crkva nije izbacila ime JHVH...to su te naučili JS da kažeš..ja kažem nešto drugo. Novi Zavet na grčkom je tekst koji crkva ima a grčki jezik naravno da je drugačiji od hebrejskog pa samim tim koristi druge termine za Božija imena...nemoj nije lepo biti osion kao što si ti.
samo se subotarima prividjaju jehovini svedoci
u Hristovo vreme je helenizacija bila opsta, imali smo dekapolis, grcki je bio onovremeni svetski jezik, hriscani iz neznabostva su bili jednako hriscani kao i jevreji koji su prihvatili Hrista
ti sad hoces da kazes da su prvi hriscani prenebregli vaznost bozieg imena jhvh i zamenili ga sa drugim terminom grckim, ali ja te pitam zasto se onda crkva pravoslavna nije setila da vrati originalno jhvh, vec sinodalni prevod ne sadrzi nikakvog jahvu/jehovu
dakle, ni prvi hriscani, ni prva crkva, ni danas crkva nema pojma hebrejski, vec smo morali da cekamo vas sekte da nas naucite hibru, i da nam otvorite oci da gde nasa crkva [pezorativno grcka, pise Gospod], treba da stoji jehova?
pa ko je onda drzak i bezobrazan, osion, ja ili ti? svi si oni zanemarili bozije ime, pa ste eto vi dosli da nas naucite pameti? i jos pametuete jevrejima da nema veze kako se cita jhvh, bitno e da ste pametniji od svih generacia koje eto adne nisu znale hebreski, vec samo grcki.
vi sekte ste eksperti za hebraizam niko osim vas se nikad nije susreo sa jevrejskim jezikom, ne znaju ni aramejski, samo ste vi sekte otkrile i naucile hbr
ti hoces da kazes da nije bilo ucenih ljudi koji su znali TORU, ili da su rekli, ma sta ima veze jhvh, sta ce nam to, mi znamo bolje od Jevrejina Hrista ko Je NJegov Bog.
tI HOCES DA KAZES DA SU SVI HRISCANI PLJUNULI NA HRISTOVOG BOGA jhvh, NAVODNO jER SU ZNALI GRCKI, IZBRISALI JHVH ZBOG GRCKOG SVETSKOG JEZIKA
APOSTOLI SU SVI BILI JEVREJI, i ti hoces da kazes cim je prosao apostolski vek, pogani grci su brze bole uklonili svako njihovo pominjanje JHVH