Jahve i Hrist

Jahve je jedna suštinska odlika Boga. To znači Samopostojeći...ili Onaj koji ne duguje nikome svoje postojanje...ne prima od nikog i zbog nikog svoje postojanje niti dostojanstvo. Jako važan segment razumevanja sušastvenosti Boga.
Pošto su sva Tri Nebeska Sveta Jahve ovo se dakle odnosi na svakog podjednako.
Jaхве није догматско одређење и нема баш никакве везе са догматиком.
Линк ти не ради, имаш неки други сајт ?

Jaхве није догматско одређење и нема баш никакве везе са догматиком.
Линк ти не ради, имаш неки други сајт ?
Meni radi...ukucaj Pravoslavni misionski centar Danijel Sisojev.

Jahve rekoh odražava sušastvo Božanstva jedno od sušastava koje ukazuje da je Bog Samopostojeći...a iz toga izlazi da ako se to odnosi i na Duha Svetoga i Hrista a odnosi se onda je jasno da Sva Trojica bivaju potpuni Bog i da svoje postojanje neduguju...
Da li smatraš da je Hristos potpuni Bog kao i Duh Sveti?

Разумео сам шта си рекао, али реч Јахве не означава беспочетност Бога, стога не не може узети као догматска тврдња јер то није.
Имаш ли неки други сајт, не могу да нађем сајт мисионарског центра, да ли они уопште имају сајт ?

Разумео сам шта си рекао, али реч Јахве не означава беспочетност Бога, стога не не може узети као догматска тврдња јер то није.
Имаш ли неки други сајт, не могу да нађем сајт мисионарског центра, да ли они уопште имају сајт ?
Baš ne znam..ne možeš da otvoriš? Videću...ako nađem ali ovaj je baš ok. Naslov je Isus Hrist-Jahve...rasprava je o JS i njihovom odbacivanju Božanstva Isusa Hrista...u suštini meni nije ovo nepoznato jer verujemo da je Isus Jahve. Videću kad dođem kući...na poslu sam trenutno.
Jahve znači Samopostojeći tj. Onaj koji Jest...Onaj koji Postoji..dakle Sam po Sebi...zato kažem Jahve znači dosta i govori samo po sebi.

Ради, вероватно је сајт имао неке проблеме.
Текст је догматски непрецизан и нејасан

„А Јован, чувши у тамници дјела Христова, посла двојицу од ученика својих. И рече му: Јеси ли ти Онај што ће доћи, или другога да чекамо? А Исус одговарајући рече им: Идите и јавите Јовану ово што чујете и видите: Слијепи прогледају и хроми ходе, губави се чисте и глухи чују, мртви устају и сиромашнима се проповиједа јеванђеље. И благо ономе који се не саблазни о мене“ (Мт. 11:2-6).
Oво говори да је Христос Бог, нема везе са Јахвеом.
„…И од Исуса Христа, који је Свједок вјерни, Првенац из мртвих, и Господар над царевима земаљским. Ономе који нас љуби и опра нас од гријеха наших крвљу својом“ (Отк. 1:5-20).

„И има на хаљини и на бедру своме Име написано: Цар царева и Господар господара“ (Отк. 19:16-21).
Oво не говори ништа само за себе, јер је извучено из контекста.
„Ја сам пастир добри. Пастир добри живот свој полаже за овце“ (Јн. 10:11-42).
Не говори ништа о Христовој природи као Бога.
Да не цитирам даље, сами примери су лоши и крајње нејасни.
Не знам ко је писао, али ово са догматиком нема благе везе.
Корисније је навести указивања Светог Писма, да Логос има природу старозаветног Јахве, и ово Име се може користити у односу на Христа
Природа Бога је људима несазнатљива, оно што ми знамо да се оваплотила личност (ипостас) и да се сјединила са људском ипостаси, па је Христос постао богочовек.
Дакле, личност је оно што чини природу постојећом, не постоји природа сама за себе.
У Старом Завету Јахве се јављао кроз анђеле или на други начин човеку. Ми не можемо ништа рећи читајући Стари Завет о природи самог Јахвеа, већ можемо да говоримо о томе када се и на који начин јављао човеку, дакле можемо да говоримо о Јахвеовом јављању на земљи.
Стога, не можемо закључак који немамо да повежемо са Христом.

