Jahve i Hrist

Pa sve ti piše samo klikneš na neku plavu reč.
Ali ja mislim da se lingvističari urotili protiv tebe pa dolaze do zaključka da je Isus pričao aramejskim jezikom i ceo nz gde Isus zove boga eloi. Sve je to joco zavera protiv tebe i staćemo mi njima na rep

Ma čekaj..da li si ti pročitao šta kažu ljudi iz II-IV veka? Kojim jezikom je pisano prvobitno Matejevo jevanđelje?

Da li si pročitao šta kaže Luka u 23,38 na kom jeziku je stajao natpis?

Treće, evo logički zamisli da mi sada najednom počnemo da pričamo slovenački i tako jedno 1000 godina o onda opet počnemo srpski? Kako je to moguće?

Četvrtvo..zašto apostoli na dan Penetkosta dobijaju silom Duha Svetoga da govore drugim jezicima..vidi koji se sve jezici pominju...sve različiti jezici evo naborjaćemo ih kako piše. Pa sada kako su morali svi narodi čuti drugačije ako je postojao jedan opšte poznati aramejski..evi vidi šta kaže:

"Pa kako mi čujemo svaki svoj jezik u kome se rodili? Parćani, i Miđani, i Elamljani, i koji smo iz Mesopotamije, i iz Judeje i Kapadokije, i iz Ponta i Azije. I iz Frigije i Pamfilije, iz Misira i krajeva Levijskih kod Kirine, i putnici iz Rima i Judejci i došljaci. Krićani i Arapi, čujemo gde oni govore našim jezicima veličine Božijei", Dela 2, 8-10

Pa gde je taj aramejski koji sve objedinjuje i kojim su svi pričali?

Uzgred Oksfordksi rečnik Hrisšćanke crkve 1958 godine navodio je da je hebrejski prestao da bude govorni jezik nako IV vek p.n.e ali sada pod novim dokazima 1997 menja iskaz i u svom trećem izdanju iz 1997 pod pritiskom dokaza kaže da je hebrejski jezik nastavio da bude govorni i pisani jezik i u novozavetnom periodu, Hebrew” in ,The Oxford Dictionary of the Christian Church, edit. F.L. Cross, first edition (Oxford, 1958), 3rd edition (Oxford 1997).

Dakle, ovi okazi za upotrebu aramejskog su sve tanji i tanji već više jedna tradicija verovanja nego dokazana činjenica.

Ja opet neću sporiti mogućnost upotrebe aramejskog u nekom smislu..moguće da je ostvio nekog traga u nekim izrazima i kod Jeverja i nekih drugih naroda...samo to ako postavimo na pravi način moćićemo da razumemo ovu problematiku sa aramejskim. Ne sporim njegov moguć uticaj i da su Jevreji nekada koristili neke aramejske reči i arameizovali neke reči. Ali to nije uticalo drastično da oni promene svoj jezik u potpunosti i zaborave ga. Ovo je više bio izgleda kao sadašnji engleski recimo u smislu da nakad mi koristio neke fraze na engleskom..tipa skroluj ovaj tekst i uvodimo reč skrolovanje a nije naša..i sl...

Tako da bih pokušao da budem oprezan u postavci da je Aramejski potpuno zamenio Hebrejski..

Evo čuj i ovo je zanimljivo od Euzebija tj Jevsevija:

"U delu nazvanom Hipostazije, da ukratko to sažmemo, on nam je (Kliment Aleksandrijski) dao skraćene izveštaje o svim kanonskim pismima. Poslanicu Jevrejima,hesert, napisao je Pavle Jevrejima, na jevrejskom jeziku, a to je Luka pažljivo preveo i objavio Grcima", Crkvena Istorija 6,14,2

