Jahve i Hrist

Kad si poceo da se zanimas za sefirote u teozofiji, :)
pa od kada napraviste od moje, adamove jao have boginju,.. moze biti jhvh je bila zenetina, boginja plodnosti i sl. 'ocete da se klanjate mojoj havi samo meni adamu da napakostite, pa da vas ja onako socno napsujem, i vaseg boga.''boginju''.
Budući da je ime Božje bilo sveto, nikad nije izgovarano ili napisano u cijelosti, pa je riječ Adonai (doslovno „moj Gospodar“) zamijenjena usmeno, a njeni samoglasnici su dodani pisanom tetragrammatonu, koji je naglas glasan kao Adonai.
ma, pre ce biti da sam ja adam pripretio da ne uzimate moju jao havu u usta, da nemate sa mnom posla..
vidi, ja mislim da je HRISTOS bio jasan kada je prozivao pismoznance, liceremere, tj.,fariseje, ali isto tako i kada je baratao dualizmom sluga-gospodar, prozivajuci i one koji nisu licemeri, da ce da dobiju istu platu, ako...

50. Доћи ће господар тога слуге у дан када се не нада, и у час када не мисли, 51. И расјећи ће га напола, и даће му удио са лицемјерима; ондје ће бити плач и шкргут зуба.
dakle, da se ne delimo na licemere, i one koji nisu, vec da vidimo to sluga-gospodar, za ove sto preferiraju grcki umesto hibru/aram.
master
κύριος (kyrios)

Noun - Nominative Masculine Singular
Strong's Greek 2962: Lord, master, sir; the Lord. From kuros; supreme in authority, i.e. controller; by implication, Master.
https://biblehub.com/greek/strongs_2962.htm

Poslednja izmena:
Lupas
Niko ne menja Bibliju
Biblija je jedna
a Jehova je Bozje Ime.
Ви Јеховини сведоци сте фалсификатори Новог Завета.
Намерно сте променили садржај да би прилагодили текст тако да вама одговара.

Дела Апостолска 8:3 - А Савле је пустошио Цркву, улазећи у куће и силом одвлачећи људе и жене предаваше их у тамницу - Синодски превод
A Savle je žestoko progonio skupštinu. Upadao je u kuće i silom je odvodio i muškarce i žene u zatvor. - фалсификовани превод ЈС
Реч Црква је замењена са речју скупштина, што је урађено са целим Новим Заветом.
У овом делу је веома пажљиво и неосетно промењен смисао.
Не постоји тачка у тексту.
ЈС наводе да текст каже A Savle je žestoko progonio skupštinu, међутим не постоје две реченице већ једна. Тако да се овде не види да је апостол Павле упадао у тадашње домове где су се хришћани окупљали, већ да је једна реченица да је он некакву скупштину прогонио, а друга реченица да је упадао у куће, што значајно мења смисао.
Наравно, ово је само један пример фалсификата и обмањивања људи.
Реч Јахве је исправно читање тетраграма, када видим како си се налупала када си написала шта сте користили за превод Новог Завета, није ни чудо да не умете да прочитате тетраграм. То што си написала да сте користили за превод НЗ може само да користи људима који немају везе са Библијом и да импресионира људе који нису видели Богословски факултет ни на слици. За неког ко има иоле знања о преводу Новог Завета, види јасно се да обмањујете, почевши од извора за превод, па на даље.

Ви Јеховини сведоци сте фалсификатори Новог Завета.
Намерно сте променили садржај да би прилагодили текст тако да вама одговара.

Реч Црква је замењена са речју скупштина, што је урађено са целим Новим Заветом.
У овом делу је веома пажљиво и неосетно промењен смисао.
Не постоји тачка у тексту.
ЈС наводе да текст каже A Savle je žestoko progonio skupštinu, међутим не постоје две реченице већ једна. Тако да се овде не види да је апостол Павле упадао у тадашње домове где су се хришћани окупљали, већ да је једна реченица да је он некакву скупштину прогонио, а друга реченица да је упадао у куће, што значајно мења смисао.
Наравно, ово је само један пример фалсификата и обмањивања људи.
Реч Јахве је исправно читање тетраграма, када видим како си се налупала када си написала шта сте користили за превод Новог Завета, није ни чудо да не умете да прочитате тетраграм. То што си написала да сте користили за превод НЗ може само да користи људима који немају везе са Библијом и да импресионира људе који нису видели Богословски факултет ни на слици. За неког ко има иоле знања о преводу Новог Завета, види јасно се да обмањујете, почевши од извора за превод, па на даље.
Ovo je interesantan video o imenu Boga iz bibl. teksta.