Sajt je pravoslavni..naravno. Valda vidiš čim otvoriš...
Prvoslavni misionski centar Danjel Sisojev...baš si Toma neverni🙂
Na netu svašta može da se napiše. Kad nešto možeš da proveriš lak je izbor, jednostavno proveriš. Pošto živim u zemlji gde je pravoslavlje dominantno tek je onda bez problema proveriti, šta u rusiji i neki sisojev rade nek rusi proveravaju. Ja ovo u Srbiji nisam video a ni čuo da je Isus jahve ali od nijednog sveštenika spc. Čuo sam da je Gospod i sin božiji. A još manje da vidim dve bakice kako imaju štand :hahaha: u zemlji koja ima bogatu istoriju i mnogo crkava i manastira a i prodavnica.
Ako baš hoćeš da daš negativu pravoslavlju mogao si da navedeš kako se prodaju ikone kandila sveće... po pijacama

Može i tako da se kaže. Pošto je iz večnosti Bog je stvorio samoga sebe. Imate to i u drugim religijama.
To je neligično da stvara sam sebe. A niko ne zna šta je i kako i na koji način je nešto stvarano.
Kako bi recimo objasnio zašto ne može biti otac stariji od sina. To je nama nelogično. Uzmi sunce npr, ono rađa zrake, a zrak ništa mlađi nije od sunca ali samo sunce je uzrok. Ili kako objasniti troičnost boga, to možeš po vodi. Sunce i voda su izvori života. Pisci biblije nisu naklapali bzvz doduše ima ludorija po mom mišljenju ali nisu promašili poentu boga. E sad dolazi ljudska pamet i tumači kako stigne i počinje ubeđivanje kako je baš "on" protumačio najbolje. Kao recimo ovaj jovan prezviter što nakuca oko 700 poruka na ovoj temi da nas ubedi da u Bibliji ima tri jahveta koji su ustvari svi jedno ali su nezavisni jedan od drugog. I to može da se vrti u nedogled.

Na netu svašta može da se napiše. Kad nešto možeš da proveriš lak je izbor, jednostavno proveriš. Pošto živim u zemlji gde je pravoslavlje dominantno tek je onda bez problema proveriti, šta u rusiji i neki sisojev rade nek rusi proveravaju.

Pa to što u Srbiji nisi čuo ne znači da i u Srbiji sveštenici ne veruju nego jednostavno nije bila okolnost da se razgovaraš sa njima o tome i to u kontekstu koji je ovde naveden.

Vidi, svako ko veruje da je Isus Bog logično je da zna da se izraz Jahve može primeniti i na Njega i na Duha Svetoga. Valda je to logično...mora se malo razmisliti i dublje razuemti ovaj problem. No ti porazgovaraj sa nekim sveštenikom još i pitaj šta misli o tome je li Isus i Duh Sveti Jahve tj. Gospod.

Dakle, nisu Rusi nešto posebno pa tako veruju već je stvar izbora teme.

Pa to što u Srbiji nisi čuo ne znači da i u Srbiji sveštenici ne veruju nego jednostavno nije bila okolnost da se razgovaraš sa njima o tome i to u kontekstu koji je ovde naveden.

Vidi, svako ko veruje da je Isus Bog logično je da zna da se izraz Jahve može primeniti i na Njega i na Duha Svetoga. Valda je to logično...mora se malo razmisliti i dublje razuemti ovaj problem. No ti porazgovaraj sa nekim sveštenikom još i pitaj šta misli o tome je li Isus i Duh Sveti Jahve tj. Gospod.

