Koliko sam razumeo jahve je židovski bog, a Hrist ga nigde ne spominje, znači iako je Isus jevrej ni njemu nije bog. Pa tek kako on može biti jahve?
sad sam se podsetio, pa da razjasnim/o
elem, mi znamo da je HRISTOS propovedao judejcima i jerusalimljanima, dakle judaistima, od juden, ili jew, i.i zid/ov
ali isto tako je isao i dalje, u dekapolis, grcko 10-ogradje, u galileju itd, tako da imamo jevreje/hebreje pod helenizmom
judaizam je taj religiozni fokus kojim se mi bavimo, jel juda i jerusalim, crkvenost nas zanima, apostoli koji su bili judeo-hriscani
a na drugoj strani izrael i jevrejsko nastojanje da od plemena naprave carstvo, drzavu, pa do danas da zavladaju svetom preko jahvizma
- jel to je pitanje za one ateiste koji bi da razdvoje crkvu i drzavu, da se upuste u ovu problematiku, ovako kako sam je izlozio, a kod njih su to dva carstva juda i izrael
da li svetom vladaju tajne skupine po receptu tajnog neznanog magijskog, okultnog imena jhvh?
da li je Hristos SAKRIO da je nas BOG - OTAC?
jevreji imaju odnos - cije ime znas imas ga u vlasti, i zato se krije ime jhvh, niko ne zna kako se izgovara, frljaju se svi
a nas odnos je PORODICNI, OTAC-SIN, protiv koga ustaju tipovi kao joca, pa ja onda gazim jahvu uz kahvu