AvramIsakIzrael
Zainteresovan član
- Poruka
- 123
naravno, ali od kada imaju? ti moras da se upustis u istorijsku analizu kako je od elohizma nastao jahvizam, moras da istrazis sta znaci jhvh, jer ja koliko videh, ne znaci nista, vec je naziv za neku zemlju, teritoriju - yehwe koja je bila arapska cak. Moramo da se drzimo cinjenica, a ne da mastamo sta bi jhvh moglo da znaci. Pokazi i ja cu prihvatiti, odakle יְהוָ֖ה , a to sto su zalepili jahu na Eli, pa to ti je valjda jasno da je to kasnije uradjeno, sinkretizam koji nema veza sa ovom sto te pitam - koji je original, odakle jhvh, sta znaci.
p.s. ja se unapred izvinjavam ako je moj pristup naucni, a nije vernicki, ali objasnite mi zasto bi pravoslavna crkva izbacila original jhvh iz biblie? ja sam spreman vas da poslusam i odreknem se pravoslavlja, ali morate da me ubedite da jhvh nije ZLO, er a mislim DA JE IZBACEN JER JE ZLO, jer je zgresio kao pali andeo, ***** tudje zene, te uzrokovao POTOP.
Ne mogu da tvrdim od kada, ali je moguće da je Isus Navin(יהושע בן נון - Jehošua Ben Nun) prvi koji je imao pola božijeg imena u svom imenu.
Možda je "jahvizam" nastao kada je Mojsije pitao Boga kako mu je ime, 2Moj 3,15(na hebrejskom) a možda i nije ,ne znam nije mi to uopšte bitno.
Pa dobro to je tvoje mišljenje što se tiče značenja jhvh, ja sam napisao ono što je rekao rabin Eliezer Papo.
Ne znam ko hoće da menja Eli u jhvh i zašto to radi? Isus tu citira 22 psalam a tamo nema jhvh.