Dakle, nisu Rusi nešto posebno pa tako veruju već je stvar izbora teme.
Kad bi ti znao šta je centar veroispovesti u pravoslavlju pa da i pričamo o tome. Ovako drš se ti svoje doktrine, ja svog mišljenja a pravoslavlje svoje službe. To je pošteno od najpoštenijeg.

Kad bi ti znao šta je centar veroispovesti u pravoslavlju pa da i pričamo o tome. Ovako drš se ti svoje doktrine, ja svog mišljenja a pravoslavlje svoje službe. To je pošteno od najpoštenijeg.

Slažem se..ja i ne tražim da ti pošto poto promeniš svoj stav..samo je bitno da obrazložimo zašto tako verujemo kako verujemo.

Centra mora biti Hristos..nadam se da se slažemo..samo Hristos.

Slažem se..ja i ne tražim da ti pošto poto promeniš svoj stav..samo je bitno da obrazložimo zašto tako verujemo kako verujemo.

Centra mora biti Hristos..nadam se da se slažemo..samo Hristos.
Zašto misliš da treba da obrazlažemo. Od tvojih obrazloženja samo si me još više udaljio od tvog nauka. Ne što sam pristrasan pravoslavnom tumacenju već što tvoje je totalno nelogično.

Vidiš da znaš kad hoćeš, Hrist je centar veroispovedanja a ne jahva/jehova. A to da li ćeš ti čačkati neki stih pa nešto povezivati, vršiti neke akrobacije to pravoslavnog ne zanima a i kad ih pitam za jahvu gledaju me bledo tipa kakvo je to sektaško pitanje :D
Preporučujem ti da moju priču proveriš, ako si odavde otiđi u bilo koji pravoslavni hram i pitaj za jahvu.

Ради, вероватно је сајт имао неке проблеме.
Текст је догматски непрецизан и нејасан

Oво говори да је Христос Бог, нема везе са Јахвеом.

Oво не говори ништа само за себе, јер је извучено из контекста.

Не говори ништа о Христовој природи као Бога.
Да не цитирам даље, сами примери су лоши и крајње нејасни.
Не знам ко је писао, али ово са догматиком нема благе везе.

Природа Бога је људима несазнатљива, оно што ми знамо да се оваплотила личност (ипостас) и да се сјединила са људском ипостаси, па је Христос постао богочовек.
Дакле, личност је оно што чини природу постојећом, не постоји природа сама за себе.
У Старом Завету Јахве се јављао кроз анђеле или на други начин човеку. Ми не можемо ништа рећи читајући Стари Завет о природи самог Јахвеа, већ можемо да говоримо о томе када се и на који начин јављао човеку, дакле можемо да говоримо о Јахвеовом јављању на земљи.
Стога, не можемо закључак који немамо да повежемо са Христом.

Vidi ja mogu svaki od citata obrazložiti naravno ali nema potrebe. Suština ovog napisanog je da se neki tekstovi u Torah-SZ gde se u pominje Jahve a u Jevanđelju-NZ neki od tih tekstova povezuju sa Isusom jasno vidi da je Isus taj Jahve..recimo u Isaiji 40-glas onog koji viče pripravite put Jahve..a ui Jevanđelju se kaže da je to pripravljen put Hristu od strane Jovana..i slični tekstovi. Takođe, pogledaj i Jevrejima 1,8-10 gde se za Hrista kaže da je On onaj iz Pslama 102 koji je stvoruio nebo i zemlju a u Psalmu 102 se pominje da je to sam Jahve.

Sve u svemu Jevanđelje identifikuje Hrista sa tekstovima koji govore o Jahve. To čine pisci Novog Zaveta tako da je to suština i ovog teksta.

Tako da je sve u svemu poruka kojiu nam pisci Jevanđelja prenose da je Isus Taj Svemoćni Jahve. Nam je ovo važno da znamo jer time dobijamo potvrdu Hristovog Božanstva a time i DUha Svetoga koji je takođe ne nekim mestima identifikovan sa Jahve ili Mu pripisano delovanej koje se odnosi u Torah na Jahve.