Taj tvoj bog ima samo u glavama adventista, nigde tako nešto nisam čuo sem od vas.

Onda adventisti imaju dobar nauk..ako ovako doživljavaju Boga. :)...

Ja znam samo da je Bog Biblije drugačiji od paganskih bogova. Oni se rađaju, inkarniraju oni su različiti između sebe..jedan je viši drugi niži ali Biblijski je nesaznatljiv, nepojmljiv..samopostojeći...iako je Trojica Svetih Oni su JEDNO.

Kako je to moguće, zašto je to moguće itd..to prepuštam tebi, stručnjaku da sve ovo pokušaš racionalno da objasniš. :)

Sva Tri Lica Božanstva su Jahve...to jeste pravoslavno učenje.
Ово везе нема са православним учењем.
Sva Tri Lica Božanstva su Jahve...to jeste pravoslavno učenje. Možemo i u vezi simvola vere ali hajde da napomenem i moje lično mišljenje...simvol vere i sabor u Nikeji je neko kompromisno rešenje. Za sada sam tako shvatio...rekoh stav naravno...crkveni oci ranog perioda mislim da ga ne bi tako formulisali ali dobro.
Управо то није ствар компромиса, с обзиром рецимо, да је Арије био осуђен пре првог васељенског сабора, а осуда само потврђена на сабору. На сабору је било око 300 епископа. Аријанаца је било око 20, са тим да ни тих 20 људи нису имали чврсто сагласна уверења, и разликовали су се. Стога, Символ Вере није и не може бити израз "компромиса", већ јасно означена и објашњена вера која је постојала и пре сабора.
На пример, ја и ти знамо шта је мајчинска љубав. И не дефинишемо је. Ни сада ни за 10 или 20 година.
И онда једног дана, нека мајка уђе и каже да је мајчинска љубав тући дете до крви.
Онда оно што се за нас подразумева, мора да пређе у речи и да се дефинише.
Тако је и настао Символ Вере, као јасно омеђена и објашњена вера, која је постојала увелико и пре тога.

Poslednja izmena:
Onda su JS upravu..i treba ih slediti...

Da li shvatate implikacije ovakvog stava..o uspavani moji vernici...dokle ćete spavati i nevideti implikacije..dok spavate bezbrižno u nekim nejasnim teološkim formulacijama ima ko radi i profitira..molim vas probudite se. Kako ne shvatate?

Nego sa kojim?

Ako Isus nije Jahve i ako Duh Sveti nije Jahve onda nisu samopostojeći...dakle nisu Bog.
Пошто објашњаваш твој став, није на мени да то поричем, већ да се ти позовеш на свете оце, васељенске саборе и образложиш свој став. Јеси ли читао некад каноне ? Где си нашао тај податак ? И шта ти то уопште значи ? Реч Јахве се преводи као "Господ".
Шта значи "Бог Отац" је "Господ" и Христос је Господ и Дух Свети је Господ.
То би у преводу било то што ти зовеш Јахве. Или си нешто друго хтео да кажеш, не капирам шта значи реч Господ и зашто се толико држиш старозаветног термина Јахве ?

Пошто објашњаваш твој став, није на мени да то поричем, већ да се ти позовеш на свете оце, васељенске саборе и образложиш свој став. Јеси ли читао некад каноне ? Где си нашао тај податак ?

Čekaj malo...ne proizilazi li iz kanona i objašnjenja iako nije možda ovako formulisano kao ja što sam rekao da je Isus Bog-Jahve i Duh Sveti da je Bog-Jahve? Hajde malo da razmislimo...šta gubimo ako Isusu odrekemo status Jahve? Da li smo svesni prijatelji moji dragi? Znate li kuda to vodi?