Ma jesi siguran? Što bi pričali Aramejski kada su bili Jevreji?
zato sto je aramejski bio narodni, govorni jezik, raspitaj se malo bolje, jer ja sve sto sam tvrdio stojim iza toga, - ako su cinjenice, trazi da ti pokazem, ako sam Adam, sve sto sam vam ja rekao za dva drvata u raju sam samo ja mogao da znam, niko drugi, a fakat je da vi niste imali pojma, ni danas nemate, a ako je dokazano vec, kao i jevreji sto nisu znali kako da proicitaju JHVH, onnda prihvati i ovo...
Why did Jesus speak Aramaic or Hebrew?
He spoke Aramaic because he wanted other people to understand him. If he had spoken Hebrew, only rabbis would have understood him. Because at that time the use of Hebrew the Holly language was forbidden for daily conversations only for prayers and Holly studies.

priznaj da nisi imao pojma, pa da nastavimo diskusiju

ato sto je aramejski bio narodni, govorni jezik, raspitaj se malo bolje, jer ja sve sto sam tvrdio stojim iza toga,

Ja neću da negiram postojanje aramejskog...naravno..ali evo i da krenemo od pretpostavke da je aramejski..on je semetski i blizak hebrejskom..čak da se složimo da je isključivo aramejski bio u upotrebi. Tako da ne psotoji velika razlika u izgovoru imena Jahve kada ga citiraju..no o aramejskom je teško govoriti kao definitvno sigurno korišćenom jer i hebrejski se koristio itekako...ima artefakata...

priznaj da nisi imao pojma, pa da nastavimo diskusiju

Upravo sam i ja naveo druge dokaze da je govorio hebrejski odnasno da je Matejevo jevađelje po svedočenju samih crkvenih pisaca i otaca napisano na hebrejskom.

Ali reći ću da aramejski sam po sebi je blizak hebrejskom...i nema razlika u izgovoru..nema drastičnih razlika pa i da je po tvom kako kažeš opet nikakvih dilema nema da je Isus citrajući šema izrael i na aramejskom pominjao Jahve oblik na aramejskom...

Mada se pitam..evo da mi neko objasni kako to neki narod zaboravi svoj jezik i počne da priča odjednom nekim drugim...ovo mi deluje kao evolucija na delu ;)..ovo je argument evolucionsta o naglom postanku majmunolikog čoveka australopiteka...;)

Jevreji čak imaju pola božijeg imena u svom imenu npr אליהו (Elijahu) ili kod nas Ilija, יהושפט (Jehošafat( u nasim prevodima Josafat)) , ישעיהו( Ješaajahu ili Isaija) itd...
naravno, ali od kada imaju? ti moras da se upustis u istorijsku analizu kako je od elohizma nastao jahvizam, moras da istrazis sta znaci jhvh, jer ja koliko videh, ne znaci nista, vec je naziv za neku zemlju, teritoriju - yehwe koja je bila arapska cak. Moramo da se drzimo cinjenica, a ne da mastamo sta bi jhvh moglo da znaci. Pokazi i ja cu prihvatiti, odakle יְהוָ֖ה , a to sto su zalepili jahu na Eli, pa to ti je valjda jasno da je to kasnije uradjeno, sinkretizam koji nema veza sa ovom sto te pitam - koji je original, odakle jhvh, sta znaci.

p.s. ja se unapred izvinjavam ako je moj pristup naucni, a nije vernicki, ali objasnite mi zasto bi pravoslavna crkva izbacila original jhvh iz biblie? ja sam spreman vas da poslusam i odreknem se pravoslavlja, ali morate da me ubedite da jhvh nije ZLO, er a mislim DA JE IZBACEN JER JE ZLO, jer je zgresio kao pali andeo, ***** tudje zene, te uzrokovao POTOP.

Poslednja izmena:
p.s. ja se unapred izvinjavam ako je moj pristup naucni, a nije vernicki, ali objasnite mi zasto bi pravoslavna crkva izbacila original jhvh iz biblie?