Inače termin Jahve se u Torah uvek odnosi na Gospoda Boga..dok svi ostali termini ne upućuju uvek na Gospoda..zato je to Jahve važno.

A ako misliš da se na Isusa ne može primenti pojam Jahve slobodno obrzaloži. Ali imajmo na umu da time činimo uslugu antitrinitarcima...

Pozdrav.

u pravu je jovan prezviter, zapatili su nam se jahvisti kao ovaj stanoje stankovic, cim su se nazvali svedok verni [po otkrivenju], odmah sam posumnjao da su pravoslavni sektasi, to je moje misljenje, pa vi kako hocete.

Мисионарски центар се налази у саставу Мисионарског одељења при Светом Архијерејском Синоду Српске Православне Цркве. Уредник интернет блога „Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ је Станоје Станковић.
Vidiš da znaš kad hoćeš, Hrist je centar veroispovedanja a ne jahva
kako ne razumes, lepo ti pise da JE jahve = HRISTOS, po jahvistickom uticiju, iz jahvistickog izvora, o cemu sam ranoje vec postavljao, samo se ne slazzemo u ovome
Sve u svemu Jevanđelje identifikuje Hrista sa tekstovima koji govore o Jahve. To čine pisci Novog Zaveta tako da je to suština i ovog teksta.

Sada, evo za jocu ipak sa tog sajta svedokverni, misionarskog, pa neka bude po vama joca pravoslavan, a ja subotar, jezuita sta god vam se svidi.

Poslednja izmena:
to je ta igrarija jos od prvih vekova o dve prirode, ali diskutanti ovde misle da ja ne znam ni sta znaci ipostas, a kamoli da cu da diskutujem - eto vam ga joca, na kraju ce on da ispadne pravoslavan, a slozicete se da su krivi prevodioci, jer licnost-ipostas ne znaci priroda - u tome je sustina ove price, ali ja to nemam s kim da diskutujem, jer vi samo znate da APLIKUJETE, A NECETE DA RAZMISLJATE, kao ni onda sto nisu htel, pa jedni koji aplikuju traze gresku u tudjem aplikovanju..
jedino kada bih vam vizuelno predstavio ta cetiri [4] pojma
licnosti otac-sin, i
bozanska i ljudska priroda

prevodioci su ipostasi aplikovali pogresno - to je teza, jer mi imamo 3 ipostasi, a samo 2 prirode

Poslednja izmena od moderatora:
Inače termin Jahve se u Torah uvek odnosi na Gospoda Boga..dok svi ostali termini ne upućuju uvek na Gospoda..zato je to Jahve važno.
ma kakvi, ti nemas afirmaciju - potvrdu za ovu tvrdnju, vec po onoj sto je babi milo, to joj se snilo [sanjas/vizueliziras], po jahvistickom uticaju jos od vremena kada su izraelska plemana dosla do ideje da su izabrana medju mnogim drugim plemenima kako bi uspostavila monarhiju.

Koliko sam razumeo jahve je židovski bog, a Hrist ga nigde ne spominje, znači iako je Isus jevrej ni njemu nije bog. Pa tek kako on može biti jahve?
uz pomoc prevodilaca zednih preko vode, kada prevode sluze se svim mogucim trikovima, mastaju i sanjaju, kao i nas joca.

