети Дух Јахве. На ком васељенском сабору је то утврђено ? Којим канонима ?
Da bi razumjeli etimologiju treba od vrha krenuti ili od pocetka a to je Ehieh.
To vam je kad Mojsije pita nakon one epizode goruci grm sto ce reci narodu tko ga poslao a kaze da je Ehieh.
Ништа не разумем.

Ништа не разумем.

2.Moj 3,14
וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים אֶל־מֹשֶׁה אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה וַיֹּאמֶר כֹּה תֹאמַר לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶהְיֶה שְׁלָחַנִי אֲלֵיכֶם

God said to Moses, "Ehyeh asher ehyeh (I will be what I will be)," and He said, "So shall you say to the children of Israel, 'Ehyeh (I will be) has sent me to you.'"

2.Moj 3,14
וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים אֶל־מֹשֶׁה אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה וַיֹּאמֶר כֹּה תֹאמַר לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶהְיֶה שְׁלָחַנִי אֲלֵיכֶם

God said to Moses, "Ehyeh asher ehyeh (I will be what I will be)," and He said, "So shall you say to the children of Israel, 'Ehyeh (I will be) has sent me to you.'"
To je taj pasos odakle krece ili vrh keter.
Alef(1)Hei(5)Yud(10)Hei(5) = 21= Shin
Oganj Zbun koji gori a ne izgara

Shamesh ili ShinMemShin sto znaci sunce..Dva Shin pocetak i izmedju Mem sto je voda.Zaista na Suncu ima tekuca vatra ili lava.Hebrejski krije tajnu kreacije.
Gematrija je mudrost.
Chokmah je 37 i 73 u oba smjera.U obe gematrije.

Jesi ti dementan mozda? A gdje je mudrost? Sto je 666?
Otkrio vam mozda ?
A sto je 153 iz Ivanova evandjelja?
Idi lovi zabe u baru kakvu i nije to za tebe

To je neponovljiv primer...postoje u Bibliji primeri koji se koriste samo jednom i ne više. Drugo Jovanovo 666 ima i drugih pojašnjenja i nije zasnovano samo na broju.
Tvoj način rezonovanja vodi u haos od tumačenja kako kome se svidi..Bog nigde nije uveo pravilo razumevanja preko brojeva. To nije pravilo a u Otkrivenje 13 je samo "pomoćno" sredstvo pored mnogih drugih tekstova koji otkrivaju antihrista.
Tako da ti si izvukao kao pravilo nešto što služi samo u jednom slučaju.

To je neponovljiv primer...postoje u Bibliji primeri koji se koriste samo jednom i ne više. Drugo Jovanovo 666 ima i drugih pojašnjenja i nije zasnovano samo na broju.
Tvoj način rezonovanja vodi u haos od tumačenja kako kome se svidi..Bog nigde nije uveo pravilo razumevanja preko brojeva. To nije pravilo a u Otkrivenje 13 je samo "pomoćno" sredstvo pored mnogih drugih tekstova koji otkrivaju antihrista.
Tako da ti si izvukao kao pravilo nešto što služi samo u jednom slučaju.
Ti ne razumjes problematiku gematrije koja otkriva metafizicku pozadinu koju vjerovanje ne moze.
Ovde je i mudrost i razumjevanje koje vama nedostaje.
Vi ste ko naivna djeca a bezazleni ko zmijurine.
Posljedice.vidimo svi u ovoj kravljoj 19 krizi gdje Orvelova farma se u svakom aspektu manifestirala

Back