Pravoslavna crkva nije izbacila jhvh..i uopšte nije pravoslavlje suprotstavljeno Jahvizmu. Samo činjenično je da je to jedno od imena za Boga u Torah..a Novi Zavet premda je napisan na grčkom to ime se ne pominje u grčkom prevodu. No, Epifanije Kiparski (310-403), pouzavalac pet jezika tečno ih govoreći...hebrejski, latinksi i grčki... veoma značajan crkveni otac i pisac u svom delu Panarion(kovčežić sa lekovima) kaže da su ostaci Jerusalmske zajednice..jevrejski hrišćani sačuvali do njegovog vremena(IV vek) originalne prevode Novog Zaveta na hebrejskom između ostalog i Mateja. S obzirom da su na herejskom zapisana evanđelja tj. Novi Zavet(zajedno sa Otkrivenjem ;)) jasno je da se i ime JHVH pominje u tim spisima kao jedno od imena za Boga...uz Elohim, Adonaj itd...

Zato Crkva nema problem sa ovim dokazima.

Upravo sam i ja naveo druge dokaze da je govorio hebrejski odnasno da je Matejevo jevađelje po svedočenju samih crkvenih pisaca i otaca napisano na hebrejskom.
ti znas da te vase hilianiste [origen i sl] ja ne priznajem, hebrajisti su bili pismoznanci, oni koje je Hristos prozivao, a hriscani su bili uglavnom iz naroda, a u narodu je upotrebni jezik bio aramejski, makar i hebrejski bio sluzbeni, crkveni, helenizacija koju to krivis za nestanak jhvh je vec onda bila opsta

Currently, 1,600 Jewish epitaphs (funerary inscriptions) are extant from ancient Palestine dating from 300 B.C. to 500 A.D. Approximately 70 percent are in Greek, about 12 percent are in Latin, and only 18 percent are in Hebrew or Aramaic. "In Jerusalem itself about 40 percent of the Jewish inscriptions from the first century period (before 70 C.E.) are in Greek. We may assume that most Jewish Jerusalemites who saw the inscriptions in situ were able to read them".[9]

zaboravljas da imamo cetiri jevandjelja, upucena 4 razlictim vrstama slusalaca, sto narodu koji je znao aramejski upotrebni jezik svakodnevni, sto pismoznancima koji su se drzali jevrejskog, sto neznaboscima kojima je grcki bio najvaznii, ..., pa tako i saznanje da nisu pisana na istom jeziku - DA, imamo evandjelje jevrejima, lokalcima, a imamo i globalnom auditorijumu, ona se zato razlikuju, jer se slusaoci razlikuju..

ali maternji Isusov i KRSTITELJEV I APOSTOLKSI JE BIO ARAMEJSKI, i za to imamo konkretne dokaze.

Istraži ovo: U aramejskom jeziku (KRSTITELJEV; IV JEVANDJELISTA 1,29 i 36) je ista reč za SLUGA i JAGNJE. Zbog punktuacije (umetanje samoglasnika u jevrejskom jeziku– OXFORD DICTIONARY) imamo {dvo}smislenost, možda poredjenje (ISAIJA 53,7… KAO jagnje; 1. PETROVA 1,19… KAO jagnjeta neporočnog i bezazlenog), ili bilo koji drugi smislen kontekst (1. KORINĆANIMA 5,7… Jer i Pasha naša Hristos žrtvova se za nas.), ali nikad spuštanje našeg Gospoda Spasitelja na nivo bilo koje životinjei, ptice, zveri… (RIMLJANIMA 1,23), kao i u izopačiteljskom otkrivenju 4,7; 5; 6,1-7; 15,7 …

Poslednja izmena:
Laku noć ti želim. Pa da nastavimo...ubrzo. I srećno u onoj diskusiji drugoj..na dobrom si putu ;)
Na kom putu, vadim ti podatke koji je bio jezik aktuelan u doba Hrista.
Pričaš o nekoj tvvojoj logici mrzi te da pročitaš ligvisti šta pišu. Ali ne ti želiš samo da bude po tvome, može i zemlja da promeni smer s ti nećeš odudtati od svoje neutemeljene teorije, a mene si našao da porediš sa jehov.svedocima a ponašaš se upravo kao oni. Samo što ti nisi glup već tvrdoglav tip koji po svaku cenu želi da ispadne upravu, za tebe je sve takmičenje, ne tražiš ti činjenice.