Quot linguas calles, tot homines vales – Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrediš - hteli su da kazu - toliko naroda mozes da prevaris

Koliko sam razumeo jahve je židovski bog, a Hrist ga nigde ne spominje, znači iako je Isus jevrej ni njemu nije bog. Pa tek kako on može biti jahve?
sad sam se podsetio, pa da razjasnim/o
elem, mi znamo da je HRISTOS propovedao judejcima i jerusalimljanima, dakle judaistima, od juden, ili jew, i.i zid/ov
ali isto tako je isao i dalje, u dekapolis, grcko 10-ogradje, u galileju itd, tako da imamo jevreje/hebreje pod helenizmom

judaizam je taj religiozni fokus kojim se mi bavimo, jel juda i jerusalim, crkvenost nas zanima, apostoli koji su bili judeo-hriscani
a na drugoj strani izrael i jevrejsko nastojanje da od plemena naprave carstvo, drzavu, pa do danas da zavladaju svetom preko jahvizma
- jel to je pitanje za one ateiste koji bi da razdvoje crkvu i drzavu, da se upuste u ovu problematiku, ovako kako sam je izlozio, a kod njih su to dva carstva juda i izrael

da li svetom vladaju tajne skupine po receptu tajnog neznanog magijskog, okultnog imena jhvh?
da li je Hristos SAKRIO da je nas BOG - OTAC?

jevreji imaju odnos - cije ime znas imas ga u vlasti, i zato se krije ime jhvh, niko ne zna kako se izgovara, frljaju se svi
a nas odnos je PORODICNI, OTAC-SIN, protiv koga ustaju tipovi kao joca, pa ja onda gazim jahvu uz kahvu

Poslednja izmena:
dalje, mi ako analiziramo ovaj crkva vs drzava dualizam, mi imamo sledece

anglocioniste koji vladaju, koji su se opredelili za sion i kojima je sion eshatoloski, spona sa vecnim itd https://en.wikipedia.org/wiki/Zion koji the term Tzion were further extended by synecdoche to the additional meanings of the Temple itself, the hill upon which the Temple stood, the entire city of Jerusalem, the entire biblical Land of Israel, and "the World to Come", the Jewish understanding of the afterlife.

i nas koji smo se opredeli za https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_of_Olives odakle se Isus vazneo na nebo, i gde ce doci da vakrsne mrtve

apostolova parabola o maslinovom drvetu, zanimljiva analiza https://www.postost.net/2016/10/paul-parable-olive-tree

Poslednja izmena:
9 Po tom se pokaza ljubav Božija k nama što Bog Sina svog Jedinorodnog posla na svet da živimo kroza Nj.

Ovaj stih je kristalno jasan i ne vidim kako bi ga drugačije tumačili. A šta je Jovan pretpostavljao mislio to ne znamo, znamo samo ono što piše. Već sam ti napisao da i jeste Isus reč ali je i Mesija i silni bog, međutim na tebi je da odgovoriš sebi na postavljeni stih, kojeg to sina bog šalje?
Ima još sličnih stihova ali dovoljan je ovaj.
Isus je rodjen ko covjek dakle nije poslat.
Onaj koji salazi i uzlazi s neba je poslat a Isus nije sasao s neba nego se rodio ko covjek.

Ja znam da se starozavetna imena Gospoda mogu izreći i sa Jahve i sa Jehova i na još načina.Međutim zapanjujuće veliki broj ljudi, uključujući i mene radije koristi ime Jahve, jer je ime Jehova mnogim ljudima, upućenim ili laicima postalo vrlo odbojno zbog delovanja verske organizacije Jehovinih svedoka.Rezultat je zaista loš.Ljudi počinju da osećaju odbojnost prema Gospodnjem imenu.
Oganj koji spaljuje ti bog?
Zasto ?

Ja znam da se starozavetna imena Gospoda mogu izreći i sa Jahve i sa Jehova i na još načina.Međutim zapanjujuće veliki broj ljudi, uključujući i mene radije koristi ime Jahve, jer je ime Jehova mnogim ljudima, upućenim ili laicima postalo vrlo odbojno zbog delovanja verske organizacije Jehovinih svedoka.Rezultat je zaista loš.Ljudi počinju da osećaju odbojnost prema Gospodnjem imenu.
Питај људе који се разумеју у јеврејски језик. Читање Јехова је погрешно, Јахве је исправно, нема то везе са Јеховиним сведоцима, већ са погрешним читањем.

Back