Jovane prezviteru

Pravoslavnima je razjašnjeno i pre otvaranja teme i svi do jednog veruju da je bog otac sin i sveti duh

Simvol vere kod pravoslavnih

Верујем у једног Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносушног са Оцем, кроз кога је све постало;
Који је ради нас људи и нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и погребен;
И Који је васкрсао у трећи дан по Писму;
И Који се узнео на небеса и седи с десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, његовом Царству неће бити краја.
И у Духа Светог, Господа, животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућег века. Амин.

A šta ti razjašanjavaš i kome ja pojma nemam. A naravno da je legitimno tumačiti i na subotarski način kao što ti činiš, samo mi nije jasno zašto misliš da ne pišemo na temu o temi i zašto misliš da je običnom pravoslavcu potrebna pomoć teologa kada ima Simvol vere i zašto si ubeđen da tvoje neotkriveno saznanje o bogu mudrije od otkrivenog.

Ovako prvo je Bog stvoren od samoga sebe, onda je postao sin koji je sišao sa neba i rodio se u ljudskom obliku da bi za nas otkupio grehove.

Da li sam ja to dobro shvatio ili mi je nešto promaklo? :think:

Čekaj malo...ne proizilazi li iz kanona i objašnjenja iako nije možda ovako formulisano kao ja što sam rekao da je Isus Bog-Jahve i Duh Sveti da je Bog-Jahve? Hajde malo da razmislimo...šta gubimo ako Isusu odrekemo status Jahve? Da li smo svesni prijatelji moji dragi? Znate li kuda to vodi?
Немој мене да питаш, узми каноне па објасни како је то православно учење. По овом што си написао имам утисак да ни ти ниси сигуран да ли је то исправно или не.
Шта значи да је Исус Јахве ? Још увек ми ниси објаснио, где си нашао то и шта то значи ? Ако је то православно учење, треба да буде широко познато а не да сад тражимо неке детаље и појединости.

Немој мене да питаш, узми каноне па објасни како је то православно учење. По овом што си написао имам утисак да ни ти ниси сигуран да ли је то исправно или не.
Шта значи да је Исус Јахве ? Још увек ми ниси објаснио, где си нашао то и шта то значи ? Ако је то православно учење, треба да буде широко познато а не да сад тражимо неке детаље и појединости.

Ok...možemo u detalje..pokušaću da to nađem...ali i bez toga verujemo li da je Isus Bog? Ako se to veruje onda je jasno da se i na Isusa može primenti izraz Jahve? Je li ovo nije tačno? Slobodno kaži..misliš da to uopšte nije tačno ili nisi uveren jer možda u kanonima to nije baš tako precizarano? Uzgred, pomenuću da Biblija ovo potvrđuje.

Ok...možemo u detalje..pokušaću da to nađem...ali i bez toga verujemo li da je Isus Bog? Ako se to veruje onda je jasno da se i na Isusa može primenti izraz Jahve? Je li ovo nije tačno? Slobodno kaži..misliš da to uopšte nije tačno ili nisi uveren jer možda u kanonima to nije baš tako precizarano? Uzgred, pomenuću da Biblija ovo potvrđuje.
Проблем је што ми не говоримо о мишљењима неких светитеља, о њиховим размишљањима, већ о православном учењу. Да ли можеш да разликујеш издвојена мишљења светих отаца и званично православно учење ? Не кажем да је ово што си навео издвојено мишљење, само да је конфузно. Ти само постављаш питања, а не образлажеш оно у шта верујеш. Не знам како да ти одговарам када ти ниси сигуран у своје ставове па покушаваш да ухватиш неку везу са сличним идејама Христос је Бог и сл.
Да поновим - шта конкретно значи да је Бог Отац - Јахве, да је и Христос Јахве и Свети Дух - Јахве. То звучи 1) нејасно 2) неразумљиво 3) непрезицно. Можда и извучено из контекста. Дај да видимо тај контекст где си то нашао, па онда да причамо. У супротном, у ћорсокаку смо.