Pravoslavna crkva nije izbacila jhvh..i uopšte nije pravoslavlje suprotstavljeno Jahvizmu.
molim za cinjenice - vi imate jahvu u vasim bibliama, a mi ga nemamo, - pa sta je to ako ne izbacivanje? pusti me toga da u sinodu sede ljudi i prevode bibliu, a da ne znaju hebraistiku, hebrejski, itd, pa da smo morali d cekamo denomionacie iz 19. veka da nas sve nauce - to je zvaka za seljaka.

p.s. rimokatolici imaju natpis u nekoj crkvi jehova [bilo je link i ovde], ali pokazi mi isto kod nas pravoslavnih. Ja ne znam da mi to imamo.
Novog Zaveta na hebrejskom između ostalog i Mateja. S obzirom da su na herejskom zapisana evanđelja tj. Novi Zavet(zajedno sa Otkrivenjem
A STA JE SA OSTALIH 3, ZASTO NE KAZES NA KOJIM JEZICIMA SU ONA?
OTKRIVENJE, i nije se nasao niko da ga prevede ljudski na grcki, vec fals, sa greskama? - ti si smesan.

Poslednja izmena:
Because at that time the use of Hebrew the Holly language was forbidden for daily conversations only for prayers and Holly studies.

ARAMEJSKI je bio govorni narodni jezik, a hebrejskim su se sluzili fariseji. Odatle ova denomincijska zaljubljenost u farisejizam, hebraistiku, a odbacivanje prostog sveta koji je govorio aramejski u svakodnevnoj upotrebi. Grcki je sve prevladao, a vec su lukavi latini cekali da preuzmu svet. Zato moramo da ih porazimo oboje.

Na kom putu, vadim ti podatke koji je bio jezik aktuelan u doba Hrista.
Pričaš o nekoj tvvojoj logici mrzi te da pročitaš ligvisti šta pišu. Ali ne ti želiš samo da bude po tvome, može i zemlja da promeni smer s ti nećeš odudtati od svoje neutemeljene teorije, a mene si našao da porediš sa jehov.svedocima a ponašaš se upravo kao oni. Samo što ti nisi glup već tvrdoglav tip koji po svaku cenu želi da ispadne upravu, za tebe je sve takmičenje, ne tražiš ti činjenice.

Žao mi je što si tako shvatio. Nije takmičenje. I ja iznosim mišljenja lingvista koji imaju protiv tezu, plus citate crkvenih pisaca plus jednostavnu logiku...kako narod da zaboravi svoj jezik.
Ali ne odbacuje teze omogućen uplivu aramejskog. Možda nekada deluje da želim pošto poto izneti svoje..me znam...ne bih želeo tako da ispadne. U redu...ne kažem da je aramejski nemoguć ali menja li to drastično činjenice vezane za temu?
Izvini Sale šta ću kad volim činjenice i to detaljno. Možda si i ti upravu...ne kažem.