Проблем је што ми не говоримо о мишљењима неких светитеља, о њиховим размишљањима, већ о православном учењу. Да ли можеш да разликујеш издвојена мишљења светих отаца и званично православно учење ? Не кажем да је ово што си навео издвојено мишљење, само да је конфузно. Ти само постављаш питања, а не образлажеш оно у шта верујеш. Не знам како да ти одговарам када ти ниси сигуран у своје ставове па покушаваш да ухватиш неку везу са сличним идејама Христос је Бог и сл.
Да поновим - шта конкретно значи да је Бог Отац - Јахве, да је и Христос Јахве и Свети Дух - Јахве. То звучи 1) нејасно 2) неразумљиво 3) непрезицно. Можда и извучено из контекста. Дај да видимо тај контекст где си то нашао, па онда да причамо. У супротном, у ћорсокаку смо.

Za Isus Jahve imamo Jevrejima 1,8-10...Pavle ukazuje da se citati iz Psalma 102 odnose na Hrista. A tamo se pominje Jahve koji je stvorio sve...pa se zatim kaže da je taj koji je sve stvorio Hristos.

Dakle, Jahve iz Psalma 102 je sam Hristos. Uzgred ovaj stih preskaču antitrinitarci ili ga ne vole jer znaju da ako se ovo odnosi na Isusa onda je On nesumnjivo Bog. E sad nadam se da pravoslavac neće na isti način odreagovati jer onda imamo problem..odbacujemo jedan od stvarno bitnih tekstova u pokazatelju ko je Hristos.

Dakle, je li Isus Jahve prema ovom tekstu?

Jahve je jedna suštinska odlika Boga. To znači Samopostojeći...ili Onaj koji ne duguje nikome svoje postojanje...ne prima od nikog i zbog nikog svoje postojanje niti dostojanstvo. Jako važan segment razumevanja sušastvenosti Boga.
Pošto su sva Tri Nebeska Sveta Jahve ovo se dakle odnosi na svakog podjednako.

Jesu Sale, upravu su...i JS i ASD i sveci poslednjih dana..🙂...tako kažeš biće tako. Ne smem ti proturečiti😁
Jel ovo

POSINJENJE ISUSA HRISTA; RAZGOVOR SA OCEM PRE POSINJENJA:

Apg 13:33 Kao što je napisano i u drugom psalmu: Ti si moj Sin, ja Te danas rodih.

Heb 1:5 Jer kome od andjela reče kad: Sin moj ti si, ja te danas rodih? I opet: Ja ću Mu biti Otac, i On će mi biti Sin.

Ps 2:7 Kazaću naredbu Gospodnju; On reče meni: ;Ti si sin moj, ja te sad rodih.

Dakle, pre toga Isus nije bio sin bozji vec sam Bog...
https://www.svedokverni.org/hristos-istiniti-bog-jahve/

Uzgred evo i pravoslavnog shvatanja po pitanju identifikacije Hrista i Jahve..Hristos jeste Jahve.
jehovini-svedoci-400x300.jpg

Slika sa sajta koji si postavio
Ovo tebi liči na pravoslavlje? Gde ima to da se vidi uživo i da pričaju o jehovinim svedocima+da objašnjavaju po ulici da je isus jehova?
Baš bi voleo da vidim.

Jel ovo

POSINJENJE ISUSA HRISTA; RAZGOVOR SA OCEM PRE POSINJENJA:

Apg 13:33 Kao što je napisano i u drugom psalmu: Ti si moj Sin, ja Te danas rodih.

Heb 1:5 Jer kome od andjela reče kad: Sin moj ti si, ja te danas rodih? I opet: Ja ću Mu biti Otac, i On će mi biti Sin.

Ps 2:7 Kazaću naredbu Gospodnju; On reče meni: ;Ti si sin moj, ja te sad rodih.

Dakle, pre toga Isus nije bio sin bozji vec sam Bog...

jehovini-svedoci-400x300.jpg

Slika sa sajta koji si postavio
Ovo tebi liči na pravoslavlje? Gde ima to da se vidi uživo i da pričaju o jehovinim svedocima+da objašnjavaju po ulici da je isus jehova?
Baš bi voleo da vidim.

Sajt je pravoslavni..naravno. Valda vidiš čim otvoriš...
Prvoslavni misionski centar Danjel Sisojev...baš si Toma neverni🙂

Back