Ali ne odbacuje teze omogućen uplivu aramejskog.
Hebrew the Holly language was forbidden for daily conversations
hebrejski ti je bio crkveni, kao staroslovenski, a aramejski ti je bio narodni-govorni jezik, slozio se ti ili ne, to su cinjenice, i Krstitelj, i Isus su PROPOVEDALI NA NARODNOM JEZIKu, pastirima, seljacima, narodu, a crkvenjake su kritikovali kao i vi danas, ili pre neki vek kada ste rekli da propovedaju na narodu nerazumljivom jeziku. To nije tesko da shvatis, vec je stvar dobranamernosti.

e sad, jedno je kritika crkvenjaka, a drugo su optuzbe da su sakrili ime bozije jhvh, a ja kazem a to nije ime bozije, nego ime neke terotorije, jhvh deli zemlju, ukrade i to od arapa, isto i danas,, pa podeli. usput povaljuje zenske ljudi, ne samo boginje, pa vide i ostali demoni, pali andjeli, te bude potop.

brat bratu. jahve je u rangu perun ili nekog iz staroslovenskog panteona, ili grckog, a hebrejski u rangi staroslovenskog, niti ga znam, niti me zanima, potpuno irelevantan.

aramejski je maternji bio svima njima - fakticko stanje, slozio se ti ili ne.

ja samo dok osmislim medjisku kampanju, jahve ga je ugasio, sledi mu sikaniranje kao nikome do sada.

ne zarezujem zivu silu, kada su on i pisac otkrivenja u pitanju, isti je to tabor jahvisticki.

Poslednja izmena:
cisto da znate da sam ja adam kriv i za to.
i uzivam u tome vise od jakova koji se rvao s bogom. NIJE TO BOG, NEGO PALI ANDJEO.

UH, KAKO CU DA GA PREBIJEM ,PA DA GA UVALJAM U BLATO, KAO GOLEMA, SAMO PRATITE MEDIJE, svi oni rade vec za mene..

Poslednja izmena:
jakova koji se rvao s bogom. NIJE TO BOG, NEGO PALI ANDJEO.

26. Па онда рече: пусти ме, зора је. А Јаков му рече: нећу те пустити докле ме не благословиш.

27. А човјек му рече: како ти је име. А он одговори: Јаков.

28. Тада му рече: отселе се нећеш звати Јаков, него Израиљ; јер си се јуначки борио и с Богом и с људима, и одолио си.

29. А Јаков запита и рече: кажи ми како је теби име. А он рече: што питаш како ми је име? И благослови га ондје.

30. И Јаков надједе име оному мјесту Фануил; јер, вели, Бога видјех лицем к лицу, и душа се моја избави.

Ako ja ovde išta razumem :D

Rve se noću sa: čovekom/bogom
Video je lice boga
Bog mu ne govori ime
:confused:

26. Па онда рече: пусти ме, зора је. А Јаков му рече: нећу те пустити докле ме не благословиш.

27. А човјек му рече: како ти је име. А он одговори: Јаков.

28. Тада му рече: отселе се нећеш звати Јаков, него Израиљ; јер си се јуначки борио и с Богом и с људима, и одолио си.

29. А Јаков запита и рече: кажи ми како је теби име. А он рече: што питаш како ми је име? И благослови га ондје.

30. И Јаков надједе име оному мјесту Фануил; јер, вели, Бога видјех лицем к лицу, и душа се моја избави.

Ako ja ovde išta razumem :D

Rve se noću sa: čovekom/bogom
Video je lice boga
Bog mu ne govori ime
:confused:
TO TI JE MAGIJA DA CIJE IME ZNAS IMAS VLAST NAD NJIM - zato taj nije hteo da da ime... uostalom ja lepo kazem da se da znacenje jhvh, i ja cu da to postujem, ali znacenja nema, osim yehwe arapske zemlje, i zato jahva ide u blato kao i golem.

pazi jakov jE dao svoje ime tom neznancu, JER GA SE NIJE BOJAO

a on nije, KUKAVICA

MAGIJA, jhvh mora da bude ugazen, ja cu da se pobijem pa neka me pita za ime, ako sme..

prvo cu da ga ugazim, a posle cu da mu kazem kako se zovem, da zna jadan ko ga je ugazio, jahvu, da pamti moje ime doveka..

e tako se bije, a ne da seronja krije svoje ime i niko ne zna kako se cita. - moje ime ima da se zna, onaj koji je ugazio jahvu u golemo blato

znas ko je bio golem, jahvistima, a.?

Poslednja izmena:
TO TI JE MAGIJA DA CIJE IME ZNAS IMAS VLAST NAD NJIM - zato taj nije hteo da da ime... uostalom ja lepo kazem da se da znacenje jhvh, i ja cu da to postujem, ali znacenja nema, osim yehwe arapske zemlje, i zato jahva ide u blato kao i golem.

pazi jakov jE dao svoje ime tom neznancu, JER GA SE NIJE BOJAO

a on nije, KUKAVICA

MAGIJA, jhvh mora da bude ugazen, ja cu da se pobijem pa neka me pita za ime, ako sme..

prvo cu da ga ugazim, a posle cu da mu kazem kako se zovem, da zna jadan ko ga je ugazio, jahvu, da pamti moje ime doveka..
Isus kaže da niko boga nije video, kako onda piše da je bilo tet a tet

ko je video Isusa video je oca, hriscani 1. veka, ali mi nismo bili medju njima, to ti je istorija, razumes... to su nasa braca jevandjelisti, a jakov se nije borio sa bogom, vidis da potom pise andjeo, zapravo je pali anjelo, ... i jakov je bio metiljav, ja adam cu da udesim toga palog andjela, jer je jakovljev Bog i moj Bog. Nije ga jakov dovoljno prebio, ja Adam cu da ga bijem, samo da organizujem medijsku kampanju, da ga ne bijem za dzaba.

to je moj posao, a HRISTOS KADA DODJE CE LAKO DA ELIMINISE ANTHRISTA, KNJ, OTKR.

nego sam ja adam glup, nisam shvatio do sada st je moj posao. to tio je sve.

ja sam se salle jednom zeznuo sta je ciji posao, ko je odgovoran, a sada samo pitam sta ima da se radi, sta treba da se uradi, a ne da li je moja, ili evina ogovornst kao sa ona dva drveta u raju.
tu sam ja pogresio.

Poslednja izmena:

Niko nije video Boga naravno, niti može videti Boga u Njegovoj Božasnkoj suštini. Ali kada uzme oblik čoveka kao u slučaju Jakova ili kada uzme oblik anđela kao u drugim slučajevima onda oni koji su bili direktno u kontaktu daju svedočanstvo da su videli Bogas i ostali živi.

Inače u svojoj punini Božanski moći Boga niko ne bi mogao videti.

Jakov se rve sa Bogom, bog mu isčaši kuk, potom moli jakova da ga ovaj pusti jer sviće. Onda ćaskaju ono, dobro se biješ kako se zoveš, jakov a ti? A što me pitaš?
Tražim neki dublji smisao al ne ide :D

Akcenat je na duhovnom aspektu ovoga...ne znamo sve aspekte ove borbe i još će se otkriti. Zato je Biblija recimo mnogo kompleksnija knjiga od recimo Bhagvad-Gite ili Kurana čak..tamo sve ti jasno odmah na prvo čitanje..Kuran posebno. Sve jasno. Ali Biblija traži zato posvećeno proučavanje, razmišljanje jer je doista duhovna knjiga.

Zato oni koji posvećuju vreme proučavajući i "rveći" se sa teškim tekstovima Pisma u praktičnom životu su mnogo kreativniji jer su prošli kroz umno naprezanje u razumevanju Biblije i tako stekli sposobnost da se suočavaju sa komplikovanim situacijama u životu te da ih mnogo lakše reše...to je povezano.

Život je često dosta komplikovan i jeste..nije sve odmah jasno i razumljovo..zato je Biblija najbolji udžbenik koji postoji i koji nam je Bog dao. Ima svoje zašto.

Tamo gde je sve odmah jasno i razumljivo nema zapravo materijala za napredovanje i produbljivanje misli.

Back